Att samla på vin
är i sig inte särskilt roligt, det roliga kommer först när flaskorna öppnas och
man tillsammans med likasinnade kan uppleva vinerna och diskutera dem. Särskilt
roligt blir det när man sätter ihop provningar på ett särskilt tema och det verkar
jag inte vara ensam om att tycka. Medlemmarna i min vinklubb är gärna med och
bidrar till att provningarna blir så lyckade.
Som vanligt när
jag samlar ihop vinvännerna i vinklubben till mina exklusiva provningar ingår
också en liten måltid och vi börjar alltid med en liten förrätt och ett vin för
att komma i form och slippa sitta hungriga under provningen. Den här kvällen
blev det halstrade pilgrimsmusslor med en ljus smörsås som hade fått en lätt
doft av rostade hasselnötter och äpple och därtill hörde lite mild kräm av
jordärtskocka med lite krasse i.
Därefter kunde
provningen påbörjas och vi skulle gå från yngre till äldre viner med en i och
för sig drickmogen men inte alls fullkomligt mogen 1992 Cabernet Sauvignon Cask 23 från berömda Stag's Leap Wine Cellars
i sydöstra Napa Valley. Det här är en druvren cabernet som är en selektering av
de bästa faten från Fay Vineyard och Stags Leap Vineyard. Doften var mörk och
ganska djup, mogen och komplex men jämfört med de andra vinerna mest vital. En
liten nyans av choklad och även krossad sten gav en lätt kryddighet till
frukten. Smaken var riktigt god, primärt oväntat fruktig men med en tydlig
mognadsnyans, torr och med en fin syra och även en livlig mineralitet.
Eftersmaken var subtil och jag tyckte väldigt mycket om det här vinet.
I nästa glas
kändes vinet faktiskt yngre, men så brukar det vara med de långlivade vinerna
från Chateau
Montelena i Calistoga i den norra delen av Napa Valley. Denna 1987 Estate Cabernet Sauvignon hade en
mörkare frukt med en liten blommig nyans och även en påtaglig stenmineralitet,
smakmässigt var vinet yngre och även tydligt strävare (tanninerna är dock fina)
och eftersmaken var riktigt komplex. Jag är väldigt svag för den här typen av
välstrukturerade och eleganta cabernetviner och trots att det här vinet nu har
blivit 27 år visar det inte särskilt många mognadstecken. Tur att det finns en
flaska kvar (eller två) av denna godbit i caféets vinkällare.
Robert Mondavi är en av de verkliga pionjärerna
i Napa Valley. Efter ett halvt livs karriär som druvodlare i Lodi och därefter
vinproducent vid Charles Krug Winery i Napa Valley skulle han bli legendarisk
med sin brinnande entusiasm för Kalifornien och dess viner sedan han grundade Robert
Mondavi Winery i Napa Valley till skörden 1966. Vinet 1987
Cabernet Sauvignon Reserve markerade hans 50:e skörd i Napa Valley.
Imponerande!
Det här vinet var ytterst elegant och mycket
mer bordeauxlik än provningens andra viner. Doften bjöd på en mörk och ganska
djup frukt, bordeauxiskt komplex men med en kalifornisk mogen fruktighet, och den
var också läckert jordigt och nästan tryffeldoftande och hade dessutom små
stråk av blyerts. Smaken var ljuvlig, len och elegant med myckna men också fint
mogna tanniner och dessutom en god fräschör, en lätt mineralisk ton och
medellång, väldigt nyanserad eftersmak som också bjöd på en hint av blyertspenna.
Sagolikt gott. Det är vin som detta man vill att folk ska få dricka för att
förstå potentialen i de unga vinerna från Napa Valley, att det verkligen
utvecklas precis lika fint som stora bordeauxviner.
Rent geografiskt är det inte långt från
Robert Mondavi Winery till Caymus Vineyards i Rutherford och
deras 1987 Cabernet Sauvignon Special
Selection hade också stora likheter med Mondavis vin. Det här vinet var
dock mycket yppigare i frukten, jag noterade också en fin blommighet som
vittnade om att vinet inte alls var fullt moget, och även en rätt trevlig
chokladnyans. Smakmässigt var vinet något strävare än det från Mondavi (det är
det alltid, fortfarande idag), men det upplevdes fullt balanserat tack vare att
det var fylligare och fruktigare. Gott, absolut, och till och med kvällens
godaste vin när omröstningen gjordes, men i min gom var det inte lika stilfullt
som vinet från Robert Mondavi Winery. Den här tappningen är en fatselektering
av de bästa vinerna varje årgång och normalt sett kommer det från tre till fyra
vingårdslotter som planterades på 1960-talet med sticklingar från Fay Vineyard.
Trettio månader i ekfat och 13.0 procent alkohol är annan intressant statistik
att nämna.
Vi skulle hålla
oss kvar på dalbotten i Napa Valley, men nu hos Silver Oak Cellars och
deras 1987 Napa Valley Cabernet
Sauvignon i centrala Oakville. Idag har man 42 hektar här, allt planterat
med Cabernet Sauvignon. Det här vinet hade en mer tydlig mognadston i doften,
det fanns något jordigt och intorkat fruktigt över det, man här fanns också den
typiska dillnyansen som kommer från de amerikanska ekfat (numera helt nya, på
den här tiden har jag inte koll på hur mycket nya fat det rörde sig om) man
använder sig av här. Som vanligt är vinet välstrukturerat, men kändes faktiskt
något mer drickmoget än vinet från Caymus Vineyards. Jag tyckte om det, men det
lyckades inte lika väl i det exklusiva sällskapet – den här övningen var minst
sagt spektakulärt bra och konkurrensen om gillandet var stor.
Randy Dunn är en närmast legendarisk
vinmakare i Napa Valley (han arbetade som vinmakare på Caymus Vineyard mellan
1975 och 1982 innan han helt gick över till sin egen produktion som han
etablerade 1979) och från honom och hans Dunn Vineyards hade vi två viner.
Det första av dem var 1987 Napa Valley
Cabernet Sauvignon, ett druvrent cabernetvin som till största del kommer
från Howell Mountain men är kompletterat med druvor från dalbotten. I stort
sett alltid brukar det här vinet omtalas som det ”enklare” vinet av de två man
tillverkar här, ett vin som bör drickas tidigare eftersom det inte ”har lika
bra lagringspotential”. Låt gå för att det här vinet var det elegantare av de
två, men det var definitivt inte enklare och hade tveklöst inte mått dåligt av
27 år sedan skörden. Det var perfekt som det var och skulle faktiskt knycka åt
sig fler röster än storebror uppe från Howell Mountain. Gott var det, gott som
synden, mörkt till frukten med inslag av björnbär och mörka körsbär, det hade en
liten blåblommig nyans och var fint stenmineraliskt, förhållandevis silkigt
till sin struktur och faktiskt rätt ungt till både frukt, fräschör och
struktur.
Såklart var firmans prestigetappning 1987
Howell Mountain Cabernet Sauvignon mer strukturerat, lite tätare och
mer mineraliskt (stockarna växer i rent vulkaniskt grus) och även om jag inte
vill säga att det var direkt knutet, var det åtminstone lite mer återhållet.
Det tog faktiskt mer än två timmar efter att det hade dubbeldekanterats innan
det började blomma ut och det är en anmärkningsvärd iakttagelse. Även om
tanninerna är tydliga, precis så som de alltid är i vinerna från Howell
Mountain, är de finstilta och eleganta och håller på ett utsökt sätt ihop
vinets frukt. En detalj som jag verkligen tycker om är den steniga känslan i
vinet. Fem år till på det här vinet skulle inte sitta dumt! Randy använde sig
av 40 procent nya fat för den 30 månader långa lagringen och alkoholhalten
landade på 13.0 procent.
Till alla mogna
viner serverades en rätt som tack vare smörstekt svamp skulle matcha vinernas
mer komplexa nyanser. En långsamt bräserad kalvbringa och den goda skyn från
denna inkokt med rött vin fick bli huvudingrediens. I den mån vinerna skulle ha
haft kvar något av den strävhet de hade som unga, hade jag valt att komplettera
rätten med lite potatispuré, som tack vare den krämiga texturen lätt fångar upp
och rundar av strävhet i röda viner. Det blev såklart en perfekt ledsagare till
vinerna.
Jag hade
egentligen inga större förhoppningar på 1985
Cabernet Sauvignon från Charles Krug Winery i St Helena. Den
här egendomen köptes 1943 av familjen Mondavi och drivs fortfarande av den
numera väldigt gamla Peter Mondavi (bror till Robert Mondavi) och även om
vineriet har sin självklara plats i Kaliforniens historia är det ett vineri som
sällan släpper ut några viner av större kvalitet. Jag hade trott att vinet
skulle vara rätt gott tack vare mognad, men inte bjuda upp till dans som de
andra vinerna, men just den här flaskan hade fått pesten av en dålig kork och
ställdes därför åt sidan. Fy, vad irriterande.
Istället fick vi koncentrera oss på 1985 Cabernet Sauvignon SLV från Stag's
Leap Wine Cellars. Precis som 1987 var också 1985 en riktigt bra årgång i Napa
Valley, men jag får oftast känslan av att 1985 gav viner med lite lenare
tanninstruktur. Det här vinet var först lite blygt och faktiskt mer moget när
det slogs upp i glaset än vad jag upplevde det fem timmar senare när den sista
lilla slatten ur flaskan dracks. Vinet kommer från den 16.25 hektar storas
vingård som 1973 gav det vin som vann The Paris Tasting och det är ett rent
cabernetvin som vid tiden uppfostrades under två år i till cirka 60 procent nya
franska ekfat. Idag har vinet en fin mognadssötma (små nyanser av korinter i
den annars ganska rika och mörka bärfrukten) tack vare att tanninerna har
börjat slipas av och nu upplevs rätt polerade, men det finns en fin mineralisk
och nästan järnig och salt känsla som bidrar med komplexitet. Det här är
förtvivlat gott även om det inte riktigt har samma snärt och spänst som vinerna
från 1987 har. Jag har ett antal viner från 1985 kvar i vinkällaren, de kommer
nog drickas upp i år, eller nästa år.
Det äldsta vinet
var 1976 Cabernet Sauvignon Georges de
Latour Private Reserve från klassiska Beaulieu Vineyards i Rutherford. Det
var ungefär vid den här tiden som firman började tappa lite av den stjärnglans
det hade haft i flera decennier, då det var en av de allra bästa producenterna
i Napa Valley och Kalifornien. Att firman gick lite utför kan man såklart
spekulera i, men jag är rätt säker på att det till viss del berodde på att den
legendariska vinmakaren André Tchelistcheff hade slutat här tre år tidigare och
under de följande åren bara var anlitad som konsult. En annan att firman såldes
till stora Hublein 1969 och efter det långsamt tappade det fokus på den
kvalitet som tidigare hade varit Beaulieu Vineyards adelsmärke. Oavsett
anledning, deras 1970:a av detta vin kommer jag aldrig att glömma, därefter har
det varit glest mellan utropstecknen härifrån.
Vinet, ett mer eller mindre rent cabernetvin
från firmans bästa vingårdar BV1 och BV2 och det uppfostrades i amerikanska
ekfat under 22 månader. Enligt en notering från CellarTracker skulle det här
vinet ha druckits mellan 1988 och 2007, och det kanske man kan hålla med om,
vinet var helt klart det allra mest mogna av kvällens viner. Samtidigt fanns
det något rätt läckert över det. Direkt det hälldes upp kändes det ljust och
tunt och till och med för gammalt. Därefter växte det fram en läcker och nästan
madeiraliknande knäckighet med inslag av fikon och dadlar, men ju längre vinet
stod i glaset, det mer komplext blev det. Förvisso fanns fortfarande nyanser av
russin kvar, druvorna måste ha varit rätt mogen när de skördades och att etiketten
anger 13.5 procent alkohol i en period då vinerna snarare höll 12.5 eller 13.0
procent alkohol. Jodå, här fanns en tydlig mognadsoxidation och visst var vinet
något bedagat, men återigen … charmen fanns där. Efter två timmar i glaset stod
vinet faktiskt fortfarande stolt och elegant upp i glaset och höll ihop, men
ytterligare en timme senare hade vinet kroknat och visade då mer oxidation,
nötter och sherrytoner. Men det var rätt gott så länge det smakade.
Jag gillar
pedagogik och att göra en direkt jämförelse mellan de utvecklade vinerna och
ett purungt vin med tät och intensiv primär bärfrukt och med unga och mer
framträdande tanniner som i 2011 Napa
Valley Cabernet Sauvignon från Beringer Vineyards, en av de mest
klassiska vinfirmorna i Kalifornien. Även om årgången är en av de kallaste i
Kaliforniens historia, har vinet faktiskt ett bra djup med mörk bärfrukt som
tangerar en nästan söt känsla, men precis som väntat finns här också en god
fräschör, en ung och ganska tydlig men ändå mogen tanninstruktur och en ganska
lång eftersmak. Det här är, baserat på den upplevelse vi fick av de mogna
vinerna, ett vin som allra högst troligt kommer kunna ha ett omkring 20 år
långt liv framför sig. Även om det är gott och fullt njutbart idag, är det ett
vin som kommer att börja visa sina bästa sidor om låt säga fem sex år från
idag.
Till det unga
vinet serverades en smakrikare rätt av bräserads revbensspjäll och grillad
oxfilé, till vilka en krämigt god potatisgratäng med gruyère hörde (den feta
texturen rundade av vinets tanniner perfekt) och även en bit halstrad anklever
samt en bakad och därmed något söt schalottenlök och slutligen en god ankleversky.
Jag har följt Kalifornien
och dess viner i snart 25 år och har gjort otaliga provningar och middagar med
äldre kaliforniska viner. Alltmer blir jag imponerad över hur fantastiskt väl
många av de bästa vinerna utvecklas. Idag vill jag knappt dricka min
kaliforniska cabernetviner innan de har fyllt tio år och kan jag vänta till de
blivit 15 eller ännu hellre 20 år, gör jag nog det gärna.
En av
de stora utropstecknen under just den här specifika provningen och middagen var
att vinerna stod sig fantastiskt bra i glasen i flera timmar. Sånär som på den
lite trötta sjuttiosexan behöll alla vinerna sin spänst och växte till och med
i glasen under kvällen. Det är, minst sagt, imponerande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar