Nertrappningen från mitt ”misslyckande”
att bara dricka generisk bourgogne påbörjades redan dagen efter. Besök hos ett
par négociants fick mig att landa på
vanlig nivå och mark, även om det var i god jord det skedde. Men jag kunde inte
förmå mig att välja något av de okända vinhusens vita eller röda generiska
bourgogne, inte minste sedan jag för en struntsumma av 51 euros fann ett
alldeles exemplariskt läckert från den alldeles för sällan omtalade domänerna, Marc
Colin et ses fils i Saint-Aubin. Det mina ögon och min gom fastnade för
var den läckert mineraliska 2010
Saint-Aubin Premier Cru En Remilly, på andra sidan krönet av det rakade
berget, Mont Rachet, ligger Chevalier-Montrachet, och jordarna är förvillande
lika i dessa två vingårdar. Fel kommun dock, om man ska ta betalt för vinet,
men helt rätt kommun om man själv ska betala för vinet. Som nu, 51 euros på
restaurang. Inklusive glas och servering.
Det var dock lite knuten
till en början, men luften bidrog till att lyfta fruktfetman ur den mineralfeta
kroppen, och med tiden blev vinet alltmer komplext. Det här är ett vin att leta
efter, särskilt i klassiska årgångar som 2010 (eller 2008, 2004 och 2002), det
har helt klart andra kvaliteter än de som prislappen indikerar. Som svalt och nyöppnat, var vinet närmast chablislikt, och därför slog jag till på ett halvdussin ostron, som skulle visa sig vara de allra godaste, matigaste, friskaste och mest umamibombade jag har ätit i Frankrike (eller någon annanstans) i år. En veritabel fullträff. Även om ostronens umami tonade ner vinets frukt och gjorde det stumt för ett par sekunder, detta sker alltid när umamirika råvaror möter vin (tyvärr), skulle kombinationen bli riktigt fin. På något sätt verkade det som at umamikrocken lyfte fram mineralkänslan i vinet, då dess frukt föll för ett par sekunder, och därmed lyftes hela mineralkombinationen mellan vinet och ostronen. Bravo, fullträff. Vilken start!
Den här kvällen hade jag
valt en rätt ny restaurang i Beaune, F
and B Restaurant and Bar à Vins som ligger på 8 rue d’Alsace en halv
tåfjutt från Place Carnot (mitt emot Hotel de Beaune). Snyggt, modernt,
stilfullt och avskalat, bar och matsal (eller snarare matbar) i ett, väldigt
bra vinlista med mycket att välja bland, en lagom stor meny med mycket gott att
suktas av, därtill skön modern musik i högtalarna. Ett nytt Bourgogne, kom jag
på mig med att tänka. Ett nytt Bourgogne som jag älskar lika mycket som gamla
rustika, lantliga, outvecklade, okända, som jag helt ärligt inte tycker är lika
bra som det moderna. Tack gode gud för förändring. Allt var inte bättre förr!
Både kycklingen, såsen och gratängen gjorde sig utmärkt till det vita vinet, som nu hade fått både en större doft och smak tack vare den lite högre temperaturen, utan även vuxit i bredd och djup tack vare luftningen. Det här är den unika fördelen med vit bourgogne, att man får två helt olika viner i samma flaska. Ett perfekt ostronvin då det är nyöppnat och ännu inte luftat tack vare sin mineraliska stringens och torrhet, dels ett fylligare vin passande till smakrikare fiskrätter och även kyckling- och kalvrätter med mer luft och därmed större bredd.
Att det dessutom här finns en fin samling mogen, unik och sällsynt klosterlikör från Chartreuse är inget som direkt påverkar mitt omdöme negativt. Alla restauranger med någon som helst självaktning, borde ha ett par autentiska chartreuseflaskor från förr (1970-talet och äldre) på sin spritlista. Såsom här!
Omdöme restaurangen: Hit borde alla gå!
La Ciboulette,
på 69 rue de Lorraine alldeles vid infarten till stadskärnan norrifrån, är en
restaurang jag har blivit rekommenderad under ett par års tid. Utan att ha lytt
rådet. Jag har nog varit upptagen med annat, kan jag tro.
Nu blev det läge att dinera där.
Restaurangen är liten, två små rum med säkert inte fler än totalt 40
sittplatser, cirka. Vänligt mottagande precis som det ska vara, och vänlig och
trevlig service genom hela middagen, precis som det ska vara.
Vinlistan var medelstor, innehöll en hel del
gott, men lika mycket okänt eller mindre lockande. Dessutom en hel del strykningar
och manuella ändringar som var både svårlästa och knappast mer lockande än det
andra. Det är sådant som får mig att få spader – hur svårt ska det vara 2012
att alltid ha en perfekt uppdaterad vinlista? Som restaurangchef och sommelier
hade jag det för 20 år sedan, varje dag på året, eftersom jag hade min vinlista
i datorn och kunde justera årgångar, priser och stryka och lägga till viner hur
lätt som helst. Nej, här blev det bakläxa, big
time.
För 40 euros för en flaska var det rena rama
fyndet. På restaurang dessutom. Så billigt skulle man aldrig kunna komma undan
i Sverige med ett här bra vin. Men så är det helt andra förutsättningar också,
något som alltför många svenska bloggare aldrig har förstått som ideligen gör
helt ologiska jämförelser med vad viner kostar i Sverige och vad de kostar i
Danmark, Tyskland, Frankrike, etcetera. Såklart de inte begriper bättre, det lever
ju inte i samma värld som du och jag gör, det tror att internet har gjort
världen gränslös och att allt därmed är lika. Stackare, säger jag. De borde
skaffa sig riktiga liv, liv i det verkliga livet, inte på internet.
Själv blir jag mest glad över att det kan
vara så billigt att dricka riktigt goda viner för kaffepengar i utlandet. Hemma
i Sverige betalar jag lika gladeligen mer för gott vin än här i Frankrike, även
om det blir dubbelt så hög nota. Eftersom jag begriper …
Därefter tog jag en jambon persillée, den rätt jag beställer i Bourgogne för att ta
tempen på respektive restaurang. Det är lite som att beställa köttbullar med
gräddsås hemma i Sverige, en superenkel rätt att tillaga, men som de flesta av
någon outgrundlig anledning inte lyckas särskilt väl med. Så också med denna
klassiker här i Bourgogne. Den på Ma Cuisine får stå som modell, och därmed
föll den jag fick här på grund av alldeles för mycket persilja så att den närmaste
smakade beskt grönbete. Om jag överdriver lite. Godkänd, knappt, men inte mer.
Men de cornichons man serverade till
förstår jag mig inte på. Hur kommer det sig att fransmän så totalt har belönats
med oförmågan att kombinera maträtter med sina goda viner? Vad är det som
fattas hos dem?
Men så kom ett par frågetecken. Till att
börja med noterade jag att kocken hade ”dekorerat” brämen på tallriken med lite
av såsen. Hoppsan, tänkte jag, detta var absolut förbjudet på min tid som kock.
I och för sig i Sverige på den tiden som tyska kökschefer var i majoritet i
vårt land och bestämde hela inriktningen på det kulinariska. Och förvisso är
det 67 år sedan en tysk fick bestämma något i Frankrike … men ändå.
Ostarna var goda. En Brillat-Savarin, denna gudabenådade ost som passar till alla viner och var helt perfekt till min vita bourgogne, en god komjölksost från Cîteaux som dessvärre var ett steg för smakrik för mitt vin, och en Epoisses du Marc de Bourgogne, som helt dödade vinet.
Det blev också dessert, en parfait med
vanilj, hasselnötter och karamell som serverades med chokladsås. Allt detta för
29 euros är verkligen ett skämt!
3 kommentarer:
Michel, jag har ömsom tyckt att du är en smula raljerande, ömsom en varm och fin människa, och trots att du lever ett flärdfullt liv utan att tänka på de papperslösa som gömmer sig undan svenska rättvisan och är nöjda med en skål ris om dagen så tycker jag att du har mänskliga kvaliteter och skulle gärna bryta bröd och dela ett glas rött från kooperativ någon dag.
MVH Gertrud
Michel, tack för restaurangtipsen som kommer till nytta på nästa Beaune-resa!
Jag brukar oftast hamna på Bistrot Bourgignon som har bra mat, förutom alla viner och den höga stämningen.
Loiseau des Vignes habil och trevlig stjärnkrog också.
Du har säkert besökt dem båda, vad tycker du?
/Krister
Hej Krister,
Jag håller med dig om att båda de restauranger du nämner är trevliga. Jag har bra upplevelser på båda av dem, däremot har jag kockkolleger som har varit mindre nöjda på Loiseau des Vignes, då maten har varit "konstig" och inte speciellt bra. Men mina besök har jag varit nöjd med.
Skicka en kommentar