Det finns hur många
trevliga restauranger som helst på Manhattan, särskilt i Greenwich Village,
Soho och Tribeca där kvarteren känns äldre, husen lägre och det mesta upplevs
mer genuint snarare än turistiskt. Här ligger restaurangen Charlie Bird som jag
från precis alla håll och kanter har hört berättas om – alltid med goda vitsord
om den underbara maten och den ambitiösa vinsatsningen. En annan anledning att
ta sig hit är att träffa världens just nu bästa sommelier, Arvid Rosengren, som
under en lång tid har varit ansvarig för vinet här. Tyvärr kunde Arvid själv
inte vara på plats, hans lika imponerande som ärorika titel 2016 Best Sommelier in the World kräver
närvaro och uppdrag på allehanda ställen i världen, men vi blev väl omhändertagna
av hans trevliga och professionella kolleger och kunde ändå njuta fullt ut av maten
och vinet, och servicen.
Vi fick bord i skuggan på
uteserveringen och beställde in gott vitt vin medan vi kikade igenom den lilla
men ändå innehållsrika menyn. Det blev 2014
Bourgogne från Benjamin Leroux, en ung men redan väl etablerad stjärna som tog
sina första steg mot sin nuvarande status när han som 25-åring kom till Domaine
Comte Armand i Pommard till skörden 1999. Medan han fortfarande var kvar där
började han 2007 göra vin under sin egen etikett, en négociantverksamhet i
vilken han kompletterar sina 4.32 hektar egna och arrenderade vingårdslotter
med druvor han köper.
”Jag gör ingen
skillnad mellan om jag äger vingården eller arrenderar eller på annat sätt
sköter om den, allt jag gör är som om det vore en domän”, berättade Benjamin
när vi sågs i hans vineri i Beaune senaste (han delar det med Nicolas
Rossignol).
Det här vita instegsvinet kommer från
omkring 60 år gamla stockar i Les
Millerands, som ligger i den södra delen av Meursault. Druvorna pressas
långsamt i hela klasar och musten jäses sedan i 1 200 liter stora tankar,
i vilket vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagring under det första året,
varefter vinet dras över till mindre fat för ytterligare sex månaders lagring.
Ingen ny ek används till det här vinet, därför är det framför allt drivet av
sin eleganta frukt, något feta kropp, friska syra och livliga mineralitet.
Det vita vinet var en
verkligt god aperitif, men det passade också fint till ett par av våra rätter.
Den första rätten var knivmusslorna, som serverades kokta och tunt skivade
(vilket jag tyckte var bra, eftersom de ibland annars kan vara lite sega och
tuggiga) och serverade i sina skal med syrad fänkål och en diskret kryddig
kompott av röd chile. En utsökt rätt som vi blivit rekommenderade att absolut
inte missa.
En smårätt som var svår at motstå var den
av italiensk burrata, som var ovanligt mild och luftig – nästan i stil med vispad
färskost. Den serverades med lite olivolja och stekta broccoliblad som hade en
liten spets av chile. Också god, men i min smak ingen imponerande burrata.
Dags för lite gott svalt
rött vin, 2014 Gamay Vieilles Vignes
från Seven
Springs Estate, den nyligen uppgraderade versionen av Evening Land i
Eola-Amity Hills i södra Willamette Valley i Oregon (ett projekt mellan
Bourgogne, Oregon, Sonoma och Santa Barbara County). Seven Springs Vineyard har
länge ansetts vara en förstklassig vingård och vinerna härifrån har jag alltid
tyckt om. Men nu, med sommelieren Rajat Parr och vinmakaren Sashi Moorman i
ledande funktioner, har de lyft vingården och dess viner till ännu högre höjder.
Det är såklart främst Chardonnay och Pinot Noir som gäller i den här vingården,
men tydligen har det sedan en tid funnits Gamay planterat också, för här hade
vi nu en förtjusande sådan i våra eleganta Zalto-glas. Svalt rödfruktig med en
elegant örtkryddig ton av de stjälkar man har låtit följa med i jästankarna, en
len och närmast silkig textur med finstämda tanniner, ingen bitterhet, heller
inte fatkaraktär, och med en utsökt fräschör och fint balanserad frisk
fruktsyra. Det kändes som att det vore omkring 24 grader ute och vinet höll väl
troligen inte mer än 14-15 grader eller så, vilket vi uppfattade som helt
perfekt.
Nästa rätt var helt
underbar, en sallad av spelt (ett
gammalt veteslag) med spröda bondbönor, små lika spröda söta ärter, lite tunt
hyvlad rädisa och en god Pecorino, dessutom lite rostade pistaschnötter. Allt
det här var gott i sig, men det som lyfte hela salladen var den citronfriska
dressingen med fint fruktig olivolja, helt perfekt i smakbalans och helt
perfekt i mängd. Den här fungerade lika bra till den sista skvätten av det vita
vinet som till det svala, lätta röda.
Fritto Misto
av vårgrönsaker var en annan god smårätt. Grön sparris, lika långa gröna
ärtskidor, sugar snaps och zucchiniblommor hade vänts i tempurasmet och sedan
friterats spröda. Till det en liten skål med dressing smaksatt med ramslök.
På tur stod nu en rätt av
hemlagad korv av lamm och säsongens första vitlök. Till det stekt broccoli och
citron. Enkelt och riktigt gott.
Vi hann med och orkade med
ytterligare en liten rätt – en rätt som jag kanske hade tänkt mig till det vita
vinet, men som nu passade alldeles utmärkt till vårt eleganta röda. Det var en
ganska hårt stekt och väldigt god bläckfisk som serverades med gröna ärter och
en kräm av ärter. Superb!
Maten här på Charlie Bird är riktigt god,
den känns fräsch och modern och smakerna sitter perfekt. Det var verkligen
vansinnigt gott, allt. Lägg därtill den vänliga och flinka servicen, så
summerar vi vår härliga restaurangupplevelse på ett utmärkt sätt.
Vinet var slut i våra
glas, men här på Charlie Bird är räddningen nära. Vinlistan är inte stor och
djup så som man skulle kunna tro med tanke på Arvid Rosengren och hans dignitet
i vinvärlden, men det finns en hel del goda viner att välja mellan. Mest
klassiskt elegant och europeiskt, så är det ofta på moderna restauranger i USA,
särskilt i New York och andra storstäder. Det är som att amerikanska
sommelierer inte riktigt tycker om de inhemska vinerna. Nåväl, nu var vi sugna
på varsitt glas rött vin och det hittade vi i 2014 Crozes-Hermitage från Domaine des Entrefaux som drivs av
bröderna Charles och François
Tardy som har 25 hektar ekologiskt skötta vingårdar intill byn Mercurol sydost
om Hermitage. Jag tycker personligen att deras vita viner är steget bättre än
de röda, men det läckra med de röda vinerna är den typiskt kryddiga och köttiga
nyansen i doften. Smakmässigt är det här vinet medelfylligt, torrt och stramt
strukturerat, men det finns också en god nivå av mörk frukt som möter upp den
komplexa kryddigheten på ett bra sätt.
Det blev en skön avslutning på en helt
underbar lunch – Charlie Bird är en riktigt bra restaurang, maten är vällagad
och supergod, vinerna såklart i toppklass och servicen vänlig, flink och
synnerligen professionell.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar