Som sig bör inleds en bättre middag med champagne, och även om 2002 Dom Pérignon från Moët & Chandon egentligen är alldeles för ung för att ge största möjliga njutning, skruvades korken ur en sådan. Den var som väntat ung och frisk, men också elegant med ett visst gulfruktig djup som växte fram i takt med att temperaturen steg upp mot tolv grader. Den försiktigt brödiga nyansen möttes upp fint av de krispiga krustaderna, vilka var fyllda med en lätt pepparrotskryddig crème fraiche och toppad med löjrom från Kalix. Även om löjrom inte passar särskilt bra vin, blev kombinationen med champagnen utmärkt – detta tack vare den syrliga och lättsaltade crème fraichen.
En limesyrlig ceviche av finskurna pilgrimsmusslor, gurka och Granny Smith (syran och aromen speglade champagnen perfekt) stod också som tilltugg till champagnen, precis som de vanliga lantchipsen. Salt, syra och fett – precis vad en god champagne behöver för att glänsa.
Från Hirsch Vineyards ute i svala Sonoma Coast kom en alldeles förbluffande bra 2009 Chardonnay, ren och stilfullt fruktig med bara en förnimbar ekfatsnyans, dock en lite jordig och mineralisk ton och med en absolut sensationellt fin balans. Att vinerna från Hirsch Vineyards har blivit allt bättre, särskilt från och med årgång 2009 då man bytte vinmakare, framstår med tydlighet.
I glaset intill hade Gun och Lenny skänkt upp ett vin som jag trodde kom från Meursault eller Chassagne-Montrachet, eftersom det uppvisade både en fetare kropp och en tydligt nötig och mineralstram smak med antydan av fänkål. Såklart kom vinet från byn mitt emellan, och vinet var en 2002 Puligny-Montrachet Le Trézin från Domaine d’Arhuy. Gott, typiskt och stramt – och även om det också var gott till sparrisen, föredrog åtminstone jag rieslingvinet.
Maten till pinotvinerna blev nog menyns höjdpunkt. Feta bitar av finaste torskryggfilé, rimmade i salt och belgisk veteöl i 10 timmar, därefter hastigt brynta i ankfett och långsamt bakade i 90 grader tills de nästan föll samman. En bädd av kräm av jordärtskocka med slösaktigt mycket tryffel i, en sås av kalvfond inkokt med torkad svamp, tryffeljuice och sojasås, och allt detta toppat med morötter och smålök kokta i ankfett. Frågan är om det går att göra en bättre rätt till våra utmärka pinotviner. Herre jösses!
Det är ändå en slags tradition att bjuda pinotvinmakare från Nya världens vinländer på röd bourgogne, och därför gjorde jag det. Först en 2002 Beaune Grèves Premier Cru Vigne de l’Enfant Jésus från Bouchard Père et fils. Den var förvisso god, dock lite knuten med en djup och något jordig nyans, inte alls med de högre aromatiska tonerna jag hade hoppats på. Tanninerna var dessutom fortfarande markerade. Än mer markerade var de i 1999 Vosne-Romanée Premier Cru Aux Reignots från Bouchard Père et fils, ett vin som jag brukade hålla som firmans bästa (till dess familjen Liger-Belair tog tillbaka sin vingård och Bouchard inte längre fick göra vinet), men som var märkligt hårt och knutet. Några charmpoäng fick det inte alls, och gissningarna gick till årgång 2004, trots att det inte hade årgångens typiska örtighet.
Därför öppnade jag upp en 2004 Volnay Premier Cru Clos des 60 Ouvrées från Domaine de la Pousse d’Or för att visa hur nollfyrorna uppför sig. försöket misslyckades – vinet hade inte alls den typiska årgångsgrönskan, utan blev tack vare sitt djup, renhet och intensitet kvällens allra bästa bourgogne! Så kan det gå…
En smidigt krämig Brillat Savarin serverad med surdegsbröd och en chutney av vaniljkokta päron och äpplen med citron och lite rosmarin fick sällskap av en söt tysk, 2002 Zeltinger Sonneuhr Auslese från Mosel och firman Weingut Joh. Jos. Prüm. Denna riesling förenade en liten hint av mognad med en komplex skiffermineral och en utsökt sötma som på alla tänkbara vis speglade den i chutneyn, och den feta texturen i osten.
Därför öppnade jag upp en 2004 Volnay Premier Cru Clos des 60 Ouvrées från Domaine de la Pousse d’Or för att visa hur nollfyrorna uppför sig. försöket misslyckades – vinet hade inte alls den typiska årgångsgrönskan, utan blev tack vare sitt djup, renhet och intensitet kvällens allra bästa bourgogne! Så kan det gå…
En smidigt krämig Brillat Savarin serverad med surdegsbröd och en chutney av vaniljkokta päron och äpplen med citron och lite rosmarin fick sällskap av en söt tysk, 2002 Zeltinger Sonneuhr Auslese från Mosel och firman Weingut Joh. Jos. Prüm. Denna riesling förenade en liten hint av mognad med en komplex skiffermineral och en utsökt sötma som på alla tänkbara vis speglade den i chutneyn, och den feta texturen i osten.
Kvällens mest intressanta viner? Ja, frågar man mig blir nog svaret 2009 Chardonnay, 2009 San Andreas Pinot Noir och 2004 Pinot Noir, en trio från hedersgästens Hirsch Vineyard. Fast det klart, jag har aldrig druckit en bättre chardonnay från Barossa Valley än den vi fick i oss denna kväll. Ju mer man lär sig, desto mindre verkar man veta …
Summering: 7 gäster, 15 viner och 28 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar