Återigen
en kväll där hela Café Rotsunda var abonnerat – och det är lika trevligt varje
gång. Oftast skriver jag inte om kvällar då privatpersoner eller företag hyr
hela caféet, men ibland tar jag mig tid eftersom det är så trevliga
tillställningar. Det finns färdiga paket att boka, men om beställaren har
särskilda önskemål styr jag vin- och menyplaneringen efter det, och just det är
också det vanligaste. Den här kvällen kom gästerna från olika håll och fokus
skulle sättas på viner från Frankrike och Kalifornien, men jag kunde inte låta
bli att smyga in en portugis också. Tillsammans med chef AJ Styles planerades en meny byggd utifrån vinernas fyllighet,
smaker, strukturer och dofter, sedan var det bara att skrida till verket. Maître d Rose stod tillsammans med
cafévärden för servering och värdskap. Vilken trio – vilken kväll!
Normalt
sett slår gästerna på stort här på Café Rotsunda, precis i enlighet med den
gastronomiska hedonism som cafévärden är så svag för, men den här kvällen höll
vi oss inom mer ”rimliga ramar”. Vi började därför i enkelhet med ett gott glas
med påfyllning av en svalt serverad NV
Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs av Chardonnay från Cave de Lugny. Mild och frisk
citrusfruktig doft, lätt till medelfyllig smak med frisk syra och helt torr
finish med en försiktig citrus- och gul äppelfruktighet och en liten antydan av
mineral.
Vi
gjorde ett par små tilltugg att njuta av till det mousserande vinet. Spröda,
lövtunna friterade chips av mandelpotatis toppade med lite kräm av svensk
getost med en doft av timjan och citron, samt små krustader med blomkålskräm, fransk
tryffel och lite rivet rökt ankbröst – tilltugg med sälta och fett, precis det
som allra bäst balanserar torra mousserande viner.
Istället
för att bygga en meny i klassisk ordning med förrätt och huvudrätt, valde chef
AJ Styles och jag att göra en varmrätt i lite mindre storlek som första rätt.
Vi gick klassiskt så det förslår, en smakrik hummersås (fond av rostade
hummerskal och rotgrönsaker, vitt vin och grädde, och ett litet stänk av
cognac) som fick bygga det smakmässiga fundamentet i rätten, till det lite
smör- och vinslungad morot och purjolök och lite citronsyrlig gurka. Fin saltad
och smörstekt torskrygg hörde till.
Det
vi ville möta upp maträttens diskreta sötma från hummersåsen och grönsakerna
med var en solmogen fruktighet i vinet, syrligheten i gurkan ville vi möta upp
med en god fruktsyra i vinet och de lätt rostade tonerna från hummersåsen (de
rostade hummerskalen) fick spegla en nyans av kryddiga ekfat i vinerna.
Chardonnay, Kalifornien – så tänkte jag. Eftersom Château Montelena uppe i
Calistoga i Napa Valley är en av de mest klassiska producenterna på temat och
de gör en rätt elegant och inte särskilt hårt fatkryddig stil, ville jag gå på
lite ålder för att vinet skulle ha utvecklat något nötiga och rostade
mognadstoner. Det var därför jag valde 2007
Napa Valley Chardonnay, ett vin som nu hade inträtt i sin första läckra fas
av mognad. Det fanns en nyans av burgundisk komplexitet i vinet och jag kände
att det togs till ett precis rätt tillfälle.
Det andra vinet var yngre och med det lite
fruktigare (och något rikare till doft, kropp och smak). Dessutom hade det en
tydligt friskare smak, tack vare det kalla läget i södra Sonoma. Fat? Jodå, det
fanns en liten rostad nyans av faten, eller rättare sagt, diskret vaniljsöt och
kryddig. Vinet var mitt eget, 2011
Chardonnay Gap’s Crown från Soil and
Soul, som nu vid drygt fyra års ålder har blivit alltmer komplex. De allra
flesta gäster höll det här vinet som det allra bästa till maträtten. Kul! Jösses
vad glad jag är att det fortfarande finns åtta flaskor kvar på vinlistan.
Till
nästa rätt hade jag valt tre viner, alla på något sätt med anknytning till
Bourgogne. Det första av dem kom från Bourgogne, från firman Domaine
Henri Boillot. Jag köpte det här vinet, 2009 Volnay Premier Cru Les Fremiets, nere i Bourgogne för fyra år
sedan. Då var vinet ungt och något knutet, precis så som många viner med
lagringspotential kan vara då de är i sin linda. Mineralitet och tanniner
(förvisso fina) var mer framträdande än vad frukten och kroppen var, men med en
mognad på drygt fem år har vinets kropp börjat ta för sig lite mer. Alltjämt är
vinet mineraliskt stringent, men mer elegant och silkigt och det är helt
förtjusande. Samtidigt är det här fortfarande ett ungt vin som har ett liv i
utveckling på minst 20-25 å framför sig.
Min tanke var att visa gästerna de
övergripande skillnaderna mellan röd bourgogne och ett typiskt pinotvin från
Kalifornien. Jag valde ett vin från favoritfirman Brewer-Clifton i Santa
Rita Hills, en firma som till stor del vinifierar sina pinotviner med hela
druvklasar så att vinerna får en läckert kryddig ton och diskret tanninstruktur
och beska av stjälkarna. Samtidigt har deras viner en silkig och nästan yppigt
hallon- och körsbärssöt fruktighet som bär små stråk av djupröda rosor. Och så
en distriktstypisk friskhet såklart. Den 2009
Pinot Noir Mount Carmel jag hade serverat svalt i de stora Bourgognekuporna
var underbart och föll fler gäster i smaken än vad vinet från Bourgogne gjorde.
Det
tredje vinet kom inte från Bourgogne och var heller inte gjort av Pinot Noir,
kopplingen till Bourgogne kom istället med vinet 2013 Les Fontanilles från Domaine Anne Gros et Jean-Paul Tollot.
Firman drivs av de två välkända vinmakarna Anne och Jean-Paul, som har varsina
framgångsrika domäner i Bourgogne, Anne Gros och Tollot-Beaut, men här nere i
Minervois har de flera vingårdar om totalt 15 hektar och de är såklart
planterade med sydfranska (och spanska) druvsorter. Just det här vinet är en cuvée av Carignan, Cinsault, Grenache och
lite Syrah från den något mer nordligt och nordvästligt exponerade vingården
Les Fontanilles, i vilken jorden består av sandsten och märgel. Tack vare det
lite svalare nordliga läget får det här vinet en större syrafräschör än de
andra, dessutom en lite mer kännbar tanninstruktur, och det har också en fint
uttalad mineralitet och trevlig stenighet som skänker komplexitet i den
förvisso rätt fruktintensiva doften. Våra gäster älskade det här vinet, jag kan
bara hålla med om det.
Ankbrösten
körde vi sous vide till 56 grader
(för mig perfekt, fortfarande rosa och saftiga)
och AJ Styles stekte dem sedan till fin stektyta på skinnsidan och trancherade
dem sedan. De serverades med en liten kåldolma fylld med viltfärs (hjort och
vildsvin) med lök och anklever, dessutom en fond kokt av kalvben och ankskrov
med rotsaker och rött vin. Som garnityr hade vi smörstekt svamp, lite gräddkokt
savojkål, friterad svartkål samt en i ankfett och rosmarin konfiterad potatis.
Och så rev vi över rikligt med tryffel från Périgord. Sjukt rustikt och
klassiskt, sjukt gott – och ska man tro gästerna var maten som klippt och
skuren till det kraftiga vinet från Minervois. Kul, för det var nämligen precis
så jag framför allt hade planerat kombinationen.
En
rätt som mer eller mindre har blivit en klassiker på Café Rotsunda är den
rostade briochen som toppas med en kräm av finstrimlad silverlök (inkokt med
vitt vin och hönsbuljong, och massor av tryffel) och grovt hyvlad hårdost. Den
här kvällen var det en 24 månaders lagrad Gruyère som vi rev över väldigt god,
lite kryddig vällagrad Comté. Lite brynt smör över det, för den goda smakens
och nötiga doftens skull, på det lite friterad jordärtskocka och så en drös med
riven färsk tryffel över.
I
glaset ett vitt vin, något som förvånade en av de franska gästerna. Jag ville
möta upp den smakrika osträtten med ett precis lika smakrikt vin, således
behövdes något fatjäst rikt vin från soligt området, eller ett vin av någon
druvsort som på egen hand kan ge viner med fetma, bredd och längd. Min blick
hade fastnat på en 2012 Hermitage Le
Chevalier de Sterimberg från den under 2000-talet påtagligt uppvaknade
firman Paul Jaboulet Aîné. Bara drygt tre år gammalt är vinet
fortfarande ungt, men druvsorten Marsanne har en tendens att ändå ganska snart
börja visa en viss mognad – således inte särskilt förvånande att här fanns en
fin nyans av honung och även lätt rostade nötter i den rika gula stenfrukten. Syran
var som vanligt ganska låg, än mer upplevd som låg tack vare den rika och feta
fruktkroppen, men smaken hade ändå en god livlighet och fräschör tack vare en
fin mineralitet. Till och med fransmännen tvingades erkänna att det var ett
fantastiskt gott vin till osten, trots att de själva röstade för ett rött vin
till osten (såklart höll de vinet Les Fontanilles som det bättre).
AJ
Styles är en mästare i kallköket och han lade upp planen för kvällens dessert –
den skulle byggas kring mörk choklad. En mörk chokladfondant kompletterades med
en läckert krämig chokladmousse, till det hörde också lätt salta flarn av mörk
bitter choklad, lite kross av mörka chokladkakor samt en syrligt frisk sorbet
av svenska höstäpplen. En sista detalj – mörka körsbär inlagda i sockerlag med
tioårig grön Chartreuse. Varianter på den här desserten hr vi gjord vi otaliga
tillfällen och den är alltid lika uppskattad.
För
att matcha den mörka chokladen och de söta körsbären, ville jag ha ett sött
rött starkvin. Helst hade jag velat hålla det franska temat och serverat ett
gott förstärkt vin av Grenache från Rivesaltes eller Banyuls, men då jag inte
hade något sådant i vinkällaren (det blir skärpning på den punkten) riktade jag
sökandet mot Portugal. En 2008 Late
Bottled Vintage Port från Churchill’s gjorde susen, djupt
körsbärsfruktigt med en sötma som låg på precis samma nivå som i desserten (det
är grunden i att kombinerar vin till desserter). Tanninerna fanns där och gav
viss struktur, men i sammanhanget upplevde jag dem förhållandevis lena. Det blev
en himmelsk kombination.
När
gästerna hade lämnat Café Rotsunda samlades personalen för en trevlig, god och
välförtjänt after work. Den kom i
form av en källarsvalt (15 grader) serverad 2012 Pinot Noir Coastlands
Vineyard från vår älskade vinleverantör Arnot-Roberts. De gör
alltid yppigt fruktiga och samtidigt friska viner med livlig syra och silkiga
tanniner och tack vare att de alltid vinifierar sina viner med en stor andel
hela druvklasar får vinerna en läckert kryddig nyans av stjälkarna. Jag älskar
verkligen kombinationen av yppighet, fräschör och kryddighet. Synd bara att det
den här årgången endast blev sex fat, ungefär 1 800 flaskor, av det här
vinet. Det är således inte varje dag vi serverar eller dricker vinerna från
Arnot-Roberts.
Jag
kunde heller inte låta bli att öppna upp en fem år gammal men fortfarande ung
spontanjäst körsbärsöl, Oude Kriek,
från den förstklassiga och klassiska Brouwerij 3 Fontainen. Det är så
vansinnigt uppfriskande och gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar