Klarblå himmel, sol och
tretton grader!
Det var med sådant härligt
vårväder jag välkomnades till Öland för ett hastigt gästspel på trevliga Hotell
Borgholm. Temat den här gången var Österrike och deras fantastiska viner, och som
vanligt på dessa gästspel börjar vi med en två timmar lång vinprovning på
eftermiddagen, för att senare på kvällen avnjuta en fyrarättersmeny signerad
Karin Fransson.
Provningen var intressant
och bestod av flera riktigt goda viner. Bland de vita var det framför allt 2011 Grüner Veltliner Rosenberg 1ÖTW
(den senare termen står för erste lage,
en klassificering som instiftades 2009 och består av 47 av regionens finaste
vingårdar) från Weingut Bernhard Ott i Wagram. Hans viner är alltid
kristallklart fruktiga, mineraliskt stringenta och har god fräschör, i just
detta vin också en djupare kropp och större intensitet än i hans andra. Detta
förstärks också av den lite rikare årgången 2009.
Vi hade två fina röda
viner från Weingut Umathum i Frauenkirchen i Neusiedlersee. Med sina 25
hektar vingård är man en medelstor vinodlare, och med 90 procent planterat med
blå druvor är man en betydelsefull rödvinsproducent. Det första vinet, 2009 Blaufränkisch Kirschgarten, är
fortfarande ungt och en aning fatrostad, men har en riktigt fin, saftig och len
körsbärsfrukt, en god syra och lena tanniner. Särskilt förtjust är jag i det
här vinet med ett par års ytterligare mognad.
Det gäller också det lite djupare och
mörkare fruktiga 2009 Zweigelt Ried
Hallebühl, också det ett både druvtypiskt och högkvalitativt vin, som har
en lite stadigare struktur och därför uppförde sig lite yngre just nu.
Ett glas NV Brut Rosé från André Clouet, ett vin
gjort till 100 procent av Pinot Noir, av vilket tio procent är vinifierat till
ett rött vin. Det här är somrigt härligt, rödbärigt och mjukt fruktigt med en
helt torr finish och en god snarare än stram syra. Det här fick bli kvällens
instick av vin utanför Österrike, och varför inte … champagne är ju aldrig fel.
Första middagsvin kom från
Weingut
Schmelz i Wachau, en utsökt stenrökigt mineralig 2010 Riesling Steinriegl Smaragd med en god fruktintensiv kropp,
rik av solmogen vit persika och lime, initialt nästan lite sötaktig innan den
friska syran bryter in och gör smaken skönt torr.
Vi hann först få oss
serverade lite bröd och en väldigt god, len och ytterst elegant soppa av
nässlor, serverad i liten kopp med brödkrisp, en äggkräm och färsk ramslök. Tack
vare att soppan var så len, passade den bra till vinet.
Förrätten, som vinet
egentligen var tänkt till, utgjordes av halstrade pilgrimsmusslor med en fint
koncentrerat men elegant smakande dressing av skaldjursfond, allt vackert
dekorerat med väldoftande men milt smakande sallat och örter, och med en
otrolig god spetskålsdolma fylld med spindelkrabba.
Tack vare vinets utsökta fruktsötma (det var
dock helt torrt) gifte sig vinet och den försiktigt umamisöta förrätten
alldeles perfekt.
Till nästa rätt serverades
två viner. I första glaset en knastertorr, mineraldriven och livfull 2011 Grüner Veltliner Stein 1ÖTW från Weingut
Bernhard Ott, ett vin som tämligen solklart tog hem matchningen till
maträtten, detta inte minst tack vare dess elegans och intensiva men helt torra
fruktighet.
Inte för att 2011 Grüner Veltliner Kamptal DAC Käferberg från Weingut
Rabl i Langenlois var ett dåligt vin, det var det såklart inte. Men
dess lite mer slösaktiga och mjukt citrussöta frukt lade sig en aning över
maträttens finess, och fick vinet att framstå lite enklare i sammanhanget. Hade
vinet serverats ensamt, hade den här effekten inte varit lika påtaglig som det
nu blev i jämförelse med den bländande goda grünern från Ott.
Nuförtiden är 34 procent
av allt vin i Österrike rött, vilket är glädjande då man kan skapa en större
bredd i vinlistan när man gör en österrikisk vinmiddag. Jag hade dock valt två
lite enklare röda viner den här kvällen, vilka båda skulle uppföra sig utmärkt
till maten.
Det vin som upplevdes allra finast och mest
harmoniskt, var den eleganta och aningen mineraliska 2010 Sankt Laurent från Rosi Schuster. Som vanligt hos den
här druvan, är tanninerna försiktiga, men syran god och frukten läckert
körsbärsaromatisk.
I glaset intill stod en både fylligare,
mörkare fruktig och en aning mer fatnyanserad 2011 Zweigelt från toppfirman Weingut Umathum. Den var heller inte
dum till maten, man hade en något för intensiv fruktighet för att upplevas helt
perfekt.
Ett av Österrikes allra
finaste bidrag till världens vinskatt är de söta vinerna. Tidigare på dagen
hade vi provat ett mer unikt sött vin, 2011
Zweigelt Beerenauslese från Kracher, en av landets allra
skickligaste och mest hyllade sötvinsproducenter. Att göra söta viner av blå
druvor utan att tillämpa starkvinsteknikerna, är förhållandevis ovanligt, att
göra dem av botrytisangripna druvor är absolut sällsynt. Det här vinet var
läckert rödfruktigt, tydligt sött men elegant och även aningen friskt, med en
silkeslen textur och kvardröjande smak. Jag hade gärna sett det i sällskap med
chokladdesserter med inslag av röda bär, men eftermiddagens provning var bara
en ren vinprovning.
Kvällens söta vin kom också från Kracher,
men var den vanligare 2009 Cuvée
Beerenauslese, lika sötfruktig och mjuk, men med tropiskt gulfruktiga och
citrusfriska smakupplevelser och med en liten nyans av honung.
Desserten bestod av
diverse smått och gott, bland annat en väldigt god lite rulltårta fylld med
passionsfrukt, och till det en sorbet av äpple och ängssyra, samt lite rostad
vit choklad som garnityr. Och som vanligt är det allra viktigast att
dessertvinet är minst lika sött, eller ännu hellre sötare än desserten. Då
behåller det sin fina sötma rent smakmässigt.
Ännu en gång kunde jag summera
en riktigt trevlig, varm och genuin kväll, fylld av goda smaker och vällagad
mat på Hotell Borgholm. Nu får jag väl längta lite till dess jag har vägarna
förbi där nästa gång …
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar