Tyvärr blir inte allt som man vill, och hur fast i bläck
en dag än är skriven i min och mina närmaste vänners agenda, blir det inte alltid
som vi tänkt oss. Det jag tänker på är sista helgen i augusti, då den årliga
Magnum Dinner alltid utspelar sig, någonstans. I år är jag bortrest den helgen,
och fyra av de andra tunga representanterna i den illustra magnumklubben är
heller inte tillgängliga för årets middag i St Petersburg. Sådant kan inte
passera obemärkt.
Alltså fixade vi till vår egen svenska magnummiddag, men
med halvmagnum (75 cl) istället. Den första champagnen serverades redan i limousinen på väg till Café Rotsunda, där den halva magnummiddagen skulle serveras. Jag tyckte nog först att champagnen var lite stum, men efter en stund i glaset började en välbekant mandelnyans och äppelfrukt att öppna upp sig, på samma gång frukten var medelstor och svagt vinteräpplig. Jodå, jag kände igen den, men var för stunden inte kapabel att säga att det var just det jag kanske innerst inne ändå trodde, 2002 Dom Pérignon från Moët et Chandon. Dock med en färgglad specialetikett à la Warhol. Så kan det gå … champagnen försvann ändå, blixtsnabbt, så god var den!
Björnen, som hade skänkt limousinchampagnen, stod också för middagens första vita vin, en utsökt elegant, mineraliskt fet och blommigt nyanserat vit bourgogne som fick oss alla till kalkstensstram terroir, i Perrières, Corton-Charlemagne eller möjligen Chevalier-Montrachet. Det som talade mot detta var den lite lättare kroppen och kortare smaken, men arommässigt var vinet slående likt dem från nämnda ursprung. Vi blev alla glatt överraskade när etiketten röjdes, 2007 Morey Saint-Denis från Domaine Dujac. Jösses vilket gott vin!
Fantomen hade
tagit med ett vitt, mest på kul, som i sig inte alls spelade i den liga som vi
har som outtalad överenskommelse. Det var moget, gulfruktigt med en liten nyans
av honung och äpplen, men märkligt nog inte alls övermogen och trött. Smaken på
denna 1992 Chardonnay från Weingut
Bründlmayer var tydligt mogen men visade inte heller den några tecken
på att vika ner sig, och jag var helt ärligt tagen av att vinet var så gott och
vitalt som det var.
Sedan radades storheterna upp på löpande band!
Första vin i kommande trio (också det från Fantomens vinkällare) var sensuellt, lent till texturen, samtidigt med en fortfarande inte fullt ut mogen struktur. Dess doft var förförisk, lätt jordig, nyanser av ceder och blyerts fanns där, men frukten var trots vinets ålder fortfarande i allra högsta grad vital, om än inte primär. Ett verkligt grand vin, denna 1986 Château La Mission Haut Brion från Péssac-Léognan, som är utsökt gott att dricka nu, men också har framtiden för sig.
Ungt och till
och med yngre (i stilen) var även nästa vin, vart frukt var något tätare och
mörkare och struktur en aning stadigare. Här trängdes mörka bär, en grusig
mineralitet, lite mer av ceder och en svag nyans av kaffe, och smaken var både
större och stramare med en kanske något knuten eftersmak. Men oj så vansinnigt
god denna 1986 Château Latour var,
ett vin man bara behövde lägga näsan i för att inse att det rörde sig om ett
riktigt stort vin. Tack Diamond Lager för det!
Det tredje vinet
var yngre, hade inte samma komplexitet men var tveklöst ett verkligt bra vin
det med. Jag gick bort mig lite på grund av den lätt gräsiga nyansen och ganska
djupa vinbärsfrukten i doften, och fick för en stund för mig att vinet kom från
Philip Togni i Napa Valley. Hans viner kan med några års ålder uppföra sig
påfallande bordeauxlikt, precis som det här vinet, men Sir Ausonius, som var
ägare till flaskan, gav negativt svar på den gissningen. Mer riktigt hade varit
att lägga budgivningen på ett stort vin från Bordeaux i en lite svalare årgång.
Det hade stämt mycket väl i på exakt de egenskaper som denna 2002 Château Haut Brion från
Péssac-Léognan visade upp.
Tre formidabla
viner som passade som hand i handske till den härliga grytan.
Stort sett till
kraft, djup och tanninstruktur är cabernetvinet 2006 Pluribus från Bond, syskonfirman till Harlan Estate,
som Björnen hade tagit med, ett större vin. Det här vinet, som kommer från en
bergsvingård uppe i Spring Mountain, har en tät, mer primärfruktig och
violpastillkryddig doft och markerade tanniner som kommer kräva minst fem års
lagring till innan det har polerats och uppför sig mer harmoniskt i munnen. Men
det är ett ruskigt läckert vin, men alldeles för ungt för stunden.
Istället gick vi
över på desserten, en ljummen och krämig brownie av Valrhona 85% mörk choklad
som serverades med färska hallon och en glass jag gjort av gräddmjölk, vanilj från Tahiti och citron. Eftersom jag gillar tokajer, fick det bli en sådan, 1999 Tokaji Aszú 6 Puttonyos från Tokaj Oremus,
ägt att Bodegas Vega Sicilia. Djupt bärnstensgyllene med en
stor doft av torkade aprikoser, kanderad apelsin och honung, och en fint
silkigt söt smak med viss utveckling och en god syra.
Istället tog jag
fram en 2008 Puligny-Montrachet Premier
Cru Referts från Domaine Marc Morey, ett vin från en
förvisso bättre och mer mineraldriven årgång, men också ett vin som verkligen
levererade det jag sökte. Här var mineraltonen mycket mer framträdande, och
även om frukten var mer elegant än djup, fanns tillräcklig längd och komplexitet
i detta vin. Och det uppfyllde våra förväntningar, verkligen.
Summering: 5
gäster, 17 viner, 25 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar