Jag är väldigt glad över mitt nya samarbete med At Six på Brunkebergstorg i Stockholm. Dels är stället som sådant helt underbart i sin moderna, luftiga och internationella stil, dels är maten väldigt god och vällagad här, dels är miljön kring chefs table i ena änden av matsalen riktigt personlig, och dels är det roligt att återigen få arbeta tillsammans med min gode kamrat Robert Terry, som är chefssommelier här på At Six.
Den här kvällen skulle vi vinmässigt vika åt
Michel Chapoutier och hans firma M Chapoutier som idag är en av de största, och
än mer en av de allra bästa i hela Rhônedalen. Firman grundades 1808 men det
var egentligen först 1988, då Michel Chapoutier tog över, som kvaliteten
började höjas, till en början lite trevande, men på 2000-talet med större kraft
och beslutsamhet till den absolut högsta nivån. För den vanliga vinkonsumenten
är firman allra mest känd för sina prisvärda vita och röda viner med ursprung
Côtes-du-Rhône och Crozes-Hermitage, men även den allra mest kräsna
vindrickaren och vinsamlaren har ett mycket gott öga till Chapoutier tack vare
de exceptionella vinerna från Châteauneuf-du-Pape, Côte-Rôtie, Saint-Joseph och
Hermitage.
Redan tidigt hade Michel Chapoutier
inspirerats av framstående vinodlare i Alsace (Marcel Deiss och André Ostertag)
och Rhône (Marcel Guigal och Jean-Louis Chave) och det fick honom inte bara att
gå över till biodynamisk vinodling, utan snart driva fram firman till en
kvalitet som är just fantastiskt. Nu väntade en hel kväll med hans goda viner,
på chefs table på At Six.
Även
om Michel Chapoutier är inblandad i ett eget champagneprojekt och även gör lite
mousserande vin i Saint-Péray i norra Rhône, vände vi oss till Champagne för
vår aperitif. Det blev en fräsch NV
Reserve Brut Champagne från den medelstora odlaren och champagnefirman Billecart-Salmon
som har 15 hektar egna och 50 hektar arrenderade vingårdar och därtill köpa
druvor. Den champagne vi nu skålade in middagen med var gjord till cirka 40
procent av Pinot Meunier, 30 procent Pinot Noir och 30 procent Chardonnay och
efter sin andra jäsning lagrad på sin fällning under 30 månader innan dégorgering.
Medelfyllig, fint fruktig, helt torr och
ganska stram med en frisk syra och lång eftersmak. En perfekt champagne vi
drack sval till några tilltugg medan jag själv presenterade kvällens tema och
vinproducent för gästerna.
Eftersom
2015 Viognier de l’Ardèche inte
kommer från firmans egna vingårdar utan från köpta druvor, är det M
Chapoutier som står som avsändare. Viognier är inte allas druvsort, den
har en förhållandevis stor och blommig doft med inslag av stenfrukt och
kryddighet, syran är sällan hög och många gånger kan man uppleva det svårt att
hitta den absolut rätta maten till vinet av Viognier. Det är synd, Viognier är
en fantastisk druva med stor och charmerande personlighet och det som just här
vinet inte har i syra har det istället i fruktens fräschör och det har precis
alla attribut jag själv vill ha i vinet av Viognier.
Till
viogniervinet serverades vi menyns första rätt. Fint råskuren pilgrimsmussla
varvades i en djup tallrik och marinerades lätt och hastigt i den ”buljong” av
brynt smör, limejuice och sojasås som slogs över. Lite krispigt torkat och
rostat kycklingskinn gav både textur och fint saltrostad karaktär och för att
lyfta in vinet än mer i kombinationen hade man lagt till lite söt mango, som på
ett utsökt sätt matchade vinets fruktighet.
Vi
gick sedan över till firmans egna högklassiga och därmed också biodynamiskt
skötta vingårdar, således Domaine M Chapoutier som producent. I
vinvärlden är det vanligt att man som konsument tror att vinlagarnas hierarki
är absolut och att vinerna som stoppas in i den håller hierarkins mått. Så är
det inte alltid. I norra Rhône är det Hermitage som är det stora namnet, medan
Crozes-Hermitage och Saint-Joseph alltid står i skuggan. Och så är det
verkligen inte alltid. Vinet 2015
Saint-Joseph Blanc Les Granilites är ett typiskt exempel på det. Det kommer
från de lägre och lite flackare delarna av den annars mestadels branta
vingården Les Granits som ligger i den södra och allra bästa delen av den
1 286 hektar stora appellationen Saint-Joseph, som mestadels ger goda men
enklare viner än så här. I det här vinet är det 100 procent Marsanne som gäller
och det är jäst i ståltankar och har också genomgått malolaktisk jäsning i
tankarna. Det är elegant, medelfylligt och fint fruktigt med en svala nyanser
av persika och citrus, tydligt mineraliskt och med en god fräschör som gör att
man upplever det livligt trots en förhållandevis druvtypiskt låg syra. Av de
två vinerna var det här det lättaste och ett par av gästerna föredrog det för
dess charm.
Det roliga med Les Granilites är att det är
ett mindre syskon till det bästa vinet från samma vingård, 2014 Saint-Joseph Blanc Les Granits. Också det här vinet görs
uteslutande av Marsanne, men från 50-70 år gamla stockar som ge ett lägre skördeuttag,
normalt sett på låga 20 hektoliter per hektar. Dessutom har vinet till viss del
jästs och lagrats i helt nya ekfat. Det här är utan tvekan ett av de allra
bästa vita vinerna i appellationen, stilmässigt påminner det om vinerna från
Hermitage i sin feta frukt, strama och nästan tanninstinna struktur, tydliga
energi av mineral och långa, komplexa eftersmak. Det var klart fylligare än Les
Granilites, dessutom hade det en mer uttalad stenig mineralitet och en viss
vaniljsötma från ekfaten. Omkring 6 000 flaskor görs varje år.
En
rejäl bit spetskål hade grillats och sedan bakats färdig i smör och till den
hörde en grillad filé av röding. Just grillytan hade en positiv funktion i
kombinationen, den speglade lite av den stenrökiga tonen i vinerna. Till detta
en klassisk smörsås som man hade mixat med färska ostron för att ge såsen en
fin havsälta och mild känsla av ostron. Ett blad av ostronört lades till för
att förhöja ostronkaraktären.
Vi
stannade kvar i samma appellation och samma vingård, men bytte nu druvsort till
Syrah och därmed färg till rött. Druvorna till denna 2014 Saint-Joseph Les Granits kommer från lotter
om totalt 2.50 hektar med omkring 60-80 år gamla stockar på branta och bitvis
smala terrasser, där jorden är mager och nästan enbart består av krossad
granit. Druvorna avstjälkas helt och musten jäses sedan i öppna ekjäskar med
nerpressning av skalkrosset, varefter vinet tappas över till ekfat, cirka 50
procent nya, för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring under ett år. Det
här är en av mina favoriter från M Chapoutier, ett av firmans godaste och mest
intressanta viner och framför allt det som levererar allra mest komplexitet per
satsad krona. Det har en mörk och tät färg, stor och mörkt bärigt intensiv doft
med en liten kryddnyans av krossad vitpeppar. Smaken är medelfyllig snarare än
fyllig, rik utan att vara sötaktig, jag skulle gärna beskriva den som intensiv
och tät, men samtidigt var det här vinet framför allt elegant och hade en fin
mineralton och markerad men ändå fint polerad tanninstruktur.
Det
självklara valet av maträtt till det här syrahvinet är kanske inte fisk, men
med tanke på att vinet faktiskt är elegant fungerar det alldeles utmärkt att
servera det till en elegant rätt av fisk. Jag ser hellre vit fisk än röd,
eftersom exempelvis laxfiskar och tonfisk är så rika på umami att vinet kan
komma att upplevas stramare och metalliskt bittert.
Vi hade nu en torskrygg som var lätthalstrad
och bakad till perfektion så att de saftiga och glänsande lamellerna föll isär
i flak när man attackerade filén. Potatis gav mättnad, den saltrostade mandeln
en fint nötig ton som faktiskt spelade perfekt duett med vinets steniga
mineraldofter samt en fet och härlig majonnäs med syrlig smak av ängssyra som
på ett säkert sätt tog hand om vinets tanniner så att det kom att upplevas
sammetslent.
Nästa
röda vin skulle i flera avseenden skilja sig ur mängden. Dels kom det serverat
en aning svalare i en bourgognekupa, dels var det ljusare i färgen, dessutom
hade det en helt annan fruktighet, kropp och struktur. Förklaringen lät sig
inte dröja särskilt länge, i glaset hade vi nu fått ett vin från södra Rhône, 2014 Châteauneuf-du-Pape Barbe Rac, som
såklart har en annan innehållsförteckning och ett helt annat klimat. I det här
fallet rör det sig om 100 procent Grenache som kommer från en 4.00 hektar stor
lott i vingården La Bernardine, som ligger på en liten terrass i den västra
delen av appellationen. Här kan man tala om gamla stockar, de planterades redan
1901 och ger ett extremt lågt uttag, i regel 15 hektoliter per hektar som mest,
vilket totalt sett ger firman mellan 6 200 och 8 400 flaskor per år.
Klokt nog har man jäst musten och därefter
lagrat vinet under 14-16 månader i tankar av cement, just Grenache och cement
är ett mycket lyckligt äktenskap. Det här är ett djupt hallon- och
körsbärsfruktigt vin med god kropp, fin kryddighet som drar åt lakritsrot och
garrigues (torkade sydfranska örtkryddor), en något värmande men balanserad alkohol
på 14.5 procent, en tydlig struktur och lång smak, men mitt i all kraft och
djup finns det en sensuell känsla, en silkighet och en komplexitet i doften som
inte står den i vinerna från Château Rayas efter.
Nu
hade köket lämnat fiskdelen av menyn och vi skulle serveras två kötträtter till
denna och nästa vinservering. Här fick vi en grillad kalvryggfilé som
serverades lätt syrliga körsbärstomater, lite friterad broccoli, krispig endive
och ett tuppleversmör. Det blev en god rätt till det ganska fylliga men fint
fruktiga vinet.
Talar
man om Michel Chapoutier kommer man osökt in på hans så kallade séléction particulaires från Hermitage,
de småskaligt tillverkade och både dyrbara och emellanåt sällsynta
vingårdsbetecknade vinerna härifrån. Med 35 hektar egna vingårdsägor av
appellationens totalt 134 hektar stora vingårdsareal kan man verkligen säga att
Michel Chapoutier är kungen av Hermitage. Glädjande nog hade vi två av hans
röda vingårdsspecifika viner från Hermitage med oss den här kvällen.
Till det vänstra stora bordeauxformade
glaset en generös servering av 2014
Ermitage Le Méal som kommer från lotter om 2.20 hektar av de totalt 4.20
hektar som Michel Chapoutier äger i den här stora, centralt med högt på
sluttningen belägna och ganska branta vingården, som är en av de varmare på
hela sluttningen (resten av hans äga i den här vingården planterades för 50 år
sedan med Marsanne och ger vitt vin). Som vanligt i hans röda viner från norra
Rhône är det 100 procent Syrah som gäller och stockarna är omkring 60 år gamla.
Det här var det lite öppnare och fylligare av de två vinerna, djupt och mörkt
fruktigt med en tydlig mineralitet och stenig känsla, fint integrerade tanniner
och god fräschör, helt torr och något sträv men ändå tillgänglig
eftersmak.
Båda vinerna hade dekanterats drygt tre
timmar innan de serverades, helt önskvärt när det kommer till så här stora och
långlivade viner som dricks unga. Vinet i det högra glaset var ett av firmans
absoluta toppviner, 2014 Ermitage Le
Pavillon, också det såklart ett druvrent vin av Syrah, men från den 4.00
hektar stora lotten Le Pavillon som hör till det större läget Les Bessards högt
upp på den västra delen av sluttningen. Här är stockarna 90-110 år gamla,
vilket till viss del förklarar vinets djup, men det är en annan och mycket mer
förfinad finess som talar här, en än större intensitet utan att man skriver in
större fyllighet i protokollet. Dessutom är mineraliteten lite livligare,
nästan salt i sin på tungan pockande energi. Man kn också säga att vinet är
liten mer återhållet och på så sätt en aning yngre än vad Le Méal upplevs, men
det är förtvivlat gott!
Framställningen av de båda vinerna är
densamma, musten jäses i öppna kar av cement med tre veckors maceration och
regelbunden trampning (två eller tre gånger per dag) av skalkrosset. Vinet
mognar sedan under 18-20 månader i ekfat som till en tredjedel är nya, men
ekfat är ingen karaktär man noterar i vare sig eller smak. Ju längre tid vinet
stod i glaset, desto mer förfinat och komplext blev det – och i min god var det
kvällens mest sensuella vin, ett vin som verkligen lever upp till epitetet grand vin.
Vi
serverades en elegant varmrätt till de två vinerna från Hermitage, en
lammryggfilé som serverades med glödbakade små rödbetor, en lammfond och riven
fransk sommartryffel. Just den här rätten var tyvärr lite blek, men det
handlade mest om att jag tyckte den saknade lite sälta – ett vanlig ”problem” i
många restaurangkök som verkar ha börjat fega ur lite med smaksättningen av
råvarorna. Därmed känns många råvaror och rätter lite blekare än vad de borde
göra. I det här fallet föll också sommartryffeln lite i skymundan, den är
nämligen inte alls särskilt aromrik. Med det sagt fortfarande en god och
vällagad rätt …
Tryffeln
skulle återkomma i nästa rätt, men nu till en mild ost som gjorde att den kom
fram lite bättre. Vi hade valt den milda franska komjölkosten Brillat-Savarin,
som har en len och fet textur, en försiktig mjölksötma och en väl balanserad
sälta och syra. I mitt tycke en av världens godaste ostar. För att möta upp det
matchande vinets egenskaper revs lite citronskal över, doft av det eteriska och
lite oljiga citronskalet kunde nämligen skönjas i vårt vita vin, dessutom lite
lättrostade färska hasselnötter som inte bara vad goda, utan också speglade
vinets lite nötiga nyanser.
Det
vita ostvinet blev middagens vinmässiga avslutning och vi höll och kvar på
helgad mark, men nu på de omkring tio procent av sluttningen som är planterade
med de gröna druvorna Roussanne och än mer Marsanne. Vårt vin 2014 Ermitage de l’Orée är uteslutande
gjort av Marsanne från totalt 2.50 hektar stora ägor med 60-70 år gamla stockar
i vingården Les Murets. Jodå, det här vinet gick hela vägen hem till gästernas
hjärtan och smaksinnen, det läckert gulfruktiga, citrusaromatiska, feta men
ändå eleganta, lätt jordrökiga och bara försiktig ekfatsnyanserade (ett år i
600 liter stora ekfat som till 20 procent var nya) vita vinet var som en dröm.
Det serverades vid cirka tolv grader, bra men inte lika perfekt som det jag
själv skulle vilja ha vinet vid, 14-16 grader. Men det klart, sommelier Robert
gjorde helt rätt, nästan alla gäster vill ha sina vita viner lite svalare. Och
gott var det svalt också, det vann en fräschör på det … men med mer luft och
högre temperatur blev det alltmer komplext. Vilken magnifik avslutning på en
fantastisk kväll vid det runda chefs
table på At Six!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar