Taxi in till Seattle och ner mot de trevliga hamnkvarteren, och där till restaurangen Waterfront som ligger på en pir ut i vattnet. Det här är en mycket uppskattad och välbesökt restaurang, även denna kväll i början av veckan (hovmästaren berättade att det är fullt ös dagarna i ända – här råder ingen lågkonjunktur). Inredningen är modern och rätt fräck, köket är öppet och ligger intill entrén, vilket leder till ett svårt sug redan när man öppnar dörren. Vid en flygel sitter en man och plockar fram gamla amerikanska klassiker över tangenterna, och utefter hela ena långsidan löper en bar där ett par barmästare och en skaldjurskock arbetar.
I väntan på bordet en stor sval lokalbrygd och humlefruktmättad india pale ale av något slag – missade bryggeri – som satt gjutet i våra mineralpackade kroppar. De senaste dagarnas missbruk av riesling till trots, kunde vi inte låta bli att beställa in ännu en flaska 2008 Eroica Riesling från Château Ste Michelle & Loosen, en av våra favoriter de senaste två dagarna. Den har en underbar syra och en lätt släng av mineral i den närmast moselliknande citrus- och gulfrukten, och ett helt torrt slut.
Eftersom Waterfront är en skaldjursrestaurang (nåväl, här finns såklart rejäla köttbitar också för den som känner sig hågad), beställde vi in lite blandat gott från havet att smaska på till vår goda riesling. Det blev en tallrik med ahi tuna tempura, en i sojasås och sesamfrön marinerad fin tonfiskfilé som sedan hastigt tempurafriterats som serverades med wasabi och ingefära, och en riktigt fin dungeon crab cake med tomat, avokado, mandel och citron, samt bräckta diver scallops med en något het korianderkryddad kräm av chilesorten tomatillo. Vi kunde inte låta bli att också ta in ett par långa matiga ben av king crab också. Det är ju så förtvivlat goda, och passar riktigt bra till riesling med en gnutta fruktsötma. Det gjorde för övrigt det andra rätterna också – skaldjur ska egentligen inte serveras till alltför torra viner eftersom de oftast själv bjuder på en liten sötma.
Jag behövde ju spara mig för det goda pinotvinet också, som avnjöts till spelet av solen som bröt sina sista strålar genom de grå molnen innan den och gick ner bortom kustbergen och havet i väster.
Det blev också ett återbesök på baren Earl's alldeles intill vårt hotell i grannstaden Bellevue, och den här kvällens tema var tydligen disco. De snygga bartjejerna var utstyrda i neonfärgade kläder, märkliga frisyrer och fotvärmare i bästa Fame- och Saturday Night Fever-anda och den lika discopyntade diskjockeyn körde stenhårt på vinylmixen. Groovy!
3 kommentarer:
Serious Pie är väl värt ett besök om du har tid över?!
Världsklass helt enkelt.
Hört om det, hinner tyvärr inte den här gången. Är mitt i inlandet av Wahsington - käkade middag på en restaurang i en lyxig marina (!)mitt i stekheta öknen igår, och nu är vi på väg mot Walla Wall för att imorgon komma till Portland - världens bästa bryggeristad!
Tjena! Oj vad härligt!
Jag drack Bergström sist jag var i Seattle och det är alltid skitbra!
Jag hade också mycket sköna tips om plejs i Seattle men vi tar det nästa gång. Visste inte att du skulle dit..
Men Waterfront e schysst... var där förra året.
Ha en skön resa vidare!
Skicka en kommentar