Jag älskar att besöka vinproducenter, det är där den
riktiga sanningen om vinet finns, inte vid sittande provningar hemma i Sverige.
Besöket hos Maison Faiveley i Nuits-Saint-Georges blev varmt och
innerligt och som vanligt med domäner på väg upp på kvalitetsstegen blev vi
understundom förvånade över hur fantastiska bra många viner var.
Lunchen avnjöts nere i ett av de gamla källarvalven under
egendomen, den serverades av den utmärkta Restaurant La Cabotte i staden, men
vinerna kom såklart från familjefirman. Det första av dem var en faktiskt
ganska ointressant 2009 Chablis Grand
Cru Les Preuses från Joseph Faiveley, den del av firman
som gör viner av köpta druvor. Det jag tyckte var tråkigt var att frukten var
så solmogen och nästan söt att den dolde det mest av mineraliteten. Det är i
och för sig ett drag av årgången, men än mer av ett dåligt urval av druvor. Då
tyckte jag att 2010 Meursault Premier
Cru Charmes från Joseph Faiveley var ett avgjort
mycket bättre och mer distinkt vin. Smaken var också ganska rik, men mer
typiskt fet och smörig såsom vinerna från Meursault ska vara. Syran och
mineraliteten var dessutom mer distinkt och vinet som sådant riktigt gott.
Till förrätt serverades en version av oeufs meurette, som normalt sett görs
med rödvinssås. Den här varianten bestod av ett löst pocherat ägg med en
vitvinssås med grädde (som en velouté) med garnityr av smörstekt smålök,
champinjoner och sidfläsk. Till det lite rostat vitlöksbröd. Att rätten passade
perfekt till vinerna (till och med chablisvinet) berodde på såsens feta textur,
att ägg i sig inte är en utomordentlig fullträff till vin spelar då i det här
läget mindre roll om ens någon.
Det blev ytterligare en klassiker i form av en god boeuf bourguginon, serverad med en
krämig potatiskräm. Enkelhet är nästan
alltid det som ger den godaste maten och det som gör att vinerna därtill passar
så bra.
I glaset skänktes en källarsval 2011 Chambolle-Musigny Premier Cru La Combe d’Orveaux från Domaine
Faiveley som visade sig vara förtjusande gott i sin bytypiskt blommiga
och rödbäriga parfym. Smaken var silkig, men inte alltigenom mjuk, här fanns en
frisk syra och ganska tydlig mineralitet även om tanninerna i sig var milda.
Nästa vin kom
också från de egna vingårdarna, 2009
Chambertin Clos de Bèze Grand Cru. Doften var djupare, mörkare fruktig och
även mer mineraliskt märkt, men smaken var inte riktigt lika imponerande som
jag hade hoppats på. Visst var den god, men jag hade faktiskt väntat mig mer, i
alla fall just nu. Med tiden kommer vinet vinna sekundära aromer och då blir
det säkerligen riktigt gott. Men till dess passar jag nog …
Nicolas Groffier hade en helt egen idé om hur vårt besök
på hans Domaine Robert Groffier et fils skulle arta sig. Istället för
att visa upp sina senaste årgångar tog han oss tillbaka i tiden med en helt
formidabel samling äldre viner, såsom en närmast förföriskt sensuell 1997 Bonnes Mares Grand Cru som var
nästan sammetslen. Visst fanns här en fin första mognadskomplexitet, men vinets
frukt och blommighet virvlade verkligen runt i munhålan och kompletterades med
en god syra och en livfull mineralitet. Som om det vinet inte vore nog av
elegans poppades korken också ur en 1993
Chambertin Clos de Bèze Grand Cru som om möjligt var än mer komplex. Här
fanns nästan hela registret av fina dofter från skogsgolvet, både multna löv,
jord, färsk och torkad svamp och en liten första vindil av tryffel. Även om
årgången inte var den starkaste fanns här både rödfruktiga nyanser och ett
visst djup kvar från ungdomens dagar och det hela var synnerligen läckert.
Det var inte
riktigt så att dessa två viner bleknade i jämförelsen, men vi blev alla helst
tagna av den 1977 Chambolle-Musigny
Premier Cru Les Amoureuses som bjöd på en motsvarande symfoni av
skogsdofter och även här också med en friskt bärig fruktenergi. Som vanligt är
vinet från Les Amoureuses sammetslent utan att helt stå utan struktur av
tanniner och mineralstringens, och det var helt enkelt ett formidabelt vin som
alla minst sagt förundrades över.
Inför den sista middagen i Beaune, som vi hade planerat
till Le Clos de Cèdre (hotellets
enstjärniga restaurang), samlades truppen framför brasan för att genom ett
blint serverat vin få reda på till vilket vindistrikt nästa resa kommer att ta
oss till. Vinet hade dekanterats cirka 20 minuter före servering, önskvärt hade
varit närmare en timma om vi hade haft mer tid på oss.
Färgen var mörk,
purpur och ung och doften var också koncentrerad med tät frukt som drog åt det mörka
och söta, men det fanns inget kladdigt och inte heller något tydlig ekfatskaraktär.
Smaken var fyllig, ung och stramt återhållet men med väldigt fina tanniner och
alla runt bordet tog sig till USA direkt, men med lite olika ursprung och
druvblandning som förslag. Efter lite lirkande kom man fram till Napa Valley
och efter ytterligare lirkande nämndes både vinet och producenten, 2008 Estate Red Wine från Futo
Wines i Oakville. Det är alltså till Napa Valley och Sonoma som nästa
exklusiva vinresa signeras "Once in a Lifetime Production" ska gå.
Le Clos de Cèdre
är en högambitiös restaurang, men det finns en hel del märkliga inslag i maten
och servicen kan vara både onödigt långsam, stel och ibland oproffsig. Av den anledningen
avstår jag från rapportering av maten och totalupplevelsen och fokuserar på det
som var väldigt bra, vinerna!
Efter en första
uppfriskande, verkligt god och fortfarande ung med begynnande komplex 2010 Chablis Grand Cru Les Preuses från
Domaine
William Fèvre beställde jag in ett vin från en producent vi varken hade
besökt eller pratat om under veckan, Domaine Patrick Javillier i
Meursault. Patrick gör en svit utmärka viner, bland annat två generiska vita
bourgogner som kan rekommenderas, och det vin vi nu hade framför oss var hans 2009 Meursault Cuvée Tête de Murger. Det
hade en fint mogen frukt, en utsökt mineralitet som kompletterades av en jordig
fetma som växte fram fint med luften.
Ett vin som
emellertid överröstade denna meursault var det från Domaine Arnaud Ente,
vilket i sig inte är så märkligt eftersom det här är en av de främsta
producenterna i byn. Stilmässigt låg denna 2007
Meursault inte särskilt långt bortom vinerna från Domaine Coche-Dury, den
citrusfriska och läckert mandelaromatiska och rostade tonen är rätt lik, men
vinerna från Arnaud Ente är alltid lite mer eleganta. Det här vinet vann stort
på luftningen och växte långsamt i doft och smak och var alldeles
underbart.
Mycket större kropp och djup hade 2009 Puligny-Montrachet Premier Cru Les Pucelles från Domaine
Leflaive, som faktiskt uppförde sig som en grand cru tack vare sin kalkstensfeta och rika kropp. Trots kraften
fanns det en livfull syra och pigg mineralitet i den långa smaken och vinet var
väldigt bra.
Trion röda viner skämdes minsann inte heller för sig.
Först ut av dem var en yppigt rödfruktig och ung och även diskret ekfatsnyanserad
2009 Charmes-Chambertin Grand Cru
från Domaine
Arlaud, också det en firma som gör utsökta viner. Det här vinet var
ännu så ungt att det inte alls visade några som helst mognadskomplexa tecken. Av
de röda var det här det minst tillgängliga, men det var gott ändå. Vid närmare
eftertanke ligger det ett par flaskor i källaren på Café Rotsunda, så tids nog
får jag reda på hur goda de blir när de öppnar upp sig.
Nästan lika
stängd var 2007 Grands Echézeaux Grand
Cru från Maison Louis Jadot som inte hade den
diskret örtiga nyans man kan finna i nollsjuorna, men väl var ung och rätt
tydligt mineralisk, vilket gav den hyggligt koncentrerade frukten en viss
komplexitet. Även det här vinet har framtiden för sig, minst fem år från nu
skulle jag själv låta det vila.
Från vinkällaren på Café Rotsunda hade jag tagit med en
flaska 2002 Romanée-Saint-Vivant Grand
Cru från Domaine de la Romanée-Conti som kompensation för att hela
gruppen inte kunde ta sig in på den mytomspunna domänen. Med drygt tolv år på
nacken hade vinet nu börjat visa mycket av de sirliga och komplext jordiga
nyanser som kompletterar den sensuella jordgubbsliknande frukten, och den
typiska DRC-näsan var där och gjorde att alla – helt blint serverade – förstod
att vet var ett särskilt vin i glaset. Tanninerna var sammetslena, kroppen silkig
och elegant och syran precis avvägd för att skänka extra liv åt frukten. Att
det var kvällens vin behövde vi inte ens diskutera.
En av alla bra restauranger i Bourgogne är Le Charlemagne
som ligger nedanför vingården med samma namn i byn Pernand-Vergelesses. Det här
är en mycket ambitiös restaurang med väldigt stort vinlista och en modern mat som
ofta har japanska influenser. Vid vår lunch här serverades tre små aptitretare på
en sten, alla gjorda i form av soppor som gjutits in i ett hölje av gelé,
stilfullt och smakfullt. Smakerna var misosoppa, quiche Lorraine och pizza med
tomatsås.
Det första vinet var 2012
Pernand-Vergelesses Premier Cru Sous Frétille (60€ på listan) från den
utmärkta firman Domaine Dubreuil-Fontaine.
Jämfört med vinerna från Domaine Bonneau du Martray, som vi besökte
innan lunchen och fick oss en ordentlig genomkörare hos, är det här vinet lite
fetare och fruktigare och har (såklart) inte riktigt samma mineralspets. Det
här dock ett riktigt gott vin och vingården Sous Frétille ligger högt upp på
sluttningen mitt emot En Charlemagne som ger Corton-Charlemagne Grand Cru i byn
Pernand-Vergelesses. Det är i mångt och mycket ett litet syskon till denna fina
grand cru.
Rätten därtill var ett pocherat ägg med tempurafriterade
sniglar och en vitvinsvelouté och ett kryddbröd som hade vissa likheter med
pepparkaka. En kul rätt, men egentligen inte supergod. Nej, jag höll mig till
vinet istället.
Nästa vin var dock fantastiskt, men så kom det ju också
från den skickliga Pierre-Yves Colin-Morey och dagen till ära valde vi 2012 Corton-Charlemagne Grand Cru (255€
på listan). Till en början var vinet ganska stramt och återhållet, tydligt
märkt av mineral och citrus, men med luft och lite högre temperatur växte
vinets kropp och doft högst märkbart. Nu blev kroppen fetare, frukten gulare,
doften större och smaken betydligt längre och det var riktigt, riktigt gott.
Det röda vinet från Bonneau du Martray är sällsynt, det
kommer från tre små lotter med gamla stockar i samma del av vingården som
firmans Corton-Charlemagne och tillverkas i ytterst små volymer. Vi hittade en 1997 Corton Grand Cru (200€) som nu
hade fått en första mognad och bjöd på en len textur (som ungt är vinet något
vresigt av syra, mineral och tanniner), det hade en djup körsbärsfrukt med
inslag av blodapelsin och komplext jordiga nyanser som sedan gifte sig perfekt
med svampen i maträtten. Doften var helt fantastisk. Smakmässigt var vinet
silkigt och elegant, inte alls så stramt det är som ungt, det bjöd nästan på en
ädelsöt mognad och var rätt sensuellt. Det här vinet föll verkligen alla i
gruppen i smaken. Synd att det är så svårt att få tag på.
Cortonvinet
serverades till kycklingrätt och mötet var absolut utmärkt.
Min tanke var inte att berätta om den makalösa middagen
på La Tour d'Argent i Paris, men två
av vinerna måste jag lyfta fram som spektakulära. Till en av förrätterna
serverades 1995 Chablis Premier Cru
Montée de Tonnerre ur magnum (240€) från Domaine François Raveneau
som visade sig vara ungdomligt ljus i färgen och tydligt mineraliskt märkt. Att
vinet var snart 20 år gammalt kunde man faktiskt inte gissa, den komplexa
mognadsnyansen som först med luftning och ökad temperatur steg ur glaset var faktiskt
rätt diskret, men det fanns ett djup och en jordig kryddighet som var
fantastisk. Jag häll vinet i glaset i tre timmar och det vek inte ner sig en
millimeter under kvällen. Det var riktigt imponerande.
Det andra
magiska vinet var 1988 Gevrey-Chambertin
Premier Cru Clos Saint Jacques från Domaine Armand Rousseau, också det
skänkt ur magnum. Här fanns den där sagolikt läckra balansen där subtila toner
av skogsgolvets jord, multna löv, svamp och tryffel ger krydda till den sensuella fruktigheten, som 26 år senare
fortfarande har stråk av solmogna vildhallon, mörka körsbär och kokta
jordgubbar. Lägg därtill de sammetslena tanninerna, den fortfarande vitala
syran och den förunderligt långa, kvardröjande och storslagna eftersmaken. Inte
ett öga var torrt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar