Det är inte ofta jag går
på fyraårskalas nuförtiden, men när det damp ner en trevlig inbjudan till ett
sådant var det inte svårt att tacka ja. Fyraåringen i fråga var ingen person,
utan en restaurang – Oaxen Krog och Slip
på Djurgården i Stockholm.
Krögarna Magnus Ek och Agneta Green började
dock inte från noll för fyra år sedan, de hade i många års tid, sedan 1994,
drivit Oaxen ute i skärgården och gjort det med så stor framgång att de
hyllades som en av landets allra bästa krogar. Det arvet har de fört vidare här
på Djurgården och återigen skapat en av landets allra bästa restauranger. Två
stjärnor i Guide Michelin för Oaxen Krog och en självsäker plats #2 i årgång
2017 av vår Livets Goda Topp 20, så vansinnigt bra är man idag.
Den här kvällen satt vi i Klubbrummet en
trappa upp, ett chambre separée med
plats för 14-16 personer som man hyr i sin helhet för minst 20 000 kronor inklusive
meny och vinpaket. Såklart kan man lyfta det inkluderande vinpaketet till högre
kostnad om man vill … men det känner i alla fall jag inte att man behöver göra.
”Vi vill med Klubbrummet ge gästerna en
speciell upplevelse av att sitta enskilt och njuta av maten från Slipen med
känslan av vinfilosofin från Krogen”, berättar Agneta under middagen vi äter
tillsammans.
”Vi tänkte faktiskt också att det skulle bli
lite rockigare, inte så stelt som det lätt kan bli på krogar med ambition”,
lägger hon till.
Magnus Ek fyller i att han såg framför sig
att Slipen skulle bjuda på en kakafoni av rätter, serverade lite hur som helst,
family style från fat snarare än
tallrik, egentligen utan direkt ordning och helt utan pekpinnar hur man skulle
äta dem, kanske också låta dryckerna serveras lite hur som så att gästerna
själva skulle få prova sig fram till vad de själva tyckte var godast och
roligast. Efter fyra år är det precis så som Slipen har blivit och det var lite
grand så som det här fyraårskalaset skulle arta sig.
Kalaset inleddes som sig
bör med champagne och faktiskt ett märke jag aldrig tidigare hade kommit i
kontakt med, NV Grand Cru Blanc de
Blancs Extra Brut från Suenen som har sin hemadress i byn
Cramant. Med rötterna i Belgien och ett par generationer av vinodling och
produktion i Champagne (de gjorde sin första champagne 1924, men sålde hela sin
produktion till négociants) grundade
Aurélien Suenen med bara 1.50 hektar små vingårdslotter den här lilla firman så
sent som 2009. Framställningen är klassisk med jäsning i äldre ekfat och till
liten del i ståltankar just den här champagnen är uteslutande gjord av
Chardonnay från ekologiskt skötta vingårdar med i snitt ungefär 38-40 år gamla
stockar i byarna Cramant, Chouilly och Oiry (den minsta av alla byar med
ranking grand cru). Med en dosage på
bara ett gram per liter är det här är påfallande torr champagne, men den är
krämig och ganska rik med fina toner av gula äpplen och nygräddad brioche,
därtill en fin citrusfruktighet och frisk syra.
Jag tyckte verkligen om
champagnen, som i sin smakrikedom kanske var lite mer matorienterad än ämnat
som bara pausdricka. Nu löste sig den biten tämligen omgående, hemgjorda
charkuterier med utsökt sälta och fet textur fick göra champagnen sällskap och
gjorde det med bravur.
Det här vinet kom att
matcha den grillade rotsellerin helt fantastiskt, detta mycket tack vare den
låga syran i rätten (som mötte upp vinets låga syra perfekt), den diskreta
sötman i sellerin (som matchade vinets feta och lätt intorkade frukt fint) och
den nötiga tonen i vinet (som matchade bakningens effekt av rotsellerin).
Sellerin hade i helt skick grillats runt om så den nästan var svart, därefter
lindats in i folie och bakats i 160 graders ugn över natten. Den hade sedan skurits
i bitar och värmts upp och serverades med syrad ostvassle och svensk löjrom.
Helt galet gott.
”Den rätten passar verkligen in på
fyraårskalaset, vi har haft den sedan dag ett och har den fortfarande på
menyn”, berättar Magnus.
Vinet från Jura matchade
också råbiffen alldeles perfekt. Råbiffen var gjort av fint skuret innanlår av
nöt och serverades med syrad grädde, senapsmajonnäs, lätt syrad schalottenlök
och krispigt bröd.
”Jag minns att min mamma ofta använde sig av
brynt smör och ströbröd, bland annat över potatisen, och jag tyckte alltid att
det var så otroligt gott, jag har tagit fasta på det och använder mig gärna av
den kombinationen, framför allt för den spröda textur som ströbrödet ger”,
säger Magnus.
I all sin enkelhet en väldigt god rätt, som
också men på ett annat sätt passade det tyska vinet väldigt fint.
Det andra vita vinet kom
från Tyskland och den utmärkta producenten Dönnhof, en producent med omkring
200 års bakgrund här i Nahe och med idag 25 hektar vingård. Bakom firman står
far Helmut och sonen Cornelius och deras viner hör till de allra bästa i
regionen. Vi hade ur dubbelmagnum (en imponerande pjäs som mäter över
halvmetern) serverats 2012 Riesling
Dellchen Grosses Gewächs från en vingård med skiffer och porfyr i jorden
som såklart skördas för hand. Efter en noggrann sortering och omedelbar
pressning, har musten jästs i en kombination av 1 200 och 2 400 liter
stora gamla ekliggare och rostfria ståltankar och vinet har bara tillbringat
ett halvår i dessa innan det har buteljerats, ungt pur rent. Det här är
vansinnigt gott, friskt och elegant fruktigt med nyanser av citrus och gul
stenfrukt, helt torrt men ändå med en diskret antydan av sötma – i alla fall i
smakens första sekunder och kanske mer som känsla än som smak. Att jorden är
stenig noteras tydligt av en fet, oljig och stenig skifferton i doften. Oj så
gott!
Rieslingvinet fungerade
bra till alla tre första rätter, men det var allra mest perfekt till den
svenska bläckfisken som hade grillats och sedan skurits i strimlor.
”Det lustiga är att bläckfisken ofta ses som
en bifångst i Sverige, det är inte så att fiskarna är ute och verkligen
försöker fånga bläckfisk”, säger Magnus och skrattar och lägger som i en bisats
till att danska fiskare däremot gärna tar sig över på svenskt vatten och fiskar
bläckfisk eftersom det verkar vara så att bläckfiskarna hellre simmar på
svenskt vatten än danskt.
Till bläckfisken hörde grillad citron och en
len och förhållandevis mild vitlökskräm.
Från en magnumflaska serverades
sedan en riktigt god röd bourgogne som precis hade börjat inträda i ett lite
mer moget skick men fortfarande hade kvar mycket av sin blommighet och röda
fruktighet. Årgången som sådan, 2007, är ifrågasatt och rankas som en
mellanårgång där vinerna är mer snabbmognande än de från mer klassiska årgångar
som 2005, 2008 och 2010, eller varmare årgångar som exempelvis 2009. Den lätt
jordiga ton man finner i 2007
Nuits-Saint-Georges Premier Cru Clos de Forêts från den biodynamiska Domaine
de l’Arlot hör mer årgången till än domänens eller den 7.2 hektar stora
vingården som ligger mitt i kommunen och till fullo ägs av den här domänen.
Frånsett den lilla tonen, som jag i det här vinet känner tillför en viss
komplexitet, har vinet en läcker och väldigt fint rödbärig doft, en viss
blommighet och en känsla av mineralitet. Det är helt enkelt ett mycket bra
exempel på 2007, att vinet fortfarande känns så spänstigt kan såklart delvis
förklaras av att det rörde sig om en magnumbutelj.
Det är sanna mina ord inte
ofta jag äter helgrillad piggvar, men det är något speciellt med fisk som
tillagas hel, som att benen ger en extra fyllig smak, eller att det hela bidrar
till köttets saftiga textur.
”Det går nästan inte att överstekta piggvar
när man bakar den hel, köttet kommer att bevara sin spänst och saftighet”,
bekräftar Magnus.
Han berättar att kockarna hade grillat de
tre hela piggvararna (knappt tre kilo vardera) hela i sin speciella kolgrill som
når omkring 350 graders värme. Såklart fileades fiskarna i matsalen, ett fint
hantverk som lyfter hela serveringsmomentet.
Piggvaren serverades på
klassiskt vis, med färsk skalpotatis, rikligt med riven pepparrot och perfekt
brynt smör. Därtill en god krispig sallad med Nobisdressing. Fisk serverad på
det här viset är precis lika god till smakrikt vitt vin som till elegant rött.
Och vi hade elegant rött i våra glas. Vilken fest!
Helt plötsligt singlade
det in ett drickbart extranummer, oklart varför, men så brukar det bli när
sommelierer får luft under vingarna. Hur som helst kom ett runt bourgogneglas
med 2011 Arbois Cuvée des Geologues
Rosière från Lucien Aviet et fils i Jura framför mig. Det här är ett av fyra
vingårdsspecifika viner av Trousseau som Lucien och hans son Vincent Aviet gör.
Det kommer från en vingård med omkring 40 år gamla stockar och vinet visar upp
sig i den typiskt friskt bäriga och eleganta röda fuktigheten som är så typisk
för druvsorten. Kroppen är någonstans strax under medelfyllig, fräschören är
uppenbar, några ekfat syns inte av och alkoholen (cirka 13 procent) är fullkomligt
integrerad. Kul att det här vinet trillade in, det var också gott till
piggvaren.
Vi serverades också ett
sött vin, 2005 Coteaux de l'Aubence Grandpierre från den
ekologiska Domaine de Bablut i centrala Loire. Här
har familjen verkat sedan 1545 och idag har man omkring 50 hektar vingård.
Vinet vi fick är gjort av Chenin Blanc som fått mogna ordentligt och även
ansatts av botrytis och jäst i små ekfat i vilka vinet har tillbringat 18
månader. Det färdiga vinet har, enligt uppgift, en sötma på cirka 250 gram per
liter, men vi var alla överens om att det inte alls uppledes så sött tack vare
den friska syran. Jag noterade citrus, citronskal, mandel och en svag nyans av
honung, en frisk syra och möttes upp av en sötma som gav fin balans och lite
fetare textur, dessutom en lång och väldigt elegant eftersmak. Och sötman, det
var som sagt ytterst väl balanserad.
Innan desserten kom serverades vi en bit
Sörmlands Ädel, en fin och krämigt texturerad mögelost, till vilken lite
inkokta russin och lite kumminknäckebröd hörde.
Hur slutar man ett
fyraårskalas? Självklart med marängsviss. Och vilken marängsviss det blev, det
här var faktiskt den allra godaste svissen någonsin och det berodde nog delvis
på den fint placerade sältan i kolasåsen, och de lätt rostade hasselnötterna
och mandeln. Hit till Oaxen Slipen går jag gärna på kalas igen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar