lördag 4 mars 2017

Två dagar i Tain l’Hermitage den 1-2 mars


 
Att tillbringa ett par kvällar i staden Tain l’Hermitage med vin- och matfantaster är inte det lättaste så här i början och mitten av en vecka under lågsäsong – de flesta restauranger är nämligen stängda och är de inte det är de högst troligt fullsatta. Så var det på restaurangen Tournesol (i grannbyn Tournon) och Le Mangevins (i Tain l’Hermitage) som är två av de bästa. Därför hade jag genom en vän lyckats boka bord på en annan bra restaurang, Le Chaudron, som ligger i Tournon (700 meter från vårt hotell Le Pavillon de l’Ermitage mitt i Tain l’Hermitage), som sett till maten ska vara bra men till vinlistan absolut magnifik. Det var av just den anledningen jag ville dit. För vinet.
   Så kom vi dit, tre minuter för bokad tid, ser ett vackert uppdukat bord för ett större sällskap (vi var 11 personer) och känner att … nu jävlar ska det drickas fantastiska viner från vinlistan. Bara för att 14 sekunder senare inse att krögaren har missat att bokat in oss … trots skriftlig konversation med positivt svar två månader tidigare. Att stå med en grupp av hungriga, törstiga, förväntansfulla och prominenta och dessutom ordentligt betalande gäster och bli nekad sitt bord på en förbokad restaurang i en mörklagd på gränsen till stängd stad är minsann ingen rolig känsla när man är reseledare med ansvar. Att därtill mötas av en skolboksmässigt jävla irriterande arrogant jävla fransman som både idiotförklarar dig (som betalande gäst), inte ber om ursäkt och definitivt inte ens försöker hjälpa till att lösa situationen genom att exempelvis försöka boka in dig på en annan restaurang (i en stad han vet är närmast stängd eftersom han bor där), är fullkomligt obegripligt. Men också väldigt franskt! Tack och lov fick jag tag på min gode vän som i ett trollslag löste vårt problem och fick restaurangen på vårt hotell Le Pavillon de l’Ermitage att ställa iordning ett bord och plocka fram ett antal fantastiska flaskor vin från deras vinkällare. Vilken hjälte!

Medan vi bänkade oss runt det stora runda bordet serverades vi en champagne, den första den här veckan. Den kom från firman Devaux, grundad 1846 och märkligt nog inte så omtalad jag tycker att den borde vara. Michel Chapoutier, som helt plötsligt genom sitt ägande av restaurangen vi nu satt på, har länge varit nära bekant med familjen Devaux genom att han tillsammans investerade i ett superexklusivt champagneprojekt (Sténopé) med dem har han också börjat sälja deras andra champagner, som den NV Devaux Cuvée D, gjord till lika delar av Chardonnay och Pinot Noir. Med fem års lagring på sin jäst har det faktiskt ganska rikt fruktiga men samtidigt friska vinet byggt på sig en hel del brödig textur och en längd som jag verkligen uppskattade. Det här är en riktigt god champagne, både som den är och till lätta till medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.

Det första vita vinet vi tog in var en 2012 Saint-Joseph Les Granits från M Chapoutier, hans vita vingårdsbetecknade vin från en liten vingårdslott med 50-70 år gamla stockar av Marsanne på en brant granitsluttning på den västra sidan om floden Rhône, faktiskt inte så långt från den mycket mer välrenommerade sluttningen Hermitage på den östra sidan floden. Jäsning och uppfostran i en kombination av ståltankar och ekfat och en karaktär som blint oftare placerar vinet i Hermitage än i Saint-Joseph – men så är det också ett av de allra bästa vita vinerna från Saint-Joseph. Och jag älskar det. Denna tolva var magnifik, men fortfarande ung och spänstig.

Jodå, vi tyckte nog att det fanns likheter med vinerna från Hermitage i vinet från Saint-Joseph, men i glaset intill hade nu fått ett vitt vin från Hermitage som minsann talade om att vi hade växlat upp ett par steg till allra högsta nivå – 2010 Ermitage Le Méal, också det från M Chapoutier. Det här vinet kommer från 50 år gamla stockar i en vingårdslott i mitten ganska högt upp på sluttningen. Med en vinifiering i lika delar cementtankar och nya ekfat har det här vinet fått en lite rundare och något ekfatkryddig nyans, men det som dominerar vinet är en kraft av mer koncentrerat mogna druvor (vingården har ett mycket tydligare sydligt läge) och en stadigare struktur. Här drar frukten åt solmogna aprikoser, det finns citrusskal och en liten blommighet, men också en ganska tydligt stenig nyans som vittnar om de magra jordar som stockarna står i. Smakmässigt mycket fylligare, fruktigare och längre. Nästan alla runt bordet röstade på det här som kvällens vin, och det var väldigt lätt att förstå.

Till de vita vinerna fick vi en smördegsinbakad lax med en kräm av spenat och en smörsås. Ingen märkvärdig rätt, men faktiskt ganska god. Och med tanke på att vi var en grupp som helst plötsligt bara trillade in på en restaurang under lågbokad kväll i lågsäsong, får jag ändå säga att restaurangen kom att visa på stor flexibilitet och väldigt god servicevilja. Tack och lov!

Två röda viner togs in, båda från M Chapoutier – det var ganska naturligt att det blev så eftersom M Chapoutier äger hotellet och där serverar sina egna viner. Dessutom har man en vinkällarlista med så mycket enastående viner att vi faktiskt fick svårt att välja av den anledningen. Vi valde samma vingårdslägen men andra årgångar och vi började med 2009 Saint-Joseph Les Granits. Ung och ganska tät, djupt fruktig men inte söt, tydligt stenig och trots sina nu sju år skulle jag säga att vinet fortfarande är påfallande ungt. Eftersom vår middag blev så hastigt påkommen här, hade vi inte haft tid att förbeställa vinerna och därmed fått dem dekanterade, nu tog vi beställningen direkt när vi fick in maten. Ingen tid för sommelierhantverk med andra ord.
   Ung var också den 2001 Ermitage Le Méal vi fick, också den serverad direkt från flaskan. Visst noterade vi en liten ton av första mognad i doften, en liten jordighet, en kryddighet som hör både druvan och mognaden till, en lika markerad stenig mineralisk klang i doften som man känner i unga viner, och en markerad mineralisk och tannindriven struktur som vittnar om den magra jorden uppe på berget. Jag lyckades hålla kvar lite av vinet i glaset i närmare en timma och det växte hela tid till allt mer frukt och ungdom ju längre det stod i glaset. Ett minst sagt imponerande vin som jag spår en vidare framtid med utveckling i minst 15 år till.

Ett ankbröst hörde till, ganska stort och bra stekt, men kanske lite hårt i texturen. En något sötaktig puré av pumpa samt en potatisgalette hörde till, liksom en rödvinssås. Återigen helt okej, och till vinerna riktigt bra.
 

Är man i Tain l’Hermitage är det inte alls konstigt att desserten man får är gjord av choklad – här ligger nämligen en av Frankrikes allra bästa chokladtillverkade, Valrhona. Det blev en i all sin enkelhet alldeles utsökt mousse i tre färger, en av mörk choklad, en av mjölkchoklad och en av vit choklad. Därtill lite bär … inte mer än så.

Hos Paul Jaboulet Aîné vid torget mitt i staden Tain l’Hermitage kan man både prova vin och äta lunch. Det är en bra plan. Firman är stor och produktionen är således också stor, men vi satsade främst på de bättre vinerna. En 2014 Hermitage Chevalier de Sterimberg serverades till den första rätten. Det här är en riktigt hyggligt prissatt vit tappning (48 euros här, 399 kronor i Sverige) som görs till två tredjedelar av Marsanne och resten Roussanne från tre vingårdslotter uppe på berget. Svalt serverad uppfattade jag viner mer friskt och tydligt mineraliskt, med lite mer luft och högre temperatur började vinet växa i kraft och djup. Bara drygt två år gammalt är det här vinet fortfarande ungt, men det är riktigt gott.
   Jag skulle senare gå tillbaka till det här vinet när ostarna serverades, och då, med lite höge temperatur, hade vinet vuxit ytterligare i kraft.

Förrätten blev en hastigt halstrad tonfisk med svart sesam, till det en örtgrön sås, lite späd sallad och några aningen söta krisp av sesamfrön. En god och fräsch förrätt som matchade vinet helt okej.

Till huvudrätten gick vi på det röda prestigevinet från Paul Jaboulet Aîné, ett vin som har blivit smått legendariskt i sitt tidigare liv med minnesvärda årgångar som 1961, 1978 och 1990 – därefter dessvärre i en ganska djup svacka innan familjen Frey från Bordeaux tog över egendomen 2005 och började lyfta kvaliteten.
   Vi tog oss drygt 20 år tillbaka i tiden, men började med 2007 Hermitage La Chapelle, ett vin som fortfarande är ungdomligt fruktdrivet och ganska knutet med en sötaktig mörk bärfrukt som bjuder fina nyanser av grafit och krossad sten – typiskt för vinerna härifrån – och med en läckert kryddig ton med drag av både lakrits och lagerblad. I nuläget noterar man också en liten kaffenyans från ekfaten, men skulle vi känna i de äldre årgångarna. Att vinet är ungt noterades också i den markerade strävheten. Väl luftat och till mat kan jag gärna tänkta mig att dricka det här vinet redan nu, men jag skulle hellre vänta fem sex år med att korka upp vinet.
 
