Trots att det var måndag skulle vinmiddagen med anledning av
att Miguel Torres Jr från Chile kom till Sverige locka 85 medlemmar i min
vinklubb. Jag måste medge att det är otroligt vilken enorm attraktionskraft
familjen Torres har på den svenska marknaden. Den här kvällen hade middagen
förlagts till restaurang
Borggården på Armémuseum, vars matsal med vita valv
gav en väldigt vacker inramning till kvällen.
Tanken ade varit att njuta av aperitifen ute på borggården
i den sköna vårkvällssolen, men det var lite blåsigt och kyligt för det.
Aperitif den här kvällen utgjordes av
2011 Rio Claro Sauvignon Blanc, ett vardagligt
enkelt men aromintensivt och absolut rent fruktigt tankjäst vin från vingårdar
upp mot Andernas svala sluttningar. Det livgivande friska vinet satte snabbt
fart på gästerna, och stämningen var hög redan når vi satte oss till bords.
Som första måltidsvin serverades
2011 Santa Digna
Gewürztraminer Riesling, ett vin som förr om åren utgjordes av en betydligt
större andel Riesling mot dagens cirka fem procent. Trots det har vinet bara en
försiktig blommighet och kryddighet av Gewürztraminer, och tack vare de svala
nätterna där druvorna odlas har vinet en oväntat frisk syra och elegant smak.
Tanken med maträtten här var dels att hitta den perfekta
nivån av syra och mild fruktsötma samtidigt som vi inte skulle gå alltför långt
ifrån vinets ursprung. Därför hade jag valt att servera en ceviche, vars
ursprung är Peru och norra Chile, men den version vi hade (av torsk, lax och
räkor marinerade med mycket lime och lite chile) var helt utan koriander
eftersom dess doft är alldeles för påträngande för att göra något vin lycka.
Kombinationen blev fin, men jag hade gärna sett att rätten också hade en något
lite mer uttalad sötma från exempelvis krabba eller någon sötaktig frukt för
att mer perfekt spegla vinets fruktighet.
Nästa vin var en
2009 Cordillera Chardonnay Reserva Privada
från den svala Valle Limarí i den norra delen av odlingszonen i Chile. Det är
första gången man använder druvor härifrån, och därför har vinet både en större
fräschör och en mindre blommig och tropisk fruktig nyans av de 12 procent
Viognier som ingår i den här cuvéen. Dessutom är Valle Limarí ett av de få
ställen i Chile där man har kalkstensjord, något som har gett vinet en diskret
mineralton. Till alla dessa förutsättningar, lades också en viss mognadsnyans
som kan börja beskrivas som lätt rostad.
Vår betyder sparris, och därför blev det kort och gott kokt
vit sparris med en hollandaise, men för att spegla vinets lilla mognadsnötiga
karaktär lade vi till lite lätt brynt smör i hollandaisen. Det är ett väldigt
enkelt knep för att göra en perfekt doftspegling, och det fungerade såklart
alldeles utmärkt med applåder som följd. Eftersom jag hade räknat med att den
lilla fraktionen av Viognier skulle ge sig mer tillkänna, bad jag köket lägga till
en liten skiva lättrökt lax. Just Viognier och rökt fisk brukar kunna bli en
fin kombination. Nu fungerade det såklart bra ändå, trots att inslaget av
Viognier var så diskret.
Två röda viner skulle serveras till nästa rätt, två helt
olika viner som dock tack vare rättens mer allmänna smaksättning passade lika
bra till, men på lite olika sätt. Det första vinet var det för priset ovanligt
seriösa, djupt fruktiga och strukturerade
2009 Santa Digna Cabernet Sauvignon,
ett vin som har mognat i sex månader i franska ekfat och bara har en lätt
antydan av dessa. Att vinet är så bra, beror enligt Miguel Torres Jr på att det
kommer från så dåliga vingårdar.
"När vi etablerade oss i Chile 1979 och började köpa och
leta efter kontrakt på vingårdar, frågade vi just efter riktigt dåliga
vingårdar, vilket på den tiden innebar vingårdar med gamla stockar i magra
jordar som inte förmådde producera så stora skördar", säger han och
skrattar. Han lägger till att det som ansågs vara bra vingårdar, var de där man
kunde skörda över tio ton druvor per hektar, inte de tre till fem ton som
Torres var ute efter.
Den här filosofin har man arbetat framgångsrikt efter och
lyckats få ihop en stor areal av bitvis riktigt fina vingårdar.
Det andra vinet kom från mellan 80 och 90 år gamla stockar i
Valle Maule,
2008 Cordillera Carignan Reserva Privada. Det har en ännu mörkare
och tätare frukt med en intensiv och nästan blåblommig nyans, samt både
kryddighet och en fin mineralton.
Lammryggfilén kunde för min smak ha varit lite mer
rosastekt, men kombinationen fungerade bra ändå. Den strävhet som framför allt
cabernetvinet hade rundades lätt av med hjälp av purén av mandelpotatis och
vita rotgrönsaker, och för att spegla den lätt gräsiga nyans som cabernetvinet
har lät vi strimlad bladpersilja sätt grönskad ton i rätten. Sältan från den
ristade pancettan (i det här fallet, eller likande i andra fall), är alltid av
godo till smakrika röda viner med strävhet, särskilt om man låter lättkokta
försommargrönsaker ge färg och smak åt rätten.
Jag höll carignanvinet som det bästa till maten, men så är
det i grunden också det bättre och mer intressanta vinet av det två.
På tal om intressant vin, för första gången någonsin använde
jag ett riktigt kvalitetsvin av den anrika men väldigt enkla druvsorten País till
en vinmiddag. Druvsorten kom ursprungligen från Kanarieöarna där den heter
Listán Negra. Den togs med spanjorerna till Mexiko och Kalifornien där den fick
namnet Mission eftersom den planterades för nattvardsvin på de viktiga
missionsstationer de satte upp för att kristna befolkningen. När druvan tog sig
söderut genom Centralamerika och sedermera till Peru och Chile på 1500-talet,
fick den namnet País. Fram till början av 1800-talet var den i stort sett den
enda druvsorten här, och den har i alla tider gett volymproducerade viner som
var livlösa och hårt oxiderade.
Torres såg ett intresse i att försöka göra ett intressant
kvalitetsvin av País och letade upp ett par odlare som hade små lotter av mellan
100 och 200 år gamla stockar av País som de tillsammans började restaurera och
väcka till fullt liv. För två år sedan gjorde man det första vinet, ett
mousserande vin enligt den traditionella metoden, med en initial grov krossning
så att musten får lite rosa färg, sedan jäsning i tank, buteljering och en
andra jäsning samt en tids lagring på jästen innan dégorgering.
Nu hade vi den årgångslösa (dock kom vinet från 2011)
Santa
Digna Estelado Rosé, ett rosafärgat vin med lite rödbärig och blommig doft och
smak med nyanser av jordgubbar och granatäpple, inte vidare komplext men
somrigt och läckert fruktigt i en stil som först bjuder på en liten charmerade
fruktsötma, men sedan slutar helt torrt. Helt klart ett spännande kvalitetsvin
som intressant nog kommer att börja säljas på Systembolaget i juni.
Till vinet bara en iskall granité av hallon och citrus, mest
för att spegla vinets aromer.
Ett av firmans två exklusivare viner är Manso de Velasco,
ett cabernetvin från de äldsta (över 100 år gamla) stockarna intill deras
egendom i Curicó, som liksom alla firmans vinstockar växer på egna rötter. Den
här kvällen hade vi tre årgångar av det, med
2007 Manso de Velasco Viejas Viñas
som det yngsta. Det var både tätast, mest fruktgeneröst och kryddigast och hade
i tillägg till den något sötaktiga vinbärs- och björnbärsfrukten också en liten
gräsighet. Nog var vinet gott, men ett till två års vidare lagring skulle göra
det lite mer elegant.
I mitt tycke var
2005 Manso de Velasco Viejas Viñas det just
nu mest kompletta och harmoniska vinet, där både fruktighet, kropp, syra,
tanniner och ekfat låg allra mest i fas med varandra.
Slutligen hade vi ett vin som de flesta tyckte var mest
komplext,
2003 Manso de Velasco Viejas Viñas. Dess yppigaste frukt hade torkat
in och istället bjöd vinet på en trevlig rostad och till och med lite
kaffeliknande nyans, något som uppskattades av flera. Dessutom hade dess
tanniner polerats lite av tiden sedan buteljering.
Det kan tyckas att beslutet att servera dessa kraftiga vinet
till osten var lite vågat, men jag hade en plan som visade sig vara mer än
lyckad. Jag valde en bra allroundost, en mogen Gruyère, som jag visste skulle
passa till alla viner. Jag hade också bett köket att servera en liten skiva
grillat surdegsbröd till. Till detta lade jag till en kompott på blåa bär, vars
syfte var att fånga upp vinernas intensiva frukt. Tog man lite mer av kompotten
(dock inte för mycket, var jag noga med att betona) fungerade denna tes alldeles
utmärkt, särskilt till det yngre vinet vars fruktighet var mest intensiv. Tog
man lite mindre av sylten, blev det den mer harmoniska och med försiktigt
fruktsöta nollfemman som passade bäst. Men tog man däremot ännu mindre kompott
och istället lite mer av de grillade brödet, matchade man perfekt det mest
mogna vinets rostade mognadskaraktär och mindre uttalat söta frukt allra bäst.
Egentligen en ganska enkel och logisk uträkning.
Kvällen avslutades med kaffe, chokladtryffel och ett litet
glas
Brandy 10 Reserva från
Torres i Spanien. Den görs av cavadruvorna Parellada,
Xarel-lo och Macabeo, som efter destillation får mogna i solerasystem i amerikanska
ekfat och därefter sötas till cirka 20 gram per liter. Det är helt klart en
god, lite karamellig och knäckig smak med viss mognad. Det blev en skön
avrundning på en otroligt uppskattad kväll.
Och nu pågår en inre familjefejd om vem jag lyckas göra den
bästa vinmiddagen för. Den 1 november kommer Marimar Torres till Stockholm för
en vinmiddag med min vinklubb, och hon är taggad till tusen.
"Jag ska ha fler än 85 gäster den kvällen, det är ett
som är säkert", sa hon till mig när vi talades vid strax för den här
middagen. Kanske är du en av dem som är gäst den kvällen.
Facit på den utmaningen kommer, tids nog.
1 kommentar:
Har av dessa (förutom brandyn) bara provat santa digna cabben, vilken var överraskande komplex och god enligt mig.
Låter som ni hade en lysande afton!
Skicka en kommentar