Chablis är nog Sveriges mest populära kvalitetsvin nu på 2000-talet. Och det senaste decenniet har varit särskilt gott för Chablisproducenterna, som har kunnat skörda flera årgångar av verkligt högklassig kvalitet. Till de mest imponerande hör 2008 och 2010, vilka under en tid har funnits på marknaden men fortfarande lanseras av de firmor som håller lite längre på sina viner innan de släpps.
En av de verkligt pålitliga producenterna i Chablis, det
omkring 1 250 hektar stora och av närmare 300 medlemmar ägda kooperativet La
Chablisienne, gästade Stockholm och förlade en lunch med blandat gott på
restaurang F12.
Kombinationen lockade, såklart. Vinerna är vanligen
krispigt torra och mineraliska, och F12 har allt som oftast vällagad och god
mat av det eleganta snitt som chablisviner tycker om. I båda fallen stämde mina
förhoppningar, men som du ser i min summering, fanns ändå lite smolk i bägaren
denna soliga lunch.
Vi började med ett glas torr, citrusfruktig och syrarikt stram
2006 Vive la Joie Crémant de Bourgogne från
firman Cave Bailly Lapierre som ligger i utkanten av Chablis. Tack
vare det nordliga läget och typiska jordarna här uppe, har den tre år på jästen
långlagrade cuvéen av cirka 60 procent Chardonnay och 40 procent Pinot Noir
fått en fint mineralisk struktur och en för crémant oväntat läcker jordig
komplexitet.
Till bubbelvinet
fick vi ett par små tilltugg, av vilket av dem var märkligt illasmakande. Det
rörde sig om små macarons, denna
trendriktiga maräng som numera också finns som inte söta aptitretare med
diverse smaksättningar. Många av dem är goda, andra mer innovativa, som i detta
fall med smaksättning av bläckfisk och bläckfiskbläck. Och det var precis allt
annat än lyckat!
Lyckat blev det emellertid i de två första glasen, där de
två enklare instegsvinerna från La Chablisienne skänktes upp. I det
första glaset en fint jordig och mineralisk (vilket är något ovanligt för den
här enkla appellationen) 2011 Petit
Chablis, som bjöd på elegans och somrig fräschör men en (som förväntat)
rätt kort eftersmak. Inget stort vin, men rätt gott i all sin renhet och fräschör.
Intill denna en
lite djupare fruktig och jordmineralisk 2007
Chablis La Séreine, som i kraft av sina nu snart sex år också bjöd på en
lite mer uttalad fetma, ostronkomplex jordighet och första vink av mognad.
Till de två vinerna serverades en rätt som jag fann vara
särskilt lyckad till det andra vinet, mycket tack vare att dess fetare kropp
och något komplexare mognadsnyans på ett utmärkt sätt mötte upp den fina
umamisötman i tartaren av lättrimmade färska havskräftor. Denna låg på en bädd
av citronpärlor, vilket visade sig vara tapioka inkokt i citrussaft, och på det
lite färska ärtskott. Rätten som sådan var riktigt fin, och det passade också
väldigt bra till framför allt det andra vinet.
Därefter serverades vi fyra viner, där det som imponerade
allra mest per satsad krona var det utomordentligt goda och fina 2010 Chablis Premier Cru La Singulière,
en cuvée från flera av medlemmarnas ägor i premier
crus över Chablis, däribland Vaucoupin, Vosgros och Fourneaux. Det har en
underbart uttalad mineralitet, en spets och finess och även ett visst djup, men
möjligen inte längden som i kooperativets större tappningar av samma
ursprungsstatus.
Av de andra tre vinerna var 2004 Chablis Premier Cru Fourchaume förvisso gott, men fortfarande något
märkt av den lite udda men årgångstypiskt gröna grinighet och stramhet som har
präglat alla röda viner från Bourgogne och Alsace, och även ett stort antal
vita viner från dessa distrikt denna årgång. Vinet var på inget sätt tråkigt,
tvärtom fann jag det vara något komplext, och fortfarande en aning ungt. Dock
tror jag inte det är allas tekopp!
Min egen favorit
var den bländande fina 2010 Chablis
Premier Cru Montée de Tonnerre, en vingård som ofta (här, och hos andra
producenter) placerar i sig topp som ett vin som når samma kvalitetsnivå som
firmornas fina - och även finaste - grand
crus. Fortfarande ungt, men tydligt mineraliskt och med en fetma och
intensitet som imponerar.
Om årgång 2010 är
en modern klassiker, står 2008 inte långt efter, om ens alls. Det fjärde vinet
i uppställningen var 2008 Chablis Grand
Cru Les Preuses, ett vin som trogen sitt ursprung bjöd på en rätt stor
intensitet, men fortfarande en stramt mineraliskt och syradriven struktur.
Känslan av att vinet fortfarande är knutet gjorde sig påmind hela tiden. Ett
par år till i vilande ställning ordineras.
Till den här kvartetten serverades en rätt av tunt skivad
rå laxryggfilé med lövtunt skivat Granny Smith och rädisa, och med hasselnötter
och en söt, fruktig sås av något slag. Rätten i sig var väldigt god, men till
vinerna var den verkligen inte på något sätt passande.
Med så strama
viner som de från Chablis, får man inte (anser jag) servera vare sig råa fiskar
och grönsaker, söta frukter eller såser, eller nötter. Resultatet blir faktiskt
en bitande otäck beska i mötet med vinet, och samtliga fyra viner förlorade på
att serveras till den här rätten.
Hade man
åtminstone smaksatt maten med lite mer sälta (och salt finns inte på borden,
det ska tydligen inte gästerna få smaksätta maten med), eller tillfört något
krämigt eller fett som fångar upp och rundar av beska, hade det möjligen
fungerat bättre. Men allra bäst hade varit att servera en helt annan sätt.
Särskilt som syftet var att lyfta fram det goda i vinerna. Nu såg vi gäster istället
vinernas ogina baksida.
Därefter följde en sju årgångar lång vertikalprovning av
ett av firmans prestigeviner, skördat från en 2.19 hektar liten lott med
stockar planterade 1947 i grand cru
Grenouilles längst ner i den centrala delen av sluttningen. Av dessa höll jag 2010 Chablis Grand Cru Château Grenouilles
som ett av de godaste och med störst potential för framtiden. Förvisso fanns
jag det vara något stumt rent aromatiskt, men fetman, mineraliteten och den
eleganta texturen lyfte vinet över de andra.
Ett annat vin
som stod ut var 2008 Chablis Grand Cru
Château Grenouilles, också det från en klassisk och av mineral och jordighet
stramt karaktäristiskt vin, som nu, ett par år senare, börjar bredda ut sig och
bjuda på en både rikare och längre smak. Från ett varmare år kom 2009 Chablis Grand Cru Château Grenouilles,
som var väldigt fin, balanserad och även mineralisk, dock utan att i finess nå
upp till den nivå som 2010 och 2008 ligger på.
Torskryggfilén var perfekt bakad, lamellerna föll lätt
isär i flak när man satte gaffeln till fisken. Den toppades av en tartar av
grisfot och persilja och serverades på en smakrik kräm av mörk tryffel. Dessa
komponenter gjorde maträtten så smakrik att den mycket hellre skulle ha parats
med viner av exempelvis Pinot Noir, än med dessa eleganta chablisviner, vars
subtila nyanser nu föll i skuggan av framför allt tryffeln. En vårligt
grönörtig sås hörde till, liksom en liten kopp med primörer. Jodå, rätten var
god, men den var ändå felplacerad.
För mig var det lite förvånande att kombinationerna inte
allra spelade så väl som jag vid mina två senaste middagar på F12 det senaste
året har upplevt. Vad det beror på låter jag vara osagt. Maten var bra, vinerna
likaså, men det var helt klart ett mindre lyckat äktenskap dem emellan. Den här
dagen, i alla fall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar