Det är så skönt när caféet är fullbokat med fantastiska människor med stort intresse för mat, för vin, för samvaro, för det goda livet kring bordet. Så var det den här onsdagen i början av julstöket. Tolv gäster, köket välladdat, vinkylarna välladdade, kockar på plats, hovmästarinna på plats, jag själv med korkskruven i hand. Äntligen kom gästerna!
Som vanligt börjar vi kalaset vid chefs table i köket med champagne och
tilltugg. Champagnen är en av våra huschampagner, två magnumflaskor NV Cuvée de Réserve Blanc de Blancs
från utmärkta Pierre Peters som lyckas förena hög kvalitet, finess och
klunkbarhet med ett pris som gör att man just kan dricka champagnen utan att
känna sig ruinerad. Liksom firmans andra champagner
görs den här uteslutande av Chardonnay från ett flertal av firmans vingårdar i
förnämliga byar klassade som grand cru
i Côte de Blancs, nämligen Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Cramant och Avize, alla
vingårdar med ett utmärkt östligt och därmed skyddat läge. Basvinerna är enbart
jästa i ståltankar för den absoluta fräschörens skull, men man tillsätter
omkring 30 procent reserveviner som är flera år gamla för att ge blandningen en
större komplexitet, och efter den andra jäsningen har man lagrat vinet på sin
jästfällning i tre år innan dégorgering.
Man har en förhållandevis låg dosage,
i regel omkring sex gram per liter, ytterligare en detalj som förstärker
intrycket av stramhet och mineralisk snärt. Doftmässigt noterar man gröna och
gula äpplen, citron, en delikat liten blommighet och nyanser av krita som
stammar från den ljusa kalkjorden.
Vi
hade gjort ett par små tilltugg till champagnen. Den första var en liten toast med
det milda och bara elegant sötaktigt smakande köttet av snökrabba som blandades
med lite crèmefraiche och perfekt mogen avokado.
Ett
stående inslag på Café Rotsunda är den lilla rårakan, den här gången med inslag
av lagrad Västerbottensost, också med lite krämigt fet crèmefraiche och toppad
med löjrom och finskuren gräslök.
Det
blev också en liten kopp med en skummande soppa av blek taggsvamp med doften av
vit tryffel från Alba.
På
Café Rotsunda bygger vi alltid menyerna kring de viner vi väljer – vi skapar
varje rätt utifrån vinets fyllighet, balans av fruktighet eller sötma och
syran, eventuell förekomst av strävhet eller ekfat, samt alla de dofter vi
finner i vinet.
Det första vinet i meny kom från Wachau i
Österrike och den 16 hektar stora familjefirman Weingut FX Pichler, som
jag håller som en av de allra bästa i den här delen av Österrike, och faktiskt
en av de stora stjärnorna totalt sett i Österrike. Filosofin är att göra viner
med god koncentration och intensitet och det uppnår man genom att dels göra en green harvest mitt i sommaren, dels att
skörda druvorna något senare för att mognaden ska vara ordentligt hög. Man är
en av de sista i Wachau att skörda. Det vin jag hade valt var deras 2016 Riesling Ried Steinertal Smaragd
som kommer från en 1.00 hektar stor lott i ett sydostligt läge en vingård på
sluttning ovanför byn Loiben. Jorden består här av söndervittrat urberg, vilken
brukar ge sig uttryck genom en stor finess och tydlig mineralitet. Det här är
ett underbart vin med god kropp, fet textur, generös frukt men ändå ett helt
torrt vin och både syran och mineraliteten är väldigt uttalade.
Jag
ville möta upp vinets elegans och fetma med en rätt av motsvarande finess med
en försiktigt upplevd fet känsla. Vi gjorde en sashimi av pilgrimsmussla och ryggfilén
av lax och serverade den med en sallad av frisésallat och lövtunt skuren fänkål
som hade blandats med en juice av äpple, fänkål, citronsaft och en fruktig
olivolja. Det blev ett perfekt möte både till fyllighet och smakbalans.
Vit bordeaux dricker vi alldeles för sällan, därför försöker jag få in ett
bra exempel på sådana när möjlighet finns. Den här kvällen kom den i form av
den minst sagt köpvärda (bara 290 kronor!) och helt underbart goda 2015 Château Lespault-Malartic från Péssac-Léognan.
Egendomen är liten, man har bara 7.00 hektar ekologiskt skött vingård med en
jord dominerad av grus och lerhaltigt grus och nästan allt är planterat med
Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Malbec för rött vin. Bara 1.00
hektar är planterat med gröna druvsorter. Den moderna historien tog sin början
2009 när ägaren Jean-Claude Bolleau gick in i ett långsiktigt samarbete med
Olivier Bernard på Domaine de Chevalier, som kontrakterades att ta hand om
egendomens vingårdar, göra vinet och marknadsföra det (Olivier Bernard har
precis samma uppdrag av en annan egendom i Péssac-Léognan, Domaine de la
Solitude). Det var minst sagt ett lyckat drag. Det här vinet görs till cirka 80
procent av Sauvignon Blanc och 20 procent Sémillon, vinifierade i 6 000
till 8 000 liter stora ståltankar, i vilka vinet också har genomgått
malolaktisk jäsning innan det har dragits över till 225 liter små både nya och
äldre ekfat för en 15 månader lång lagring. Mer än 250 lådor om tolv flaskor
vardera blev det inte – men vi behövde bara två flaskor och dem var vi
innerliga nöjda med.
Doften är medelstor, mjukt
citrusfruktig, en frisk ton av grapefrukt och passionsfrukt, nyanser av vanilj
från de nya ekfaten och dessutom en fin blommighet. Det är riktigt fint
sammansatt, dess balans är närmast fulländad, en fin syra lyfter den någon feta
och lena texturen och längden är det minsann inget fel på.
Här
serverade vi en risoni med hummer och späd broccoli samt limesyrad gurka. Det
viktiga var att hitta den perfekta balansen mellan vinets fruktighet
(hummersötman), nyansen av ekfaten (de rostade tonerna i hummersåsen) och den
friska syran (vinet och limesaften i hummersåsen samt limesyran i gurkan), och
det gick perfekt.
Till
nästa rätt hade jag valt på två viner på temat Pinot Noir. Det klassiskt
eleganta av dem kom från Bourgogne och där från byn Givry i Côte Chalonnaise i
södra Bourgogne. Det här är en 267 hektar stor vinby som till största del är
planterad med Pinot Noir och även om byns rykte inte är lika stort som de i
Côte de Beaune och Côte de Nuits kan vinerna kan faktiskt vara lika goda. Jag
hade valt 2015 Givry Premier Cru Crausot
från den 9.50 hektar stora Domaine François Lumpp som är en av
de mest omtalade domänerna här. Det intressanta med François Lumpp är att han
började helt från scratch när han 1991 köpte mark och planterade sina
vingårdar. Uppenbarligen gjorde han allt rätt, hans viner är riktigt goda och
de här vinet kommer från en 0.93 hektar liten lott i den sydligt orienterade
vingården. Vinet har mognat i 228 liter stora fat under tolv månader och det är
ett ganska klassiskt strukturerat vin med en tydlig mineralisk känsla och en
god syra, men också en kropp som tack vare appellationen, vingårdens läge och
årgången var lite yppigare. I jämförelse med vinet från USA var det här en aning
stramare – och flera av gästerna var mäkta förtjusta i vinet.
I glaset intill hade vi 2015 Santa Barbara County Pinot Noir från Ojai Vineyards, också det
en stjärna men i södra Kalifornien. Adam Tolmach har gjort vin i snart fyra
decennier och räknas idag till veteranerna. De senaste tio åren har Adam gått
mot en mer elegant stil och även i det är ”instegsvinet” i hans ganska
omfattande vinlista är elegansen framträdande – men vinet har såklart en rikare
och mer solmogen fruktighet än vad vinet från Bourgogne har. Det görs av druvor
från ett flertal förstklassiga vingårdslägen, bland annat Byron Vineyard i
Santa Maria Valley och Fe Ciega, en kall vingård utanför Santa Rita Hills. Det
förklarar till viss del den friska syran och den eleganta rödaccentuerade
frukten i vinet.
Pinot
Noir tycker om rotsaker och svamp, och ljust kött. Således valde vi en mild
sötaktigt smakande kalvbräss, som vi friterade krispig, och vi serverade den
med en len morotskräm, också den för att möta upp fruktigheten i framför allt
det amerikanska pinotvinet. För att möta upp vinernas mer jordiga nyanser och
komplexitet lade vi till persiljerot som vi råstekte i olivolja, och en dashi kokt av alger, rotsaker, svart te
och torkad svamp. Jag var inte ett dugg förvånad över att vinerna satt perfekt
till maten. Det tre personer som inte äter kött gjorde vi exakt samma rätt
till, men bytte ut kalvbrässen mot tempurafriterad ostronskivling istället. Man
behöver verkligen inte göra en helt ny rätt!
I
nästa servering ville jag ha lite mer ovanligt viner, en supertraditionell field blend (där alla druvsorter växer
blandat i och också skördas i ett svep och vinifieras tillsammans) som heter 2017 Plantation 1905 och kommer från Domaine
de la Tour Boisée i Minervois i Languedoc i södra Frankrike. Den här
familjeegendomen grundades 1826 och just det här unika vinet kommer från en
1.60 hektar liten vingård mitt i appellationen. Den planterades 1905 och här
finns det inte mindre än 23 olika druvsorter. Vill du veta vilka? Okej, håll i
dig: Aspiran, Aubun, Alicante Bouschet, Aramon, Varousset, Clairette Blanc,
Morrastel Bouschet, Petit Bouschet, Carignan, Grenache Noir, Cinsault, Terret
Noir, Terret Gris, Llaodnner Pellut, Bourboulenc, Muscat Hamburg, Alphonse
Lavallée och Italia (en sort i Muscatfamiljen) samt fem sorter som man inte vet
vilka det är. Eftersom alla druvorna mognar lite olika, är en del druvor
perfekt mogna, andra något övermogna och andra kanske en aning undermogna och
därmed örtiga och friska.
Det här vinet var först lite blygt, men med
luft öppnade det upp sig riktigt bra och det bjöd på otroligt många nyanser av
mörka frukter och bär, ljusare sådana också, otaliga varianter av kryddor samt
torkat kött och en läcker jordighet. Jag skulle klassa vinet som medelfylligt
med ett litet steg in mot det fylliga, syran var ganska försiktigt och det var
också strävheten. Det här tyckte jag verkligen om!
Field blends som denna är vare
sig vanliga eller ovanliga, men det är faktiskt mer ovanligt att hitta vissa av
de enskilda druvorna ovan som druvrena viner. En sådan sort är Carignan, som
nästan alltid ingår i den typiska sydfranska blandningen. Men i Kalifornien kan
man faktiskt hitta en handfull sådana (eller nästan helt druvrena) viner och 2015 Sativa Carignan från den lilla
firman Lioco är ett sådant vin. Den här firman har inga egna
vingårdar, istället köper de druvor från ett antal riktigt fina vingårdar i
framför allt Sonoma County. Just det här vinet kommer dock från den norra delen
av Mendocino, där den knappt omtalade appellationen Redwood Valley ligger. Det
här är en cuvée av cirka 95 procent Carignane och resten Petite Sirah och
Mourvèdre från över 70 år gamla stockar. Man vinifierar allt i hela klasar och
efter fem dagars cold soak jäses
musten i små öppna jäskar med två pigeage
per dygn under 18 dagar. Vinet dras sedan över till franska ekfat, 228 liter
stora och ett till tre år gamla (ingen ny ek används), för att genomgå
malolaktisk jäsning och lagring under nio månader. Vinet har en alkoholhalt på
13.0 procent och som vanligt med Carignan en hög syra, hela 6.7 gram per liter.
Det har en underbart ren, sötaktigt rödfruktig och mjukt kryddig doft i en stil
som påminner om elegant viner men är mycket renare fruktig (mörka körsbär,
hallon och plommon), en fin men rätt polerad tanninstruktur och en mjuk syra
som med den fina frukten skapar en mjuk helhetsupplevelse.
Ska
man laga fisk till så smakrika viner som de jag hade slagit upp i glasen, kan
det vara klokt att göra rätten precis lika rödvinsvänlig som rätter av fågel
eller kött ska vara till samma vin. Det gäller alltså att få in smakrikedom, om
så krävs någon komponent som tar hand om vinets strävhet (det behövdes inte
här) och tillbehör som ser rödvinsgillande ut – vilket kan vara en rödvinssås,
stekta rotsaker eller svamp och kanske charkuterier eller grillad sidfläsk (men
nu skulle vi göra rätten helt utan kött). Och så steker eller grillar jag fisken
snarare än att koka den. Den här kvällen blev det en tjock skiva torskrygg som
smörstektes ganska hårt och den serverades på en bädd stekt strimlad vitkål och
karljohansvamp och vi serverade detta med en ganska kraftig örtdoftande
rödvinssås av rostad kålbuljong (kål som rostas i ugn i ett per timmar med
rotselleri och lök, sedan kokas med vatten till en mörk buljong som reduceras
till rätt smakintensitet). Det blev en absolut fullträff!
Till
ostserveringen blir det alltid vitt vin och jag hade valt ett vin från den högpresterande
Domaine
Ferret i södra Mâconnais längst ner i Bourgogne. Direkt efter andra
världskrigets slut, då Mâconnais var en kraftigt eftersatt vinregion utan rykte
och där vinodlarna hade så svårt att överleva på sin vinproduktion att de allra
flesta gick samman i kooperativ, skulle familjen Ferret dra åt ett annat håll.
Man valde att satsa på högsta kvalitet och kom med tiden att identifiera och
till och mer särbuteljera de bästa vingårdarna för sig. De gjorde också en helt
egen klassificering av sina vingårdar enligt filosofin premier cru och grand cru
som uppe i norra Bourgogne. Med tiden kom Domaine Ferret att bli en av de allra
bästa egendomarna i Mâconnais. Maison Louis Jadot köpte den 18 hektar stora
egendomen av familjen 2008 och har sedan dess renoverat vineriet så att man
numera kan vinifiera hela skörden (tidigare såldes en hel del druvor) och
dessutom finslipa på den redan höga kvaliteten.
De bästa druvorna från en 2.50
hektar stor vingård man klassificerar som sin egen ”premier cru” ger vinet 2016 Pouilly-Fuissé Tête de Cru Clos
des Progues. Cuvéen är bara omkring 4 000 flaskor årligen stor och vinet är
fantastiskt läckert, djupare och fetare än den vanliga versionen, rent fruktig
med god fräschör och tydlig kalkmineralitet och med en stor energi och ljuvlig
längd. Ett supergott och i alla avseenden typiskt och klassiskt vin.
Som
vanligt gör vi något med ostarna här på Café Rotsunda och när det är vit
bourgogne i glasen är det vanligt att vi rostad brioche och toppar den med
balsamicomajonnäs. Den här gången hade vi en äggallergiker bland gästerna,
därför tog jag crèmefraiche och vispade den tjock innan jag smaksatte den med en
50-årig balsamicovinäger, salt och peppar. Över det hyvlade vi vällagrad Comté
och slutligen rev vi över riktigt läckert doftande svart tryffel från Périgord
i Frankrike. Drick väl luftad och komplex vit bourgogne till den här rätten,
eller champagne med mognad och gärna med den dominans av Pinot Noir, vit bordeaux
som också får ha mognat, klassiskt vit fatjäst rioja eller ljus sherry av typen
fino.
Så
här i vintertider och särskilt när vi nu närmar oss jul, är det vanligt att man
serverar tunga söta starkviner till desserterna, Vi tänkte tvärtom och valde
att servera ett sött vin som känns mer somrigt. Vinet kom från Piemonte i norra
Italien och firman Braida, som hör till de allra bästa i genren Barbera. De gör
också ett sött muskatvin av typen Moscato d’Asti, men det jag hade valt var
deras söta röda 2017 Brachetto d’Acqui,
som görs av den körsbärs- och jordgubbsdoftande druvsorten Brachetto. Efter bara
några dagars jäsning med skalen i ståltankar har alkoholhalten nått drygt fem
procent och då kylstabiliserar och filtrerar man vinet så att det blir helt stabilt.
Det här tydligt rödbäriga, aningen blommiga och mjuka vinet har en ljuvlig
sötma på cirka 120 gram per liter, men också en god syra som ger smaken en fin
fräschör. Jag valde att servera vinet vid cirka 12 grader för att ytterligare
förstärka det eleganta och charmiga.
Här
mötte vi upp vinets rödfruktighet med en krämigt texturerad lingonsorbet
(lingon som mixades med lite vatten och sedan blandades med en sockerlag och
fick en lite spets av vodka) och det blev perfekt. Vi serverade den med en vit
chokladkräm, lite snöliknande brynt smörpulver och stekt kavring (kavring som mixas
till smulor, sedan får torka och slutligen steks i smör med socker).
Summering:
12 gäster, 9 viner och 108 Riedelglas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar