måndag 19 mars 2018

La Superb i Beaune den 14 mars


Jag klagar ibland över att gastronomin i Beaune inte alltid är så mycket att imponeras över, trots att man befinner sig i en av de allra mest klassiska och fantastiska av vinregioner i världen. Visst finns det bra och till och med ett par väldigt bra restauranger här, men tyvärr inte i den utsträckning det borde finnas. Men det dyker emellanåt upp en och annan ny eller ganska ny pärla, som La Superb på 15 rue d’Alsace, 50 meter från en annan av stadens bästa restauranger, svenskägda Bistrot d’Hotel. Det var första gången jag åt på La Superbe, som faktiskt öppnade i jun 2016, och jag visste först inte vad jag hade att vänta mig, till dess jag fick reda på vem det var som hade öppnat det. Det visade sig vara kocken Bruno Monnoir, som under 26 år hade drivit den under många år enstjärniga Le Benaton i Beaune tillsammans med sin hustru Isabelle. På Le Benaton hade jag ätit flera gånger och oftast varit fullt ut nöjd med maten, men inte alltid lika begeistrad i servicen som emellanåt kunde vara så där typiskt franskt arrogant. Men på det hela taget absolut nöjd!
   Den nya restaurangen är också liten, men uppbyggd på ett helt annat sätt. Köket är öppet och man sitter antingen vid bardisken framför köket (10 platser) med full utsikt och insikt över Brunos arbete i köket, samt två bord med åtta respektive fyra platser i en liten kammare innanför. Det som imponerar är att Bruno står ensam i köket och även om de flesta gäster äter både två och tre rätter hinner han med utan någon vidare stress. Han såg dock lite uppgiven ut när vi ville äta de flesta rätterna på menyn, det kanske blev en viss extra ansträngning för honom, men när vi visade vårt stora intresse för maten och frågade om rätterna och råvarorna, mjuknade han en aning.
 
Medan vi tittade igenom menyn, som står skriven på griffeltavlor och är indelade i förrätter och varmrätter, fem sex stycken av varje plus ostar och dessert, beställde vi in varsitt glas crémant. Även om champagne oftast bjuder på lite större finess och kanske är lite festligare, är motsvarande viner från Bourgogne faktiskt ganska snarlika och emellanåt väldigt goda. Dessutom vill jag alltid hålla mig till den lokala produktionen. Det blev således en NV Crémant de Bourgogne Brut från Maison Bohrmann, knappt medelstor i doften med en mjuk fruktighet som drar åt gula äpplen och päron, mer fruktig än komplex till följd av den korta lagringen på jästfällningen (under ett år), och kroppen är förhållandevis ätt med en fin fruktighet, torr smak och frisk syra. God, men inte särskilt märkvärdig.
 
Vi satsade på en flaska gott vitt och flaska gott rött, merparten av rätterna vi hade valt kändes mer vitvinsvänliga. Det vita vinet kom från Marc Colin et fils, som är en av de allra bästa firmorna i Saint-Aubin, en liten by med bara 163 hektar vingård som till största del är planterad med Chardonnay (så sent som på 1970-talet var faktiskt Pinot Noir den mest betydande druvsorten här). Familjen Colin har 20 hektar vingård, av vilket hälften ligger i Saint-Aubin och 2.00 hektar ger det underbara vinet 2015 Saint-Aubin Premier Cru En Remilly. Det här är en av byns allra bästa vingårdar, läget är minst sagt förstklassigt på kullen som skiljer byn Gamay (och Saint-Aubin) från de mycket mer kända byarna Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. Exponeringen är sydvästlig och med den steniga  och kalkrika jorden, som värms upp av solen under dagarna, får vinstockarna mycket ljus och värme och i slutändan ger det ett vin med större kraft än på annat håll i byn.
   Klassisk vitvinsframställning med jäsning i 228 liter stora ekfat, bara 15 procent nya, och tio månaders lagring på fällningen har resulterat i ett vin med större känsla av ursprung än vinmakning. Det finns alltid en god frukt i vinet från den här vingården, men också en uttalad stramhet och kalkfet mineralisk struktur som gör det stilmässigt påminnande om vinerna från grand cru Bâtard-Montrachet i grannbyarna. Direkt när vi fick det serverat, var det lite återhållet, men med lite högre temperatur (14 grader snarare än 10–12) och umgänget med syre, växte vinets doft och smak och än mer blommighet, nyanserad frukt och jordig komplexitet växte fram. Som alltid visar det sig att man ska lufta vit bourgogne för att få maximalt doft- och smakmässig utdelning.
 
Vad sägs om croque monsieur på en riktigt ambitiös restaurang till en riktigt bra vit bourgogne? Hör man bara namnet på rätten kanske man blir lite tveksam, men vet man att det rör sig om en uppgraderad varm macka fylld med högklassig skinka och god ost, sedan rikligt toppad med riven färsk senvintertryffel från Dordogne i Bordeaux ter sig mackan helt plötsligt både mer intressant, godare och lyxigare. Och i allra högst grad värd sina 20 euros. Lite god och fräsch sallad med lätt nötig dressing hörde också till.
 
Med tanke på att det var förrätter, tyckte vi nog att portionerna var en aning stora. Det hade räckt med ett mindre ”ägg” av den lena och milt smakande anklevermoussen, vars feta textur är mer mättande än den rika smaken. Av någon anledning hade man lagt till lite kall skaldjurssås kokt med skaldjursfond, vitt vin och grädde. Kombinationen anklever och skaldjur har jag inget problem med, en halstrad eller hummer eller havskräfta som man river fryst ankleverterrin över är supergott, men i det här fallet tyckte vi nog att skaldjurskaraktären i såsen nästan helt försvann i anklevern. Rätten som sådan var dock god och den passade väldigt bra till det vita vinet, som nu hade vunnit lite fetma tack vare en lite högre temperatur.
 
Vi fick ytterligare en läcker rätt som skulle matcha det vita vinet, små halstrade pilgrimsmusslor som serverades med stor couscous, sticklök och fint skuren och bräckt chorizo, därtill en sås av renset från pilgrimsmusslorna och vitt vin som hade monterats med smör och sedan mixats luftig. Det var en vacker och väldigt god rätt och tillsammans med vinet en mycket lyckad kombination, även om den här rätten var lite smakrikare än vad den med anklever var.
 
Det röda vinet var en 2015 Vosne-Romanée från Domaine Michel Gros, en vinmakare som är lika lågmäld som hans viner. Som unga är de alltid ljust och sirligt fruktiga, friska och mineraliska och kanske något blyga, men med tiden får de en mer sammansatt och nyanserad doft och smak och kan bli ljuvligt komplexa. Michel äger totalt 23.30 hektar vingård, av vilket 16.65 hektar är klassificerat som generisk bourgogne (framför allt uppe i Hautes-Côtes de Nuits) och 1.20 hektar med stockar planterade 1971 och 1973 för denna villages, fördelade i de tre vingårdarna Aux Réas, Au Dessus de la Rivière och La Colombière. Trots att 30 procent av ekfaten var nya känner man ingen ek i vare sig doft eller smak. Till en början var vinet en aning återhållet och försiktigt, precis så som väntat, men det tog sig ordentligt alltmer det fick luft – återigen visar det sig att unga viner behöver tid i karaff eller i glas för att öppna upp sig och bjuda på större upplevelse. Vi uppskattade verkligen det här vinet och det kom att fungera riktigt fint till de kommande rätterna, och var faktiskt också gott till rätten med pilgrimsmusslor.
 
När man sitter i direkt anslutning till köket får man en god inblick i matlagningen och hur de olika rätterna ser ut. En rätt som såg helt magisk ut var den djupa tallriken med de ovanligt stora färska toppmurklorna som hade fyllts med en len kalvfärs och sedan serverades med en luftig sås av kalvfond, vitt vin och lite grädde.
   ”Tyvärr, den rätten tog precis slut”, sa vår servitris, men eftersom vi satt vi köksbaren och hon serverade oss bakifrån såg inte hur besvikna vi måste ha sett ut.
   Det måste dock chef Bruno ha gjort, eller åtminstone förstått vår besvikelse trots att han inte kan svenska. Helt plötsligt kom i alla fall varsin liten kopp med en god murkla med sås till – de två sista murklorna som fanns kvar, som inte hade räckt till en full servering, men väl varsin liten smak. Och det blev en helt fantastisk smak tillsammans med det eleganta röda bourgognevinet.
 
