Egendomen och dess utveckling har jag följt i snart 20 års tid, och trots att vinerna har använts vid otaliga provningar landet över sedan dess, var det första gången det blev en helt middag till vinernas ära.
Vi började med egendomen ståltanksjästa 2010 Acero Chardonnay, uteslutande Chardonnay av klonerna See och Rued i den 25.80 hektar stora Don Miguel Vineyard, belägen på en svag sluttning i den svala Green Valley i den västra delen av Russian River Valley. Det här är den allra finaste årgången sedan 2005, som var den första, och det eleganta vinet bjuder på en utsökt balans mellan solmogen stenfrukt, främst vita persikor, och citrus och det har en kristallklart ren smak med en frisk syra som tillsammans med den kittlande mineralsältan ger en riktigt fin energi. Chablislikt är det inte, men det har en läcker mineralitet som sätter spänst i den fina frukten. Och det är försvinnande gott, serverat vid tio grader.
Årgången är i nuläget något mer knuten än vad 2007 och 2009 är, men med lite luft i glaset började de öppna upp sig och bjöd på en fint rödfrukt, både solmogen och svalt stram, med en uppfriskande syra, fina tanniner, en knappt noterbar ekfatskaraktär och den läckra mineralitet som är sprungen ur den för distriktet så typiska jorden goldridge (en mycket finfördelad sand av sandsten).
Vinet var gott, det höll alla med om, men då jag vet att pinotvinerna från Marimar Estate faktiskt mår riktigt bra av ett par års flaskmognad, hade jag bett Marimar Torres att plocka fram en mogen årgång för att visa hur sensuellt läckra vinerna blir med lagring. Och gissa om nästan alla av de 80 gästerna höll den superläckra 2001 Don Miguel Vineyard Pinot Noir (numera heter denna tappning La Masía) som kvällens bästa vin. Min idé om att visa upp vinets fantastiska utvecklingspotential föll minst sagt i god jord. Tyvärr går det inte att köpa denna elvaåring, dock kan man köpa de yngre årgångarna och själv ombesörja förvandlingen till den nästan burgundiskt komplexa, men något mer jordiga och fruktorienterade stil och kvalitet som denna nolletta idag bjuder på.
Jag leker ofta med maten, och den här kvällen hade jag tillsammans med kökscheferna låtit göra en variation av klassikern fläsklägg med rotmos (som är ypperligt till kalifornisk pinot). Kvällens variation grundades av ett sockel av stompade rotsaker, vilkas sötma och jordighet skulle spegla vinernas charmerande fruktsötma och deras komplext jordiga nyanser. Istället för fläsk, använde vi långsamt bräserat lammlägg. Såsen baserades av mjukkokta och mixade jordärtskockor med ett uns lammfond, och för att spegla sekundäraromerna i nollettan hade vi lagt till smörstekt svamp. (Jag använder ofta råvaror från jorden eller torkade råvaror för att spegla de komplexa aromerna i mogna viner.)
De två följande pinotvinerna var både mörkare i färgen,
djupare i frukten, fylligare till kroppen och stadigare strukturerade. Just
idag var 2006 Mas Cavalls Pinot Noir
från den 8.10 hektar stora Doña Margarita Vineyard ute i Sonoma Coast som
glänste mest. Vinet görs till 60 procent av klonen Pommard (som ger mer
struktur) och resten Dijon 115 (som ger en lite yppigare och mer komplex
fruktighet) och att stockarna bara var fyra år gamla när detta vin skördades
från dem, noteras inte. Vinet bjuder nämligen på ett djup, som normalt sett
bara finns i viner från äldre stockar. Med en liten stunds luftning i glasen
blommade vinet upp och bjöd på lite mer röda fruktnyanser, och jag höll det som
det godare av de två, just idag.
"Cristina är en toppselektering av fat som har gett
de mest strukturerade vinerna, och det är alltid det vin som kräver längst tid
i flaskan innan det visar sig", förklarade dottern Cristina som vinet är
uppkallat efter.
Och nog stämde det. Detta vin, 2007 Cristina Pinot Noir, som delvis kommer från det utmärka
Earthquake Block högst upp i Don Miguel Vineyard, upplevdes mest strukturerat,
därmed också lite knutet. Jag skulle ha dekanterat det cirka en timma före
middagen, då hade det visat sig mer öppet och elegant vid servering. Nu fick vi
istället se det långsamt blomma upp i glaset. Det rådde emellertid inte på
vinet från Sonoma Coast, just nu.
Vi njöt av vinerna till en rosastekt gödkalventrecôte som,
för att runda av vinernas unga struktur, serverades med en mjukgörande
mandelpotatiskräm smaksatt med färsk tryffel, därtill en kalvfond, smörstekt
karljohansvamp och lite rostad persiljerot. En självklart kompanjon till
pinotviner i största allmänhet.
"Pinot Noir är verkligen den mest nobla druvsorten
till maten, dess vin bjuder på en mjukhet, en silkighet, en charmerande
fruktsötma, men också en god struktur - det är helt enkelt ett vin jag
beskriver som yummi", berättar Marimar när hon sjunger pinotvinets lov.
Och i det är det bara att hålla med!
Sånär som på att det var lite för mycket honung, sötman i honungen tog ner lite för mycket av upplevelsen av vinets frukt och gjorde det lite tunnare och stramare, blev kombination absolut lysande bra - till många gästers förvåning. Men så är det ofta, att en del kombinationen kan ses som överraskande eftersom man kanske inte tänker på dem. I det här fallet var kombinationen noggrant uträkna, och när tankegångarna presenterades för gästerna, föll det sig naturligt. Och så är det i stort sett alltid …
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar