Första kvällen med
vinklubben här i Napa Valley. Det blev en mindre skara, de allra flesta vara
trötta efter att flugit in från Sverige. Själv var jag på topp, men så har jag
ju varit häröver större delen av sommaren och led inte av problem med
tidzonerna (vilket jag tack och lov aldrig gör).
Middagen, helt spontan
påkommen, blev på La Toque, en enstjärnig krog som sedan fyra år tillbaka
ligger i hotellet The Westin Verasa på Soscol Avenue i Napa. Köket drivs
krögaren Ken Frank och har ett mycket gott rykte här i dalen. Man äter menyer,
tre eller fyra rätter plus dessert, såvida man inte tar den stora
avsmakningsmenyn, och intressant nog kan man välja rätter precis hur man vill
ur den stora meny där alla rätter presenteras. Rätternas storlek anpassas nämligen
efter antalet rätter man äter, en mycket sympatisk idé som ger gästen större
valmöjlighet att skapa sina egen perfekta meny.
Mottagandet var lite
tveksamt, ingen tog direkt notis om oss på en minut eller så, och trots att vi
hade beställt bord till nio och kom i tid, dröjde det säkert fem sex minuter
innan vi visades till bordet. Det var första serveringsmissen av ett par som
skulle följa oss under kvällen (först inga servetter, lite fumlig servering,
missar att ge oss bestick, och strul med notan trots att vi var mycket tydliga
redan när vi satte oss vid bords hur vi ville ha det).
En liten aptitretare i
form av en krabbsallad smaksatt med curry och koriander blev åtminstone en
liten men god början.
Ett av de trevliga klassiska chardonnayvinerna fick göra oss sällskap i inledningen av meny, 2009 Chardonnay från Chateau Montelena, det vin (dock i årgång 1973) som sopade banan med grodorna i The Paris Tasting för 36 år sedan. Det är alltid gott, rent och friskt fruktigt med en uppfriskande hög syra och en liten mineralton men ingen påtaglig karaktär av ekfat (musten jäses i ståltankar och vinet lagras sedan i ekfat, som bara till 15 procent är nya). Jag är väldigt förtjust i denna elegant, dess torra och något strama smak är förvisso mer klassisk än modern, men i takt med att pendeln har svängt åt det eleganta har den här typen av chardonnay helt plötsligt blivit modern. Tack för det!
Min andra rätt var vaktel, två små fint stekta och välsmakande vaktelhalvor som serverades med en gnocchi smaksatt med ricotta och till det små toppmurklor fyllda med en korv gjord av vaktel. Gott, men återigen inte uppseendeväckande, mer i stil med vad man får på en bra och typisk kalifornisk restaurang, men inte med stjärnglans.
Stjärnglas har dock
vinlistan, med råge. Över tusen olika viner fick jag höra, både en absolut
fantastisk kalifornisk avdelning samt blandat gott av hög kvalitet från Europa,
främst Bourgogne. Allra mest imponerandes jag av det fenomenala utbudet av
pinotviner från Williams Selyem (jodå, ägaren har köpt en monumental samling
viner på auktion, och har därför kunna lista säkert ett 50-tal viner från dem listade),
därtill sällsynta viner från toppfirmor som Marcassin och J Rochioli.
Just nu var vinet djupt fruktigt, mer mörkt än rödaktigt fruktig även om det finns små stråk av vildhallon här, och det har också en lätt jordig och kryddig ton (typisk för Russian River Valley) och ett något kryddigt inslag av ekfat. Men det är i den fylliga och silkeslena men något mineraliska smaken som det allra läckraste ligger.
Och vinet blev riktigt bra till vakteln, men än bättre till nästa fågel!
Ankbröstet kom från
Liberty Farm, det var stekt rosa och serverade med en krokett med potatis och
rimmat anka, därtill smörstekt karljohanssvamp och en rödvinssås. Återigen en
rätt som var god men på inget vis enstjärnigt förfinad. Men till vinet passade
den alldeles utmärkt.
Väl tillbaka med hela gänget ett par kvällar senare upprepades ungefär samma lite slarviga och onödiga serveringsmisstag. En liten rullad av mildrökt lax med en crème fraiche smaksatt med dill blev aptitretare den här kvällen innan trerättersmiddagen med dessert tog vid.
Den första rätten var japanskt inspirerad, en tartar av hamachi med avokado och asiatiskt päron, sammanbunden av en emulsion av citrus och dashi, och smaksatt med sesamfrön. Rätten var god, särskilt brytningen sälta mot päronets mjuka sötma, men den såg inget vidare ut i sin lite grågröna färg.
Vinet därtill var lätt, uppfriskande och föredömligt rent fruktigt snarare än riktigt passande. Det kom från Tangent, ett separat märke till firman Baileyana i Edna Valley, vars viner alltid är druvspecifika, ståltanksjästa, har låg alkohol och försluts med skruvkapsyl. Så också denna 2010 Grenache Blanc Paragon Vineyard, men då Grenache Blanc har en förmåga att kunna vara väldigt neutral om jordarna inte är magra och steniga, om stockarna inte är riktigt gamla, och om vinmakningen är för reduktion, blir det sällan särskilt upphetsande viner när man, som i det här fallet, har gjort vinet på precis motsatt sätt som nyss nämnt.
Då var nästa vin avsevärt mycket bättre, trots att vinifieringen var exakt densamma, absolut ståltank med andra ord. Det kom från den unga firman Lioco som har specialisterat sig på att göra eleganta viner med större känsla av druva, klimat och jordmån, än av vinmakaren.
Det vin jag hade valt var 2010 Chardonnay Demuth Vineyard, en
brant och mycket stenig vingård högt belägen i bergen i den allra nordligaste
och svalaste delen av Anderson Valley i Mendocino. Här är det karaktär som
råder, stramt och hårt hållen sådan, förstås, men känslan av mineral och textur
finns där trots viner underbara renhet och alkohol på 12.3 procent. Lioco är verkligen
en firma att hålla ögonen på, deras chardonnay- och pinotviner hör till de
allra mest eleganta i Kalifornien.
Varmrätten bestod av en rosastekt och sprikumminkryddad lammytterfilé med en milt sötaktig morotspuré och bönor. Normalt sett känner jag att spiskummin lätt kan ta över och nästan utgöra en slags vinfientlig krydda (doftmässigt, inte smakmässigt), men eftersom vi skulle ha ett smakrikt syrahvin till, oroade jag mig inte nämnvärt.
Och jag hade rätt, 2007 Syrah från Mount Veeder och firman Lagier Meredith, passade riktigt bra till rätten, mycket tack vare att vinet var ungt och helt styrt av sin primärfrukt, inte minst svarta vinbär och björnbär. Jämfört med den 2005:a av samma vin jag drack kvällen innan, var det här vinet fortfarande helt och hållet i sin linda, och jag skulle tro att det behövs tre fyra års vidare lagring för att mer komplexa nyanser ska träda fram ur fruktkroppen.
Nog för att vinet var gott, särskilt till
maten, men jag själv höll den förvisso lika unga men något mer nyanserade 2008 Alienor Grand Vin från Lake County
som både godare, mer elegant och lite mer harmoniskt till maten. Vinet görs av
May-Britt och Denis Malbec, som vid sidan om sina egna viner, Notre Vin och den
här serien Alienor (som jag håller som den bättre) också gör en del viner
åt andra vinfirmor, bland dem Kapcsándy Family Wines och Blankiet Estate.
La Toque är väl ingen
fantastisk restaurang, och mina ögon ingen enstjärnig restaurang. Den är
mest vardagligt bra med god mat, tyvärr lite ojämna och slarvig servering, men
med en alldeles fenomenal vinlista. Ska jag hit igen, blir det vinlistan som
lockar, knappast maten och definitivt inte den lite slarviga (men ändå vänliga)
servicen.
1 kommentar:
hoho?
vart har du tagit vägen?
hoppas att inget dåligt har hänt..
Anders
Skicka en kommentar