Det var tänkt att våren skulle ha anlänt och att uteserveringen skulle kunna ha öppnats för aperitif, så blev det inte. Alltså inomhus.
Eftersom gästerna den här kvällen skulle komma vid olika tid, började vi med ett gott drop-in-vin, en 2009 l'Aprés Midi från Peter Michael Winery i Sonoma. Denna cuvée, dominerad av Sauvignon Blanc med en "dollop" (jag älskar detta amerikanska ord) kroppsgivande Sémillon, har en rik citrusfruktig men snarare fet och viskös än frisk och stram karaktär med en god syra och en mild fatnyans. Det passar både bra till eleganta fiskrätter med feta såser, som god men matig aperitif, varför bara välja det ena användningsområdet?
Nästa champagne var mognare och mer äpplig, men den tog sig i glaset och blev faktiskt lite friskare. Blanc de blancs med mognad var min första tanke, och så var det. Citrustonerna hade börjat gå över i nougat och eukalyptusmjölk, men syran var fortfarande frisk och även om vinet var fullt moget, var det rätt läckert. Stilmässigt kände jag igen det, men kunde inte för mig liv hitta det som Diebolt-Vallois och deras 1985 Millésime Brut av Chardonnay från byn Cramant.
När vi satte oss till bords var det två viner till första
rätten. Båda från samma by och årgång, men olika vingård och producent. Det
första av dem, 2008 Chassagne-Montrachet Premier Cru Morgeot från Fernand et
Laurent Pillot, var inte alls så uttrycksfull som vinerna från den här byn och
vingården normalt sett är, men så ställdes den mot ett tufft motstånd. Detta
utgjordes av 2008 Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Macherelles från den
utomordentligt bra firman Domaine Amiot Guy et fils. Större fyllighet och
kalkstensfetma, stramare struktur av syra och mineral, men också en mycket
längre eftersmak. I båda vinerna en förvisso kännbar men inte överdimensionerad
fatnyans.
Då menyn till stor del var tänkt att spegla sommarhalvåret,
inleddes måltiden med en rätt jag kallade trädgårdsland, inspirerad av en rätt
som Sayan Isaksson har gjort samt barndomens minnen, då jag drog upp morötter
och rädisor direkt ur jorden, bara sköljde av och åt dem direkt ute i
grönsakslandet. En luftig potatis- och tryffelkräm toppades med en
"jord" av torkad svamp och maltknäckebröd som mortlats till ett grovt
pulver och rostats i smör. I detta stacks späda morötter och rädisor ner, och
det hela toppades med små "stenar" av hastigt råstekt mandelpotatis.
Egentligen inte en perfekt rätt till vinerna ren smakmässigt, men den var i
alla fall väldigt god, framför allt till det andra lite fylligare viner.
Sedan blev det sparris, ett måste på alla vårmiddagar, och till det så enkelt som en luftig mousselinesås som bara var försiktigt smaksatt med lite brynt smör, något jag gärna gör för att spegla nötig ekfatskaraktär eller rostat jordiga toner i vinerna.
I det här fallet var det vinernas steniga mineralitet som skulle speglas, och vinerna blev absolut perfekta till sparrisrätten. Som så ofta ett snävt tema i de två glasen: samma druva, producent, by och årgång, men olika vingårdar. Och rätt olika viner. I vänster glas det lite fruktrikare 2008 Riesling Hochrain Smaragd från Franz Hirtzberger, ett vin med en uttalad mineralitet och en ljuvligt sötsyrlig citrus- och persikofrukt. I det högra det mer intensiva, djupare och kittlande mineraliska 2008 Riesling Singerriedel Smaragd, vars struktur och syra var stramare. De flesta gäster höll det senare vinet som de bästa, och det instämmer jag i. Jag brukar också referera till det som ett av världens allra bästa rieslingviner.
Båda var pur rent fruktiga med en stor intensitet med nyanser av tropisk gul frukt, resultatet av en del botrytis till följd av den väldigt sena skörden, 19 november till 2 december.
Gästernas viner serverades nu, i en omgång om fyra. Det första vinet hade tagits mer av Sir Ausonius, och var det ljusaste, mest rödfruktiga och blommiga. Stilmässigt tänkte jag på druvan Pinot Noir, men trots denna känsla, den fina syran och förhållandevis lena tanninerna, gick jag vilse och skyllde på både den bordeauxformade kupan och min association till druvan Nerello Mascalese på Etna på Sicilien. Dessutom hade vinet både kropp och en hel del fat.
Nåväl, vi skulle stanna kvar i Bourgogne, och hos den mindre frekventerade producenten Emmanuel Rouget, men det här vinet hade jag aldrig provat från honom tidigare, 2009 Savigny-lès-Beaune. Det är ett ovanligt djupt och välstrukturerat vin för appellationen, och har just nu en lite väl påtaglig ekfatskaraktär. Trots det riktigt gott!
Två kalifornier med mognad, båda i stenigt bergsfruktigt
stil och båda högst troligt från 1990-talet. Det första, som Mr Z serverade,
var det bättre, större, djupare fruktigare och tätare, trots den ändå rätt unga
doften en begynnande mognad. Jag hade en del gissningar, och en av dem var Diamond
Creek Vineyards, men då trodde jag det skulle ha varit lite äldre. Firman var rätt,
min idé om vingården också, men trots årgången (som är den svagaste i modern
tid i Kalifornien) var denna 1993 Cabernet Sauvignon Volcanic Hill ett superbt
vin, det bästa från årgången jag kan dra mig till minnes!
Intill det stod en lika stenigt bergsstram men något lättare
och därmed uttryckt lite mer sträv 1996 Sonoma Mountain Cabernet Sauvignon från
Laurel Glen Vineyard. Den här firman gör seglivade, strama och mineraliska
viner som behöver tid innan de öppnar upp sig, och normalt sett är jag inte
lika förtjust i dem som jag var nu. För nu var det väldigt gott, även om det
tog lite stryk av vinet intill. Vinet serverades av Diamond Lager.
Som varmrätt hade jag gjort en långkokt kalvbringa som
nästan föll sönder då den skars upp i bitar. Till det små dolmar av färsk
sommarkål fyllda med anklever, kalvkorv, lök, persilja och surdegsbröd, bakade
med brynt smör och kalvfond. Till detta rostad sticklök och en kalvfond med
svamp. Det hela toppades med en crème fraiche smaksatt med timjan och rostad
vitlök. Rustikt så det förslår, men också absolut supergott. (Herregud så
osvenskt att berömma sig själv på det sättet!)
Tema nu var fyra cabernetviner från samma årgång, 2003, och
den östra sidan av Napa Valley. Mr Z spetsade två av vinerna direkt
(imponerande), men de andra två var svårare att ta. I första glaset en mörkt
bärfruktig, nästan nötigt, mineralisk godsak som var den mest eleganta i
kvartetten, 2003 Cabernet Sauvignon Elevation 1147 från David Arthur Vineyards,
som ligger mitt emellan IX Estate (Colgin Cellars) och Ovid uppe på Pritchard Hill.
Det andra vinet var mer fruktaromatiskt i en aning mörkare
bärstil och med en violblommig nyans, dessutom en jordig och rätt bläckigt komplex
kryddighet. Denna fortfarande sträva skönhet var 2003 Cabernet Sauvignon Howell
Mountain Selection från klassikern La Jota Vineyards, uppe på just Howell
Mountain.
De andra två vinerna var både mörkare, tätare och fylligare
och upplevdes trots att även de hade en betydande struktur och strävhet något
rundare till kropp och tannin. I 2003 Cabernet Sauvignon Stagecoach Vineyard
(som ligger nedanför Atlas Peak) från Paul Hobbs Winery var frukten mer primär.
Här möts man av en stor vinbärs- och björnbärsfrukt, dessutom en lite nötigt
och rostad fatkaraktär. Detta liksom de andra vinerna var egentligen alldeles
för ungt fortfarande och min erfarenhet är att många kaliforniska viner av den
här typen behöver minst tio års flasklagring för att hitta en mer nyanserad
mognadsbalans.
Samma sak är det med 2003 Kayli Morgan Vineyard från Hundred
Acre, ett ännu tätare och nästan mintigt fruktkryddig vin med superfin balans
och väldigt väl integrerade tanniner. Jag höll det här vinet som det godaste i
uppställningen, och skulle gärna se det igen om låt säga tio år, det är då, vid
ungefär 20 års ålder, som de flesta stora cabernetviner från Kalifornien börjar
visa sin allra läckraste sida.
Det första gästvalet (premiärgäster får alltid önska en vinstil
ur den digra vinkällaren) föll den här kvällen på "Pinot Noir, gärna från
Bourgogne". Så pass, det var lätt ordnat då caféets vinkällare har en hel
del av den varan. Det här vinet hade en viss mognad, men var ändå inte fullt
utvecklat. Möjligen var det till och med lite stumt, tanniner och även en liten
nyans av ekfat fanns där, men rödfrukten var läcker och en liten nyans av
kalkjordig mineralitet sträckte sig upp ur glaset på denna 1999 Corton-Pougets
Grand Cru från Louis Jadot och närmare bestämt Domaine des Héritiers Louis
Jadot. Det hade helt klart mått bra av en liten extra stunds luftning i karaff,
och även servering ur bourgognekupa (bordet var enbart dukat med bordeauxkupor
denna kväll), men det fungerade rätt bra även så här.
Det andra gästvalet drogs åt "något svalt, vitt och
fräscht efter alla röda", och det var också lätt att uppfylla. Jag valde
att stanna kvar i Bourgogne, men gå yngre för fräschörens skull, och slog upp
en mineraliskt stinn 2007 Puligny-Montrachet Premier Cru Les Perrières från
Etienne Sauzet. Det var så kritlikt stram att gissningar på både Chablis och
Corton-Charlemagne kom upp, helt rimligt, även om det här vinet hade en lite
bredare kropp och en något fetare fruktighet. Och nog kom det som en skänk från
ovan med ett så friskt och fräscht vin efter allra täta röda.
Osten var en Bleu de Causses, serverad med en sylt av
syrahdruvor från Santa Barbara i Kalifornien, och ett grillat surdegsbröd.
Enkelt och gott.
Här hade jag tänkt vara folklig och servera en amarone, men
jag valde en med mognad, 1999 Amarone della Valpolicella Classico från
Allegrini. Men helt ärligt var varken jag eller någon av gästerna särskilt
imponerad. Vinet var för moget (utan att vara komplext), det var flyktigt, saknade
fruktsötma och var helt enkelt väldigt onyanserat och obalanserat.
I glasen gick det dessvärre inte särskilt bra. Den första
flaskan 1964 Moulin Touchais var oväntat nog för trött och oxiderad (detta
erkänt långlivade vin!), och inte var det bättre ställt med 1976 Moulin
Touchais. Också den övermogen! Alltså vaskades dessa, för att istället ersättas
av en mycket god, rent fruktig, spänstigt vital och skönt syrafrisk 2004 Berg
Schlossberg Beerenauslese från Georg Breuer.
Och det blev en alldeles underbar avslutning på en underbar
vårmiddag utan vårväder.
Summering: 8 gäster, 19 viner och 48 Riedelglas
4 kommentarer:
Ahhhhh!
Kanske något av självplågeri att kolla allt jag missade igår men shhit vad NAJS!!
Förstår att ni hade trevligt :-)
Glassen!
Magnus, vi led verkligen med dig hela kvällen och natten!
Ser mycket trevligt ut, men var det inte lite väl kitschigt upplägg med trädgårdslandet?
Skicka en kommentar