Förvånad över att vi inledde med ett gäng champagner blev
jag då rakt inte, champagne är livets dryck för Cat Woman, och jag slickar
saligt i mig de berusande bubblorna när de är så här goda. Den första
champagnen var förförisk i sin absoluta elegans, svagt rosa och sirligt fruktig
framstod denna 2002 Belle Epoque Rosé
från Perrier-Jouët
som en försvinnande god charmör, som en frisk vårfläkt. Det är sanna mina ord
sällan jag dricker Belle Epoque, särskilt denna rosa tappning, alldeles för
sällan.
Hade det inte
varit för att den snart urdruckna charmören snabbt ersattes av en annan av mina
verkliga favoritchampagner, hade jag nog fortsatt hållit den som oemotståndlig.
Men vad gör det när den utsökta 2002
Comtes de Champagne från Taittinger fylldes i mitt tomma
glas. Fortfarande ung, men med sin försiktigt brödiga och rostade nyans i den
lätt feta citrusfrukten, ung och stram men redan med ett djup. Som vanligt blir
jag innerligt glad av att njuta av den här prestigechampagnen.
Små tilltugg av
parmesanchips, laxtartar på knäcke, en god spansk korv och lite anklever på små
snittar gjorde champagnerna sällskap. Fett och salt, precis det champagner
älskar!
Den tredje champagnen trodde jag faktiskt var äldre än
den var, den hade en mognad och lätt nötig och äpplig ton jag fick till slutet
av 1970-talet, men det visade sig att det var en 1988 Brut från Pol Roger. Sånär som på en liten
oxidationston i slutet på den något snabbt mogna och därmed lite korta eftersmaken,
var allt annat i champagnen riktigt gott. Men helt ärligt hade den nog varit
lite godare för ett par år sedan.
Två vita viner skulle serveras till lunchens förrätt. Det
första av dem var märkligt nog ett vin jag själv hade hållit i och tänkt ta med
mig från min egen vinkällare strax innan jag lämnade hemmet, men tack och lov
låtit stå kvar. Nu fick jag ju njuta av den ändå, den superläckra och
mineraliskt strama 2008
Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Caillerets från Domaine Fontaine-Gagnard.
Dess mineralitet är skolboksmässig byns högre lägen och steniga jordar, här
möts kalkfetma med tavelkritor och en nästan rostad skaldjursskalston, och till
det hör också en fet citronskalskänsla och längd som växer med luft och
temperatur. Galet gott.
Jämte detta
supergoda vin, skänkte Cat Woman upp det vin jag hade tog med i gåva dagen till
ära, det blev ju en fantastisk och generös överraskning. Vinet var såklart av
en helt annan art, format av den mer slösande kaliforniska solen och de helt
nya kryddiga ekfat det varit uppfostrat i, men också av en god syra och till
och med en liten mineralton. Hur gott som helst, denna 2010 Belle Côte, ett av flera fina chardonnayviner från Peter
Michael Winery i Sonoma, men också ett vin som vinner lite mer
stringens och finess med ett par års vidare flasklagring.
Hur väljer man då vin till förrätten? Skulle man ta det elegantare och stramare franska, eller det fylligare amerikanska? Båda visade sig passa riktigt bra till de feta halstrade pilgrimsmusslorna från Hitra på en bädd av ärter och schalottenlök, toppat med rostat fnas av jordärtskockor och brynt smör. I slutändan visade det sig att amerikanen tog hem spelet (för mig i alla fall), just tack vare sötman i ärterna och den nötiga tonen (som speglade ekfaten) från skockorna och det brynta smöret.
Mogen bordeaux är rätt gott, och om årgången normalt sett
ses som riktigt knölig och bråkig, bör man välja ett vin med riktigt bra terroir och hög och jämn kvalitet. Och
så kände vi nog med 1975 Château
Haut-Brion från Graves, som oftare än andra slott verkar lyckas i lite
svagare årgångar. Om 1975 mest har gått till historien som en torr på gränsen
till ogint sträv årgång, är spåren av det nästan helt bortsopade i detta vin.
Nog för att strävheten fortfarande står kvar, men frukten är både djup (dock
inte stor) och läckert jordig och komplex med en fin ton av tryffel. Balansen
var långt bättre än väntat, doften också. Me
like!
Av en lika oväntad som inte helt ovanlig slump fick vi en
referens i det inte planerade men medhavda 2001
Château Haut-Brion, också det från en årgång som inte har hyllats som Guds
gåva till vinsamlaren. Dock till oss, den här kvällen. Jag har ofta funnit att
nollettorna har en god frukt och intensitet, och det gäller också denna
mörkfruktiga tappning, som just nu bjuder på en otroligt fin drickbar balans
och till och med skön längd. Precis som sjuttiofemman, visar det här vinet att
man har en jämn och hög kvalitetsnivå. Me
like again!
Medan varmrätten fick sin sista handpåläggning i köket,
serverades två viner till, och båda från Bordeaux. Medan det första av dem, 1995 Château Tertre-Roteboeuf från
Saint-Emilion lockade med en fortfarande ungdomligt djup och mörk frukt, dock
med en första jordig nyans av mognad (och till och med ett uns svart tryffel)
och komplexa stråk av blyertspenna, var grannen påtagligt mer sekundär. Men på
bästa tänkbara sätt, ska tilläggas. Med en stor och närmast auktoritär kraft
talade 1982 Château Gruaud-Larose
från Saint-Julien om vem som var kung den här kvällen. Och så står det faktiskt
också på etiketten: "Le Vin des Rois".
Om dess granne bjöd på små toner av ceder, tryffel och
annat mognadsgott, var dessa aromer mångfaldigade i denna åttiotvåa. Tanninerna
var fortfarande vitala och gav smaken en riktigt fin struktur, och längd. Det
här vinet blev min favorit denna dag.Och till varmrätten satt det, förvisso också alla andra med, helt perfekt. Men så är det när maten är av den här klassiska och av fett förlåtande karaktären. Tournedos, stekt medium rare, toppad med en skön skiva anklever som fick smälta över köttet, fint balanserad av en lätt sötknäckig madeirasås, och så lite grönsaker med för att visa att även vi köttätare kan om vi vill. Brysselkål och jordärtskocka.
Tack för denna fantastiskt goda resa tillbaka till 1980-talet. Det var faktiskt bättre förr!
Två extraviner stod fortfarande dekanterade, däribland
mitt medhavda vin från Joseph Phelps Vineyards i Napa
Valley, 2002 Insignia. Det här är
ett alltid så gott vin, en klassisk blend av bordeauxsnitt som domineras av
Cabernet Sauvignon, som dessvärre hamnar i skuggan av nyare och mer
trendriktiga viner i den expansiva kaliforniska vinindustrin. Det är rätt
märkligt, detta fenomen, att viner som bevisligen har en flera decennier lång
historik av kvalitet, inte alls hyllas lika mycket som nästan helt oprövade
kort från nygrundade firmor.
Själv fann jag
det här vinet vara djupt och mörkt bärfruktigt med fortfarande vitala och
närmast primära vinbärstoner, men också med en något knuten struktur. Ett par
timmar i karaff var helt klart av godo, denna ungdom har inte ens börjat visa
sin första platå av god mognad, men tanninerna är ändå fint balanserade och
ekfaten är väl integrerade. Tack och lov hade jag kvar lite av det goda köttet
till den här godbiten.
Det andra vinet
skämdes inte alls för sig, även om det var lite lättare i kroppen och något
mindre strukturerat. Men så kom det också från Pomerol, och förväntades också
vara lite mer försiktigt. Frukten var också mörk, men mer med drag åt blåbär
och med en lenare textur och läckert mineralisk. Denna 1999 Château Hosanna (ett av alla bra slott i familjen Moueix
imperium) var fortfarande lite för ung, och vann också dekantering, som
dessvärre skedde lite i senaste laget. Fast gott var det ändå.
Till ostarna bjöds bourgogne, skönt med lite omväxling
mot de lite tyngre bordeauxvinerna. Det är inte ofta jag dricker vin från Domaine
Emmanuel Rouget, men varje gång jag gör det är lika glädjande. Den här
kvällen var det 1999 Vosne-Romanée
Premier Cru Beaumonts som serverades, och precis som väntat förenade den en
intensiv och fortfarande lite sötaktigt jordgubbs- och hallonfruktig arom i det
mer jordiga och kalkstensfeta djupet. Med fina tanniner, en god syra, fortfarande
vital frukt och en silkeslen textur och lång smak, lovade den här flaskan gott
för det årgångskamrater från domänen jag har under ständig uppsikt.
Långlunchen hade blivit en ganska sen kväll, och då är
det bara att ta till flaskan, igen. I det här fallet en högaromatisk och eldig Framboise Sauvage från destillatören J
Bertrand. Det river alltid gott med en alcool blancs efter en lång, lång lunch.
Och eftersom det ännu var en liten stund kvar till midnatt, passade vi på att åka till Svartengrens, en av Stockholms allra bästa cocktailbarer. Ett par blandade cocktails signerade skickliga Jossan gjorde susen, gav energi och spädde på suget efter middag. Någon sådan hade vi nämligen inte hunnit med, kom vi på.
Alltså styrdes kosan till Sturehof för en middag i sista självande minuten, en otroligt god kalvkorv för min del, och till den en flaska 2008 Meursault Les Vireuils från magiska firman Domaine Roulot. Mineralisk med stor fräschör, intensiv gul och citrusskalsfet frukt som ger vinet en god struktur och kropp, diskret nötighet, en lång och intensiv smak, en av de allra bästa definitionerna på vinerna från Meursault. Det här är jag ytterst svag för.
Långpass i gastronomins tjänst är någon av min nationalsport. Men dagen efter hade jag träningsvärk, det måste jag medge.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar