Att flyga är kul, att äta
på flygplan är i stort sett aldrig kul. Oftast är det mediokert, ibland till
och med fullkomligt oätbart. Jag begriper inte att något som egentligen är så
enkelt, som att laga mat i volym som smakar bra två dagar senare, så ofta ska
resultera i ett misslyckande. Åker man lite högre biljettklass kan maten
emellanåt vara mycket bättre, men man ska aldrig sitta i sin fetare
flygplansstol i tron att det kommer att bli höghöjd även på det kulinariska
planet. Med det sagt ska man tolka min positiva överraskning på Air New Zealand
med en nypa salt, samtidigt måste jag medge att maten stundtals var rätt bra,
till och med oväntat bra för att vara flygplansmat.
Efter ett glas
oidentifierbart mousserande vin, som uppfyllde sin del av avtalet om förfriskning
och en första kalaskänsla men inte levererade något direkt minnesvärt eller
väckte intresset att fråga vad det var för något, fick jag fritt välja bland de
vita viner som serverades. Jag satsade på en 2012 Sauvignon Blanc från Cotterell’s i Marlborough som visade
sig var ett riktigt gott vin, egentligen ett helt perfekt flygvin i det att det
har en stor och tydlig parfym (här uppe i luften är vårt doft- och smaksinne
reducerat till omkring 70 procent av sin normala förmåga) med inslag av
krusbär, nyskuren grön paprika, vita vinbär och fläder, men det var samtidigt
måttligt och elegant, inte alls påträngande. Kanske var det just höghöjden som
spelade in? Smaken var lätt men intensivt fruktig och god, ren och frisk och
absolut torr. En känsla av krusbär och Granny Smith infann sig i den ändå rätt
långa eftersmaken.
Vinet passade som perfekt
måttbyggt hatt på huvud till den första rätten, en carpaccio på ytterst diskret
rökt hälleflundra med en kräm av kapris och oliv, lite nypotatis som bundits
samman med lite mild majonnäs till en potatissallad och till det späda,
krispiga toppar av grön sparris samt lite körvel. Det hela var sjukt väl
genomtänkt!
Med Pinot Noir är det inte
lika lätt att bli exalterad. Jag valde bort vinerna från Villa Maria Estate,
förvisso bra och stabila viner med typicitet, men alldeles för ofta använda av
mig på utbildningar, provningar, matlagningskurser och middagar för att jag ska
tycka de är direkt spännande att dricka i egen hög person. Nej, ombyte
förnöjer. Jag valde därför en 2011 Pinot
Noir från Lawson’s Dry Hills, också det här vinet från Marlborough,
framför allt den sydvästra hörnan av Wairau Valley. Frukten var intensiv, ren
och rödfruktigt aromatiskt och på sitt sätt rätt charmerade i sin saftighet,
men det hade också en lite örtighet som om man hade vinifierat det med en liten
mängd stjälkar (vilket inte var fallet då druvorna faktiskt är maskinskördade!),
men det tillförde hursomhelst en viss komplexitet. Tanninerna var som väntat
mjuka och syran frisk och det allmänna omdömet var helt okej, men inte
imponerande. Äh, det var faktiskt rätt gott. I alla fall här upp i luften! Den
positiva känslan skulle med råge bekräftas när jag besökte vineriet och provade
igenom flera viner från dem, bland annat samma vin i den förvisso lite bättre
årgången 2012 (bilden).
Jag vill gärna tro att den välmeriterade
restaurangkocken Peter Gordon, som har anlitats för att utveckla flygmaten på
Air New Zealand, både är en duktig matlagare och har arbetat fram maträtterna
lite grand till den typ av nyzeeländska viner som serveras ombord.
Okej, allt kanske inte är
så bra. Förrätten på en annan flight var väl mer typisk flygstolsmat, en terrin
av ricotta med oliver, tomat och prosciutto var väl i och för sig rätt
god, ändå lite tråkigt. Vinet som jag hade valt till var kanske inte direkt
matchande, denna 2012 Riesling från Distant
Land Vineyards i Marlborough hade en liten släng restsötma som kändes
lite obalanserad till skinkan och oliverna. Men som vin betraktat var det
trevligt fruktigt, friskt och fräsch med en liten blommighet, en nästan
citrusskalsfet känsla med en liten bitterhet precis i slutet av den fruktiga
eftersmaken.
Nästa rätt, nästa vin: 2011 West Brook Pinot Noir från Ivicevich
Family Wines, också det ett vin från Marlborough. Det är väl lika bra
att vara ärlig, det här pinotvinet var absolut inte kul. Frukten var sötaktig,
det brukar den vara i nyzeeländska pinotviner, men den här var nästan lite
kolalik och dessutom var vinet för fatkryddigt och även om det också fanns en
typisk fräschör, kändes vinet mest jolmigt och obalanserat. Det skulle var kul
att gå till marken med det här vinet och på ett mer ärligt sätt prova det väl
tempererat i en stor pinotkupa, och kanske allra helst i någon av de bättre
årgångarna 2010 eller 2012.
Den långa hemresans första
tolvtimmarspass i flygstolen började bra. Ett av vinerna som erbjöds var 2011 Chardonnay från Neudorf
i Nelson, en av landets bästa producenter av chardonnayviner. Det gick ju helt
enkelt inte att motstå, även om första rätten troligen hade suttit bättre till
ett fruktigt rieslingvin. Strunt samma, även om kycklingen med rostad chile,
paprika och aubergine var god, valde jag helt enkelt den här gången att snabbt
äta upp den lilla rätten, skölja munnen med mineralvatten och sedan i full
rättvisa till vinet njuta av dess mineraliska fräschör, stilfulla frukt och
härliga balans bara precis som det var. Utan störande moment. Det är hur
trevligt som helst det med!
Till köttet hade jag valt
ett pinotvin före ett av Syrah, egentligen av den väldigt enkla anledningen att
man på Nya Zeeland gör avsevärt mycket godare pinot- än syrahviner. Dessutom hade de 2011 Saddelback Pinot Noir från klassiska Peregrine Wines i Central
Otago. Solklart val med andra ord. Det här vinet har förvisso lite grand av en
mörkare bärfrukt som är så typiskt för Central Otago, men det är ett mycket
lättare och mer elegant vin, mer försiktigt extraherat och fartbehandlat, och i
alla fall här uppe i luften. Det blev ett glas till av det goda pinotvinet …
och såklart också ett glas till av chardonnayvinet från Neudorf. Resan är ju
rätt lång, bäst att bunkra näring och energi, tänkte jag.
Sista etappens middag
inleddes med lite rökt lax med en salsa av gurka och mango, vars milda sötma
gjorde att ett fruktigt vin skulle sitta fint. Men så stod den där på serveringsvagnen
igen och pockade på min lustfyllda uppmärksamhet, så det blev ett glas 2011 Chardonnay från Neudorf i Nelson igen. Och ytterligare ett. Det här
gillar jag!
Visst, det kan säkert tyckas vara lite
fantasilöst att inte prova något nytt, något av de andra vinerna som också stod
där, men bara för att man har ett intresse för vin innebär inte det att allt
hela tiden måste vara nytt. Det finns ju faktiskt en enorm poäng med att göra
sina urval och återgå till det säkra, det man tycker är ruskigt gott. Man ska
inte glömma att livet är ett kalas, inte primärt en upptäcktsresa.
Till varmrätt beställde
jag en rostat kycklingbröst med en vitlöksdoftande kräm av palsternacka, till
vilket rödbetor och en mild senapsdressing hörde. Återigen en rätt där smakerna
satt samman och som man med en lite vackrare uppläggning på ett stort fat
skulle kunde ge ett mycket mer elegant utseende.
I glaset blev det en 2011 Stoned Crow Syrah från Gimblett
Gravels i Hawkes Bay, ett väldigt bra område för smakrika och på samma gång
eleganta och komplexa röda viner, särskilt av Cabernet Sauvignon och Merlot,
men numera också av Syrah. Bakom just det här vinet stod firman Squawking
Magpie Wines som jag inte kände till. Precis som jag befarade var vinet
hyggligt gott, nyzeeländska viner är av någon underlig anledning oftast det
även om det per se inte betyder att
de alltid är fantastiska. Frukten i detta vin var ren, som väntat, mer åt det
blåfruktiga hållet till än kryddigt, men det fanns en liten jordighet som
bidrog till någon slags komplexitet. Godkänt … inte mer. Oftast känns det
faktiskt som att man gärna vill haka på trenden med exempelvis Syrah för att
bredda sin portfölj, ungefär enligt den aldrig hållbara tesen ”jag tycker om
att dricka vintypen X, därför har jag planterat druvsorten X”. Typ!
Nyzeeländarna måste
fortfarande, med ett par undantag, bevisa för mig att Syrah också sa ha en
given plats i deras vinflora.
Så vad har jag då att säga
om Air New Zeeland? Efter fyra riktiga långflygningar och sju inrikesflygningar
under två veckors tid kan jag faktiskt bara säga att de är toppen. Vilken
fantastisk service, vilken vänlighet, professionalism och punktlighet. Lägg
därtill att både maten och vinerna är väldigt väl valda och av god kvalitet.
Jag får nog lov att hålla med om att Air New Zeeland absolut har förtjänat
titeln som Airline of the Year 2014. Bravo!
Ett extra stilpoäng för att man mitt i all
oantastlig och personlig service (väldigt ofta blir man tilltalad med sitt namn,
ett enkelt med absolut makalöst framgångsrikt servicetrick) är totalt
opretentiösa. Sånär som med den improviserande stewarden på en flight med
United Airlines för tio år sedan, som på ett fenomenalt sätt rappade sig igenom
hela säkerhetsgenomgången i värsta gangsta-stil
– såklart till hela planets jubel och stående ovationer i två minuter – har Air
New Zeelands så vitt jag kan avgöra världens allra härligaste genomgång av
flygsäkerheten. Man har nämligen låtit Sir Peter Jackson, som ligger bakom de
framgångrika filmerna The Lord of the Rings (som till stor del utspelar sig
utanför Wellington på Nordön), regissera och spela in genomgången. Som såklart
innefattar både hober, Gandalf, älvor och Gollum. Plus honom själv och
barnbarnen till JJR Tolkien. Fantastiskt underhållande! Till och med luttrade
flygresenärer som jag, som kan rabbla säkerheten i sömnen, sitter som klistrade
och bara njuter av filmen. Tummarna upp i alla avseenden, med andra ord.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar