Stjärnsprakande kokkonst kräver aperitif av dignitet, och
därför hade vi stämt träff på helt nyöppnade Corner Club mitt emot
Frantzén/Lindberg, det allra senaste tillskottet i det som närmast blivit ett
krogkvarter tillhörande just Frantzén/Lindberg. I baren den supersnygga och
rappa cocktaildrottningen Miss Wonderful, i glasen först en skön spritig
cocktail av amerikansk rye, tawny port, Maraschino, Angostura Bitter, Orange Bitter
och apelsinzest. Snyggt, gott! En till tack, men nu en uppfriskande och perfekt
balanserad cocktail av Beefeater 24 (en av de bästa av ginsorter), finosherry,
ananas och lime. Snyggt, gott, och även den tämligen snabbt urdrucken. Alltså,
en till tack! Och då körde vi en Margarita, gjord av supertequilan Arette Suave
Blanco och Luxardo Triple Sec. En aning torrare och mer distinkt än oftast, och
snygg och god! Men nu var det dags att ta de tio stegen över gatan, och bänka
oss.
Hela stora menyn, 13 serveringar, oändligt många fler
smakupplevelser, och ett antal viner som serverades i par och skulle följa till
flera av rätterna. Vinerna var riktigt bra, ett av de bästa vinpaketen jag har
fått på väldigt länge, men här tänkte jag bara som hastigast beröra dem, just
för att maten på något sätt står i rampljuset här, så till den milda grad att
även en vintok som jag nästan glömmer bort vinerna.
Hur som helst,
vi började med två av de allra finaste typerna av aperitifer och förrättsviner.
I första glaset en torr och stram NV Blanc
de Blancs Chardonnay Les Roises från Ulysse Collin, i det andra en
magiskt god La Bota de Manzanilla Pasada
No 40 från Equipo Navazos. Det
senare vinet hade en ljus bärnstensnyans, en stor och ultrakomplex doft där
både en lätt nötighet och en tydliga aldehydarom från jästlagringen gav
karaktär, smaken helt torr och syran försiktigt, men eftersmaken underbar och
kvardröjande.
Båda vinerna skulle
komma att följa rätterna på ett utmärkt sätt, ibland tog champagnen täten,
ibland var det sherryn som var bäst.
Fingermat. Sex olika små delikatesser att äta i små munsbitar. Först ett torkad och friterat torskskinn med lätt gravad hälleflundra och grönt te, därefter en mjölkbrioche med en touch av kyckling, en plätt av grisblod, lite grissvål med lena bitar av grishuvud och grishaka, en försvinnande god variation på vichysoisse (dock med friterad potatis snarare än soppa) och den i huset så klassiska makaronen med morot och anklever. Tjoff, tjoff, tom tallrik!
Löksoppan var som en dröm. Löken var stekt mjuk och söt,
inkokt med grädde och mixad till en luftig och len soppa. I botten på koppen en
kräm av stekt lök, lite hackade rostade mandlar och över detta ett rätt fast
skum av mandelmjölk. Sherryn vann den här serveringen.
Redan innan vi hade fått ostronet, havskräftan och
soppan, hade Björn tagit fram lite innanlår av lamm och hastigt svett det med
eld. Sedan skickades det in i kallköket, där det bereddes till en tartar med en
ljuvligt kryddig smaksättning av spiskummin, rökt och finmald aubergine och
torkad lavendel. Den här rätten är åtminstone doft- och smakmässigt inspirerad
från Björns tid i Paris, där det fanns tydliga influenser från de
Nordafrikanska köken, dock var den gjord med svenska råvaror. Fantastiskt gott.
Satio Tempestas, "det godaste vi kan finna från våra trädgårdar", är en rätt som alltid imponerar. Den görs av allt från ett tjugotal till ett fyrtiotal ingredienser, i detta fall 27 ingredienser och 17 olika tillagningstekniker, från de grönsaker man har i sina trädgårdar i Askersund (grönsaker som växer under jorden) och Malmköping (ovan jord). Sånär som på friterad fjäll från den annars så utskällda fisken braxen, hemkärnat smör och svenskt havssalt, utgörs rätten enbart av grönsaker som är kokta, stekta, bakade, friterade, torkade, syrade eller gjorda som puré.
"Den kanske
är lite pretentiös, den här rätten, men jag gillar den", säger Björn och
skrattar. Och det gör vi också, gillar den alltså. När fyra stora köttmonster
slickar tallrikarna efter en grönsaksrätt, då är det ett toppbetyg av rang!
När den godaste brödserveringen i Sverige kommer, blir
jag som barn och kastar mig över det nybakade varma brödet, som under en lång
stund stått i en liten låda framför oss och jäst. Till brödet hemkärnat smör
som är så gott att man måste ta en brödbit till, och en till, och en till. Till
dess kockarna ställer fram ytterligare en liten nybakad limpa. Och en kopp med
rökt smör. Då tar man en brödbit till med det goda smöret, och en till, och en
till.
Nya viner, ett ungt i form av en krispigt mineralisk men
också lite fet och med luft växande 2008
Puligny-Montrachet Premier Cru Les Caillerets från den begåvade Pierre-Yves
Colin-Morey. Och ett moget i form av en välhållen 1988 Riesling Rüdesheim Berg Schlossberg från Weingut Georg Breuer, som
hade en fint stenig skiffermineralton och en fet nästan kanderad citrusfrukt.
Pilgrimsmusslan är en klassiker här, en signaturrätt, och
formidabelt god. Hastigt bakas i sitt skal i den glödheta Josperugnen och
toppad med smör och riven tryffel. Steg två i den här smakupplevelsen är en
tartar av musslan och romsäcken som serveras intill, och en kanna med en svensk
variant av dashi, kokt av bland annat
sjögräs och kantareller. Denna dashi
slås sedan i skalet, och så dricker man buljongen, som nu har fått smak av
musslan, smöret och tryffeln, direkt ur skalet. Här vann tysken, mest tack vare
tryffeln i rätten som lirade så otroligt bra med vinets jordiga
mognadskomplexitet.
Nu, när vi kommit en ordentligt bit in i meny, lade Björn
till en sorbet, något han egentligen är emot eftersom han säger att han inte
förstår varför den serveras. Den sorbet vi fick var dock helt perfekt, gjord av
morötter som just nu är fint söta och sattes i perfekt smakbalans med lite
grapefruktjuice, 1980-talsklassikern rosépeppar samt ett par droppar olja från
fjällbjörk.
Nu bytte vi viner igen, till röda. Vanligen är jag inte
särskilt exalterad av vinerna från Domaine Comtes Georges de Vogüé, de kan
vara lite glesa och dessutom onödigt högt prissatta. Den 2001 Chambolle-Musigny Premier Cru vi nu serverades var dock god,
läckert komplex med toner av sous bois
och tryffel på det sätt vi kan förvänta oss av nollettorna nu, men jag hade
gärna sett att vinet bjöd lite mer på den ljuvliga rödfruktiga parfym som byns
viner är så kända för.
Vinet intill
imponerade desto mer. Trots sin ålder var denna 1990 Hermitage från Bernard Faurie fullt vital och mörkt
fruktig med appellationens typiskt steniga mineralitet, och den var också något
bläckig. Supergott!
De röda vinerna passade perfekt till de två rätter som nu
serverades. I en kopp en klarad buljong av brynt kål och tryffel, som på alla
önskvärda sätt speglade de röda vinernas komplexa mognadstoner.
Sedan kom
spädgrisen, som hade bakats gyllene i rôtisseriet,
plockats och varvats med kål i olika former, allt på en bädd av puré av kål och
det hela toppat med fint hyvlad tryffel. Det ljusa och saftiga köttet formligen
smälte i munnen.
Något renodlat dessertvin serverades vi inte, istället
fick vi ett delikat sötfruktigt men också friskt och mineraliskt 2010 Scharzhofberger Riesling Auslese från
Weingut
Egon Müller i Mosel. Sergeant Seb tyckte det var som saft, så lent och
mjukt sött det var, AJ Styles smackade belåtet (det här är en av de vinstilar
han älskar allra mest) och Mr Z och jag bara njöt.
Den första
desserten var gjord av rödbeta med en vinbärsgranité och lakritsdoftande mousse,
och det blev en fullkomligt ljuvlig kombination mellan just lakritsen och den
fina jordsötman från rödbetan. Lite 100-årig balsamico gav desserten en extra
liten piff. Tack vare att rätten inte var så mäktigt söt, passade det snarare
halvsöta vinet bra till.
"Vem behöver petits fours, det ju mest en show off
för köket", menar Björn Frantzén och lät oss istället få en servering av
små goda munsbitar av nästan identiskt utseende som den serveringen fick allra
först, vilket knöt ihop cirkeln. Vi slutade helt enkelt där vi började.
Det blev en fin
servering med inslag först jäst vitlök och torkad morot (den var riktigt god),
därefter en brioche med hallonsylt, ett blodflarn med bitter choklad och
torkade bär, ett krispigt flarn fyllt med pumpa och vit choklad som toppades med
riven tryffel, en ny version av vichyssoise i form av friterad sötpotatis, och
slutligen en makaron med apelsin.
Och sedan blev det sprit, en samling svenska godsaker som
Kalkstein Brandy Solera 2006 från Gute
Vin (den bästa spriten hittills jag har provat från dem) samt de fint
fruktiga 2004 Roslags Päronavec och 2004 Roslags Äppelavec från Norrtelje
Brenneri. De två senare var goda, men idag är bränneriet bra mycket mer träffsäkra i sina spritsorter, därför är de bättre och absolut värda att rekommendera.
När jag redan i december planerade den här kvällen, hade
jag en förhoppning - och stark tro på - att vi skulle avnjuta en trestjärnig måltid.
Guide Michelin skulle ju dela ut sina stjärnor för året bara en dryg vecka
innan vårt planerade besök. Nu blev det inte så, grodorna på Guide Michelin verkar
helt ha missat hur storslagen den moderna svenska gastronomin är, och har
konsekvent ignorerat den mer än rättvisa statusuppdateringen till tre stjärnor
här på Frantzén/Lindeberg . Det blir liksom lite bakvänt när de inte fattar
bättre…
Jag vet inte hur
många två- och trestjärniga krogar jag har ätit på som inte bjuder på den
kvalitets- och smaknivå och den briljanta matintelligens som Frantzén/Lindeberg
står för. För oss som den här kvällen bänkade oss på i köket på
Frantzén/Lindeberg blev det hur som helst en trestjärnig upplevelse. Igen!
Det hindrade oss dock inte från att gå till korvgubben
ett par kvarter bort, där jag frikostigt med ett leende bjöd herrarna på den
ökända harakirikorven (jag stod över), smaksatt med habanero diabolo med en hetta på över 2.3 miljoner scovillegrader.
Den här djävulsrätten stod i bjärt kontrast mot kokkonsten på
Frantzén/Lindeberg. Vilket både Sergeant Seb och Mr Z fick erfara. Dock inte
när de åt korven, vilket de gjorde med all heder och bravur på två respektive
tre minuter (gränsen är fem minuter för att godkännas i detta stolleprov!), utan
när korven sedan hade satt sig tillrätta i systemet. Då insåg de sitt misstag.
4 kommentarer:
Ni verkar ha ett väldigt bra förhållande, du och Herr Vinopia. Det märks på alla artiklar och skriverier i Livets Goda som dyker upp om denna leverantör. Tillfällighet?
Hej Anonym!
Jag har levt i restaurang- och vinvärlden i över 30 år, så det är absolut inget märkligt att jag känner "alla", krögare och sommelierer såväl som vinproducenter och importörer. Konstigt vore det väl annars?
Jag misstänker att du insinuerar på att jag skulle vara "köpt", eller ge exempelvis Vinopia någon slags fördel av att vi känner varandra, såsom jag känner otroligt många andra av landets allra bästa importörer.
Av två anledningar faller ett sådant påstående på sin egen orimlighet.
1) Jag kan inte ge fördelar till alla jag känner, och jag vill inte göra det, eftersom jag har en otrolig stolthet för det jag gör, och en otrolig passion. Jag kan bara skriva om sådant jag tycker är bra (omkring 10% av det jag provar). I fallet med Vinopia har du helt fel (såklart), eftersom jag skriver lika mycket eller mer om kaliforniska viner från VinUnic, Johan Lidby Vinhandel, Divine, danska KK Vin ... för att nämna nåra.
2) Då jag har besökt över 650 av Kaliforniens 3200 vinproducenter, dessutom många av dem upp mot 10-12 gånger, är det producenterna jag skriver om - inte importörerna (som jag i grunden gfer blanka fan i - det är vinerna jag är intresserad av). I väldigt många fall, låt säga cirka ett 40-tal amerikanska vinproducenter, var det jag som hittade dem och rekommenderade dem till svenska importörer, eftersom jag tycker att vinerna är så bra att jag vill se dem i Sverige, till allas glädje. Kanske också din! Är det då konstigt att jag skriver om de vinproducenter jag tycker om - i Kalifornien, Bourgogne, Spanien, Österrike (cirka 400 sidor om året)?
Jag vet inte riktigt hur du tänker, om du ens har tänkt igenom det hela noggrant, dessutom orkar jag inte engagera mig i människor som inte vågar tala om vilka de är.
En sak är dock säker - jag skriver om vin som jag tycker om, som jag själv köper eller vill köpa, om producenter som jag betalar kungligt ur egen plånbok för att besöka på oavlönad tid (3 månader om året). Om du vill få det till att jag skulle vara köpt eller inte trovärdigt, då har du mycket funderande kvar att ägna dig åt innan du är tillbaka i verkligheten igen.
Vad var det föresten du hette, sa du?
Michel
"Like"
Bra svarat Michel!
Strunta i dönickar, finnes ett gäng andra du kan bry dig om i stället, som giller ditt sätt att skriva.
Christer Birgersson :)
Skicka en kommentar