Zinfandel
är en lika utskälld som missförstådd och misshandlad druvsort, men det är också
en druvsort som har en fantastisk historia och som kan ge verkligt fina och
karaktärsfulla viner. Den kommer ursprungligen från Kroatien och hette en gång
i tiden Tribidrag, den tog sig med namnet Primitivo via södra Italien till den
amerikanska östkusten och dök upp där på 1850-talet under namnet Zinfandal –
oklart hur just det namnet myntades. Till Kalifornien verkar den ha kommit med
italienska immigranter med guldgrävardrömmar i mitten av 1850-talet när
Kalifornien precis hade blivit en amerikansk delstat. Den planterades oftast
blandad med andra druvsorter och gav ett hyggligt gott vin som de flesta
verkade tycka om. Så kom vinlusen och ödelade många vingårdar, men italienarna
hade varit kloka nog att plantera de flesta av sina vingårdar med den
vinlusresistenta rotstocken St-George. Därför överlevde Zinfandel den fruktade
lusen.
Zinfandel var en ännu livskraftigare
druvsort än så, tack vare att den var populär bland italienarna och var tålig
nog att skeppas i lådor till hemmavinmakare över hela USA under förbudstiden
(1920-1933) överlevde den också detta politiska misstag. Den till och med
överlevde det tveksamma rykte den fick av det halvsöta, enkla och allt annat än
kvalitetsmässiga rosévinet White Zinfandel som introducerades på 1970-talet.
Idag odlas Zinfandel på ungefär 19 300 hektar i Kalifornien och är med det
den tredje mest planterade druvsorten.
Turley
Cellars grundades 1981 som Frog’s Leap Cellars av vännerna Larry Turley och
John Williams sedan de hade köpt en egendom i den norra delen av St Helena som
tidigare hade varit en farm som födde upp grodor till restaurangerna i San
Francisco. Några egna vingårdar hade de inte, istället gjorde de viner av egna
druvor. Så här höll de på i ett decennium innan de bestämde sig för att gå
separata vägar och det var då, 1993, som Larry Turley grundade sin egen firma
Turley Cellars och fullt ut satsade på kraftfulla viner av Zinfandel, skördad
vid hög mognad i gamla vingårdar som hade planterats av italienska immigranter
från slutet av 1800-talet. Inom tio år hade Turley Cellars vunnit ett topprykte
och rankades som en ikon bland producenter av Zinfandel.
”Jag började arbeta med framför allt
vingårdarna redan 2003, men eftersom vinmakaren Ehren Jordan var på väg ut, han
hade sin egen firma Failla att fokusera på, tog jag en alltmer aktiv roll i
framställningen för att till slut 2010 ta över totalansvaret för alla vingårdar
och vinframställningen”, berättar Tegan och lägger till att han 2006 tog över ansvaret för fathanteringen, vilket
ledde till ett par förändringar med val av tunnbindare och fat.
”För oss är det
viktigt att vingårdarna är ekologiska, och det spelar egentligen ingen roll hur
bra vingårdarna är, vill odlarna inte följa våra krav och specifikationer vill
vi inte köpa druvor från dem”, säger Tegan.
En annan filosofi man har är att vingårdarna ska vara
gamla och de får gärna vara oympade. ”Som passionerad vinälskare tycker jag det
är fantastiskt att få arbeta med zinfandelstockar som växer på egna rötter, det
gör växtkraften något mindre och gör att vinerna känns mer naturliga”, säger
Tegan vidare.
I
glaset nummer ett, på stående fot, Nv
Brut Souverain från Henriot som är en riktigt god och
elegant champagne, lätt brödig och citrusfruktig med en något fet och aromatisk
ton av citronskal, helt torr såklart och verkligen uppfriskande. Visst, vinet
kom vare sig från Kalifornien eller Turley Cellars, men det är ett vin som i
alla aspekter satt helt perfekt som uppfriskande start att sätta fart på
aptiten och bana väg för rejält vinmässig tyngd.
Ett
fat med kanapéer fick göra champagnen sällskap under den trekvart långa
upptakten till Zinfandeläventyret. Det blev nog två glas champagne, eller
kanske två och ett halvt, eller något i den stilen. Och såklart en hel del små
godsaker i form av en kanapé med avokado och rökt lax, en annan med räkor, en
liten med löjrom och en rostad brioche med anklever. Puttenuttigt och gott.
Får
man verkligen säga att man älskar White Zinfandel, i alla fall om det är ett
seriöst odlat och gjort vin som kommer från en precis lika seriös producent, som
Turley Wine Cellars? I så fall säger jag det. Således en utsökt 2014 White Zinfandel i glaset, vackert
hallonsaftrosa till färgen och förhållandevis rik men också elegant rödbärig
till doften. Smaken är medelfyllig, rent bärig och fruktig med en mjuk textur,
fin syra och en nästan helt torr eftersmak.
”Om man inte är bekant med White Zinfandel
behöver man inte vara ledsen, det är den mest sålda vintypen i USA och man
hittar den allra mest i det söta lågprissegmentet i supermarkets, men vi har
valt att gå en helt annan väg och skördar druvorna tidigare från bra vingårdar för
att göra ett nästan helt torrt vin med en större friskhet”, säger Christina
Turley som gästade Sverige för den här provningen och middagen.
”Just till det här vinet tar vi druvorna
från vår vingård som ligger alldeles intill vineriet i St-Helena”, säger hon.
Man
gör två så kallade instegsviner av Zinfandel, en från yngre stockar som i detta
fall den ljuvligt mer rödfruktiga 2013
Juvenile Zinfandel som kommer från ett flertal vingårdar som man har
planterat om under 1990- och 2000-talet. De äldre stockarna i dessa vingårdar
ger nästan alltid vingårdsbetecknade viner, men de yngre stockarna ger just det
här trevliga vinet. Jag gillar kryddigheten, den fint sötaktiga frukten och den
lena texturen, men det är inget endimensionellt och fruktdrivet vin, det finns
gott om kvalitet och till och med ett uns elegans i doften och smaken.
Självklart är det större djup och tyngd 2013
Old Vines Zinfandel som också har ett generiskt ursprung men kommer från
äldre stockar, framför allt 70 till 130 år gamla stockar.
”Det här är ett riktigt intressant vin att
jämföra med vinet från de yngre stockarna”, säger Christina när vi provar de
två vinerna sida vid sida.
Uttrycket är mörkare, den upplevda sötman
något tydligare, kryddigheten lite mer uttalad och både kropp och längd mer
imponerande. Det finns också en liten krydda från ekfaten här, men faten är
väldigt fint balanserade med vinets fruktkropp. Och såklart noterar man den för
vintypen så karaktäristiska alkoholvärmen i eftersmaken. En blek och snäll
zinfandel är nämligen ingen riktig zinfandel.
Även
om den här kvällen huvudsakligen ägnades åt en djuplodad provning av vinerna
från Turley Wine Cellars, var det också planerat för en middag. Först provning,
sedan middag, och till middagen kunde man hämta vilket (vilka) av kvällens
viner samt en bred samling andra viner från en generös och exklusiv vinbuffé.
Eftersom förrätten blev en smörstekt havskräfta med en krämig currysås och en
liten krydda av krasse, kände jag inte direkt mig manad att slå upp ett
kraftigt rött vin.
Tack
och lov hittade jag två vita viner som lockade mina sinnen, det första av dem 2007 Chardonnay Hyde Vineyard från Kistler Vineyards som hade
en honungsgul färg, en tydligt mogen men faktiskt inte övermogen doft och smak
(min erfarenhet har lärt mig att vinerna från Kistler inte ska bli äldre än 6-7
år) och jag hittade till och med en viss mineralisk komplexitet. Däremot var 2006 Chardonnay Kistler Vineyard Cuvée
Cathleen lite mer stum av ålder, god men absolut inget jag skulle spara
(drick de nu!) och hade jag haft några flaskor 2007 Napa Valley Chardonnay från Far Niente Winery hade
jag nog rekommenderat att de ska drickas upp ikväll – som senast!
”Vi gör 36 olika viner från ett femtiotal
vingårdar från Mendocino i norr till Paso Robles i söder, från Amador County i
öster till nästan direkt ute vid kusten, vi har således en omfattande serie av
vingårdsbetecknade viner som visar på mångfalden av Zinfandel och vinlandet
Kalifornien”, säger Christina.
Med den diskussionen klev vi in på de
vingårdsbetecknade vinerna och började med ett vin från vinmakarens (Tegan
Passalacqua) egen vingård i Lodi, en gammal vingård som är planterade på sina
egna rötter 1915 vilket fungerar alldeles utmärkt här eftersom jorden består av
bara sand. Vinet 2012 Zinfandel
Kirschenmann är en av mina favoriter från Turley Cellars, det här är ett
skolboksmässigt vin med solmogen och rik frukt, upplevd björnbärs- och hallonsötma
och fin kryddighet, dessutom en intressant kombination av värmande alkohol och
god fräschör. Ett vansinnigt gott vin…
Vi
flyttade oss till Sonoma County som också är ett klassiskt område för Zinfandel
och det läckra 2012 Zinfandel Vineyard
101 från en 1.00 hektar liten vingård uppe i Alexander Valley (planterad
1920) som man äger. Bara en liten del av denna lilla vingård ger det
vingårdsbetecknade vinet, som är mer elegant och lite mer rödfruktigt än vinet
från Lodi. Det här är ett väldigt elegant vin med en silkig fruktighet och fin
tanninstruktur, syran är god men inte lika påtaglig som i vinet från Lodi, men
på något är vinet bättre sammansatt. Med en halvtimmas luftning i glaset
började det växa fram en ljuvligt jordig ton som skänkte lite mer komplexitet
till doft och smak.
Vinet intill, 2012 Zinfandel Zampatti Vineyard, kommer från lika liten vingård
som mer eller mindre ligger i staden Sonoma, som man köper av den familj som
planterade vingården för över hundra år sedan och fortfarande äger den. Den här
har samma rika och yppigt vildhallon- och söta körsbärsfruktighet, men en lite
finare syra och stramare struktur som jag direkt kopplar till det lite svalare
läget nere mot Carneros i södra Sonoma.
De
senaste åren har jag kommit att bli alltmer exalterad av vingårdarna uppe i
Amador County, som faktiskt är ett av de äldsta vinområden i Kalifornien – det
var ju faktiskt här som vin i större omfattning planterades i mitten av
1800-talet när man hade hittat guld uppe i Sierra Foothills. Härifrån kommer 2012 Zinfandel Judge Bell som har en
något ljusare färg än många av de andra vinerna vi drack den här middagen.
Frukten var också något lättare, lite mer rödbärig och även lite blommigare än
den i vinerna i den föregående serveringen. Jag hittade till och med ett friskt
och ljusrött aromatiskt stråk av rabarber här! Smaken är lite mer än fyllig,
men påfallande frisk och elegant mitt i den hallonsöta och ganska förföriska
fruktkroppen. En god syra gav spänst i den goda smaken. Om jag gillar vinet?
Absolut.
”Det här är ett område som är viktigt för
oss, det är det äldsta området för seriös vinodling och det har varit
betydelsefullt sedan guldruschen då europeiska immigranter planterade vin här,
Zinfandel var en av dessa druvor”, berättar Christina och lägger till att just
den här vingården planterades 1907 på sina egna rötter i granitdominerad jord
på cirka 500 meters höjd.
Vi tog oss tillbaka till Sonoma County, ett genuint ursprung för Zinfandel, men nu till Sonoma, varifrån 2013 Zinfandel Fredricks Vineyard kom. Den här vingården är 6.47 hektar stor, den ligger på omkring 300 meters höjd uppe i Mayacamas Range ovanför staden Sonoma, halvannan kilometer från den berömda Monte Rosso Vineyard, och den planterades 1937 i en stenig jord av vulkaniskt ursprung. Det här vinet hade en mörkare och nästan blåare frukt, en större och rikare frukt (helt logiskt med tanke på det lite varmare klimatet) och även en lite mjukare fruktsyra (precis lika logiskt med tanke på det varmare klimatet). Mitt i all denna fruktprakt skiner en stram rödaktig fruktspets i doften och smaken och även om det finns både alkoholvärme här och en liten kryddighet från ekfaten tycker jag ändå att det finns en viss elegans i vinet. Det är bara den översta lotten i vingården som ger det vingårdsbetecknade vinet, den lägre delen av vingården har en djupare och mindre stenig jord som ger druvor till firmans Old Vines Zinfandel.
Det
blev ett rejält hopp ner till Paso Robles, ett område som har helt andra
förutsättningar tack vare närheten till havet och det mer speciella faktum att
man faktiskt har kalksten i jordarna här. Jag har alltid varit förtjust i vinet
från Pesenti Vineyard, planterad 1923 (under förbudstiden) och sedan
tillplanterad lite 1947 och 1965, och köpt av Larry Turley för sexton år sedan.
Den 2013 Zinfandel Pesenti Vineyard vi nu njöt av hade precis det
jag hade hoppats på; en solmoget rik sötaktig frukt tack vare det varma
klimatet, en fin friskhet i smaken tack vare de gamla stockarna och
kustinfluensen och även en läckert mineralisk nyans som är sprungen ur
jordarna. Rikt fylligt, absolut, ungt och fruktdominerat, absolut, men också
väldigt gott.
En
utskuren sadel av rådjur serverades med ugnsbakade rödbetor och jordärtskockor
(båda med för lite salt, precis som vanligt hos moderna kockar) och över köttet
riven tryffel. Till det en fond och en kräm av jordärtskocka, perfekt sötaktiga
tillbehör som gör att fruktiga viner av Zinfandel trivs perfekt till!
Petite
Sirah är en högintressant druvsort som sedan den på 1860-talet korsades fram
mellan Syrah och Peloursin i Montpellier av den franska botanikern François
Durif. I Frankrike blev den dock aldrig populär, däremot kom den över till
Kalifornien (huvudsakligen i tron att det rörde sig om Syrah) och planterades
tillsammans med andra sydfranska druvor som Grenache, Mourvèdre, Cinsault och
Carignane, och den italienska Zinfandel. Den återfinns således som en av många
småskaliga druvkomponenter i de ofta samplanterade gamla vingårdarna med
Zinfandel, men man gör också en hel del varietal
wines av den.
”Det
torde ju vara helt uppenbart att det här inte är Zinfandel, den har en mycket
mörkare färg och en mycket tydligare struktur”, säger Christina.
Vi skulle köra en trio viner på druvtremat
och det första av dem kom från egendomen i den norra delen av St Helena, 2012 Estate Petite Sirah. Vilken läcker
parfym, vilken tät och skönt blåbärs- och vinbärsfruktig doft, vilken
blommighet! Jag blev med ens tagen av vinets kraft, jag blev förförd. Man
noterar inte faten, det är frukten och till och med en slags stenighet som
dominerar doftintrycket. Smaken är precis lika charmerande fruktig, rik och
fruktig, blommig och nästan lite pepprig, och trots att druvsorten är känd för
en ordentlig strävhet upplevde jag vinet som otroligt fint strukturerat.
Därefter följde en 2012 Petite Sirah Hayne Vineyard, som förvisso hade den yppiga och
rika frukten som man förväntar sig, men ändå känns ganska tight och till och
med stenig, jag noterade grafit som en fin krydda, men ändå tog dig frukten fram
och upp i doften i allt större grad ju längre vinet stod i glaset. Oj, vad gott
– men tänk om vi hade kunnat få dricka de här vinet med lite mer mognad, tänk
vad gott och lent det hade blivit då.
Tack och lov behöver livet inte vara så svårt, det var lite av ”Gud hör
bön” eftersom vi i glaset till höger hade en 2006 Petite Sirah Hayne Vineyard. Årgången är bra, men kanske inte
lika klassiskt kalifornisk som 2012 och även om det faktiskt är
årgångsskillnader i Kalifornien är det sällan så dramatiskt annorlunda som de
är i Bordeaux eller Bourgogne. Det jag hade att se fram emot i det här vinet
var således framför allt de extra sex åren. Efter lite vridande och vändande på
vinet, lite doftande och smakande, en god stunds luftning, kunde jag krasst konstatera
att vinet helt ärligt inte hade tagit sig särskilt långt framåt på sin
tidslinje. Det var faktiskt fortfarande ungt, mörkt fruktigt och
välstrukturerat … men också förbaskat gott. Jag skulle gärna ge vinet
ytterligare fem eller hellre tio års flasklagring till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar