Egentligen är det nog rätt korkat att åka till
Kalifornien över helgen bara, samtidigt kändes det absolut helt rätt. Målet var
att besöka ett av mina allra främsta favoriter i den amerikanska ölvärlden,
Sierra Nevada Brewing Company, men såklart också ha kul med mina vänner som
följde med.
Lunchen denna dag var helt fantastisk, och huvudsakligen
inte för all god sushi och sashimi som serverades. Höjdpunkten var en
omfattande genomgång och provning av saké ledd av min gode vän, sakésamurajen
Akebono, som var del av mitt resesällskap denna helg. Ur samlingen kan nämnas
den stilfulla, nästan helt torra och delikat plommonfruktiga Masumi Ki-Ippon Junmai Ginjo från
bryggeriet Miyasaka och den lika fint fruktiga men något mer sensuellt
texturerade Tengumai Yamahai Junmai
Yamahai från Shata.
Mer udda, men
lika intressant och välsmakande, var den svagt rosafärgade Asamurasaki Akai Junmai Shu från Kiuchi, en saké gjord av
den röda rissorten Kodaimai. Den hade en säregen doft, riktigt fint
körsbärsaromatisk och lätt rökig, påminnande om klassiskt fatlagrat rosévin
från Rioja!
På kvällen arrangerades en stor Winter Food and Beer Pairing Dinner på Sierra Nevada Brewing Company.
Vi började med ett stort glas av husets storsäljare, den utmärkta Sierra Nevada Pale Ale, i det här
fallet den fattappade versionen som har lite lägre alkoholhalt och något
mildare beska än flaskvarianten. Den är alltid törstsläckande, fint
humleblommig och klädsamt bitter i sin maltknäckiga kropp.
Middagens första rätt var en soppa av krabbfond och
kokosmjölk med citrongräs, ingefära och koriander, rikligt garnerad med
krabbkött och strimlade grönsaker, därtill lite ugnsrostad banan för att spegla
ölets fruktiga jäsningsarom.
Kombinationen med Sierra
Nevada Kellerweiss, ett mjukt texturerat, lent och fruktigt öl som är
bryggt till hälften av vete och resten korn och därefter jäst i öppna kar. Det
passade, mycket tack vare sin mjuka vetesötma, alldeles perfekt till soppan
(jag gör ofta kombinationer som just den här) och vare sig kryddigheten eller
koriandern i rätten tog över.
Nästa öl var det goda Sierra Nevada Ruthless Rye India Pale Ale, en smakrik ale med åtta procent råg i mäsken för att tillföra en fin kryddighet i den fina maltknäckiga och humlearomatiska kroppen. Det här är ett riktigt läckert öl med lång smak, alldeles perfekt till smakrikare maträtter av exempelvis kött. Nu blev kombinationen inte lika lyckad som jag hade hoppas på, rätten utgjordes av en förvisso god rilette av griskött som bräserats långsamt under ett dygn, sedan plockats i bitar och gjutits in i sin fond till en aladåb och toppats med gelé av en consommé inkokt med samma öl vi nu drack till. Som sagt, rätten var god men ölet var en aning för smakrikt och tog därför över kombinationen lite väl mycket.
Till klostertolkningen serverades vi en confit av anka, ordentligt saltad och sedan bakad långsamt i ankfett med kryddor. Lårets feta textur och sälta gifte sig absolut perfekt med ölets rika maltkropp, fina plommonsötma och läckra knäckarom. En späd sallad och lök som marinerats i öl över natten hörde till men tillförde inget särskilt. Det gjorde dock de ugnsbakade plommonen, som på ett trevlig sätt speglade ölets sötma och plommonfrukt.
Bigfoot Ale var länge ett av Nordamerikas starkaste öl,
vilket mer berodde på att det inte bryggdes särskilt mycket starka öl på
1980-talet än att det är särskilt starkt. Den här kvällens serverades ölet i
två versioner, till de långkokta revbenen som glaserats med en reduktion av
fond och Bigfoot Ale på en bädd av pumpa och chorizo, fick vi den vanliga
tappningen Sierra Nevada Bigfoot Ale
som håller omkring tio procents styrka och har en uttalad humlearom och beska. Fylligt,
maltknäckigt, en mild sötma och en värmande men balanserad alkohol noteras
också i provningsprotokollet. Kombinationen var lyckad, mycket tack vare att
ölet kräver smakrik mat med en nyanserad sötma, vilket återfanns i perfekt nivå
genom pumpan och den lätt sötaktiga reduktionen.
Samma grundöl återkom i en version lagrad i bourbonfat under nio månader, Sierra Nevada Barrel Aged Bigfoot Ale. Tack vare whiskeyfaten har det här ölet fått en vaniljsötma som lägger sig strax över maltsötman, vilket jag normalt sett känner är lite störande, men i detta fall fungerar riktigt bra. Särskilt i den här serveringen, då ölet mötte ett passande smaker och aromer i desserten.
Den tredje delen
av desserten kunde ha varit väldigt bra, åtminstone var idén briljant, men
tyvärr var den rätt misslyckad. Det var en variant av rhum baba, men istället för rom hade kakan dränkts med samma öl vi
nu drack till. Emellertid var resultatet både torrt och smaklöst, det här föll
mig inte alls i smaken.
En skön provningsbricka - kryssa i vad du är sugen på och ge lappen till servitrisen!
Inför avfärd dagen efter behövde vi bunkra upp energi för den fyra timmar långa bilresan till San Francisco, och det problemet avhjälptes i bryggeriets restaurang med en pint av Sierra Nevada Pale Ale från fat, och en riktigt fin Taproom Burger, grillad medium rare och med (faktiskt) det godaste och luftigaste hamburgerbröd jag någonsin ätit.
Sedan stod vi
oss så bra att vi inte ens kom på idén att äta middag i San Francisco på
kvällen. Däremot intog vi säkert tre dagars kaloribehov genom ett oräkneligt
antal läckra öl på tre av stadens bra ölbarer. Av alla ölen måste jag nog lyfta
fram den maltrika och läckert humlefruktiga India Pale Ale från Stone Brewing Company (ett av mina
absoluta favoriter i USA) som vi drack nere på Jack’s Bar vid Fisherman’s Wharf, och den ännu fruktigare Pliny The Elder India Pale Ale från
utmärkta Russian River Brewing Company, som slank ner i rask takt på den
trendriktiga men faktiskt inte särskilt bra baren Toronado på Haight Street.
Sedan återstod
bara fyra timmars sömn innan det var dags att bege sig till flygplatsen.
1 kommentar:
När jag var yngre hade jag en T-shirt med texten "if life gets boring - risk it" och den devisen gäller fortfarande. Varför sitta hemma och sura en helg när man kan åka och dricka och lära sig mer om ett av världens bästa öl, speciellt med två grymma vänner. Fantastiskt sa Bill, Magiskt sa Bull, en av de bästa, lärorikaste och livsbejakande helgerna på länge sa Akebono. TACK!!
Skicka en kommentar