Det finns inget hetare just nu än att sitta i köket och
äta. På landets restauranger alltså. Ett av de allra senast tillkomna
köksborden är det på Pubologi i Gamla Stan. Stort är det inte, men det är
absolut magnifikt, en stor matupplevelse som rent känslomässigt borde innebära
att det lilla cafébordet är bokat sisådär 125 år framöver. För mer än två
personer ryms det inte kring just det här lilla bordet.
Kvällen inleddes med ett par cocktails på Tweed, en superhärlig lounge i klassiskt
brittisk kolonialstil en halvtrappa upp bakom Djuret inne på Victory Hotel, en
bar som har skapats av den ultrabriljanta krögaren Daniel Crespi, en av vår
tids allra skickligaste och vassaste restaurangmänniskor. I baren coola Jens, i
glasen först en Negroni till AJ Styles och en East Caribbean Lemon Punch av god
rom till mig, sedan varsin uppfriskande Belloni av champagne från Thienot och
en uppfriskande och mjukt söt blodapelsinsorbert. Lysande start på kvällen!
I sann superserviceanda promenerade Daniel över oss till Pubologi och visade in oss i köket, där
det lilla bordet stod uppdukad med ljus, bestickkorg och kökshanddukar som
servetter. Kvällens övning gicks igenom, 15 rätter och ett tillhörande
dryckespaket med sjysta viner och en kanna öl. I köket stod chef Olof, som
under resten av kvällen tog hand om oss och levererade rätt efter rätt i
absoluta toppklass. Vare sig AJ Styles eller jag hade trott att vi skulle få en
resa i avspänd och tilltalande fine dining, men det var precis vad vi fick.
Kanhända har tiden på Esperanto format Olof till den innovativa och träffsäkra
matmästare han visade sig vara, eller så fanns talangen där redan innan. Oavsett
vilket, en mästerlig kock är han och magiskt gott var det.
Först ett glas champagne, såklart, NV Grand Cru Brut Réserve från
Barnaut,
torr och frisk med en diskret äppelfrukt och nyanser av bröd, men mest av allt
en läcker citrusfräschör.
Den första serveringen bestod av tre små rätter. Först
ett ostron (Belon från Grebbestad) som hade bakats i en knapp halvtimma i
vakuumpåse vid cirka 60 grader, fortfarande med en färsk känsla men med en lite
fastare textur, serverad med lite coppa
och en rätt syrlig dressing med äpple. Till den här rätten passade champagnen
bäst, men syran i rätten var möjligen något för skarp för en helt perfekt
kombination.
Så fick vi kvällens första vin serverat, 2007 Riesling Smaragd Dürnstein Kellerberg
från toppfirman FX Pichler, rikt fruktigt med god kropp, rund textur och något
stenigt kryddigt med en läckert uppfriskande syra. Ett utsökt vin helt enkelt!
Det skulle visa sig vara absolut fulländat till de två följande rätterna.
Tartaren på pinfärsk havskräfta från Fjällbacka stod inte
efter den vi tidigare har ätit hos Frantzén/Lindeberg, mjäll och närmast fet i
konsistensen och ljuvligt skaldjurssöt. Den serverade med lite friterad purjolök,
brynt smör (som gifte sig absolut perfekt till det feta rieslingvinet) och lite
majonnäs smaksatt med dashi (en
japansk buljong).
Den tredje godbiten utgjordes av en tartar av fint tärnat
högrev av wagyu från Västervik, fint texturerat och väldigt gott. Det är en
särskild smak på det här exklusiva köttet. Lite gurka, en majonnäs slagen med
lite av det smälta talget samt odlad spansk kaviar. Enkelt, och genialiskt. Även
till denna rätt var det österrikiska vinet perfekt matchat.
Den första lite större rätten var en sotad hälleflundra
som fått en diskret rökig nyans, och till den en fet pilgrimsmussla. Detta låg
på en mild kräm av kronärtskocka och toppades med en gurkskum, och återigen
passade det vita vinet utmärkt till. Däremot blev det, som så ofta, en liten
bitter kollision mellan vinet och den umamistinna forellrommen som hörde till.
Ni njöt av det svala ölet till ett tatatistekt innanlår av
renkalv, serverat med lövtunna champinjoner, mandelpotatischips, lite syrad lök
(den var rätt vass i syran och ett vin hade inte klarat av den särskilt bra -
det gjorde dock ölet) samt vispad anklever, som marinerats rå och sedan vispats
i en Pacojet. Supersnygg rätt, och supergod!
Personligen tyckte jag att det vita vinet passade bättre än ölet till, av den anledningen att ölet var lite för smakrikt och nästan dolde musslornas subtila smak.
Däremot passade ölet klockrent till den hastigt grillade
bläckfisken, serverad med persiljekräm och rostad paprika (var fina sötma
balanserade ölets malt- och humlesötma perfekt), och det lilla chilestinget i
rätten fångades lika fint upp av ölets kropp.
Lika perfekt satt ölet till den kolgrillade rödbetan, som
serverades med ett vispat brynt smör från Emå Gård i Småland, och sedan
toppades med en slösaktig (med utsökt god) mängd av riven svart vintertryffel
från Périgord. Tryffel och jordens skafferi är en fulländad kombination,
särskilt om man kompletterar med gott smör.
Daniel, som hade fullt upp med att sköta om servicen på
superkonceptet 12x8 inne på Leijontornet, kom emellanåt in till oss i köket för
att se till att vi hade det bra. Vid det här tillfället skickade han in ett
gott glas friskt men läckert citrus- och persikofruktigt 2010 Riesling Kabinett Wolfer Goldgrube från Weingut Vollenveider i
Mosel, ett vin jag tidigare inte druckit men fann vara gott i sin läckert
sötfruktiga inledning men snabbt syrafriska och mineraliskt smak, som klingade
av nästan helt torrt.
Normalt sett är jag (numera) lite tveksam till årgång
2004 i Bourgogne, just för att året har gett viner med en ogin, lite besk och
örtig karaktär. Den 2004 Bonnes Mares
Grand Cru från Lucien Le Moine var förvisso inte så stort och parfymerat som
samma vin i årgångar som exempelvis 2005 och 2009, men det bjöd på en len
textur, hygglig snarare än frisk syra och mineralitet, och en rätt läckert
jordig komplexitet i den lite mörkare körsbärsfrukten. Något grönt och örtigt
stod dock inte att finna - tack och lov!
Återigen en alldeles perfekt kombination med maten, nu
till det stekta högrevshjärtat av wagyu från samma gård i Västervik som
tidigare. Det sensuellt möra och nästan sötaktigt och nötigt välsmakande köttet
serverades med en mild vitlökskräm, rostad mandel och märg samt lite
persiljeskott. Försvinnande gott, tänkte både AJ Styles och jag när vi med
slutna ögon (för att förhöja doft- och smakupplevelsen) njöt av varje uns av det
lyxiga köttet.
Skrei, ugnsbakad till en nästan smältande len textur, och
till den grillad och rå fänkål (kul kombination) och en kräm av räkor. Perfekt tillagat,
snyggt och förtvivlat gott.
Det röda vinet kom dock tillbaka i matchen och gjorde det
med pondus och skolboksmässigt sällskap i form av en hårt grillad dilammytterfilé
från Pyrenéerna, vilken serverades med bakad skocka, serranobönor, ytterligare
en dos av svart tryffel från Périgord (som blev helt perfekt till vinets
jordiga nyanser) och små duttar av en riktigt fin 25-årig balsamico. Ännu en
intelligent och vällagad maträtt.
Vi fortsatte på inslaget spår och fick riven tryffel även
till nästa rätt, en korrekt tempererad 36-månader Comté med rostade
hasselnötter och brynt smör. Tänk så fantastiskt gott det kan bli med bara ett
par noga utvalda råvaror.
Vi hade nu nått dessertavdelningen och fick in en flaska Umeshu (ett japanskt plommonvin som är sinnesjukt gott) från Nikkori. Ljust gult, sött, delikat plommon- och mandelaromatiskt med en len syra och förförisk eftersmak.
Direkt därpå en snygg och god dessert med många smaker
och texturer; sorbet och mandelmjölk, blodapelsin, mandel, och flarn. Det
japanska plommonvinet var, som väntat, helt perfekt till.
Slutligen en Madeira
Malmsey 10 från Cossart Gordon, läckert sötknäckig med fin sötma, kropp och
eldig alkohol, samtidigt len med en fin syra och en nyanser av torkad frukt.
Det blev såklart en fin kombination till den avslutande chokladdesserten.
Men det var faktiskt inte slut där. Vi hade blivit
ombedda att ta oss ner tillbaka till Tweed för en digestiv, men innan det bjöds
den 15:e rätten, en liten hamburgare (färsen var gjord av högrev och kappan av
biffen) i en sesambrioche med syrad silverlök. Den var fantastiskt god, jag
måste nog till och med medge att det var den allra godaste hamburgare jag har
ätit i Sverige. Och till burgaren hörde såklart en Pucko!
Sammantaget kände både AJ Styles och jag att Chefs Table på Pubologi var en måltidsupplevelse utöver det vanliga. Det var, skulle man kunna säga, en slags avspänd, nära och autentisk fine dining, eller snarare fun fine dining. Det är helt enkelt bara att boka bord. Två personer per kväll får plats. Alltså ingen tid att förlora!
Inte för att det behövdes, men mest för att det var
möjligt och Gamla Stan nu har börjat bli en gastronisk vallfärdsort, tog vi oss
ner till nyöppnade vinbaren Gaston
och drack lite öl och lite vin, bland annat 2011 Chardonnay Gap's Crown från Sonoma Coast och min egen vinfirma
Soil
and Soul. Fint fruktigt, rikt och stramt på samma gång, en aning
fatnyanserat med en lång och elegant eftersmak med fin syra och en liten släng
mineral. Precis vad jag behövde efter 15 rätter, några flaskor vin och ett par
öl.
I taxin på vägen
hem hittade jag en Flipper (en chokladdoppad skumdelfin) i fickan. Den hade
Daniel stoppat i min jacka som en liten smakbonus. Typiskt honom.
Jodå, delfinen åkte ner den med. Är det helkväll så är
det!
1 kommentar:
Instämmer till fullo att Pubologis köksbord är en måltidsupplevelse utöver det vanliga. Jag var där i onsdags och åt samma meny. Enormt bra.
Skicka en kommentar