Numera har man
en fast femrättersmeny som successivt kommer att utvecklas och förändras när
man känner för det. Rätterna är av typen fine
dining men är till volym större, det rör sig alltså inte bara om små
munsbitar, utan om små rätter som totalt sett ger en bekväm mättnadskänsla. De
fem rätterna kostar fyndmässiga 550 kronor och lämnar känslan av att ambitionen
är att göra fine dining lite folklig
och mer tillgänglig. Den är en i raden av alla superbegåvade idéer som Sveriges
allra främsta krögarhjärna, Daniel Crespi, har kommit upp med.
En annan idé som Daniel Crespi och hans team håller hårt
i, och som jag hoppas sprider sig som rabies bland landets alla krögare och
sommelierer, är att göra dryckesupplevelsen tillgänglig för alla, utan massa
sinnesjuka priser. Snälla krögare och sommelierer, titta hur Pubologi, Djuret
och 12x8 prissätter sina viner och arbetar med dem, om inte annat för att
inspireras och få upp ögonen för att ni omedelbart måste komma tillrätta med
era ockerpriser!
Här på Pubologi har
man satt ihop fyra dryckesmenyer som är anpassade efter den meny som är
aktuell. För den som är intresserad av öl han man ett ölpaket för 375 kronor
och vill man ha japanska drycker väljer man såklart den japanska dryckesmenyn
för 475 kronor. För vindrickarna finns det två val, det vanliga vinpaketet (som
innehåller fyra riktigt bra viner plus en dessertdryck) för 445 kronor och ett
alldeles fantastiskt vinpaket ur den digra vinkällaren på Leijontornet för 1
245 kronor. Och vill man ta saken i egna händer finns det så mycket annat att
välja på att man blir lyckligt förvirrad och får beslutsångest.
Det blev ett litet glas NV Grande Cuvée Brut från Krug, torr och friskt fruktig med en
sin sedvanliga fräschör och nobla balans. Den ingick inte i vinkällarmenyn
(dagens val där hade varit en riesling från Egon Müller), men finns på glas att
köpa, vilket är lika genomtänkt som lockande.
En liten amus
inledde festen, en hastigt sotad pilgrimsmussla med algsmör. Stilen från Chefs
Table i våras kändes genast igen, finaste råvaror som lyfts fram tack vare enkelheten
i sammansättningen. Litet och naggande gott, och passande till champagnen. Det
lovade gott inför fortsättningen.
Krug gjorde sällskap till menyns första rätt som hette
"Kantarell". Små smörstekta kantareller, lite skivad färsk
karljohansvamp, en luftig gelatindallrande pudding av svamp och dashi, små
späda gröna spritärter, lite gräslökssky och över detta rikligt med riven
fransk sommartryffel. En härlig rätt där var och en av råvarorna bidrog med sin
röst i kören. Champagnen var tack vare kombinationen av elegans och djup en god
partner.
Det första vin som serverades i vinkällarmenyn var en 2008 Meursault från magikern
Domaine Coche-Dury. Därmed sattes ribban oväntat högt, och långt över det jag
är van vid att serveras i vinpaket på Sveriges och världens bästa fine dinings.
"Vi sätter
upp den typ av viner vi själva skulle vilja dricka, det är inte svårare än
så", säger David Svensson som är sommelier och tillsammans med Daniel Crespi
sätter ihop de olika dryckespaketen.
Vinet var ungt,
fortfarande en aning knutet, tydligt mineraliskt och årgångstypiskt stram, men
med luft i glaset växte den lite jordiga, fint fruktiga fetman och lite lätt
rostade husstilen fram. Ett supergott,
men fortfarande ungt som vin som fortsatte att växa till och i med i det tomma
glaset. Tänka sig, Coche-Dury i ett vinpaket …
"Kossa" stod närmast på tur i menyn. En god
tartar av fint skurna tärningar av svensk hängmörade ryggbiff smaksatt med fin
olivolja, serverad med en krämig rostad lökemulsion, lite sotad lök och massor
av parmesan. Återigen en riktigt god rätt, som till det nu med lite högre
temperatur rikare smakande vinet från Coche-Dury utgjorde en fin kombination.
Nästa vin skämdes minsann inte heller för sig, 2007 Chablis Grand Cru Les Clos från Domaine
Vincent Dauvissat, återigen ett vin man inte direkt förväntar sig få i
ett vinpaket. Och i just det har Pubologi hittat en stark marknadsföringsidé,
att locka de verkligt vinintresserade gästerna till sig, utan att de ska känna
sig skinnade.
Det här vinet
var fortfarande ungt och tydligt mineralstramt, årgången är inte den allra mest
kritmineraliska i Chablis, men den skickliga producenten och det förstklassiga
läget bidrar med sitt för att lyfta viner över mängden i Chablis detta år. Gott
idag, men säkert fantastiskt komplext om fem år, eller så.
Chablisvinet passade fint till den rätt som jag och AJ
Styles nog måste säga var kvällens allra finaste, "Gös". Gösen var
helt fantastisk, kritvit, fast i hullet, grillad till perfektion och riktigt
välsmakande. Lite krispig gurka och zucchini samt en kräm av blåmusslor hörde
till detta, liksom grillad salladslök och alger (som såg ut som fingersvamp och
smakade som en kombinationen mellan hav och svamp). Över detta slogs en fin
musselbuljong, som när den blandades med övriga komponenter gjorde rätten helt
komplett. En av de godaste fiskrätterna på väldigt länge!
Pang Pang är det lilla bryggeriet i
Hökarängen som man har ett gott samarbete med. Härifrån kom det egentligen inte
helt färdiga ölet Petterson Porter,
som i sin slutliga version ska vara lagrad i whiskyfat från Mackmyra. Inför
premiären av "nya" Pubologi har man dock fått ett tolvlitersfat med
försmak av denna, djupt maltrostade och espressoaromatiska, fylliga och goda
porter. Jag fick en smakprov på detta öl, som jag redan i den här versionen
tycker är ett riktigt bra porteröl. Ska bli kul att senare få prova den
fatlagrade slutversionen.
Listan av seriösa och svårfångade toppvinmakare fortsatte
att fyllas på, nu med Henri Bonneau et fils, en av de
allra bästa och mest klassiska producenterna i Châteauneuf-du-Pape. Det här
vinet, 2004 Châteauneuf-du-Pape Réserve
des Célestins, har tack vare den lite svalare årgången en lite lättare
kropp än vanligt, men det är på inget sätt ett glest vin. Tvärtom bjuder det på
en superb frukt, nu med en begynnande mognad i lätt intorkad och komplex stil,
kryddat av jordighet och franskt skoggolv. Kroppen var medelfyllig, len och
sensuell. Gott, så in i bänken gott.
"Lamm" visade sig vara en rosastekt lammsadel
samt lite grillat lammhjärta. Till det hörde tre varianter av jordärtskocka, en
kräm, ett par suveränt goda råstekta kockor, samt två skivor av krispig
råhyvlad kocka. Lite stekt svartkål och en god lammfond hörde till, och det
hela toppades med lite mer riven fransk sommartryffel som kompletterade
smakbilden.
Det var en god
rätt, kockorna var underbara, men en liten detalj kanske störde mitt
ordningssinne - det här var tredje rätten av fyra som hade rivet på toppen (tre
med tryffel och en med parmesanost), vilket möjligen kan ses som lite
fantasilöst. Möjligen …
Om man är extra hungrig kan man komplettera menyn med den
utsökta hamburgaren, vilket blev fallet den här kalaskvällen. Burgaren är
liten, men mättande och framför allt en av de allra godaste man kan serveras i
vår stad. Lite friterade lökringar och tryffelmajonnäs hörde till. Till det här
serverades vi inte vin, utan cola, och en exklusiv och riktigt god sådan, Traditional Curiosity Cola från Fentimans.
Den typiska karamellen och kolatonen bjöds i denna cola, men den var mjukare
(ingen hiskelig citronsyra i, heller inga tanniner som i exempelvis Coca Cola)
och med en betydligt med aromatisk och komplex kryddning, däribland apelsin, kryddnejlika
(som gav en lite julig känsla), kanske också lite sassafras (kryddan i root beer) och lite ingefära. Kort sagt,
en godare cola.
Osträtten var också en extrarätt som lades till mot
kostad, den måste ju också provas även om vi åt en motsvarande på Chefs Table i
våras. Den här rätten är i all enkelhet gjord av en grottlagrad Gruyère som
hyvlas, smaksätts med brynt smör och rostade nötter … och toppad med finriven
fransk sommartryffel.
Vinet till var alldeles
perfekt, även om det möjligen på egen hand var en aning moget. Kvällen innan
hade jag druckit en 2005 Chardonnay Vine Hill Vineyard från Kistler Vineyards
som i och för sig var betydligt mer mogen med begynnande oxidationstoner än den
här i grunden enklare 2006 Chardonnay
Les Noisetiers från samma Kistler Vineyards vi nu fick. Tack
vare vinets rikare kropp (som mötte ostens fetma) och den lätt nötiga mognaden
och fattonen (som speglades perfekt av det brynta smöret och de rostade
nötterna) blev det här en väldigt god kombination.
"Blåbär" blev kvällens avslutning, en god och
uppfriskande dessert med mandelkaka, lite mazarinsmet, en mandelmjölksorbet och
en liten touch av syltat ingefära, och till det såklart en näve goda
norrländska blåbär.
I glaset blev det japansk plommondryck, en femårig Kishu Koshu Umeshu från Kino
Tsukasa Brewery. Den här versionen är bryggeriets exklusivaste umeshu, gjord av finaste plommon som
macererats i ett risdestillat och sedan lagrats i fem år. Plommonfruktigheten
är förföriskt aromatisk mjuk och söt, och till den en bittermandelkryddig ton
från kärnorna. Har du inte provat umeshu
förut, är det hög tid att göra det.
Den här kvällen kunde AJ Styles på grund av hård
medicinering efter en olycka tidigare i somras inte dricka alkoholdrycker. I de
allra flesta fall är alternativen inte särskilt upplyftande, även om marknaden
för alkoholfria drycker har breddats avsevärt de senaste åren. Här på Pubologi
löstes även den här biten på ett imponerande sätt. Till varje rätt serverades
en ny intressant och god dryck som en fin äppelmust från Normandie, två
alkoholfria öl (ett japanskt, och ett från Mikkeller), en svartvinbärsjuice
från Bourgogne och en syrligare rödvinsbärsjuice från samma producent. Dessutom
matchade dessa drycker varje respektive maträtt på ett bra sätt. Innovativt,
professionellt och föredömligt, tycker jag.
Det är tveklöst tummen upp för "nya" Pubologi.
Jag var särskilt imponerad över den höga genomgående kvaliteten på både
maträtterna och dryckerna, och framför allt jämnheten. Ett plus är den
personliga och avspända servicen, vilket förvisso är att vänta sig på ett så
litet ställe som Pubologi, men ett beröm som ändå bör lyftas fram. Här är det
hantverk som gäller, det är genuint och välskött, och det är personligt. För
precis som vanligt när Daniel Crespi har ett finger med i spelet, blir det
personligt på ett nästan självklart sätt. Att nu göra fine dining mer lättsamt och tillgängligt är bara en i raden av
allt som kommer från det lilla men högklassiga krogimperiet Leijontornet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar