Det är sanna mina ord inte särskilt många gånger per år jag själv sitter som vanlig privatgäst på vinprovningar, men vankas det riktigt bra viner som serveras till mat så att provningen mer antar skepnaden av en middag, och jag dessutom har en ledig kväll (vilket nästan aldrig sker), då är det inte svårt att tack ja till inbjudan.
Den här sommarvarma kvällen utspelade sig på Gubbhyllan inne på Skansen, en trevlig liten servering och restaurang med höga ambitioner avseende maten.
Det var helt klart bättre och mer elegant än nästa vin, som dock hade en rätt fin blommighet men som mest av allt tyngdes av honungsaktig fruktighet och oljig fetma till följd av sen skörd, däremot en frisk syra som till en början sågs som motsägelsefull till den tunga frukten. Det ledde mig till Santa Rita Hills, där druvorna nästan alltid skördas sent vid mycket hög mognad för att den annars skarpa syran ska ha lagt sig något. I glaset 2007 Gratis Chardonnay från Sea Smoke, en firma jag håller som kraftigt överreklamerad och vars vin i det här fallet helt föll ur uppställningen och intog en säker jumboplats.
Det allra bästa vinet av de fyra var 2007 Napa Valley Chardonnay från Pahlmeyer, som till detta vin har hämtat druvorna från Water Ranch och Atlas Peak Vineyard, två förhållandevis svala vingårdar med Napa Valleys soliga mått mätt. Här fanns också en mild honungston och även en lite mer uttalad vanilj- och fatkryddighet, men smaken var väldigt fint balanserad och även nyanserad med en frisk syra och lång, lätt kryddig men ljuvlig eftersmak.
Det fjärde vinet fick dock flest röster av gästerna, huruvida det verkligen var bäst eller om det var den rent psykologiska effekten av att vara skänkt i fjärde glaset låter jag vara osagt. ”Det bästa vinet hälls ju såklart upp i det sista glaset”, råder en alldeles för vanlig uppfattning bland glada vinamatörer, enligt principen ”man sparar alltid det bästa till sist”. I min mening är det inte så, och i detta fall fann jag faktiskt, lite till min besvikelse, att 2007 Chardonnay Ma Princesse från Russian River Valley och den fina firman Morlet Family Vineyards inte alls levde upp till mina förväntningar. Jag tyckte faktiskt att vinet var väl sötmoget, till och med hade det nyanser av botrytis, och jag fann också att smaken var lite plump och flack.
Det lättaste och därmed mest eleganta var 2008 Pinot Noir Louise Vineyard, en vingård som planterades med låg densitet 1993. Vinet var ljusrött bärfruktigt och lite jordigt med en viss komplexitet och en lätt örtig nyans av stjälkarna, men egentigen inte av faten. På sitt sätt var det här det finaste vinet, men då det också var det blygaste var det något mindre imponerande än de andra.
Kroppen var något större och mycket mer fruktparfymerad i 2008 Pinot Noir Jessie Vineyard, som tack vare den betydligt brantare och mer steniga vingården har gett ett vin med större spänst och mer uttalad mineralitet än det andra. Även här fanns ett stråk av stjälkighet, samtidigt var frukten så mycket rikare att örtigheten nästan absorberades helt.
Från den svalaste vingården kom 2008 Pinot Noir Eileen Vineyard, ett vin som bjöd på en tätare och lite djupare sötaktigt körsbärs- och vildhallonfrukt. Trots den nästan yppiga frukten, fanns här en uppfriskande syra och även en kittlande mineralitet som gav vinet en god energi. Tillsammans med den ännu mer morellfruktiga, vildhallonsöta och även lite kryddiga 2008 Pinot Noir Marjorie Vineyard, var dessa de två bästa och mest komplexa av pinotvinerna. Det senare vinet kommer från en vingård planterad 1992 med rankornas egna rötter, vilket har inneburit att vinlusen nu har satt tänderna i stockarnas rötter och därmed har försvagat växtkraften så att produktionen blir lägre, med högre smak i druvorna som följd.
Mellanspelet bestod av ett
mousserande vin av Pinot Noir från Frogmore Creek på södra Tasmanien, men jag
fann detta vara lite märkligt fruktigt, äppligt och samtidigt torrt och framför
allt lite bittert. Inte min favorit, helt enkelt.
Vinet intill var mycket tätare, djupare fruktigt och kryddigt med en skön violpastillton, och därför ville jag få det till ett syrahvin från norra Rhône. Samtidigt var jag osäker och tyckte att vinet saknade den steniga mineraliteten. Rätt svar hade varit att stanna kvar hos Domaine de la Janasse, men valt deras prestigetappning 2010 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Vieilles Vignes, i vilken det ligger cirka 20 procent Syrah och Mourvèdre, vilket tillsammans med den koncentrerande effekten av riktigt gamla knotigt lågavkastande vinstockar ger ett vin med större densitet, struktur och kryddighet. Formidabla viner, helt enkelt!
Min favorit var dock 2006 The Raven Grenache, som till sina 90 procent Grenache har tio procent Syrah. För mig var det här det mest kompletta och komplexa av de fyra, trots sin kraft stilfullt sammansatt med en mörk och tät men samtidigt elegant och närmast len frukt, därtill en lite örtig kryddighet. Liksom i alla fyra viner, var de nya ekfaten väldigt fint integrerad, och i detta vin noterades den nästan inte.
Om nästa vin, 2007 Pictures Grenache, diskuterades det en del om den markerade och till och med torra tanninstrukturen. Den var förvisso påtaglig, och kan troligen förklaras av att det är mer Syrah i denna cuvée, men än mer att mestadels av druvorna kommer från den kalla vingården Eleven Confession i Santa Rita Hills. Hur som helst var vinet tight, men hade en både uppfriskande syra och en stor aromatisk fruktdoft med en trevlig blommighet. Lite tjurig och ekbitter just nu, men troligen alldeles förtjusande om fyra fem år, eller så. Vänta och se, med andra ord.
I 2008 The Line Grenache noterades både en svagt chokladrostad och vaniljsöt ekfatston och en något värmande alkohol, typiskt för unga viner från Sine Qua Non. Samtidigt fanns där också en ungdomligt tät, nästan yvigt saftigt mörkfrukt i en stil som förenar solmogen värme med sval, långsamt mognande bärfrukt. Dessutom bjöds en trevlig lakritskrydda i den goda, aningen friska eftersmaken. Det här är också ett vin som behöver något mer år på sig att hitta samman till mer harmonisk balans.
Det andra vinet kom också
från södra Rhône, från Domaine Cristia som jag oftast tycker gör riktigt fina
viner i Châteauneuf-du-Pape. Just det här, ganska intensivt grenachefruktiga
(60 procent, resten var Mourvèdre och en lite skvätt Syrah) och lite blommiga
vinet hade en läcker närmast medicinsk kryddighet, en kännbar men ändå
balanserad alkoholvärme som efter en stunds luftning var som bortblåst. Också
denna 2009 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Renaissance satt riktigt fint till maten.
I det tredje glaset
förenades muskulös mörk bär- och plommonfrukt med en mineralisk ton av krossat
skiffer, en fint lavendelblommig och örtig nyans men också en just för stunden alldeles
för framtung fatkryddighet. Vinet var den exklusiva cuvéen 2009 CV Curriculum
Vitae från Quinta Vale Dona Maria i Douro i Portugal. Det sista vinet gjorde mig lite kluven. Å ena sidan fann jag det vara rikt fruktigt med ett stort och imponerande djup och en hygglig syra, och hur mycket jag än tidigare har hyllat denna 2009 Aalto PS från Bodegas Aalto i Ribera del Duero, med all rätt vill jag ändå framhålla, måste jag säga att den överdimensionerade eken just nu äger vinet på ett sätt som jag själv inte håller som riktigt kul. Nu vet jag förvisso att ek är något som lägger sig med tiden, men det som förvånade mig var att jag i mina tidigare möten med denna nollnia inte noterade denna fatoffensiv. Hur imponerad jag än av djupet i detta stora vin, är jag just inte särskilt lockad av det. Helt klart kommer jag att revidera mina tidigare intryck med lägre poäng och ett frågetecken. Ändå gillade jag vinet … särskilt till maten.
Summeringen av kvällen var
rätt enkel, bästa vin i provningen och middagen var 2006 Raven Grenache från
Sine Qua Non, och två blev den superba 2010 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Chaupin
från Domaine de la Janasse.
Så kan det gå, en helt
vanlig sommarfredag i Stockholm.
4 kommentarer:
En riktig Parkermiddag! Mustiga och smakrika viner. Fast han hade valt att äta Sachimi och ostron till de röda vinerna. Sine Qua Non är gott, utan tvekan!
/Seniorstekarn
Du verkar vända kappan efter vinden, idag ska det visst vara svulstiga viner som Robert Parker gillar, imorgon förespråkar du sådan här terroir och elegans. Kanske dags att välja sida?
MVH
Gertrud Svensson
Men Gertrud,
Det går väl ändå inte att kalla sig "vinälskare" om man bara tycker om en typ av vin.
Nej, det är mångfalden som är intressant, inte att allt smakar av samma typ hela tiden.
Hmmm, den negativa bedömningen av Aalto PS 2009 förvånar. Detta vin behöver ju rätt många år i källaren för att skina. Att den svenska vineliten oftast bedömer spanska viner som överekade och överextraherade är ingen nyhet, men jag hoppas att denna Rotsunda-bedömning, av ett magnifikt spanskt vin, var en ren tillfällighet, eller?
Skicka en kommentar