Från en svagare och därmed något snabbare mognande årgång kom 2011 Hermitage La Chapelle, ett vin med lite lättare kropp och därmed något mer uttalat stenig och rökig mineralitet. Den här årgången var faktiskt lite mer lättillgänglig än 2007:an, lite mer finstilt och något mer polerad i strukturen även om strävheten fortfarande är markerade. Jag noterade till och med lite hallon i doften, ett trevligt och rätt charmerande inslag.
   Samma elegans men ett mycket större djup fann vi i 2005 Hermitage La Chapelle, fortfarande ung och ganska återhållen och med de första nyanserna av mognadstoner (jordighet och tryffel). Det här vinet fann vi vara mer elegant än de tidigare, mer komplext just för de lite mer mogna tonerna i doften och mitt i all stramhet upplevde man också en fin mognadssötma i smaken, fint uppbackad av en god syra.
   Det äldsta vinet vi drack var 1994 Hermitage La Chapelle som bjöd på en riktigt läckert moget och fint jordigt komplex doft med inslag av tobak och torkad svamp. Smaken var lite lättare och helt klart med mogen, fint polerad till tanninerna och med en lätt rostad och mogen nyans. Tyvärr började vinet krokan en liten aning efter en kvart i glaset och det vittnar om att de sista flaskorna bör drickas inom en relativ snar framtid.
   Samma sak kände vi med den 1997 Hermitage La Chapelle vi drack kvällen innan, som kroknade ännu fortare.  Nej, just den här årgången ger jag inte mycket för.

Ankan vi fick till var tyvärr lite överstekt och var därför seg. Till det en rostad potatispuré och en god kryddig rödvinssås, så matchningen till vinerna var ändå bra.

Mangevins är en av de bästa och framför allt trevligaste restaurangerna i Tain l’Hermitage. Det medförde att krögarparet Vincent (matsal och vin) och Mika (köket) för en tid sedan växte ur sin gamla lokal mitt emot vårt hotell och flyttade till en lite större lokal på 7 rue des Herbes bara sju åtta minuters promenad därifrån. Här serverades vi först en terrin med gott bröd som lite förströelse medan det första vinet serverades. Det blev intressant nog en outsider, 2012 Riesling Lieu-Dit Fels från Alsace och den nyetablerade firman Schieferkopf som grundades 2008 av Michel Chapoutier då han köpte 1.00 hektar vingård. Idag har han fyrdubblat den arealen. Det här var en riktigt god riesling, lätt blommig och frisk med tydlig mineralitet, men mer stening än vad jag normalt sett känner i Alsaceviner. Det var som om Riesling hade vuxit uppe på Hermitageberget.

Vinlistan här är fantastiskt och priserna generellt sett också fantastiska. Jag hittade en 2010 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Vieilles Vignes från den äldsta vingårdslotten med Roussanne hos Château de Beaucastel. Priset? Fyndmässiga 120 euros! Doften var stor, blommig och ganska yppig med en tydlig och förföriskt sötaktig aprikosfruktighet och smaken var drygt medelfyllig, silkig och lika generöst fruktig som i doften. Sjukt god, den här liksom de andra årgångarna vi provade tidigare i veckan. En detalj slog oss tydlig nu när vi var uppe i norra Rhônedalen och hade provat en hel del vita viner härifrån – hur mycket lägre syra det är i vita viner från södra Rhônedalen.

Första rätt blev fint stekta små pilgrimsmusslor från Bretagne i en luftig soppa av jordärtskocka. Elegant och väl anpassat till vinet.

Innan varmrätten kom fick vi in ett par flaskor av en väldigt lättgillad 2014 Cornas Les Arènes från M Chapoutier. Vinet kommer från två terrasser, en lite lägre ner på sluttningen och högre upp och efter jäsning i cementtankar har omkring 30 procent av vinet dragits över till äldre ekfat för lagring medan resten av vinet har legat kvar i cementtankarna. God fräschör, mörk men inte tät frukt, en tydlig ton av krossad vitpeppar och lufttorkat kött – precis det man förväntar sig i viner från norra Rhône, men med lenare tanniner än man normalt sett finner i vinerna från Cornas.

Superstekaren hade anslutit till sällskapet och beställde in ett rött vin blint. Såklart haglade förslagen på vad det kunde vara bland oss vinfantaster och min gissning landade någonstans kring tio år gammalt (jag noterade en liten jordig nyans som jag tolkade som viss mognad, men frukten var fortfarande så intensiv av jag skulle kalla vinet ungt). Rent geografiskt landade jag i norra Rhône och i Côte-Rôtie, eftersom jag tyckte att frukten var lite rödaktig och även något solmogen (Côte-Rôtie har branta solexponerade sluttningar som delvis vetter åt solen i söder). Jodå, den gick rätt bra med min gissning, men producenten gissade jag fel på – inte så konstigt med tanke på att jag aldrig tidigare hade provat något från Domaine de Bonserine (som ägs av familjen Guigal). Vinet var den mycket eleganta 2005 Côte-Rôtie La Viallière och kommer från en vingård i den norra delen av appellationen.

Det blev anka igen! Tredje ankan på 24 timmar, så finns det inga ankor kvar när du åker till Rhône nästa gång vet du varför! Mycket bättre stekt än tidigare ankor, serverad med en god bakad lök som nästan smälte i munnen, lite svamp och broccoli och en god smörad sås ankfond och vin.

Eddy kunde heller inte hålla fingrarna borta från vinlistan och beställde därför i två viner blint, båda från Châteauneuf-du-Pape och den 38 hektar stora Domaine Pierre Usseglio. Det första av dem var tätt, mörkt fruktigt och det klart mest strukturerade, det hade också en trevlig blommighet mitt i all sin kraft. Vinet var gjort till cirka 70 procent av Grenache (därav frukten, generositeten och värmen) och 30 procent Syrah (därav färgen och strukturen). Lagringen har till 50 procent ägt rum i helt nya ekfat, därav en liten fatsötma och kryddighet, resten i 600 liter stora ekfat och cementtankar. Några kring bordet klagade över en eldighet i eftersmaken, troligen 16 procent alkohol, och visst var denna 2010 Châteauneuf-du-Pape Réserve des 2 Frères rejäl i alla avseenden och jag noterade en ton som drog åt körsbärslikör. Jag tyckte om den men håller samtidigt med om det kanske lite väl bombastiska. Men till riktigt smakrik mat som har en del sötaktiga toner från grönsaker och såser kan det absolut fungera bra.
  Grannglaset var samma firmas 2009 Châteauneuf-du-Pape Cuvée de Mon Aïeul, ett druvrent vin av Grenache från 75-90 år gamla lågavkastande stockar som jäses och lagras i cementtankar. Det här vinet var ljusare till färgen, mer rödfruktigt, lite lenare till strukturer och även lite kryddigare – mer av både garrigue och libbsticka.

Morgonen därpå lämnade vi Tain l’Hermitage för nästan en timmas färd norröver till Condrieu och Ampuis där vi skulle besöka Domaine Georges Vernay (den främsta producenten i Condrieu) och E Guigal, som såklart inte behöver någon vidare presentation. Lunchen däremellan åt vi på den lilla charmiga Bistrot de Serine mitt i Ampuis. Till förrätt valde jag korv lyonnaise, med lök och potatis, presenterad som en nästan ljummen sallad. God och fräsch – och också god till de vita vinerna. Mina vänner satsade på anklevern, som kom i två varianter; i botten på en tallrik en len pannacotta av anklever och på den en halstrad bit anklever, en än mer perfekt matchande rätt till de generösa vita vinerna.

Vi beställde förrätt, varmrätt och dessert, dagens meny för 32 euros per person. Till maten drack vi lite viner från E Guigal, bland annat två utsökta viner från Condrieu, en appellation de tillverkar nästan hälften av allt vin från. Den vanliga versionen 2015 Condrieu har en ljuvlig sötaktig och lite kryddig doft med inslag av solmogen persika, en nyans av blommighet och en len och inbjudande textur i den medelfylliga smaken. Att Viognier har en låg naturlig syra märker man snabbt, ändå har det här vinet (och många andra en god fräschör.
   Det större numret är 2015 Condrieu La Doriane som är både fylligare, yppigare och fruktigare, men nu med en nästan aprikossötma och med en violblommig ton som är mer uttalad. Här har vi också en viss vaniljton från ekfaten, som på ett fint rätt ramar in hela fruktprakten. Det är ett närmast förföriskt vin som vi alla formligen älskade. Det här är nog den godaste årgång jag har druckit av det här vinet …

Inga kommentarer: