Fred
Schrader kom till Stockholm, för första gången. Då blir det kalas, några mer
formella provningar är inte riktigt det som Fred vill hålla, han vill ha kul
och ta pulsen på Stockholm lika ivrigt som vi ville träffa honom och prova hans
exklusiva viner.
Fred är strax över 60 år, han föddes i New
Jersey men växte upp i Florida och valde konst och antikviteter som sitt liv
och sitt yrke. Vinet kom dock tidigt, redan i 20-årsåldern väcktes intresset
för vin och med åren fördjupades detta intresse. Genom en vinsamlare i Florida
fick Fred möjligheter att prova äldre stora röda bourgogner och på en gemensam
resa till Napa Valley fastnade Fred för de kaliforniska vinerna, särskilt de
mogna. Här mötte han också Ann Colgin, de två blev ett par och gifte sig och
började 1992 att göra vin tillsammans med Helen Turley som vinmakare. I sex år
gjorde de viner som hyllades, men 1997 skilde de sig och Ann Colgin gick sin
väg och grundade Colgin Cellars med Fred tillsammans med vinmakaren John
Kongsgard grundade Schrader Cellars. Inom ett par år var vinerna från Fred
bland de högst hyllade och mest svårfunna i Napa Valley, särskilt från 2000 då
Fred började samarbeta med odlaren Andy Becksdoffer och köpte druvor från hans
fantastiska vingård To Kalon i Oakville.
Vi
var en liten skara vinvänner som samlades på Restaurang AG i Stockholm för att äta middag med Fred Schrader, som
mer eller mindre var nyinflugen från San Francisco.
Vi
började med 2006 Cristal från Louis
Roederer, ur magnum kvällen till ära. Det är alltid gott med Cristal
och den här tappningen var citrusaromatisk och blommig, smakmässigt knappt
medelfyllig, frisk och elegant stram med en fin brödighet i den långa smaken. En
fin början på det som skulle bli en lång kväll.
Av
Freds egna viner från Schrader Cellars började vi med 2012 Boar’s View Chardonnay från Sonoma
Coast. ”Det tog oss nästan tio år att lyckas köpa den här vingården, den ligger
intill Marcassin Vineyard och jag kände direkt att den hade en fantastisk
potential och att jag ville äga den, men det var mycket problem med att köpa
den eftersom ägaren först inte ville sälja den”, säger Fred och berättar att
det i tillägg till de drygt två hektar som då var planterat fanns ytterligare
fyra hektar prima land som kanske skulle kunna planteras, om han vill. Så har
det ännu inte blivit.
Efter mycket om och med kunde Fred köpa
egendomen och anlitade Valdes Ulises att sköta om vingården. Den första
årgången blev 2011, men då gjorde man bara ett fat av vinet.
Vinet är medelstort, det har en soligt rik
frukt och diskret ekfatskryddighet (nästan bara nya fat från François Frères),
men det finns något svalt och elegant över doften och även smaken är elegant
med en god syra, len kropp och även en lätt kittlande mineralitet. Priset är
dessvärre skyhögt, det skulle kanske landa på cirka 1 700 kronor i Sverige, på
tok för mycket.
”Det här vinet har aldrig sålts till någon,
av årgång 2012 gjorde bara 60 lådor av det och 2013 blev det ungefär 70 lådor”,
säger Fred och säger att det är därför som priset ligger så högt. ”Om vi skulle
sälja det, vill säga”, lägger han till och skrattar.
Jag
älskar att äta på AG, det är rejält, det är rustikt, allt finlir är uteslutet
och istället satsas allt på urval av de bästa råvarorna och hederlig enkel
matlagning med siktet inställt på smak. Vi kör nästan alltid family style dining här, in med faten och
dela allt det goda med vännerna. Våren till ära fick vi tysk vit sparris klass AA,
nykokt med en krispig kärna och serverad med en krämig olivhollandaise. Superbt
till det krämigt texturerade chardonnayvinet.
På
fatet intill soft shell crab, handflatesmå
tunna krabbor som ömsat skal och därför är mjuka, sedan stekta i olivolja med
vitlök och därefter smaksatta med citron och lite tabasco. Det här gillar jag
verkligen!
Som vanligt när vi har utländska gäster på
besök beställer vi också in löjrom med smörstekt bröd, crème fraiche och
finskuren rödlök, något som alltid uppskattas.
Slutligen
en rejäl skärbräda med bläckfisk från Atlanten, tjocka armar grillade till
perfekt konsistens, försiktigt smaksatta med salt och persilja och av oss vid
bordet med grillad citron. Det är något särskilt med bläckfisk, jag är faktiskt
helt galen i det och väljer det alltid när jag ser det på menyn … särskilt om
AJ Styles är med. Vi har våra egna historier om bläckfisk.
Efter
förrätterna gick vi över till 2012 Boar’s
View Pinot Noir av klonerna Swan, Wente och Calera från samma vingård som
chardonnayvinet kom från. Det här vinet kombinerade den kaliforniska solen på
ett riktigt fint sätt med havssvalkan som skänker fräschör och en nästan
vegetal kryddighet. Smakmässigt noterar man en god nästan citrusfrisk syra i
den soliga frukten och faten var fint integrerade i vinets kropp.
Från Freds andra vingård i Sonoma Coast,
denna bara åtta kilometer från kusten uppe i Annapolis i det stora distriktets
norra del, kom vinet 2012 Pinot från
Aston Estate som görs av klonerna Dijon 115, Dijon 667 och Dijon 777. Det
här vinet var lite lenare och friskare, det var det bättre och mer eleganta av
de två, men också det här är lite väl högt prissatt, vilket gör det
svårmotiverat att köpa.
Det
finns ingen restaurang i Sverige som når upp till den köttkvalitet som krögare
Johan Jureskog och hans team på Restaurang AG levererar. Är man ett sällskap
tycker jag att man ska plocka in lite olika köttbitar så man kan jämföra dem
och få en större köttupplevelse. Allt grillas medium rare om inte annat önskas och det håller jag som den bästa
stekgraden.
Den här kvällen fick vi bland annat in en
riktigt god porterhouse från en 38
månader gammal skotsk gräsätande kossa av rasen Gallaway. Den var smakrik, men
i elegans rådde den inte på den svenska porterhouse
som man i samarbete med Fällmans Kött har tagit fram och låtit hänga i fem
veckor. Som vanligt höll jag deras entrecôte av kvalitet grand cru och klubbsteken som hade hängts sju veckor på benet som
de finaste sorterna.
Tillbehören är goda och fräscha, sallad med
parmesans, ugnstorkade tomater, smörslungade sockerärter och en riktigt god
béarnaise. Svårare än så behöver det inte vara.
Till
köttet hade vi fått in de smakrika cabernetvinerna från Schrader Cellars. Vi
började med ett helt nytt vin från honom, 2012
Cabernet Sauvignon Las Piedras Vineyard som kommer från en ung vingård
alldeles intill Dr Crane Vineyard i St Helena, en vingård som odlaren Andy
Becksdoffer relativt nyligen köpte.
”Vi har en liten sektion, omkring två hektar
stor, med väldigt stenig jord, det ser faktiskt nästan ut som i
Châteauneuf-du-Pape, i alla fall just i vår del av vingården som fram till
slutet av 1990-talet faktiskt var en flodbädd”, säger Fred och lägger till de
andra lotterna har en mer sandig lerjord och att vinerna från de olika lotterna
i vingården uppför sig helt olika. Han är väldigt entusiastisk över vinet och
ser en stor potential i den här vingården.
Vinet har en stor men ändå elegant doft, fint
fruktig i den generösa och vinbärsaromatiska men absolut inte varma och
solbakade fruktstilen, smakmässigt har vinet en rik frukt, men det finns också
en livlig mineralitet och struktur som gör det ganska lättdruckna och eleganta
vinet väldigt fint nyanserat. Det här är seriöst gott!
Vi
tog oss vidare i övningen och fick 2012
Cabernet Sauvignon To Kalon Vineyard RBS i glasen. Det här vinet var lite
mörkare fruktigt, djupare och nästan lite bläckligt snarare än vinbärsfruktigt
och med det upplevdes det något mer komplext och mineraliskt än vinet från Las
Piedras Vineyard. Det här är också riktigt gott, faktiskt nästan godare nu som
ungt.
”Det här vinet görs uteslutande av Clone 337,
det är en stor och rikt fruktig klon som ger väldigt yppiga och nästan
framfusiga viner, och det här är det vin man gärna kan visa upp direkt det
lanseras eftersom det är så tydligt redan som ungt”, säger Fred
”Egentligen förstår jag inte alla som köper
vinet, eller andra viner för den delen, och frågar mig hur det kommer att smaka
med ålder, när han tycker att köparna borde öppna en flaska direkt de har köpt
några och upptäcka att vinerna är riktigt goda redan som unga.
Det
tredje vinet var 2012 Cabernet Sauvignon
To Kalon Vineyard T6 görs av Clone 4, som är en liten klon med större
struktur och lite mer nyanserade dofter, ett mer komplext vin helt enkelt. Dock
uppfattar jag vinet som mycket mer koncentrerat, djupare fruktigt och det har
nästan en kolaliknande rondör. Björnbär, blåbär och även plommon noteras, men
det är inte sötaktigt, det är intensivt och djupt och koncentrerat. Och gott.
Den yppiga frukten gör vinet mer sammetslent även om tanninerna rent fysiskt
känns i munnen. Av de tre var min favorit vinet To Kalon Vineyard RBS. Fast
helt ärligt, vilken dag i veckan som helst hade jag gärna druckit vilket som
helst av hans andra cabernetviner också. För övrigt är det Cabernet Sauvignon allt
handlar om.
”Allt
vi gör är Cabernet Sauvignon, vi blandar aldrig i något annat som Cabernet
Franc, Merlot och Malbec, och gud vet vad annat, föresten, vad mer brukar man
blanda i vinerna från Bordeaux”, säger Fred lite frågande och brister ut i ett
skratt.
Att
lära känna ett vin handlar till viss del också att lära känna hur det utvecklas
med lagring. Ur den aspekten blev 2005
Cabernet Sauvignon To Kalon Vineyard RBS en fantastiskt intressant lärdom.
Vilket vin, även om frukten fortfarande är tät och mäktig, men det finns en mer
örtigt komplex nyans och ett stråk av ceder och blyerts och det hela är ytterst
komplext. Jag nämnde för Fred att det fanns sköna nyanser av kryddor och ceder
och även svarta oliver, och Fred kontrade med att ”Men vad fan, vill du
verkligen dricka oliver?”, och jag sa, ”Ja!” och han brast ut i ett hejdlöst
skratt. Fred är full av humor, har lätt till skratt och är genuint trevlig och
rolig att umgås med. Tänk vad skönt det är med härliga vinpersoner som inte tar
sig själva och sina viner på för stort allvar hela tiden.
För
att befästa det ännu inte välkända faktumet att jag kan säga nej till sådan som
är gott att äta och dricka, vill jag här och nu bekräfta att jag tackade nej
till serveringen av min favoritost Brillat-Savarin. Inte för att jag inte var
sugen på ost, mer för att jag faktiskt började bli mätt av alla härliga viner
vi fick dricka.
Bra
viner är kanske inte bättre ur magnum (okej, ibland är det så, särskilt om
magnumvinet har fått lite mognad), men bra viner är alltid roligare att dricka
ur magnum eftersom det är så mycket mer av det goda i större flaskor. Därför
fick 2012 Cabernet Sauvignon Old Sparky
MMXII ur magnum ett särskilt varmt välkomnande vid bordet.
”Old Sparky är något av vårt prestigevin,
det är det bästa uttrycket av varje årgång och vi gör inte särskilt mycket av”,
säger Fred när vi provar vinet.
”Min fru säger att det här vinet är som sex
i en flaska”, lägger han till. Ja, kanske kan man hålla med, utan att känna
frugan ifråga. Frukten är djup, texturen silkig, jag notera blåbär och vinbär
och god syra och fina tanniner och snyggt placerade fat och god längd och yppig
frukt och så vansinnigt god och så sensuell och så … ja, jag kan hålla på ett
tag till med trevliga beskrivningar. Old Sparky, that’s my kind of pleasure.
Efter
en tung köttmåltid med rejäla röda viner till är det alltid gott med något
uppfriskande. Således blev det lite häng i den trevliga baren på Restaurang AG,
där det korkades upp en magnum 2005
Fleur du Passion Brut från champagnehuset Diebolt-Vallois. Med
minnet av de fylliga röda vinerna i gommen kom den här champagnen som en frisk
fläkt. Den var fortfarande ungdomligt frisk och stram, helt torr men med en god
äppelliknande fruktighet som också bjöd på små nyanser av bröd och citrus.
Vinet
i glaset intill var mycket mer distinkt. Det formligen osade kraftig och
kryddig Syrah och nya dyrbart inköpta kvalitetsfat om vinet som i min värld bara
kunde komma från ett fåtal producenter i världen. En av dem strök jag eftersom
det här vinet inte riktigt hade den steniga mineralitet jag finner i vinerna
från Côte-Rôtie och E Guigal. Återstod Alban Vineyards i Kalifornien, men då
jag tyckte att faten här var lite mer uttalade och nästa kafferostade med
inslag av tjära, valde jag den producent i Coteaux du Languedoc som gör mitt tredje
alternativ, Château Negly. Det var rätt, i glaset den också egentligen
alldeles för unga men ändå riktigt goda och kryddigt smakrika och köttiga 2009 Porte du Ciel.
Man
skulle lätt kunna tro att allt skulle sluta här, men det blev (minst) ett stopp
till den här natten för att visa Fred Schrader att Stockholm minsann har en
fantastisk terroir för vin, i alla fall sett till sommelierer, vinbarer och
vinrestauranger. Således blev det ett stopp på Burgundy och Djuret i Gamla Stan
… ett alltid lika trevligt och fantastiskt vattenhål för vinälskare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar