När det kommer till
överkänslighet mot mat, har jag egentligen bara en. En kanske lite märklig
eller snarare märkvärdig sådan. Nämligen den att inte få en schnitzel
tillräckligt fort när jag kommer till Österrike. Det händer något med mig när
jag landar, ett sug efter denna fina lokala specialitet, drömmen om smaken
växer som en hägring i munnen, jag blir okoncentrerad och nästan lite irriterad
(annars reagerar jag inte nämnvärt på hunger eller sug). Jag måste helt enkelt
få en schnitzel snabbt, annars blir jag grinig.
Den här kvällen fick jag en schnitzel av god
kvalitet precis 51 minuter efter att planet slog i marken på flygplatsen i
Wien. Därmed hann jag bara bli sugen, inte irriterad. När det kommer till
schnitzel finns det ett par saker som är viktiga.
1), det måste vara
kalvkött av yppersta kvalitet, välsmakande och putsat fritt från hinnor och
senor.
2), det ska helst inte
vara alltför hårt bankat så att fibrerna trasats sönder.
3), schnitzeln ska paneras
jämnt och i mjöl, vispat ägg och finaste siktat ströbröd.
4), den ska friteras i
riktligt med kvalitetsolja till perfekt gyllene yta, inte stekas i smör så den
bränns.
Hur man sedan serverar den
är en annan sak, men det österrikiska originalet är med en potatissallad eller
persiljeslungad kokt potatis, och till det citron. Inget annat!
Precis allt det fick jag denna kväll, på
hotellet Am Konzerthaus av alla ställen! Till schnitzel dricker man
österrikiskt vitt vin. Inget annat!
Jag tog först in en liten halvkaraff med 2011 Wiener Gemischter Satz från Weingut
Christ i Wien, en vintyp som är klassisk, lokal, enkel och lättdrucken.
Traditionellt görs den här typen av vin av otaliga gröna druvsorter som är
samplanterade i vingården, skördas vid ett och samma tillfälle och därmed ger
en blandad kompott av lätt fruktiga, något blommiga och både fruktsöta och
friskt syrliga och emellanåt lite kryddiga dofter och smaker. Enkelt är det,
väldigt enkelt, men gott och som en liten aptitretare alldeles perfekt i väntan
på schnitzeln.
Det lätta blandvinet försvann kvickt, så är
det med lättdruckna enkla viner, och till schnitzeln tog jag därför in en lite
fetare, men fortfarande enkel 2011
Grüner Veltliner från Domäne Wachau. Den hade samma friska
syra, men en lite mer tydlig gulaktig citrusfrukt, något bredare kropp och
dessutom en lite mer karaktärsfullt kryddig eftersmak. Den satt helt perfekt
till schnitzeln och därmed var föråkarna klara och undertecknad perfekt preparerad
för ett par dagars rödvinssafari i Mittelburgenland.
Har man inte vägarna förbi
och till Österrike, kan man ta sig till Göteborg. Där får man Sveriges bästa
schnitzelupplevelse, serverad på legendariska Kometen, bara ett litet snedsteg
från Avenyn. Den går inte av för hackor, även om den har försvenskats en hel
del. Som till exempel med gröna ärter och en liten salt sardellfilé, två mycket
allvarliga stilbrott för en tvättäkta österrikare.
Österrike är inget vidare
gastronomiskt land. Maten är rustik, till och med grovhuggen och burdus, ofta
fet och gärna med inslag av vinovänliga ingredienser som råa och syrare
grönsaker. Nej, vinvänlig stjärnklang är det sällan på tallrikarna. Gott är det
däremot, och så var det på Weinghofstall
Krail i byn Oberspullendorf i östra Mittelburgenland, inte långt från gränsen
till Ungern. Då min tyska är måttlig och det tyska språket gör precis allt
annat än att få maten att låta god (matmässigt är tyskan säkert världens
vidrigaste språk), frågar jag mig fram till vad kommer att levereras på
tallrikarna, för nästan allt låter illa på menyn.
Vinlistan var bra, i alla fall med lokala mått mätt, och liksom nästan alla vinlistor på restauranger på landsorten i klassiska vinländer, med bara ett fåtal internationella viner listade. Ett spanskt, två franska, åtta italienska och ett par utomeuropeiska. Källaren visade sig dock innehålla en del annat av visst intresse. En stor fördel med listan var de fantastiska priserna, mellan 22 och 50 euros för så gott som alla viner, även de riktigt bra, bara ett fåtal euros prispåslag per flaska. Kom hastigt att tänka på alla giriga krögare i Sverige och blev lite småsur…
Hur som helst beställde jag in två glas rött, av vilket ett kom från Weingut Tesch men hade specialbuteljerats för restaurangen, Privat Cuvée, som inte bara är en cuvée av Blaufränkisch, Merlot och Syrah, utan också från två årgångar, i just detta fall 2007 och 2008. Mjukt fruktigt, ganska gott utan att vara märkvärdigt eller ge mersmak, med mjuka tanniner, en god syra och fin frukt. Enkelt, 4 euros glaset (med lite påfyllning om jag ville).
Vinet från den framstående firman Weingut J Heinrich, 2011 Siglos, som är en cuvée av Zweigelt och Blaufränkisch, var både mörkare till färgen och frukten och något fylligare och mer strukturerat. En fin ton av mörka körsbär och en liten jordig nyans som av choklad gav vinet en viss komplexitet, och även om vinet var ungt hade det en mjukt, lent textur och god, elegant eftersmak. Det var min favorit till fläskrätten och vinet gifte sig alldeles perfekt till framför allt pepparsåsen. Det här var lite dyrare, 4:50 euros per glas (med lite påfyllning om jag ville, vilket jag ville).
Rustikt blir det också när
man besöker en heurigen, en typ av
enkel restaurang som vinodlaren själv har i anslutning till sitt vineri. Det
här kan vara det enda alternativet till middag man har när man reser på den
österrikiska landsbygden och slår sig ner i en liten by någonstans i ingenstans.
Menyerna är på tyska och inget låter gott. Det mesta handlar om kallskuren mat,
charkuterier av fläsk allra mest, en hel del rätter med olika varianter av
späck och både feta ostar och småtråkiga rågsurbröd i överflöd. Jag beställde i
alla fall in en tallrik med tunt skurna kalla revbensspjäll, vilka kom men en
stor sked senap, riven pepparrot och lite blandat grönt.
Då det senaste
vingårdsbesöket varit hos den förträffliga firman Weingut Weninger, som gör
några av landets allra finaste röda viner, hade en liten korg med öppnade viner
skickats med. Tack för det, dessa viner var långt mycket godare än de från den
producenten jag nu åt hos. Först en något bedagad 2009 Pinot Noir Kalkofen från en sluttande vingård ovanför byn
Ritzing intill Neckenmarkt (som är ett av landets finaste rödvinsområden), som
tyvärr hade stått öppen lite för länge och därmed tappat spetsen av sin
aromatik. Däremot var vinet mjukt texturerat och fint fruktigt med en god syra,
på så sätt ganska gott.
Däremot var 2009 Veratina ett bättre och mer komplext vin, gjort till cirka
hälften av Blaufränkisch och resten framför allt Zweigelt med inslag av Merlot
och en liten gnutta Cabernet Sauvignon. Här fanns något av en bläckighet och
viss komplexitet i den mörka frukten och av en fin tanninstruktur återhållna
kroppen. Gott!
Min bordsgranne (man
sitter rustikt och familjärt på långbord med bänkar) beställde in en varm rätt
med potatis, lök och bluntz, en lokal
blodkorv. Den såg så god ut att jag själv var tvungen att ta in en sådan,
serverad i het järnspanna. Det var mycket riktigt en god rätt som smakade som
ett slags mellanting av vår svenska blodpudding och stångkorv special.
Två viner av Blaufränkisch
från Weingut
Weninger fick göra denna rätt sällskap. I första glaset familjens finaste
vin från en relativt närbelägen by, Balf, som ligger i distriktet Sópron i
Ungern, bara ett par kilometer bort. Här har man gjort viner sedan 1996, och
denna 2009 Spérn Steiner Kékfrankos
var absolut sensationellt bra, djupt fruktig i mörk, tät och läckert örtkryddig
och lite blommig stil, rikt fruktig men helt torr, koncentrerad utan att vara
kraftig och med en påtaglig mineralitet och stenkrossarom sprungen ur den
varma, steniga jordarna.
Vinet intill skämdes minsanna inte heller
för sig, 2009 Dürrau Blaufränkisch.
Det kom från tyngre och djupare jordar i vingårdsläget Dürrau vid byn
Horitschon, hade en god och ganska tät mörkfruktig kropp med generöst inslag av
solmogna mörka körsbär, en fin och nästan sammetslen textur som gav vinet en
sensuellt mjuk kropp, samtidigt med en tydlig energi av mineral och syra.
Förtvivlat gott, och tack vare den generösa frukten en absolut perfekt
kompanjon till den något järniga och blodsöta rätten.
Någon större gastronomi
finner man inte i den här delen av Mittelburgenland, den enda egentliga pärlan
är Gasthof zur Trauben i byn
Neckenmarkt. Här serveras både rustik klassisk mat och lite mer förfinade
rätter med den gemensamma nämnaren att allt är vällagat.
Ett glas oväntat fräsch och elegant torr 2011 Well Brut från en av mina
favoritproducenter Weingut Wellanschitz i Neckenmarkt gjorde gott och spädde på
den redan högljudda aptiten. Vinet är gjort enligt den traditionella metoden av
Welschriesling och Weissburgunder och har en tacksamt låg dosage på tre gram
per liter.
Det här vinet slank mer med god fart till
den förrätt av i olivolja och lök hastigt sauterad späd sallad som serverades
med sprödbakade små piroger fyllda med samma typ av blodkorv jag njutit av
kvällen innan.
Till varmrätt hade jag
valt ett bräserat lammlägg, en styckningsdetalj som jag emellanåt blir
fullkomligt galen i och sedan äter mig trött på under typ två veckors tid. Nu
var det länge sedan sist, därför blev det lammlägg. Det var fint tillagat (även
om jag gärna hade sett det bräserats ett litet tag till så att köttet nästan
fallit av benet), och serverades med en riktigt god ragu av potatis och
smörsauterade rotgrönsaker och zucchini. Till detta lammfonden, i all sin
enkelhet.
Rött vin, helt klart, och
lokalt rött vin. Så gick tankegångarna när jag bad mitt lunchsällskap välja
vin. Hon hade gärna kunna ha tagit något av sina egna viner, från Weingut
Wellanschitz, vars viner av Blaufränkisch hör till de allra finaste i
Mittelburgenland, men hon insisterade på att visa upp ett vin från en annan
producent. Valet föll på 2010
Blaufränkisch Classic, ett ståltanksjäst druvrent vin från den lilla firman
Weingut
Bauer-Pöltl, som jag inte kände till sedan tidigare. Det här är inget
märkvärdigt vin, det är enkelt och fruktigt med en mjuk textur och god syra,
därtill ett litet jordigt inslag, och det uppförde sig dessutom i enlighet med
den lite klenare årgången 2010.
Sammantaget blev det ett
ganska hastigt men samtidigt intensivt och djuplodat rödvinsäventyr i
Mittelburgenland, det område man gör landets allra finaste viner av den
förstklassiga druvan Blaufränkisch. På en slags egen toppnivå finner man i år
liksom alla andra år Weingut Moric,
etablerad av vinkännaren och den skickliga vinmakaren Roland Velich, vars viner
från Neckenmarkt och Lutzmannsburg hör till de allra mest eleganta och av terroir drivna röda vinerna i landet.
En annan firma som också
intar en självklar topposition är Weingut Weninger, också de med basen i
Neckenmarkt och med andra vingårdar i Horitschon. Och jag kan inte komma ifrån
att Weingut Wellanschitz också hör
till de givna favoriterna, en firma med utmärkta vingårdar uppe i Neckenmarkt
och med ett flertal smakrika men samtidigt eleganta viner av framför allt
Blaufränkisch på sin repertoar. De gör ett antal riktigt fina vingårdsbetecknade
viner som allra varmast kan rekommenderas.
Men en sak som alldeles oavsett producent
har visat sig vara en svårslagen kombination är just Blaufränkisch, landets
finaste blå druvort, och 2011, den bästa årgång som Österrike någonsin har sett
för blå druvsorter. Lägg därtill en bra hantverksproducent, och resultatet är
alldeles enastående.
6 kommentarer:
Hej Michel!
Skön läsning om underbara Österrike. Minns du när vi reste i Burgenland? Jag träffade då Franz Wieninger och vinmakaren på Bauer-Pöltl. Wieninger är ju i en klass för sig i jämförelsen men vi fick även provat några äldre, där fadern stått för fiolerna. De var inte alls lika imponerande som Franz grejer.
Och kul du fick prova Spern Steiner! Det är ju just den vingården som fick dem att börja i Sopron, på den ungerska sidan. Nollnian är grym och jag har till och med lyckats komma över den ner till 2000. De utvecklas under ett decennium!
2009 är den senaste Spern Steiner jag provat och jag har nu via mina ungerska vänner hört att biodynamiken fått fäste i Franz och han svavlar minimalt(inget fel i det, så länge man gör det av övertygelsen att vinerna blir bättre och behärskar tekniken) men att vinerna i de senaste årgångarna har ändrat karaktär till det negativa. Massor av järn och blod, och så den där lilla leverbismaken. Synd, på så bra grejer. Annars en helskön snubbe!
MVH
Niklas
Det var en grym resa!
Weninger är otroligt bra, och jag vet att de nu har en dialog med en svensk importör.
Deras vingårdsbetecknade viner av Blaufränkisch från fyra vingårdar i Mittelburgenland (tre kring Horitschon och en i Eisenberg) är ytterst fina och genant lågt prissatta.
Samtidigt är deras ungerska viner, och särskilt Spérn Steiner, alldeles enastående bra. Just detta vin är kanske deras bästa, och 2011 är magiskt!!!!
Sedan 2006 är de certifierade biodynamiskt, men är enligt Demeter, som inte alls är så bra som alla "naturtalibaner" tror, eftersom Demeter inte alls bryr sig om kvalitet, bara om de religiösa aspekterna. Istället är Weninger med i grupperingen Respekt, som i tillägg till det biodynamiska också kräver kvalitet på vinerna.
Något för Demeter och liknande organisationer att lära sig av.
Tack för en trevlig rapport!
Befinner mig just nu i Tirol och är nyss hemkommen till hotellet med några Riedelglas och karaff från fabriken i Kufstein.
Köpt upp lite vitt på Wein und CO.
Hirtzberger, Ott och Rudi Pichler blev det den här gången.
Skulle vilja köpa ett 12-pack med instegsviner från olika producenter för att bekanta mig med de röda, främst blaufränkisch, men även st laurent.
Vilka viner bör jag ej missa?
Moric har faktiskt jag fått tag i..
Hej Dennis,
Kul att du fick tag på viner från Moric.
När det gäller röda viner är jag mer kinkig än vita, många österriksiska producenter hanterar inte ekfaten på ett balanserat sätt ännu, men det blir bättre och bättre.
Jag håller Blaufränkisch som den bästa blå druvsorten i Österrike, och när det gäller årgång 2011 (som i de trevliga, billiga instegsvinerna bör vara lanserad) har jag funnit dem vara riktigt, riktigt goda.
Ett par tips på producenter:
- Weninger
- Wellanschitz
- Wachter-Wiesel
- Hans Igler
- Gesellmann
- Kopfensteiner
- Umathum
Försök få tag på deras 2011:or
Hej Dennis,
Kul att du fick tag på viner från Moric.
När det gäller röda viner är jag mer kinkig än vita, många österriksiska producenter hanterar inte ekfaten på ett balanserat sätt ännu, men det blir bättre och bättre.
Jag håller Blaufränkisch som den bästa blå druvsorten i Österrike, och när det gäller årgång 2011 (som i de trevliga, billiga instegsvinerna bör vara lanserad) har jag funnit dem vara riktigt, riktigt goda.
Ett par tips på producenter:
- Weninger
- Wellanschitz
- Wachter-Wiesel
- Hans Igler
- Gesellmann
- Kopfensteiner
- Umathum
Försök få tag på deras 2011:or
Och jag menade såklart Weninger, inte Wieninger. Fast Wieninger också är strålande bra ;-) Kul att Gemischter Satz fått sin egen DAC! Välförtjänt.
MVH
Niklas
Skicka en kommentar