Vissa dagar förvandlas Café Rotsunda till det mest
hedonistiska som över huvud taget kan tänkas inom vinvärlden. Middagar där
smått otroliga viner avlöser varandra i parti och minut, viner så exklusiva,
dyrbara och ibland också sällsynta att bara ett eller ett par av dem hade varit
en stor upplevelse att få njuta av. Den här kvällen, när Ed och Barbie hade
bokat hela Café Rotsunda, tror jag minsann att vi slog alla tidigare rekord i storslagenhet.
I och med att
jag den 14 september lanserar min nya websida om vin, www.vinlegender.se, kommer jag här op
bloggen mer kortfattat att berätta om vinerna. Flera av vinerna kommer istället
att få en djupare presentation och även poängsättning på sidan Vinlegender.
Det började
riktigt bra, med en uppsamlingschampagne (vilket härligt uttryck) kring chefs table uppe i köket. Den var mycket
elegant och finstämd, men växte med lite luft till något större bredd och
kropp. Jag hade dekanterat denna champagne för gästerna inte skulle se flaskan,
en underbar champagne i glasklar flaska brukar ofta leda tankarna till Louis
Roederer och deras prestige Cristal, ur karaff blir det svårare att
gissa. Dessutom är det faktiskt bra att dekantera även champagner just för
luftningens skull – att de försvinner några kolsyrebubblor gör inte så mycket,
en bra flaska har ju trots allt cirka 43 miljoner bubblor. I glaset en mycket
fin, fortfarande ung och spänstig 2002 Cristal.
Huvudnumret på champagnefronten var en ytterst sällsynt
och dyrbar champagne som jag oavsett årgång nästan aldrig dricker, den från
gamla stockar (före vinlusens angrepp) av Pinot Noir fantastiska toppcuvéen
från Bollinger.
Tidigare i år drack jag 1992 års version av denna, den var mer utvecklad och något
kraftigare än den 1998 Vieilles Vignes
Françaises vi nu hade i våra glas – och jag hade valt
stora bourgognekupor för att den doft- och smakrika champagnen skulle få full
möjlighet att visa upp sitt fantastiska register. Direkt när jag hällde upp
champagnen var den något blyg, den kom direkt från kylen, men så fort den hade
stigit ett par grader i temperatur växte dess doft, den blev mer
briochearomatisk, något guläpplig och läckert nötig med stor komplexitet, och
även smakmässigt växte den i både bredd och längd. Det här är en magnifik
champagne, men mer lämpad till mat (tack vare kraften) än som aperitif. Därför
hade kockarna på Café Rotsunda lagat ett par fina tilltugg för att möta upp
champagnens smakintensitet.
Lämpliga tilltugg till champagne har en fin kombination
av sälta och fet textur, gärna också en frisk syra, men absolut ingen sötma.
Som vanligt lite spröda potatischips, och numera också egengjorda charkuterier.
Dels en coppa, lufttorkad fläskkarré
av svensk rapsgris med smaksättning av salvia och sedan lufttorkad i 64 dagar,
dels en utskuren biffrad av svensk mjölkko som hade saltats och lufttorkats i
32 dagar. Det här har blivit ett väldigt lyckat inslag på Café Rotsunda.
En annan stående klassiker till champagner här på Café
Rotsunda är de friterade små rårakorna med vispad syrad grädde och löjrom.
Enkelt finger food med fin sälta och
krämig textur att möta upp champagnernas friska syra med.
Med tanke på fylligheten och den fina mognadstonen i
champagnen från Bollinger behövde vi ett fetare och smakrikare tilltugg. Vi
hade därför kokat en krämig soppa av kantareller och karljohansvamp. De hade
smörstekts tillsammans med schalottenlök, sedan kokats in med vitt vin, lite
ljus kalvbuljong och grädde. Soppan mixades slät och silades och precis inför
servering tillsatte vi lite mjölk och mixade soppan luftig (mjölken bidrar till
detta), och garnerade soppan med en fin olivolja från Napa Valley. Det blev en
fullträff till champagnen. Såklart kan man använda den här typen av soppa
(eller sås) till alla smakrika vita viner med viss mognad.
Temat för kvällen var norra Rhône, med ett par hemliga
utmanare på ett par ställen. Det första vinet var en oväntat ljus, friskt
spänstig och mineralisk vit 1999
Hermitage från Domaine Jean-Louis Chave, ett av de verkliga
toppnamnen i norra Rhône. Det här är en cuvée av cirka 85 procent Marsanne och
resten Roussanne från i genomsnitt 60 år gamla stockar i flera lotter på
berget, och vinet har jästs och lagrats i 228 liter stora ekfat från Bourgogne,
både nya och äldre. Mitt i all kraft och mineraliskt tydliga struktur finns här
en god portion finess – och det var överraskande med fräschören, det är ju
trots allt ett 19 år gammalt vin.
Vi hade två vita viner från M Chapoutier och precis
som alla andra viner den här kvällen serverades de blint. Alla viner under
kvällen hade dekanterats ungefär två innan de serverades, ändå fortsatte de att
utvecklas i glasen när de väl hamnade där. Det första av de här två vinerna var
kraftigare, det kändes varmare fruktigt och mer moget än vinet från Jean-Louis
Chave. Det var också väntat, den utmärkta, lätt nötiga och mer gult plommonfruktiga
och något honungsnyanserade 1995
Ermitage de l’Orée var inte bara några år äldre, det kommer också från en
mycket varmare del av Hermitageberget. Stockarna i den 3.50 hektar stora ägan
här är mellan 60 och 70 år gamla och vinet har uppfostrats i ekfat som till 20
procent var nya.
Att vinet i
glaset intill var betydligt mer moget och enligt många runt bordet också några
år för gammalt är inte konstigt, även om vingården som sådan är fantastisk och
vinet oftast det bästa vita i appellationen är det nog rimligt att 1995 Saint-Joseph Les Granits ska vara
ganska trött.
Den vita utmanaren bjöd på en helt annan stil, både yngre
och mer blommigt och tropiskt fruktigt, dessutom med en tydlig vaniljsötma och
även en liten kryddighet från ekfaten. Denna drygt medelfylliga 2001 Albino, årgångens vita vin från
Manfred Krankl och hans Sine Qua Non i södra Kalifornien,
var verkligen en stor och mycket positiv överraskning – jag hade väntat mig en
mer utvecklad doft och smak. Det här är en cuvée av 46 procent Chardonnay, 40
procent Roussanne och 14 procent Viognier, en vanlig typ av druvkomposition
från Sine Qua Non, och vinet är jäst i helt nya franska ekfat och det har sedan
mognat i tolv månader i faten.
Till de vita vinerna serverade vi en smörstekt
marulksfilé med en sotad havskräfta och till det lite krispig gurka och en
kraftigt reducerad kräftfond (kokt med vitt vin) som smörmonterats precis inför
servering. Kräftsötman mötte upp vinernas fina fruktighet och tack vare den
rostade skalnyansen i fonden matchades vinernas lite mogna toner.
Därefter gick vi över till röda viner – och många sådana
skulle de bli, många exceptionellt bra ska tilläggas. Vi började med två viner
från den stekheta årgången 2003, oftast utskälld och beskriven som ”viner utan
fräschör” och ”viner med för söt frukt och hög alkohol”. Visst noterade man en
lite varmare fruktkänsla i 2003
Hermitage från Domaine Jean-Louis Chave, gjord uteslutande av Syrah från fem
vingårdslotter med olika lägen och altitud på berget, och lagrad i ekfat som
till 20 procent var nya. Det som överraskade var att vinet också bjöd på en
lite svalare körsbärsfrukt och en fortfarande ung struktur och oväntat nog
också en ganska tydlig stenig mineralitet. Jag har druckit det här vinet vid
ett par tidigare tillfällen och då upplevt det som plumpt och till och med
något oxiderat av den varma växtsäsongen. Inget av det kände jag i det här
vinet, som jag istället tycker kan lagras vidare för att öppna upp sig.
Det ställdes
dock mot ett mer imponerande vin från E Guigal – något som inte alls
förvånande mig. Jag minns när jag provade hela deras uppsättning från 2003 och
blev helt tagen. Jag satte då full pott på de tre toppvinerna. Fortfarande idag
är 2003 Côte-Rôtie La Landonne ett
absolut övertygande vin, men nu med lite mer jordig komplexitet men en
fortfarande något knuten finish. Det här är alltjämt ett storartat vin med både
kraft och nyansrikedom, detta trots den varma sommaren, som ännu inte har
blommat ut fullt. Det är med elegant idag är förr, dessutom lite slankare,
vilket gör att man idag känner syran och mineraliteten lite tydligare än när vinet
var yngre.
Vi hade också en
2003 Ermitage Le Pavillon från M Chapoutier, som tyvärr var oren av en kork och
därför kasserades. Typiskt!
Kvällens överraskning, det får man nog kalla 2005 Columella från The
Sadie Family i Swartland i Sydafrika. Det här vinet skämdes inte ett
enda dugg när det blint ställdes mot de två ikonvinerna från norra Rhône.
Tvärtom, flera vänner runt bordet röstade på det här vinet som de bästa i den
här serveringen. Jag har alltid imponerats av vinet Columella, som jag tycker
är ett av Sydafrikas bästa röda viner. Nu fick vi alla ett bevis på att det
dessutom klarar av att sättas upp på ikonviner från norra Rhône. Frukten var
mörk och djup, yngre och mer vital än i de två franska vinerna, men nyanserna
av vinbär och björnbär mötte också upp en fin stenighet och en lätt kryddighet,
och det var ett absolut underbart vin!
Till den här trion viner serverades en ljummen terrin av
kanin och smörstekt stolt fjällskivling på en bädd av smörsauterad brysselkål
och med en smakrik, kraftigt inkokt fond av eldad vitkål och lök. Vi rev också
över lite fransk hösttryffel.
Trettiofem år verkar inte vara någon märkvärdig ålder för
toppviner av Syrah från norra Rhône. Om vi inte visste det tidigare, fick vi
bevis för det nu. Färgen var i och för sig så ljus och klarröd att man kunde ha
gissat på röd bourgogne, och den fina blommigheten i doften kunde också
förvilla. Men så kom den steniga mineraltonen i doften och än mer i smaken, samt
en fin struktur av tydliga men väl avrundade och eleganta tanniner. I glaset
havde vi en förtjusande 1983 Hermitage
från Domaine
Jean-Louis Chave. Vilket läckert vin, tänk om man hade några flaskor av
det här!
Nästan samma jordiga, steniga och komplexa mognadsnyans
återfann man i grannvinet, 1982
Côte-Rôtie La Landonne från E Guigal, men här fanns det också en
lite mörkare fruktighet och en lite piggare syra, men ungefär samma känsla i
tanninerna. Vinets största tillgång är den fantastiska doften, den är verkligen
komplex. Man kan säkert lagra vinet vidare, men jag ser ingen större mening med
det – har du en flaska, drick det nu och något eller två år framöver.
Hade jag inte vetat att det var så, hade jag nog gissat
på ungefär samma ålder i nästa vin, det har precis samma spektrum av
mognadsaromer och komplexitet, men jag fann det vara något tätare och mörkare i
frukten. En annan detalj skiljde, jag noterade nämligen en nyans av skal från
röd citrus. Även om denna 1982 Hermitage
La Chapelle från Paul Jaboulet Aîné inte var den här
kvartettens bästa vin, var det ett överraskande bra och stabilt vin för den
komplicerade årgången. Viner från svåra år kan vara väldigt fina i sitt tidiga
liv, men att det har klarat sig väl i 36 år och ännu inte visar några trötthetstecken
är minst sagt imponerande.
Grannvinet
kändes inte heller äldre, tvärtom hade det en större intensitet och även
mörkare och mer sammansatt frukt. Smakmässigt var vinet djupare, det hade en
generös frukt som fortfarande kändes något spänstig även om ålder och mognad
stod i centrum och var uppstagade av en rätt tydlig men fin tanninstruktur.
Intressant var också att vinet trots dekantering två timmar tidigare fortsatte
att blomma ut i glaset i långt över en halvtimma, det är verkligen inte självklart
med äldre viner. Men så var det en veritabel legendar vi hade serverats, 1978 Hermitage La Chapelle från samma
firma.
Till den här mogna kvartetten av viner hade chefs AJ och Nata lagat en rätt byggd av
komplexitet sprungen ur svamp och tryffel – mogna viner älskar sådant.
Smörstekt gnocchi, en kräm av stekt karljohansvamp och crèmefraiche, friterad
panerad kalvbräss och karljohansvamp stekt i smör med lite rosmarin och vitlök.
Slutligen en buljong inkokt med vitt vin och tryffel. Och så revs lite
australisk vintertryffel över, den i mitt tycke häftigaste och bästa tryffel.
Tyvärr är säsongen för den precis över.
Nästa vinservering var jämnare i så mått mätt att alla
fyra viner kom från samma årgång, den hyllade 1990 och vi hade varsitt vin från
de fyra mest legendariska producenterna i norra Rhône. Det här var den jämnaste
flighten och också den som jag själv tyckte var svårast att välja ”bästa vin”
från – jag hade nämligen precis samma poäng på alla viner. Gemensamt för alla viner
var att de förenade en stor intensitet och rik på gränsen till ungdomlig frukt
med de första nyanserade och jordiga mognadstonerna. Helt klart har toppvinerna
från norra Rhône en stor potential att utvecklas med ålder, och med ålder menas
inte 20 eller ens 30 år.
Tre viner från Hermitage, det första från Domaine
Jean-Louis Chave, och det som var allra mest elegant, 1990 Hermitage. Jag blev lite
överraskad över den ljusröda frukten, den fina blommigheten och den stora
fräschören – man säger ju alltid att vinerna från Hermitage är mörka, täta och
kryddiga. Just det här vinet uppfattades mer elegant än så, det bjöd på en
storstilad fräschör och hade ännu inte färgats av mognadens mer rostade,
jordiga och komplexa aromer. Jösses vad gott – ändå räckte det inte till för
min röst på det godaste av vinerna i den här omgången.
Den rösten
landade på 1990 Hermitage La Chapelle
från Domaine Paul Jaboulet Aîné, ett vin som jag har haft nöjet att dricka
flera gånger de senaste tio åren och varje gång imponerats av att det har haft
en så mäktig frukt, ett sådant stort djup och en ungdomlig struktur. En hel del
av det finns kvar, jag skulle till och med påstå att vinet fortfarande behöver
några års lagring till för att helt öppna upp sig, men det är mer sammetslent
och finstämt idag – och det är förtvivlat gott.
Basen i det här
vinet kommer från en 7.50 hektar stor äga i Le Méal, delvis intill en äga som
Jean-Louis Chave har, men också från en liten lott med gamla stockar i Les
Bessards, som är svalare och ger en större mineralitet och fräschör i vinet.
Det tredje vinet
kom från en 4.00 hektar liten äga med 90–100 år gamla stockar i Les Bessards
som heter Le Pavillon och vinet, 1990
Ermitage Le Pavillon, är ett av de bästa och mest nyanserade från M Chapoutier. Tack vare det lite
svalare läget har det vinet också en fin fräschör och precis som vinet från
Jean-Louis Chave lite rödare och syrligare frukttoner, dessutom en tydlig
mineralitet. Det är, minst sagt, förtvivlat gott – därför gav jag det samma
poäng som de andra vinerna, men av annan anledning.
Det fjärde vinet var något annorlunda, lite tätare och
med en längre eftersmak, dessutom upplevde jag doftregistret större och mer
parfymerat men också med en aning mer mognadstoner. Jag noterade också en lite
annorlunda mineralitet och en fin syra som gav vinet en god fräschör. Vilken
annan provning eller middag som helt hade jag troligen satt det här vinet som
det bästa, för det är ett enastående vin, men motståndet i kvartetten av de
fyra vinerna från 1990 var förkrossande. I glaset 1990 Côte-Rôtie La Landonne från E Guigal, gjort till 100
procent av Syrah från en 2.00 hektar liten äga som planterades 1971.
Okej, jag vet, det blir rätt mycket brunt på tallriken
när man kör stekta råvaror, ljust eller mörkt kött, mörka buljonger, rostade
rotsaker, svamp och tryffel. Så blir det, men vi bryr oss inte om det på Café
Rotsunda. Här börjar vi alltid med vinet och lagar alla rätter utifrån vinernas
fyllighet, deras smakbalans av fruktighet och syra, hanterar tanninerna och
eventuell ekfatsbeska – och vi arbetar väldigt mycket med vinernas dofter och
speglar dem med råvaror och tillagningstekniker. Vi satsar allt på att doft-
och smakmötet ska bli perfekt och när det kommer till den här typen av viner vi
hade den här kvällen, blir det mycket brunt.
Till vinerna
från 1990 serverade vi en ankleverfylld vaktel som stektes runt om och
serverades med råstekta jordärtskockor, en grönsak som när den stekts är
formidabel till Syrah, särskilt om den som nu stektes tillsammans med timjan
och rosmarin. Till detta en tryffelsky, igen.
Det kom in en ny utmanare från vinland utanför Rhône, men
den var så pass mycket mer primärfruktig och till och med något mintig med en
liten nyans av eukalyptus att flera gäster direkt placerade vinet i Australien.
Intressant nog hade vinet dessutom en del franska nyanser, som en fin
kryddighet och en väldigt fin fräschör med både syra och en energi som jag
uppfattade som mineralitet. Australien kändes givet, men åldern på vinet tog
alla fel på, med en bra bit över tio år. Denna 1991 Shiraz Hill of Grace, det exklusiva toppvinet från Henschke
i lite svalare Eden Valley ovanför Barossa Valley, var sanna mina ord ingen
27-åring i ålder. Det var ett ljuvligt spänstigt och vitalt vin som har lång
tid kvar att leva.
De följande tre vinerna vara minst sagt monumentala –
alla av dem. Det första av dem var i min smak kvällens mest kompletta och
nyanserade vin, delikat rökig och rostad av sina år i flaskan, ytterst fint
sammansatt med en perfekt balans mellan fruktkropp, textur och struktur, och
det hade en enorm eftersmak med intensitet och längd. Detta vin kom från E
Guigal, precis som de andra, och var deras 1988 Côte-Rôtie La Landonne.
Vinet i glaset
intill hade något lenare tanniner, dessutom en liten nyans av aprikos och
violpastill, det var i mångt och mycket lika intensivt och rikt men hade inte
riktigt samma täthet och längd, dock en fin avslutande fruktsötma. Men precis
som de andra vinerna upplevde jag inte vinet moget alls och vinet i fråga var 1988 Côte-Rôtie La Turque.
Såklart var det
tredje vinet 1988 Côte-Rôtie La Mouline,
ett vin som alltid är lite yppigare och mer charmerande än sina kamrater när
det är ungt – och det gällde också nu, 30 år efter födseln. Av de tre vinerna
hade det här vinet störst fruktintensitet, jag noterade både körsbär och söta
hallon, men också mer jordiga nyanser som rödbetor.
Det är en stor
ynnest att få dricka vilket som helst av de här vinerna, men att dricka dem
alla sida vid sida är få förunnat. Men så blev det på Café Rotsunda den här
kvällen.
Till kvällens sista röda viner serverades en utskuren,
välmarmorerad biffrad från Linköping som hade stekts helt till perfekta 54
grader i mitten. Det saftiga köttet serverades på en bädd av finskuren
smörsauterad rotselleri, majrova och morot tillsammans med små späda smörstekta
kantareller och en luftig ljus tryffelvelouté. Vi toppade också den här rätten
med lite finriven fransk hösttryffel – varför spara på tryffeln när det fanns
kvar, röda viner med ålder älskar ju tryffel.
Det blev också en liten extraservering till de fyra röda
vinerna. En liten toast av rostad brioche toppades med en majonnäs smaksatt med
50-årig balsamvinäger. Därpå hyvlades en 24-månaders Comté och över det
droppades lite mer av den fina vinägern för att lyfta in en viss syra att lätta
upp den feta osten med, dessutom hyvlade vi över lite tryffel och toppade det
hela med lite tryffelsalt. Sjukt gott, tyckte både vi och vinerna.
Desserten blev färska aprikoser som hade klyftats och
fått dra i en ljummen lag av sött oxiderat starkvin, vatten, socker,
vaniljstång och lite citron. Den här kombinationen av råvaror och dofter hade
vi gjort för att möta upp dofterna i det söta vin som serverades till. Det var
således aprikoserna som var den bärande länken mellan desserten och vinet. Till
dessa hade vi också en misoglass och över detta revs lite färska rostade
hasselnötter från Piemonte. I all sin enkelhet var det här en otroligt god
dessert.
Kvällens sista vin var sött, en av de verkligt få söta vintyper
från norra Rhône dessutom. Historiskt sett gjorde man i Hermitage ett sött vin
av torkade druvor till en och annan familjehögtid, egentligen inte för att
sälja. Ett par firmor gör fortfarande den här typen, som kallas vin de paille, men de är både sällsynta
och dyrbara. Detta till trots hade vi två halvflaskor 1990 Hermitage Vin de Paille från M Chapoutier, gjort av Marsanne
som har torkats till ungefär hälften av sin vikt, sedan pressats varefter
musten jäses i små ekfat. Det är trots sina 28 år ett vin som ännu inte har
nått full mognad, men det bjuder på en liten fin mognadskomplexitet med nyanser
av rostade nötter i den annars rika torkade aprikosdoften och kroppen är fyllig,
tydligt söt och väldigt god.
Summering: 14
gäster, 23 viner och 140 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar