Julen har kommit till restaurangerna och runt om i stan
serveras det ena överdådiga julbordet efter det andra. Sillar, strömmingar,
löjrom, gravade och rökta laxar, syltor och pastejer, kallskuret kött och rökta
korvar, julskinka och småvarma rätter, och såklart en hel hoper med julgodis.
Nog finns det att kalasa på. Julen har också kommit till The Winery Hotel i
Solna, men här tar sig julen ett lite annat uttryck. Det är ju trots allt ett
vinhotell med både vinkällare och vineri med egen produktion av cirka 10 000
flaskor rött och rosévin om året, då är det ju också logiskt att julkalaset har
sitt hjärta i vinet snarare än i ölet, mumman och brännvinet. Således har vi i
The Winery Kitchen, som vår restaurang heter, skapat vår egen version av
julbordet, en servering vi kallar för Vinbordet. Vi har byggt det i fem
serveringar utifrån fem viner, två vita och två röda och ett sött, och till
dessa lagat tre smårätter vi tycker matchar vinerna i smakrikedom, sötma, syra,
eventuell strävhet och hela kopplet av aromer. Den här kvällen var det testkörning
för familj och vänner till oss på The Winery Hotel. Sällan har jag längtat till
ett julbord så mycket som den här kvällen. Hur skulle det fungera? Skulle
gästerna förstå vår idé? Vad skulle gästerna tycka? Premiärnerver med andra
ord.
Idén med vinerna var att välja både klassiska viner och
för den allmänna publiken ett par mer udda viner. Vi är absolut inte ute efter
effektsökeri, vi vill i alla lägen hålla oss kvar på den jord som ger oss alla
viner, därför är vår utflykt i vinvärlden mer djärv för den allra vanligaste vindrickaren
än för den inbitna vinkännaren som är mycket mer orienterad i all världens
viner.
Första vin ut
till Vinbordets första vända kom från Victoria i södra Australien och den
utmärkta producenten Château Tahbilk som grundades redan
1860 och därför måste räknas in bland landets allra mest anrika och klassiska
producenter. Jag älskar deras viner av Shiraz, särskilt med några till tio års
ålder (eller mer) då det har utvecklat en nästan Rhônelik komplexitet, struktur
och kryddighet, men det är något särskilt med vinet 2014 Marsanne, ett druvrent vin av en druvsort man sällan ser buteljeras
ensam eftersom nästan alla vinodlare ser Marsanne som en blanddruva. Druvans
fetma som nästan påminner om citronskal och honung möts upp av en delikat
nötighet som kan tas för en lätt oxidation men som snarare handlar om
druvkaraktär. Medelfyllig men som ungt något blygsam i kroppen, men med luft
både bredare och fetare och med en syra som upplevs friskare än den man finner
i motsvarande viner från Rhône. Kul vin, gott vin – och ett nästan alldeles för
billigt vin.
Upplägget är inspirerat av det klassiska julbordets olika
rundor och vår första runda började med en sotad laxryggfilé med en sallad av
alger och till det en krämig sojamajonnäs och rostade sesamfrön. Just rättens feta
texturer gjorde sig verkligen passande till vinets feta kropp samtidigt som den
friska syran i vinet lättade upp känslan av det feta i rätten.
Vinets syra kom
sig också väl till pass till nästa rätt, en citrusfrisk anrättning av
kungskrabba och räkor med en liten chilehetta men en mildrande kräm av avokado.
Lite rå röd lök ingick också, men till Vinbordets öppning hade vi minskat på
löken till förmån för vinets bästa.
Av de tre
rätterna till varje vin har vi en vegetarisk rätt, i första rundan en krämig
soppa av mandelpotatis med ett härligt inslag av fransk vintertryffel.
Det andra vinet kom från Wachau i Österrike, ett distrikt
som jag själv håller som det allra bästa kvalitetsdistriktet för vita viner. Kooperativet
Freie
Weingärtner Wachau och dess 750 medlemmar har omkring 550 av
distriktets totala vingårdsareal på 1 350 hektar. Med betydande ägor i de
allra bästa vingårdslägena har man också etablerat en serie inom kooperativet
som heter Domäne Wachau, där vinerna till karaktär och kvalitet kan mäta
sig med många av de allra bästa i distriktet. En av de finaste vingårdarna är
Achleiten, belägen på en brant sluttning och planterad med både Riesling och
Grüner Veltliner. Från 22 odlare och totalt 4.20 hektar kom vinet 2014 Grüner Veltliner Smaragd Achleiten,
ett vin som bjuder på en fin druvtypisk fruktintensitet med en liten skalfetma,
en nyans av blommighet och pepprighet (båda dessa nyanser är sprungna ur
druvsortens ena förälder, Gewürztraminer – den andra heter St Georgenerrebe och
den har inte en endaste kotte på jorden en aning om hur den smakar), en god
kopp med god snarare än frisk syra och en fin mineralitet som gav smaken en
viss livlighet.
Den andra rundan fick ytterligare en rätt av lax, tanken
med några av rätterna var att använda julens råvaror men anrätta dem på ett mer
vinvänligt sätt – de vill säga helt utan ättika, vinäger, socker eller tydlig
gravning eller rökning. Laxen var lättrökt och tunt skuren, sedan fylld med en
mousse av rökt lax. Till det god forellrom och dill.
Nästa rätt var en citrongravad hälleflundra som skars
tunt som carpaccio och sedan toppades med löjrom och serverades med finhackat
ägg, ansjovis och gräslök, och till det lite brynt smör som hade vispats till
en kräm. Sältan från ansjovis och löjrommen hittade fint till vinets fruktsötma
och goda men inte påtagligt friska syra och det brynta smöret mötte fint upp
vinet kropp.
Det vegetariska
alternativet här är en variation av rotsaker som delvis var lätt tillagade och
marinerade med citron och salt, hit hör också en kräm av persiljerot och
krispig friterad grönkål.
Pinot Noir från Kalifornien är kanske inte någon smal
eller udda vintyp, att vi har valt ett så publikt vin till vårt Vinbord berodde
helt enkelt på att smakprofilen är så passande till den typ av mat vi hade
tänkt oss. Vinet kom från välkända Calera Wine Cellars som håller till
i den lilla appellationen Mount Harlan (man är enda producent i denna lilla
appellation) på den östra sidan om Gavilan Mountains som löper längsmed den
stora Salinas Valley i Monterey. Här har man sina fina vingårdslägen med främst
Pinot Noir (man har lite Viognier också), som trots att de ligger alldeles
intill varandra ger viner med helt egna personligheter. Druvorna till det vin
vi serverade, 2013 Central Coast Pinot
Noir, kom dock inte härifrån, utan från kontrakterade odlare med svala
kustnära vingårdar från Santa Cruz i norr till Santa Barbara i söder. Vinifieringen
är försiktig, bara en liten andel druvklasar vinifieras hela med sina stjälkar
och nya fat maximeras till cirka tio procent. Resultatet är primärfruktigt och
saftigt med en diskret känsla av fruktsötma, men frukten balanseras på ett
härligt sätt av en god syra och en väldigt elegant och finstilt tanninstruktur.
Vi fick vinet serverat vid perfekt sval temperatur, bravo!
Ett julbord utan skinka är inget julbord, således ville
vi ha någon slags skinka med även på Vinbordet. Tanken var först att göra en
rullad av fläsksida och fylla den med örter, baka den och slutligen skiva den
tunt som en slags rullsylta. Men så hittade vi en fantastiskt god kokt skinka
med en utsökt sälta och diskret kryddig nyans. Till det en kall sås av senap
och även en klassisk Waldorfsallad av rotselleri och äpple i majonnäs med ett
litet inslag av valnötter. Sältan i skinkan och sötman i rotsellerin, äpplet
och senapen har en fantastisk funktion – att möta upp vinets fina syra (sältan
i maten) och fruktighet (den milda sötman i maten).
Nästa rätt var
en lantterrin gjord av fläskbog, lite rökt fläskkött, kycklinglever och
trumpetsvamp med ett litet inslag av grönpeppar. Till det en sötsyrligt
smakande sås av tranbär, ett av de perfekta bären för att matcha druvsortens
röda fruktighet, försynta sötma och livliga syra.
Också här hade
vi gjort en rätt utan fisk eller kött, en rätt med tunt skuren morot och lika
tunt skuren Mimoulette, en nordfransk hårdost av komjölk som är smaksatt (och
färgad) med morot. Lite rostade pinjenötter har satt extra piff på doft och
smak.
Med familjen Ruhne från vingården Terreno i Toscana som
huvudägare i The Winery Hotel är det fullt logiskt att både den hundratals
artiklar stora vinlistan och även vinpaketet till Vinbordet innehåller vin från
Terreno.
Det var till den varma serveringen som vi hade valt deras 2010 Chianti Classico Riserva, som sig bör gjort av Sangiovese och
tio procent Cabernet Sauvignon som liksom firmans andra viner är ekologiskt
odlade. Färgen är förhållandevis djup, frukten likaså, men det finns också fina
ljusröda stråk i den annars mörka frukten och även de lite mer balsamiska och
komplexa nyanserna av soltorkad tomat och fin tobak man så ofta finner i
klassiska chiantiviner. En god men väl balanserad strävhet ramar in frukten och
ger vinet ett lite mer seriöst intryck. Det blev ett gott lyft i kraft och
struktur från pinotvinet i föregående vända.
Med vinet från Terreno tar man sig till en ”småvarma
rundan”, som här på The Winery Hotel mer eller mindre har lämnat jultraditionens
råvaror för att istället fånga lite råvaruinspiration från Italien. Det
vegetariska blev en underbar rätt av stekt potatisgnocchi med sticklök, svamp
och riven Pecorino, en lika god som matchande rätt till toskanska röda viner.
En annan rätt som spelar fint med sangiovesevinet är den
helstekta rostbiffen av kalv som serverades med en klassisk rödvinssås med
inslag av oliver och soltorkad tomat, en rätt som i sig på inget sätt för
tankarna till julen men mycket väl passar till vårt valda vin. Och här på The
Winery Hotel går vi alltid vinets väg – den är viktigare än andra traditionen
och ”måsten”.
Ett juligt inslag
har vi dock, en rätt av korv. I mitt tycke är korven lite för blek i doft och
smak – jag hade gärna sett en mer grov och smakrik korv – men den var ändå god
och kompletterades med sauterad lök och kål.
Till det goda madeiravinet serverades ostar och ett rikt utbud av godis.
Efter att ha ätit Vinbordet, och gjort det på så sätt vi har
tänkt att det ska ätas (en liten portion av varje rätt, och i rätt ordning med ”rätt
rätter till rätt viner”) kände jag mig perfekt mätt. Det var upplyftande. Sedan
den här första provkvällen har rätterna utvecklats och förfinats enligt den
summering vi inblandade hade senare på kvällen. Redan på premiären, fredagen 9
december, var Vinbordet uppgraderat och gästerna verkar ha varit väldigt nöjda.
Vinbordet serveras kvällstid med första sittning 18:00 och andra sittning 21:00
fram till den 22 december. Priset ligger på 990 kronor per person, för maten
och vinpaketet.
1 kommentar:
Hej!
En liten not ang. Mimolette:
Visst färgar man ostmassan, historiskt var det ett sätt att (genom att fejka högt betakaroteninnehåll) få osten att se ut som att den var gjord på fet sommarmjölk av utomhusgående kor. Antagligen var det helt enkelt ett sätt bara att höja värdet på sina varor.
MEN morötter används inte längre, så de morotstoner man kan förnimma i osten är inte beroende av morotstillsats, på samma sätt som röd bourgogne inte innehåller hallon men kan ha såna toner.
I de allra flesta orangefärgade ostarna (som Mimolette, Shropshire eller många holländare) har man istället torkade annatto-frön.
Skicka en kommentar