tisdag 14 juni 2016

Spanskt på Sand i Båstad den 13 juni


 
Det har blivit lite glest med spanska vinmiddagar runt om i Sverige i år, vanligt brukar det blir ett par på våren och ett par på hösten, men jag antar att tiden inte riktigt räckte till den här våren. Nu var jag i alla fall här, i Båstad på det härliga Hotell Skansen alldeles nere vid hamnen, där middagen skulle hållas på deras restaurang Sand. Hotellet är riktigt bra, fina rum, ett utmärkt spa, ett kallbad i havet, en lång sandstrand, tennisbanor runt knuten om man uppskattar sådant och såklart också en riktigt bra restaurang med god mat, härliga viner och vänlig och bra service. Solen sken, havet glittrade, folk badade i hotellets kallbad, det var helt enkelt en bra dag.

Vi började med ett glas cava, det typiska spanska bubbelvinet som görs enligt den klassiska metoden med den andra jäsningen i flaska och oftast av de lokala druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Det är i alla fall den typen av druvor man gör vinerna av uppe i Katalonien, som står för cirka 95 procent av landets totala produktion av cava från totalt 32 000 hektar vingårdar i 115 byar, och det var just härifrån som kvällens NV Cava Brut från firman Barza kom. Firmans namn säger en hel del, ”Barza” är inte bara smeknamnet på fotbollslaget i Barcelona, det är också smeknamnet på staden. Det var strax söder om Barcelona som den här firman grundades 2009, med syftet att göra klassiska och eleganta mousserande viner och en av deras filosofier är att låta vinet mogna lite längre på sin jästfällning i flaskorna innan den avlägsnas, i det här fallet 14 månader mot lagens lägsta krav på nio månader.
   Vinet var trevligt fruktigt med nyanser av gula äpplen och citronskal, det var lätt till sin kropp och absolut torrt med en fin syra. En trevlig cava helt enkelt. I typisk spansk anda serverades bara lite smått och salt gott till, marinerade oliver samt salt- och cayennerostade pumpakärnor.

En av landets allra mest bortglömda vintyper är sherry, som förekommer i många olika versioner men nästan alltid sammankopplas med fatnötiga eller till och med tydligt oxiderade viner. Jag tog oss inte riktigt den vägen den här kvällen, utan lade vinvalet på en ännu mer nyanserad stil, NV La Bota de Manzanilla No 55 från hantverksfirman Equipos Navazos. Också det här är en ung firma, grundad 2005 då de ur en gammal solera köpte och blandad motsvarande 600 flaskor av ett unikt och komplex vin av typen amontillado. Det blev en succé och de kommande åren skulle de köpa och blanda ännu fler cuvéer. Den här cuvéen är gjort av manzanilla från en gammal almacenista (lagerhållare av gammal sherry som de ofta säljer till oberoende buteljerare) ute i Sanlucar de Barrameda vid kusten, men till skillnad från de allra flesta tappningar av vinstilen hade man valt att ge vinet lite extra mognad, det hade nämligen legat i faten i strax över sex år och hade därmed utvecklat en fin första nötigt och komplex mognad i takt med att jästhinnan (den kallas flor) i faten hade tunnats ut och gjort att vinet hade fått en liten syrekontakt sin sista tid i faten. Det absolut torra vinet var riktigt läckert!

Till sherryn hörde det läckra vinet hade köket lagat friterat slätvarsslag som serverades med en citrondoftande aïoli, lite grillad citron samt rostad och puffad saltad majs. En ganska enkel rätt som passade helt perfekt till sherryn tack vare den feta texturen och sältan. 

Omkring hälften av allt spanskt vin är faktiskt vitt, tvärtemot vad de flesta svenska tror. Vi har ju i årtionden översköljts av ekfatslagrade röda viner från Rioja, Navarra, La Mancha och Penedés, med flera, men räknar man in det mousserande vinet och alla sherry (som görs av gröna druvor) landar faktiskt vinproduktionen på ungefär hälften av den totala volymen. Ett av de områden som har blivit väldigt känt för sina eleganta vita viner är Rias Baixas i det svala Galicien i nordväst. Idag finns här cirka 3 600 hektar vingård och den domineras till mer än 70 procent av den gröna aromatiska druvsorten Albariño, som växer i sand- och vittrade granitjord på 100 till som högst 300 meters höjd i ett klimat som är svalt och tydligt definierat av Atlantkusten och dess höga nederbörd. Vinet kom från Orowines och var deras 2013 Kentia Albariño, ett superhärligt och för druvan lite ovanligt rikt doftande och smakande vin som hade jästs i ståltankar men ändå utvecklat en liknande rondör som viner jästa i små ekfat får. Frukten var elegant, drag åt citrus med en liten fetma typ den man finner i Grüner Veltliner noterades, och smaken var lång, fruktig och helt torr med en ljuvligt frisk syra. Det är ett av de mest komplexa viner av Albariño jag ha druckit på väldigt länge.

Små bläckfiskar, squids, hade stekts hastigt och serverades med en len mousselin av pilgrimsmusslor som hade smaksatts med lite cayenne, gräslök och persilja, blev rätten som skulle ackompanjera det vita vinet. De serverad med haricots verts och en kräm av vita bönor. För många av gästerna blev det här kvällens allra mest perfekta kombination (rent generellt satt kombinationerna fantastiskt bra!) och jag kunde bara hålla med om lovorden. Nyckeln till det perfekta låg såklart i att rätten och vinet hade precis samma smakrikedom, men det var till stor del krämen av vita bönor som bidrog till att fånga upp vinets något feta kropp och skapa den perfekta samstämmigheten, där vinet närmast smälte in i rätten.

I flera års tid har jag talat mig varm över vinerna från den västra och högt belägna delen av den relativt okända appellationen Vinos de Madrid. Här reser sig vingårdarna från ungefär 650 till omkring 1 100 meter över havsnivån, i bergskedjan Sierra de Gredos som egentligen vore ett mer passande namn för området. Det här är både ett svalare och mer komplext område än de större och lägre belägna delarna i den östra delen av appellationen. Mitt första möte med producenterna här var väldigt övertygande och sedan dess har jag vid otaliga tillfällen visat de eleganta vinerna av Garnacha från gamla vingårdar på provningar och middagar. Nu var det dags igen och vinet var 2013 El Hombre Bala Garnacha från Uvas Felicias (de äger de vingårdar som också den lilla toppfirman Commando G jobbar med, och också gör fenomenala viner från). Det här vinet serverades klokt, svalt vid cirka 16 grader i stora bourgognekupor – det är nämligen, trots sin rikare och lite mörkare fruktighet, sin lilla lakritsliknande krydda och lite högre alkohol ett påfallande bourgogneliknande vin. Har du missat vinerna av Garnacha från den här delen av Spanien är det hög tid att upptäcka dem.

Till det här eleganta vinet hade köket tillagat filé av marulk, den hade bakats till perfekt textur i vitt vin och smör, som serverades med vongolemusslor och brunoise av morot och rotselleri som hade frästs i olivolja med lite finskuren jamón iberico som bidrog med sälta och lätt nötiga nyanser. Till det serverades en krokett av karljohansvamp, friterat krispig på ytan och len i texturen inuti. Rätten som sådan var helt fantastisk och mötet med vinet var absolut helt perfekt. Det som gjorde mötet så bra var att vinet hade samma smakintensitet som rätten och att nötigheten och sältan från skinkan samt krokettens smakrikedom och krämiga textur fångade upp det röda vinets fruktighet och struktur på ett föredömligt sätt. Det var nämligen dessa två inslag i rätten som gjorde rätten så rödvinsvänlig.

Ett distrikt jag själv är väldigt förtjust i är Ribera del Duero, som sedan det då ganska rustika och faktiskt överlag underutvecklade området fick status som DO (klassificerat vindistrikt) för 34 år sedan (1982) har vuxit till ett av landets bästa, 21 400 hektar och drygt 270 bodegor stort. Härifrån fick vi 2012 Tinto Crianza från den idag 20 år gamla och drygt 100 hektar stora familjefirman Pago de los Capellanes strax utanför Pedrosa de Duero. Denna tappning görs så gott som uteslutande av Tinto Fino, det lokala namnet för Tempranillo (som enligt lokalbefolkningen är en äldre variant av Tempranillo). Det moderna inslaget i det här vinet är att det efter jäsning i ståltankar har uppfostrats i helt nya och ett år gamla franska ekfat, som ger sig tillkänna i en modernt djupa och täta fruktigheten i form av en mild vaniljsötma och en fortfarande ungdomligt sträv kryddighet i slutet av smaken. Till en början var vinet lite tillknäppt, men med bara fem minuters luftning i glaset tog det sig och blommade ut till en riktigt fin vinupplevelse som kom att uppskattas av gästerna.

I Ribera del Duero är det allra främst lamm som gäller och således var köket här på Sand inte främmande för att göra sin egen tolkning av lamm att matcha vinet med. Det blev rosa stekt lammkotlettrad med krispig fettkappa som serverades med en mild och lätt örtkryddad rullad av lammbringa och till det en fast variant av saffransdoftande paella och lite grillad zucchini. Återigen en superb kombination med vinet.

Det mest historiska och kanske också mest intressanta vinet för kvällen var ett vitt, en smakrika och komplext sådant. Det kom från Rioja och den traditionella Bodegas Lopez de Heredia i Haro, grundad på 1860-talet och med en produktion som till mångt och mycket än idag faktiskt påminner om den som gällde för över hundra år sedan. Deras klassiska metoder innebär bland annat en idag osedvanligt lång fatlagring, något som ansågs vara självklart för att vinet skulle utveckla de nyanser som sågs som fina på den tiden. Om en idag mer vanlig lagringstid för vita ekfatsjästa viner sträcker sig mellan sex och tolv månader, får 2003 Viña Tondonia Blanco Reserva med sex års lagring i ekfat anses vara ett minst sagt unikt vin. Druvorna, omkring 90 procent Viura och resten Malvasia, kommer från den stora Viña Tondonia som ursprungligen planterades 1913 och idag ger ett antal fina viner, bland annat denna 20 000 flaskor om året lilla cuvée. Årgången får rankas som toppen, det fortfarande ungdomligt friska vinet (drygt sex gram syra per liter!) har en spänstig fruktighet och sånär som på tonerna av gula äpplen och en fint nyanserad och nötig ekfatskaraktär går det knappt att förstå att vinet dels snart är tretton år gammalt, dels har legat i ekfat under galna sex år.
   Queso de cabra, en spansk getost, med smördegskrustad med honung och lavendelblomma fick bli följeslagare till det läckra vita riojavinet och tack vare ostens feta textur (som gifte sig perfekt med vinets lite vaxigt feta känsla och den friska syran och honungen på krustaden (som gifte sig perfekt med den honungsliknande tonen i vinet) uppnåddes en underbar harmoni.

Menyn avslutades med en helt perfekt tillagad, luftig och len crema catalana med ett fint knäckigt täcke av karamelliserat socker och till det lite syltade kumquats och apelsinfiléer, vars funktion blev att ytterligare lyfta in desserten i vinets intensiva fruktighet.

Och vinet kom från Malaga, ett historiskt område för söta spritförstärkta viner i stil med söta versioner av sherry. En klassisk vinstil som åter har börjat produceras av framstående producenter är de söta muskatvinerna som inte är förstärkta med brandy och som buteljeras unga, då de fortfarande har kvar all sin ursprungliga charmerade blommiga och söta fruktighet. Ett bra exempel på sådant vin var 2014 Selección Especial No 1 från Jorge Ordoñez, gjort till hundra procent av Moscatel Alejandria från högt belägna vingårdar med gamla stockar på sluttningarna uppe i bergen. Det här vinet är jäst i ståltankar, men då det nådde en alkoholhalt kring tio procent avbröts jäsningen genom hård filtrering så att vinets styrka stannade just där och en större mängd ojäst druvsocker blev kvar i vinet. Och det blev såklart en succé, den ljuvligt söta och eleganta vinet till den fina desserten.

En liten trevlig eftersittning i goda vänners lag är alltid extra trevligt, det fanns ju lite kvar av de goda vinerna. Och så fanns det ytterligare en fantastisk flaska från Uva Felicias som vi bara kände oss tvungna att öppna – 2013 La Mujer Cañón, också den en druvren Garnacha från högt belägna vingårdar (den här från drygt 70 år gamla stockar) uppe i bergen Sierra de Gredos. Det här vinet var ännu mer komplext och mineraliskt och det bjöd på en både djupare, tätare, mer kryddig och nyanserad fruktighet samtidigt som de röda övertonerna och blommigheten fanns kvar där och gav underbar finess. Totalt sett gjordes 1 289 flaskor, 90 magnum och fem dubbelmagnum av det här enastående vinet.
   Vilken magnifik avslutning det blev på den fantastiska middagen, där köket presterade på topp och servicen också var förstklassig. Nu längtar jag tillbaka till nästa gång jag får komma och göra ett gästspel här.
 
 

Inga kommentarer: