Jag gillar middagar som är högst spontana. Det kan bero på att jag dels inte tycker om alltför uppstyrda fester på självklara festdagar som exempelvis midsommar och nyår. Kalas närsomhelst är dock sjukt kul. Det är ju vardagen man ska fira, det är ju den man vill liva upp. Så blev det den här kvällen, spontant i all sin enkelhet.
Det började med en champagne jag inte minns om jag har
druckit tidigare, NV Blanc de Chardonnay
från Champagne Tribaut. Den var väldigt ljus och även relativt lätt
till både doft och smak, mjukt guläppelfruktig och en aning citrusfrisk, ren
och lättsam utan några större fel, men heller inga minnesvärda förtjänster.
Visst går det att dricka champagne hur som helst och när som helst, men helt
ärligt kan jag vara utan champagne om den inte är innerligt god. Den här blev
lite gles och till och med något sur eftersom jag tyckte att den saknade kropp
och djup. Men visst, två glas rann ändå ner i min torra och kalassugna strupe.
Den första lilla rätten var en rödingfilé som hastigt
halstrades i olivolja och sesamolja och sedan smaksattes med salt, vitpeppar
och lite citronsaft. Till det hörde avokado som jag mosade med samma
smaksättning och lade ovanpå. Det som dock gjorde rättens excellenta smakbalans
var den dashi jag hade kokt av bonito, sjögräs och torkad svamp och sedan
smaksatt med soja och limesaft. Med den feta texturen från avokadon och framför
allt sältan och syran i buljongen kom vinet att uppföra sig klart bättre …
Denner Vineyards ligger i Paso Robles
i Kalifornien, de började sin vinframställning i en lite rikare fruktdriven
stil, men har på senare år (med en ny vinmakare) anammat mer elegans och lägre
alkoholhalter. Den 2008 Theresa jag
hade skrämt upp ur vinkällaren hör till den första tiden i den nya skolan rent
stilmässigt, alkoholhalten ligger på 13.5 procent och frukten är mogen men inte
överdådig. Cuvéen i denna årgång utgjordes av 62 procent Roussanne, 24 procent
Viognier och resten lika delar Marsanne och Roussanne. Med en sådan cuvée får
vinet dels en yppig karaktär som drar åt tropisk frukt och tunga blommor, dels
en lite lägre syra. Och det var precis den kombinationen som gjorde att vinet
nu började känna sig lite trött och baktungt.
Därför öppnade jag upp ett vin som jag inte hade någon
endaste förhoppning om, ett vin som har legat i källaren och blängt surt på mig
i otaliga år eftersom jag själv troligen har sett både trött, likgiltig och misstänksam
ut när jag själv har tittat på buteljen. Nu åkte korken ur denna 1996 Chablis Les Vieilles Vignes från La
Chablisienne. Färgen var oväntat ljus, jag blev smått överrumplad av
det eftersom jag var fullkomligt övertygad om att vinet sedan länge hade
kroknat och oxiderat. Så var det alltså inte och helt plötsligt blev jag
exalterad. Doften var vital och djup, den var tiofalt med intressant och komplex
än vad jag ens hade vågat drömma om. Superläcker rent av, ostronskal, fet och
jordig, nyanser av mandel, en fin mineralisk stringens i den av fin mognad
något fet kroppen. Det hela satt ihop riktigt fint, faktiskt oväntat fint och
smaken var lång och supergod. Jag måste säga att jag var precis lika förvånad
som nöjd. Gott!
Jag hade tänkt att Theresa tack vare sin rikare frukt
skulle passa bra till varmrätten, men det visade sig att det blev det fint
mogna chablisvinet som tog hem segern som bästa matvin. Rätten var en krämig
risotto, kokt med carnaroliris, vitt vin och hummerbuljong med ett par
matskedar grädde och lite riven Comté i mot slutet för att reda risotton.
Garnityr var fänkål schalottenlök, grön sparris och rikligt med kokt
hummerkött. Och så lite dill. Rätt enkelt, men så är enkel mat alltid den
bästa.
Pinot Noir, ingen kväll utan Pinot Noir, så lyder den
enda regeln vi har på Café Rotsunda. Kvällens första pinotvin kom från svala
Green Valley i den sydvästra delen av Russian River Valley i Sonoma, 2009 La Masía Pinot Noir Don Miguel
Vineyard från Marimar Estate. Det visade sig vara en riktigt fin årgång för
Marimar Torres, frukten var djup och mörkt körsbärsaromatisk med en silkig
textur och fin syra, faten fint balanserade, tanninerna lena och längden
angenäm. Av erfarenhet vet jag att hennes pinotviner mår väldigt bra av att
mogna till sig i tre till fem år från lansering, de är oftast som godast vid
åtta till tio års ålder, och det gäller även det här vinet, som förvisso är
väldigt gott och njutbart redan nu. Jag spillde på det vid cirka 16 graders
temperatur, i en klassisk bourgognekupa. Det blev ett riktigt gott pausvin.
Vare sig ost eller dessert stod på kvällens meny, de tre
rätterna var alltför mättande för oss. Däremot finns det alltid plats för mer
vin, en liten röd ner i vinkällaren resulterade i en 2009 Sonoma Coast Pinot Noir från den allt bättre firman Kutch
Wines (som du kan läsa om i nästa specialbilaga av Livets Goda, som
utkommer om ungefär en månad). Jag är väldigt förtjust i hans viner, som på den
här tiden var lite djupare och mer fruktigt intensiva, just det här vinet
syndigt charmerande och inbjudande i sin läckra frukt och silkighet. Sedan 2010
och än mer 2011, har vinerna vunnit en något lättare kropp med högre syra och
dessutom en fin kryddighet tack vare att de nu är jästa i hela druvklasar. Det
här blev en ruskigt läcker avslutning av kvällens vinlista.
Men ett eller ett par glas Chartreuse Verte kan man ju inte vara utan, detta elixir, denna
magiska nektar, denna spritvärldens allra finaste kryddbod, söt och eldig,
kryddig och blommig, retfullt bitter, samtidigt fruktig och frisk, och något
alldeles vansinnigt komplex!
Summering: 3
gäster, 6 flaskor vin, en halvflaska sprit och 12 Riedelglas
1 kommentar:
Hej!
får vi lov att nämna att Kutch fina viner hittar du i Sverige genom oss på RobersonWine.se
Ha de fint!
/Krister
Skicka en kommentar