onsdag 28 mars 2018

Rotsunda Cookalong med öl den 26 mars



I många års tid har jag i samarbete med Restaurangakademien haft cookalongs för privatpersoner. Nu var det återigen dags att öppna upp för proffsen, både serveringspersonal, kockar och krögare, att vässa sina kunskaper under en hel inspirationsdag på temat mat och dryck i kombination. Vanligen börjar vi med en tre timmar lång grundintroduktion i ämnet, med fokus på smaksinne och känselsinne med en tillhörande provning av viner och råvaror för förståelse för samspelet mellan maträtter och viner, men för de mer erfarna proffsen körde vi en snabbare version. Istället satsade vi på att köra två sessioner med aktiv matlagning till dryckerna, själva hantverket är ju det som aktiva restaurangmänniskor lever för. Övningen var att till fem olika öltyper skapa matchande rätter, som vi alla sedan åt tillsammans med respektive öl för att diskutera smakbalans och helhetsintryck av kombinationen.
   Därefter gjorde vi samma sak med fem olika vintyper, men den övningen lämnar jag mycket mer styvmoderligt presenterad den här gången.  
 
Övningen inleddes med ett lätt, mjukt och elegant veteöl från Sverige, Wisby Weisse, som kommer från det lilla och väldigt träffsäkra Gotlands Bryggeri, en gång i tiden mer ett experimentbryggeri till stora Spendrups, men sedan många år tillbaka ett stolt bryggeri som står på helt egna fötter. Ölet är ett utsökt, elegant och något friskt veteöl med en mjukt vetesöt kropp, en viss mineralton från det kalkrika vattnet, dessutom en slags fräschör och friskhet som man egentligen inte finner i så många öl. Uppgiften för gruppen blev således att skapa en relativt lätt rätt med viss syrlighet och eftersom ölet inte hade någon beska behövde man heller inte av den anledningen lägga till någon komponent i rätten för att möta upp en beska.
               
Gänget hade blivit tilldelade lax och räkor som grundråvaror och av dem gjorde man en sesampanerad och lätt halstrad laxfilé som serverades med en räka som hastigt och väldigt försiktigt hade rökts med hickoryspån (de gjorde det med en så kallad rökpistol, som skickar in röken i en bunke med räkorna som sedan täcktes med plastfilm). Det som gjorde mötet med det eleganta veteölet var dock två detaljer, dels krämen av mango och lime som mötte upp den milda vetesötman, dels salladen av fint strimlad gurka och Granny Smith-äpple som mötte upp friskheten i ölet. Möjligen var det lite väl mycket sötma i rätten – eller snarare för stor mängd av det söta i förhållande till övriga komponenter – och det fanns därför en risk att matens totala sötma överglänste ölets maltkropp och gjorde det torrare och glesare. Men totalt sett en mycket bra kombination.
 
En alldeles i onödan bortglömd öltyp är de mörka lagerölen, en öltyp som mycket mer bygger på den mörkrostade malten än på jäsningskaraktärer och humlekryddning. I den här kategorin hade vi valt det trevliga Zeitgeist Black Lager från Brewdog i Skottland. Det är ett ganska smakrikt och läckert mörkt lageröl, bryggt av pilsnermalt, mörkrostad malt, karamellmalt och chokladmalt, smaksatt med aromatiskt fruktigt humle av typen Cascade, men totalt sett ganska försiktigt. Det här ölet var medelfylligt som mest, tydligt mörkmaltigt med en lätt choklad- och kafferostad nyans i doft och även med en lätt sotig maltbeska snarare än humlebeska. Uppgiften här blev att möta upp ölets delikata karamellnyanser och att matcha ölets medelfylliga kropp och rostade karaktärer i doft och smak.

Då man inte noterade någon tydlig humlebeska, gjorde man ingen direkt ansträngning att lägga till något mjukgörande krämigt eller fett element i maträtten. Man utgick från fina färska gösfiléer och skar ut de tjocka ryggbitarna av dem, och stekte dem på skinnsidan i smör. För att möta upp de mer fruktiga tonerna i ölet, gjordes en len kräm av rotselleri som fick en diskret sötma, men det gjorde också att ölet fick en något torrare och lite rostat besk maltnyans – men det gav snarare ölet lite mer struktur och karaktär än en negativ bismak. Man gjorde också ett tillbehör av finskurna grönsaker, matvete och rostad kavring (en utmärkt råvara som matchar mörk malt perfekt – jag tycker man kunde haft mer av just den råvaran i tillbehöret) som fick en liten smaksättning av citronskal, salvia och brynt smör. Återigen en bra kombination, och en god maträtt till en god öl. 
 
Humle, humle och åter humle – så kan man lätt beskriva den läckert tropiskt fruktiga och blommigt humlearomatiska Torpedo Extra IPA från det stora hantverksbryggeriet Sierra Nevada Brewing Company i Chico i Kaliforniens inland. Ölet är en smakrik extra india pale ale, således lite mer av precis allt med en alkoholhalt på 7.2 procent, bryggd av ljus malt och karamellmalt och rejält humlad med en del bitter Magnum, samt avslutad med lite mer Magnum och de mer aromatiska Crystal och Citra. Någon tydlig bitterhet står dock inte att finna, den finns där i bakgrunden och är väl gömd i en fruktig och generös maltkropp och det hela är otroligt inställsamt och gott, men fortfarande seriöst strukturerat med en lång och välbalanserad eftersmak.

Mat behöver inte alls vara komplicerad, för att nå perfekt balans till dryckerna är det snarare så att ju enklare rätten är, desto större sannolikhet är det att kombinationen blir perfekt. Man använde här majskyckling som huvudråvara och stekte brösten enligt konstens allra regler till 63 graders innertemperatur. Det man satsade på i mötet, var att spegla ölets sötfruktiga humlekaraktär och det gjorde man med en salsa av mango och schalottenlök, samt lite chile. För att inte mangosötman helt skulle ta över kombinationen och trycka ner känslan av ölets maltkropp och fruktighet (och därigenom göra ölet tydligare beskt), smaksattes också salsan med lime. Den smaksättningen hade kunnat vara en liten aning tydligare, sötman i salsan var något för uttalad för ölets smakbalans. Det som ändå gjorde att kombinationen fungerade bra var den krämiga texturen från färskosten, som hade smaksatts med limesaft, salt och peppar och en del blommig koriander, som också bidrog till att spegla ölets kryddiga humletoner.

Vi behövde också öl med större fyllighet och den platsen togs av den mörka, ganska tydligt maltsöta och lite kryddiga belgiska nioprocentiga ölet 2017 Chimay Bleu från trappistklostret l’Abbaye de Scourmont. Tack vare säkert dubbelt så mycket malt (både ljus malt, karamellmalt och mer mörkrostade sorter) som i mer måttliga alkoholstarka öl, en ordentlig giva av olika kryddiga humlesorter, en andra jäsning i flaskan som har resulterat i en lite yvigare kolsyra och även en svagt sötsyrlig och smakberikande jästfällning, är det här ett öl med stor komplexitet. Att det är alkoholstarkt noteras egentligen inte eftersom ölet har en så fyllig smak. Just tack vare fylligheten och den generösa maltkaraktären, är det här ett öl som bättre passar i det gastronomiska än som sällskapsöl.

De tre matlagarna hade tilldelats en svensk välmarmorerade biffrad. Den putsades och man skar den i fina skivor som stektes hastigt medium rare och sedan trancherades i fina små skivor. Som vanligt är det inte huvudråvaran som styr hur bra mötet blir, i just den här rätten var det faktiskt de små råstekta potatisgaletterna som blev nyckeln, tack vare rostningsgraden i malten och den karamelliga sötman i stekytan. Andra detaljer i rätten som var gynnsamma för att möta ölets fyllighet och antydan av sötma var den stekta löken och stekta champinjonerna. Slutligen hade man gjort en misomajonnäs, en fet textur i rätten är alltid en given succé.

Det mest nyanserade och komplexa ölet var 2016 Goudenband, en smakrik delvis fatjäst och lagrad öl med en uppfriskande mjölksyrakultur från Liefmans i Belgien. Det här är ett fantastiskt gott öl, en stor vinnare i gastronomin, rikt i kroppen med en fin sötaktig maltsmak, men underbart balanserat av mjölksyran och därmed mycket mer komplett än de flesta andra typer av öl. Någon humlebeska fanns inte, således inte mycket att behöva ta hänsyn till i det avseendet.

Kalvfärs var den råvara som gruppen hade fått att arbeta med, en mild råvara som skulle ge en mild maträtt. Man gjorde en klassisk wallenbergare med ägg och grädde av färsen, en fördel med den här typen av rätt är att man använder ströbröd för att panera färsbiffarna med – och bröd i alla dess former är en klok råvarugrupp att arbeta med i ölmatlagning eftersom öl faktiskt i grunden är gjort av samma råvaror som bröd. Därmed får man en perfekt doftspegling mellan maträtten och ölet. För att möta upp ölets sötaktiga smak valde man att laga en krämig puré av palsternacka, också det ett klokt val, men krämen blev en liten aning för söt vilket medförde att upplevelsen av ölets syra framhävdes. Därför hade man behövt smaksätta krämen med lite citronsaft eller en liten skvätt mild vinäger – då hade sötma- och syrabalansen i kombinationen blivit helt perfekt. Lite pressgurka smaksatt med citron hörde också till.

Del två av övningen handlade om vin, men upplägget var detsamma – sånär som på en detalj, alla grupper skulle nämligen laga sin rätt med skrei som huvudråvara, oavsett de hade vitt vin eller rött. På de fem stationerna i köket ställdes fem olika viner ut och grupperna skulle nu skapa en maträtt utifrån vinets fyllighet, dess balans av fruktsyra och frukt eller till och med sötma, samt förekomsten av strävhet om vinet är rött.
   Det första vinet var en ung och torr, syrafrisk och mineralisk 2014 Chablis Premier Cru Les Beauroys från Domaine Laroche, en av de klassiska firmorna i Chablis. Här lagade gruppen en halstrad ryggfilé av skrei med lättkokt och sedan stekt vit sparris och till det en klassisk smörsås kokt med champagne för att matcha syran och mineraliteten i chablisvinet.
 
En egen favorit på vinlistan var 2014 Saint-Péray La Belle de Mai från Jean-Luc Colombo, en av toppfirmorna i Cornas i norra Rhônedalen. Här var det mycket mer frukt och blommighet, en lite lägre syra och nyanser av ekfat som gällde. Rätten lagades av smörstekt skrei och halstrad pilgrimsmussla (som är lite sötare), också den med en smörsås och med en sötma och syra från äpple, fänkål och sockerärter. Här hade såsen behövt ha en lite tjockare textur för att fullt ut runda av mötet mellan rätten och vinet.  

Det allra fruktigaste vinet var 2014 Gewurztraminer Tradition från Domaine Kuentz-Bas i Alsace, rikt gulfruktigt och blommigt med en mild fruktsyra. Här gjorde man en smakrik rätt som satt absolut helt perfekt till vinet. Grunden var en smakrik skaldjursfond som kokades in med lime, limeblad och lite chile, och till det gjorde en fet kräm av rostad blomkål med äpple och smör och precis som i de andra rätterna hade man skrei, men också lite tempurafriterade räkor.

Det första av två röda viner var 2005 Faustino 1 Gran Reserva från den klassiska firman Bodegas Faustino i Rioja, ett mjukt fruktigt och elegant vin av främst Tempranillo med en liten mognadston. Här gjorde man en riktigt god rätt av skrei som marinerades i lime och lite rosmarin i en vakuumpåse och sedan bakades till len textur i ugn. Till det en rödvinssmörsås och lite knaperstekt skinka och blomkål. Ska man kritisera mötet något blir det att rätten var en aning för elegant och milt smakande, vilket gjorde att vinet tog över kombinationen lite väl mycket. Ett smakrikare tillbehör, såsom en kraftig klassisk rödvinssås och större inslag av stekta tillbehör, hade gjort mötet mer balanserat.
 
Vi avslutade med 2014 Saint-Joseph Les Granilites från den utmärkta firman M Chapoutier, vars viner från de egna vingårdarna alltid är biodynamiskt odlade. Här är det Syrah som gäller, mörkt till frukten och smakrikt utan att vara kraftigt, med fina tanniner som inte oroade matlagarna särskilt mycket och med en fin kryddighet som man hade tänkt sig att spegla i rätten. Ryggfilé av skrei stektes för att öka smakrikedomen, man lade till en kräm av potatis (för att fånga upp strävheten) som smaksattes med lite timjan och dragon för att spegla vinets kryddighet och slutligen hade man en mörk rödvinssås för att ytterligare markera att det här var en rödvinsorienterad rätt.

Inga kommentarer: