Kaffe, kakor, en prinsesstårta med grön marsipan och rosa
ros, hipp hipp hurra och ja må han leva. Så brukar väl de flesta
födelsedagskalas se ut. Lite småtrist och 1990 om man frågar mig. I alla fall
om födelsedagsbarnet inte är så mycket barn längre. Nej, då är det roligare om
gästerna samlas i salongen kring ett stort fat med lufttorkad spansk skinka och
ett stiligt champagneglas i hand. I detta spilldes det den här kväll, när Gun
skulle firas, på med en alldeles väldigt god 1995 Celebris Brut från Gosset, en champagne som nu har nått
en första underbar mognadscharm där både nybakat bröd och syrliga röda äpplen
trängs om uppmärksamheten. Det var verkligen supergod!
Ett par vita viner stod uppdukade till bords, enligt
uppgift hade de två ett par saker gemensamt. Chardonnay och Kalifornien blev
min idé kring temat, vilket också var rätt. En tämligen enkel gissning. Det
första av dem var mycket blygare och mer försiktigt, en aning ståligt och mineraliskt
snarare än fruktigt men det här vinet lockade snarare bort gissningen till
utanför Kalifornien. Eller kunde det vara …
Även om jag hade
mina misstankar, var jag inte säker. Jag blev dock en aning överraskad att det
var 2009 Huber från Diatom,
en tankjäst chardonnay från Santa Rita Hills från vinmakaren Greg Brewer och
hans numera nerlagda finsatsning på tankjästa viner med känsla för sin terroir. Att jag inte tog vinet för
Santa Rita Hills var den förhållandevis milda syran (den brukar vara högre
här), men den tonades troligen ner av den rätt rika men absolut inte söta
frukten.
Det andra vinet
förvånade mig också, mest för att det var så rikt fruktigt och sötaktigt, till
och med fatkryddigt med toner av kryddpeppar, vilket alltid för mig till en
rätt stor andel nya fat från tunnbindaren François Frères. Min gissning gick
till kraftfirmor som Aubert Wines, Morlet Family Vineyards eller Peter Michael
Winery, men primärt inte till Ramey Wine Cellars, som jag vanligen
tycker gör lite mer försiktiga och eleganta viner. Men så var det och i glaset
hade vi hans runda, ovanligt rika och nästan smörigt feta men fortfarande
eleganta 2009 Chardonnay Hyde Vineyard
från Carneros.
Till de två chardonnayvinerna serverades en sashimi av laxryggfilé,
smaksatt med sojasås och lite ingefära och till det en slät kräm av avokado.
Rätten passade märkligt nog bäst till det lite fylligare vinet, allra mest för
att avokado kan lyfta fram en viss metalliskt biton i lite torrare och stramare
viner. Jag hade tagit med mig ett vin som jag visste skulle vara väldigt svårt att gissa på eftersom det är så sällsynt och till och med otippat. Vinet var först en aning blygt, till och med lite neutralt, men skulle med lite mer luft och lite högre temperatur blomma ut. Det som allra mest definierade vinet var en sval fruktighet och tydlig mineralitet, vilket var tänkt att lura bort alla gäster från vinets rätta ursprung, Kalifornien. Ingen var egentligen där, eller någon annanstans heller för delen. Det var helt enkelt bara att visa flaskan, 2011 Chardonnay James Berry Vineyard i Paso Robles (allra mest känd för de fylliga, hypade vinerna från Saxum). Just den här 13.3 procent måttliga tappningen kom dock från Wind Gap Wines, en riktigt bra firma som gör ruskigt eleganta viner. Sex fat gjordes av just det här vinet det här året.
Vinet intill var
diametralt annorlunda. Sånär som på att det var vitt och hade en tydlig känsla
av mineral. Det var dock påtagligt fylligare, hade en tyngre frukt, tydlig ton
av honung och akacia, en liten blommighet och ett uns av vanilj. Den måttliga
syra kopplat till en tydlig mineralitet och fin blommighet förde mig till norra
Rhône, troligen Hermitage, och just det var rätt. Efter lite dribblande bland
viner och vinmakare kom vi så nära att flaskan avtäcktes och visade 2010 Ermitage de l'Orée från M
Chapoutier. Sjukt gott, men faktiskt än godare en timma senare. Tänk
var vissa viner vill ha luft.
Mellanspelet kände jag märkligt nog inte igen, trots att
jag drack det nästan på dagen en månad tidigare. Den här gången tyckte jag
nämligen att frukten var mörkare och tätare i denna 1992 Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaux Monts från Domaine
Leroy. Visst fanns den fina jordigheten och stjälkkryddan här, men
vinet var yngre, rikare och tätare, alls inte 21 år gammalt. Nej, jag gick helt
bort mig, vart tänker jag inte säga. Jag nöjer mig med att säga att vinet var
ruskigt gott och oväntat ungt och vitalt.
En duo viner från ett av gästparen satte oss på prov, men
att det första vinet var en härligt moget komplex men fortfarande ungdomligt
strukturerad och väldigt god cabernet från Napa Valley gick inte att ta miste
på. Norra Napa Valley, en del mineraliskt strukturerad bergsfrukt, helt klart.
Det förvånar mig att jag inte ens tänkte tanken på Beringer Vineyards som
avsändare, jag vet ju hur otroligt goda och komplexa deras cabernetviner blir
med mognad. Denna 1992 Cabernet
Sauvignon Private Reserve var inget undantag från denna sanning.
Det andra vinet
gick jag helt bet på, jag kunde inte förstå att det var en 1999 Brunello di Montalcino Riserva från Eredi Fuligni. God, rikt
fruktig, oväntat polerade tanniner, en liten krydda mot lagerblad till och en
charmerade rondör med mjölkchokladkänsla.
Ett tredje
extravin satte emellertid dessa två goda viner på plats, särskilt det
italienska. Jag tyckte först att det hade något riktigt läckert moget
kaliforniskt över sig, med god ålder, men mina vänner runt bordet vidhöll att
vinet var franskt, att det kom från Bordeaux. Jag ville inte ge mig, jag stod
på mig att det kom från Kalifornien och att de kom från tidigt 1980-tal eller
så, för att till slut bli fullkomligt överbevisad när magnumbuteljen av 1989 Château La Conseillante från
Pomerol avtäcktes. Stilmässigt fanns likheterna där, frukten, den lätt
intorkade, jordigheten, tryffeln, de lena men inte helt mjuka tanninerna. Det
goda!
En tjock bit helstekt oxfilé serverades med en pytt av
rostade rotsaker, en kräm av morötter smaksatt med apelsin och en kräm av
palsternacka med vit och svart tryffel. Till det en vanligt rödvinsås. Mat som
matchar smakrika röda viner med solmogen fruktsötma med andra ord.
Det var också
precis vad som kom att serveras. Jag var så gott som säker på att det första av
dem kom från Spottswoode i Saint Helena, det hade en rik mörk vinbärsfrukt som
var befriad från kladdig sötma, en god mineralitet och en ren, djup och
kvardröjande eftersmaken. Det var verkligen supergott. Jag blev faktiskt en
aning förvånad över att det kom från Philip Togni Vineyards, denna 2001 Cabernet Sauvignon. Vanligen
brukar jag nämligen hitta en svag gräsighet och mer typiskt bordeauxiskt
uttryck i vinet. Vinet intill var påtagligt mycket större, rikare och
fruktsötare, det hade en större koncentration och högre alkohol, dessutom en
något mer kännbar fatnyans. Gott var det, men fortfarande lite väl ungt. Stilistiskt
föll gissningen på Harlan Estate, helt i rätt bo, men jag trodde det var deras
fullblodsmogna 1997:a, inte denna 2001
Harlan Estate, som fortfarande är ung och behöver mer tid. Jag gick
tillbaka till den en timma senare, då var den lite mer polerad och därmed också
snyggare till sin balans. Tänk så mycket luft och tid vissa viner behöver.
Mitt pausvin var inte alls så kul och gott jag hade
förväntat mig. Inte för att det var dåligt, denna 2008 QED, en cuvée av 85 procent Syrah och resten Grenache och
Mourvèdre från den unga firman Rasa Vineyards i Walla Walla i
Washington State, men både doften och smaken upplevdes någon stumma. Visst
hamnade vinet i ett knivig situation, att behöva jämföras med alla andra
fantastiska viner. Inte helt rättvist, men så är livet i vinträsket. Jag ställde
mitt glas åt sidan och återvände till det en timma senare, och då hade det helt
plötsligt börjat öppna upp sig och bjöd på en fin om än inte stor och mäktig
mörk bärfrukt med nyanser av lakritsrot, violpastill, lavendel och vitpeppar.
Jodå, det blev rätt gott till slut, men inte stort.
Stort var däremot nästa vin, jag kunde nog inte få det
till särskilt mycket mer än något av de stora, täta och extra långlagrade
syrahvinerna från Sine Qua Non. Visst var det så. Årgången gick jag dock bet på,
det vi hade fått i glasen var de tre år nya fat lagrade 2005 The 17th Nail in my Cranium, djupt och tätt, intensivt och
fylligt, fruktig och lite fatkryddigt och fortfarande väldigt ungt. En
alkoholvärme noterades också i slutet, något som gör att jag känner att vinet
bör få ligga till sig ett par år till för att lugna ner sig. Det här är inte
vin för den som söker dansant balans och lätthet i sina viner, det är all
"all in". Jag höll mig kvar vid vinet en stund och spillde sedan på
lite till en halvtimma senare och trots att vinet hade dekanterats säkert tio
timmar tidigare, utvecklades det fortfarande tydligt och mot mer finess i
glaset. Känslan är därför att den här typen av vin bör få en flaskmognad på
minst tio år, troligen till och med 15 år.
Intill denna
kraftfulla och ännu otämjda best stod en förvisso intensiv och rikt fruktig
pjäs, men en mer elegant sådan. Här var det mörk frukt, jordighet och en
trevlig ton av choklad och till och med torkad svamp som gällde, en mer måttlig
alkohol, inte alls lika söta fat. Likväl fanns där en krydda och köttighet som
fick mig att tänka på Syrah från södra Frankrike. Även om jag av någon
anledning gissade på vinet La Truffière var det mer instinktivt gjort än att
jag faktiskt trodde det var just det vinet. Det brukar nämligen vara kraftigare.
Dessutom trodde jag att det var några år äldre eftersom det här vinet var mer
moget och elegant, förvisso sötaktigt i frukten. I glaset hade vi fått 2005 Clos des Truffière från Coteaux du
Languedoc och toppfirman Château de la Negly. I min gom var
det här vinet det godaste av de två, idag i alla fall.
En god cheesecake med hallon fick avsluta själva menyn
och till den skulle de bli två söta viner. Ordentligt söta viner, ska
tilläggas. Båda var ljuvligt rika av koncentrerad, sent skördad frukt, hög
koncentration, god syra och lång, explosiv och kvardröjande eftersmak. När det
avslöjades att temat var Chardonnay bekräftades den gissning som hastigt hade
svept genom mitt doft- och smakcentra. Såklart kom det första, fylligaste och
lite mer ekkryddiga vinet från Sine Qua Non och denna 2003 Mr K The Noble Man är gjort av
kraftigt botrytisangripen Chardonnay och är jäst i franska ekfat.
Syran var en
aning högre i nästa vin, sötman mer len (även om den var lika rik) och frukten
kändes på något sätt friskare och heller inte nyanserad av ekfat. Denna nektar
kunde inte komma från någon annan än mästaren Kracher, och så var det
såklart. I glaset den ljuvliga 2002
Nummer 9 Chardonnay Trockenbeerenauslese. Godare än gott, perfekt
födelsedagsvin.
Så här kan en helt vanligt födelsedag te sig när en
vingalning fyller år och bjuder in likasinnade vingalningar. Med det är det
väl bara att tacka jubilaren Gun och säga "hipp hipp hurra".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar