Ted Lemon kom som vilsen 15-åring från New York till Bretagne och blev med ens förtjust i Frankrike. Efter ett års studier i Frankrike, åkte han hem till New York, men längtade direkt tillbaka. Två år senare var han åter i Frankrike, men nu i Dijon och efter ytterligare en tid på fransk mark kom han genom Domaine Dujac i kontakt med vinindustrin, något som med tiden i Frankrike hade blivit hans ambition. Snabbspolar man historien några år kom Ted Lemon att 1982 bli den första amerikanska vinmakaren att ha ansvar för vinframställningen på en domän i Bourgogne, och inte vilken domän som helst, utan Domaine Guy Roulot i Meursault. Han blev kvar i Bourgogne i flera år, men flyttade sedan hem till USA, men nu till Kalifornien för att göra vin, hans nya kall i livet.
Det är nu 20 år sedan han grundade sin firma Littorai och började framställa fina viner av framför allt Chardonnay och Pinot Noir från svala Sonoma Coast och Anderson Valley. Just allt det där, som jag så innerligt gillar, lade vi åt sidan den här kvällen. Den här kvällen skulle vi njuta av mat och andra viner, av att sommaren hade kommit till Stockholm, av minnen från Kalifornien och av en kväll på Rolfs Kök.
Det började förvisso med öl, gott från Nynäshamns Ångbryggeri för vår amerikanska vän, och amerikanskt öl för oss. Jag tog en knäckebrödsmaltig och fint humlekryddig Hop Head Red Ale från kaliforniska Green Flash Brewing Company, som blev en skön introduktion till kvällens galenskap. Det vi hade planerat var en vanlig enkel middag med lite gott vin, det jag inte just då visste, med den goda ölen i handen, var att vi skulle misslyckas med den ändå rätt enkla intentionen.
Det andra vinet var en tribut till Teds tidiga år i Bourgogne, 2007 Meursault Les Tesson Clos de Mon Plaisir från Domaine Guy Roulot. Stilen var helt annorlunda, något rikare och djupare med en mer nötigt jordigt komplexitet än smörighet, men dess syra och mineralitet var uttalad på nästan samma fina sätt som i chablisvinet.
Hade jag varit i en utbildande position, hade vi kanske inte tagit in den här typen av mat till de valda vinerna, någon direkt fullträff blev det nämligen inte. Dock fungerade det väl hyggligt, särskilt eftersom vi för övrigt hade så trevligt och var så pratsaliga att vi inte direkt var fokuserade på smakmötet i sig.
Till varmrätt blev det kalvbräss (världens godaste råvara) med vit sparris och en hollandaise med ramslök. Den rätten passade tack vare den mjuka sötman från brässen och smörigheten i såsen alldeles förträffligt till framför allt meursaultvinet, men eftersom de vita vinerna sinade i glasen fick det bli lite rött också. Det var klokt eftersom Ted Lemon åt signaturrätten här på Rolfs Kök, de marinerade och under ett halvt dygn långsamt bräserade oxkinderna med mandelpotatispuré smaksatt med tryffel från Gotland.
Fram till nu, hade vi skött oss helt enligt planen. Lite
mat och lite (okej, mycket) vin, och klockan hade hunnit bli tio och
sommarkvällen var alldeles underbar.
Exakt hur det kom sig att vi tog oss till AG för att
"titta på stället", som vi sa till Ted, minns jag inte riktigt, men
det kan gott vara. Men hur det kom sig att vi helt plötsligt satt till bords på
AG med ett fat olivoljestekta pimientos de padrón, lite grillad chorizo och ett
fat jamón iberico bellota, och till det njöt av en flaska 2010 Riesling Heiligenstein
från Weingut Hirsch, det har jag mindre
grepp om. Det kände ju märkligt nog helt naturligt trots att vi ju precis hade ätit
en fantastisk middag!
Men nu är vi som vi är, och har man väl gett sig in i
leken är det bara att leka den. Alltså tog vi också in ett vin till, en
alldeles charmerande blommig, rödfruktig, sensuellt silkeslent texturerad men
ändå mineraliskt stram 2009 Gevrey-Chambertin Premier Cru Combe au Moines från
toppfirman Domaine Fourrier. Och av bara farten blev det också en stor
porterhouse med sedvanliga tillbehör till. Ja, varför inte. Två middagar på
samma kväll är kanske inte så tokigt ändå…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar