Vidare små Gouda fritters, med spröd friteringsyta och krämigt innanmäte, återigen med en uppfriskande ton av citrus vilket det friska vinet uppskattade. Den lilla räktoasten var gjord på ett annorlunda sätt, en tartar av färska räkor från södra Kalifornien hade lindats in en lövtunn deg och hastigt stekts, innan den skivades upp och toppades med lite pepparrot. Försvinnande gott även det, såklart. Sist, men inte minst, en slags tryffel gjord av brynt smör, som också försvann som lördagsgodis i ett hungrigt litet barn.
Vinpaket i all ära, men det är alltid roligare och godare att botanisera i restaurangens vinlista, särskilt när den är så välfylld som här på Meadowood. Eftersom rätterna här alltid är mycket eleganta, och alltid innehållande mycket grönsaker, är det eleganta viner man bör satsa på. Vi fastnade för 2010 Sauvignon Blanc från Spottswoode Estate Vineyard i St Helena, ett av dalgångens allra finaste sauvignonviner. Absolut rent fruktig, friskt och elegant citrusfruktigt med en svagt blommig, men absolut inte ”karaktäristiskt” gräsig doft och smak. Sådana viner gör man inte här i Kalifornien, de har alltid en rikare kropp, ett större djup och enligt mig en finare balans mellan arom och syra. Det här vinet skulle visa sig passa bra till flera rätter.
Så var det definitivt till den första, en kräm av smakrik yoghurt toppad med lätt torkade japanska plommon, som gav textur och en mild sötma till yoghurtsyran, därtill lite krispigt bröd och allt toppat med den högaromatiska, lite citrus-, curry- och korianderliknande japanska örten shizo.
Nästa rätt var förvisso god, men drog lite grand åt barnmat till, i mitt tycke ett av de få svaga korten den här kvällen. I botten på en glasskål en kräm av majs samt grönsaker och lite färsk sötmajs, detta toppat med ett krispigt flarn och minimala popcorn (mikropopcorn fick en ny innebörd), till detta en förvisso god och lite sötaktig, men återigen barnmatsliknande soppa av majs och brynt smör. Jodå, det hela försvann också fort, gott var det ju, men kanske inte trestjärnigt.
Det var emellertid nästa
rätt, en lilja fylld med färska råräkor som bara hastigt hade kryddats som en slags
gravning, till det krispiga strimlor av lilja samt osietrakaviar. En
fullkomligt magnifik och subtil rätt som tack vare sin mjälla smak och fina
blomarom gifte sig absolut perfekt till sauvignonvinet.
Sauvignonvinet passade
också väldigt fint till nästa rätt, en variation av bönor serverade i en djup
tallrik med lite kräm av rökt avokado samt bläckfisk, över vilket man slog en
consommé av bönor som var kryddad med lite spiskummin.
Nästa rätt var i och för sig god i sin helhet, men stör har en störande oren nyans som av dy, vilket jag tycker förstör rätterna, dessutom en fast och på gränsen till torr textur och fadd smak. Den här stören var inlindad i purjolök och sedan bakad i glödhet aska i ugnen. Fisken serverades med en kräm av lök och gräslök med bakade små hela lökar och en vinägrett av lök.
Trestjärniga kökschefen
Christopher Kostow har en viss kärlek för Sverige, och har varit på ett par
besök i Sverige och gjort ett antal bejublade gästspel i samband med California
Wine Festival i Helsingborg. Det förklarade nästa rätt, en alldeles superb och
ytterst vinvänlig nytolkning av klassikern kalv i dillsås. Lågtempererat,
ljusrosa, nästan smältande mört kalvkött serverat med krispiga grönsaker
(kålrabbi, vaxbönor, brytbönor) och olika späda sallatsblad, därtill en mjukt
sötaktig och elegant syrlig kalvfond smaksatt med dillstjälkar och dillblad.
Ett oväntat inslag i rätten var lite forellrom, vars sälta spelade fint med den
lilla sötman och fina syran. En otroligt god rätt som gjorde sig formidabelt
bra till vinet.
Sedan kom ögonblicket jag väntat länge på, att för första gången dricka mitt eget vin – den första årgången – på en riktigt bra krog. Att vinet premiärdracks på en trestjärnig krog gav en fin och lyxig inramning. Sommelieren hade dekanterat denna 2009 Cloudy’s Cabernet Sauvignon från vår egen firma Soil and Soul ungefär två timmar tidigare, och det behövdes. Vinet är gjort uteslutande av Cabernet Sauvignon från framför allt en vingård vid foten av Howell Mountain där jorden är mager och stenig, vilket har gett vinet en utsökt mineralitet och stringens, ändå inga tuffa tanniner. Nog för att strävheten var kännbar, men den djupa mörka bärfrukten, fina syran och livgivande mineraliteten gav vinet en närmast perfekt balans. Vilken underbar känsla det var att inte bara dricka sitt eget första vin på en restaurang som denna, utan också uppleva hur fantastiskt gott vinet var, dessutom under en dryg timma njuta av det tillammans med goda vänner, och notera hur fint det utvecklades i glaset!
I min gom var det ett betydligt mer komplext och nyanserat vin än den 2008 Howell Mountain Cabernet Sauvignon från Notre Vin vi hade i glaset intill, också det dekanterat en god stund innan. Detta vin, till tre gånger priset, var sötare fruktigt och mer koncentrerat med mörka körsbärs- och söta hallontoner, men också påtagligt mer ekigt och mer rustikt strukturerat. Detta trots en fransk vinmakare och klassisk filosofi. Kanske behöver det bara några extra år i flaska?
Ostserveringen var alldeles utsökt, en variation av getostar, helt färska och krämiga gjorda av färskmjölk, dels mer lagrade (4-8 månader) med en lite större kryddig personlighet och längd, till det krispiga rädisor och en ruskigt god, något fruktigt och inte alls besk eller pepprig olivolja.
Dessertvin hoppade vi över, och helt ärligt tappade jag också kollen på desserten, som helt plötsligt bara stod där. Den bestod i alla fall av en pudding av tapioka med fänkål, en liten bit aprikoskaka och hyvlad nougat, fungerade utmärkt till alla tänkbara söta viner i världen, men vi stod över det söta i glasen.
Serveringen av mignardiser var trevlig och lite annorlunda i det att mycket att smaksättningarna på smågodiset bestod av olika örter, te, eukalyptus, men också av honung och choklad som känns lite mer traditionellt. Det var heller inte tryfflar, utan just godis i olika texturer, mjukt, segt och krispigt. Och framför allt var det gott.
Köket var fullt av kockar och kallskänkor, och trots att timman var sen var servicen i full gång. Ett skönt inslag i köket var ett riktigt chefs table, en hög rostfri stålbänk med två sköna barstolar (den här kvällen, man kan sitta upp mot sex här inne i köket). Och man sitter verkligen mitt inne i köket, precis mitt bland alla kockar, som också serverar maträtten undan för undan.
En kock serverar självklart snaps med liten skola - inga jävla mätglas här inte!
Snapsen bestod av en vit sprit som Christophe hade kryddat med framför allt pepparrot, men också lite andra ingredienser som mer låg i bakgrunden och gav längd och spänning. Gott? Ja, det var rätt hyggligt, utan att ha något direkt potential att bli en kioskvältare på den internationella marknaden. Men en snaps med chef Kostow är en snaps med chef Kostow, och en sådan tackar man inte nej till.
Sammanfattningsvis var det
här besöket på Meadowood alldeles underbart. Maten är fantastisk, mer förfinad
och intelligent än vid tidigare besök, lite mer avskalad och subtil, även om
ett par av rätterna inte nådde samma höga nivå som de andra.
Servicen är varm,
personlig, så långt från snobbig och stel man kan komma, och stämningen i matsalen
är sober men precis lika avslappnad. Efter en bit över dussinet besök på The
French Laundry, känns det som att Meadowood nu lockar mer, och att det ligger
20-25 minuter norr om Yountville är heller inga problem, taxi kostar cirka 40
dollar från Yountville.
På fredag blir det The
French Laundry (igen), efter det en resumé om vilken av krogarna som har
klarast skinande tre stjärnor.
2 kommentarer:
Känns bra att veta att man snart sitter där! Snyggt.
Hade gärna varit med, låter mycket spännnande med mat & vinavsmakning i Kalifornien,det fanns tyvärr inga platser med de bolag som jag kan tänka mig resa med.
MVH
Gertrud Svensson
Skicka en kommentar