Kalvbräss hör till favoriterna av råvaror från köttriket och det är en råvara som passar precis lika bra till rätter att matcha vita som röda bourgogneviner. Brässen kom i hel stor bit, den var lättkokt och sedan stekt i rikligt med smör till perfekt yta och innanmäte. Den serverades med en rostad morot, smörstekt ostronskivling och gröna bönor, samt en sky av sotad lök. Också det här var en absolut perfekt rätt till god röd bourgogne. Priset var väl tilltaget, 37 euros, men just här och nu tänkte vi inte särskilt mycket på det.   
 
Vi var egentligen mätta, rätterna här är generöst tilltagna och de lämpar sig egentligen inte att kombinera till en mer omfattande meny än två rätter per person. Vi gjorde dock som vanligt, beställde flera rätter och delade på alla för att kunna njuta av så många olika smaker som möjligt. Såklart att chef kan tycka att det blir lite rörigt då. Och kanske var det därför han suckade lite uppgivet när vi helt plötsligt beställde in ytterligare en rätt snarare än en dessert.
   Det var ett kokt ägg friterat i ett frasigt potatistäcke, som serverades med en väldigt god luftig kräm av lättrökt kolja och till det en fint kryddig och god stekt blodkorv. Som sådan var rätten god, men jag tycker man borde ha gjort det med en pocherat ägg än ett kokt, det hade rätten blivit mer elegant av, och att blodkorven hade stekts lite hårdare. Men som sagt, god, och även bra tillsammans med både det nu nästan rumstempererade vita vinet och det med luft än finare fruktiga röda vinet.
 
La Superb var en kul och god ny restaurangupplevelse i Beaune och här kommer jag definitivt att boka bord igen. Ordentligt mätta och nöjda gick vi ut i kvällssvalkan (omkring 10 grader) för att promenera bort ett par hundra meter till vinbaren Le Bout du Monde för att dricka något riktigt gott i goda vänners lag.  
   Jag hade nämligen sett att man här för vettiga 250 euros hade den senast lanserade årgången av toppvinet från den tio hektar stora Château Rayas som jag var nyfiken på, 2008 Château Rayas Châteauneuf-du-Pape Réservé. Vinet släpps nämligen först efter nio eller tio år, vilket gör att det alltid bjuder på en viss mognadskomplexitet. Årgången beskrivs dock som svår, med en sen start på säsongen och en fördröjd blomning till följd av kyla och frukt och det dröjde fram till september innan den för druvan Grenache så viktiga värmen kom. Trots den svåra växtsäsongen har man lyckts riktigt bra, men vinet har inte riktigt den intensiva och charmerade röda körsbärstonen och blommigheten det har i mer klassiska årgångar, istället är det något mer jordigt och kryddigt med en liten nyans av druvklasarnas stjälkar. Vi bad att vinet skulle dekanteras och det tog nog närmare 45 minuter innan den karaktäristiska blommigheten var fullt uttalad. Med egendomens andravin 2006 Château Pignan Châteauneuf-du-Pape Réservé i närminnet, var det här vinet lite mer rustikt och faktiskt inte lika charmerande – dock gott.
   Familjen Peynaud, som äger Château Rayas, har också ett par andra egendomar, bland dem den 12 hektar stora Château Fonsalette kommunen Lagarde-Paréol som man köpte 1945. Eftersom egendomen ligger alldeles utanför Châteauneuf-du-Pape blir ursprunget Côtes-du-Rhône. Man gör en vit cuvée av Clairette, Grenache Blanc och Marsanne och en röd av Grenache, Carignan och Syrah, dessutom ett druvrent vin av Syrah vilket är ytterst sällsynt här nere i södra Rhône.
   För 150 euros fick vi in en 2000 Côtes-du-Rhône Syrah som vi inte kunde låta bli – det här är ju ett vin som behöver en viss ålder för att visa hela sin komplexitet, inte bara den rika fruktighet och från omgivningen örtiga kryddighet som hör södra Rhônedalens viner till. Framställningen är lika klassisk som den för övriga röda viner i familjen, således med hela druvklasar och i cementtankar och äldre ekfat. Resultatet blir därmed mer likt den strama, kryddiga och nyanserade stil som syrahvinerna från norra Rhône bjuder på. Frukten är fortfarande mörk och tät, toner av björnbär och torkade plommon möts upp av en fin nyans av torkade örter och svarta oliver, tanninerna noteras fortfarande men känns lena och eftersmaken är fint sammansatt och lång. Ett riktigt gott vin som nu drygt 17 år senare börjar visa en första mognad – rätt bra jobbat av ett vin som bara har klassificering Côtes-du-Rhône.

Inga kommentarer: