Walla Walla är sanna mina ord ingen metropol. Varje gång jag har varit här har besöken föregåtts av en omkring fem timmar lång bilresa från antingen Seattle i Washington State eller som nu från Portland i Oregon. Walla Walla ligger egentligen mitt ute i öknen och även om jordbruket är viktigt och vinindustrin har vuxit sig stark de senaste tio åren, känner man att man är långt borta från den mest utvecklade civilisationen. Trots det finns det numera ett antal bra restauranger här, och ett par hotell som är alltifrån okej till riktigt bra – upplever jag på de flesta ställen att den där extra klon i detaljerna än så länge saknas. Men hit åker jag och trots den långa resan gör jag det gärna, för här ligger ett antal fantastiska producenter och flera av dem skulle nu besökas med mitt sällskap av livsnjutare i följe.
Vi hade börjat
dagen, eller rättare sagt eftermiddagen, hos den intressanta firman Rasa
Vineyards som gör ett tiotal viner, främst röda men ett par vita, av
huvudsakligen Rhônedruvor som Syrah och Grenache och Bordeauxdruvor i olika
cuvéer. Ägaren och vinmakaren Billo Navarane fångades av vinet i början av
2000-talet, då han arbetade som tekniker och utvecklare inom datorer för
Hewlett-Packard och till slut var det så starkt att han flyttade till Kalifornien
för att studera vitikultur och oenologi vid UC Davis. Tanken var att köpa
vingårdar i Sonoma County eller Napa Valley, så såg i alla fall drömmen ut, men
verkligen såg helt annorlunda ut – för 15 år sedan kostade en hektar mark med
bra läge ungefär 142 000 dollar (idag ligger priset på det tre- eller
fyrdubbla), medan motsvarande areal planterad vingård i Washington State
landade på drygt 10 000 dollar per hektar. Sagt och gjort, man flyttade
hit och grundade sin vinfirma 2006.
Vi hade en riktigt
fin provning här och ett av vinerna som imponerade mest var 2016 Living the Limelight, ett vin som
görs till 93 procent av Petit Verdot, en sällan ”ensambuteljerad” bordeauxdruva
som brukar kännetecknas av massiva tanniner och behov av lång lagring. Men det
här vinet var sensationellt elegant, det hade en medelstor doft och smak, fint
blommig med nyanser av viol och en nästan bläckig jordighet som gav
komplexitet, och i smaken fanns både fräschör och mineralitet. Det var så
läckert att jag köpte med mig en flaska hem till kommande njutning.
Nu var vi 13
personer och skulle sitta vid ett långbord – som visade sig vara uppdukat för
bara tio personer.
”Det är inga
problem, vi fixar till det här på ett par sekunder”, sa vår servitör som var en
absolut pärla, flink och lyhörd, serviceinriktad ut i fingerspetsarna och en
absolut förebild i hur man ta emot gäster. Så serviceinriktade och trevliga skulle
vi under hela kvällen fortsatt komma att uppleva de andra servicegivarna i
matsalen. Det blev full poäng på servicen!
Jag hade hittat
tre viner från dem, det första 2016
Riesling Poet’s Leap, som görs i samarbete med Armin Diel från Schlossgut
Diel i Tyskland. ”Han söker alltid ett vin med stor fräschör och tydlig
mineralitet, ett vin med så lite fenoler som möjligt eftersom det skulle ge
vinet bitterhet”, berättade vinmakaren Gilles Nicault som sköter det dagliga
arbetet i vineriet, som ligger utanför Walla Walla. Druvorna skördas i fyra
vingårdar, framför allt Sonnet Vineyard (som ger mineralitet och struktur) som
planterades med tyska kloner av Riesling 2004, från Phil Church Vineyard i
Yakima Valley (den delen ger citrus, syra och blommighet) samt från Weinbau
Vineyard och Dionysos Vineyard. Druvorna skördas vid låga 20–21 Brix, de
pressas försiktigt i hela klasar och musten jäses sedan i ståltankar och för att
bevara fräschören låter man blockera den malolaktiska jäsningen. Vinet har en
alkoholhalt på 12.3 procent, en syra på 8.1 gram per liter och en restsötma på
cirka 13 gram per liter. Det här är ett alldeles utmärkt vin, ett av de allra
finaste av Riesling i Washington State. Det har en stor och ren doft, blommig
och aromatisk i en väldigt aromatisk stil med stor elegant, frisk syra, len
textur och till och med tydlig mineralitet. Det har en inledande mjuk
fruktsötma, men en helt torr och syrafrisk finish.
”Jag är en
enkel vinmakare, jag vet inte hur man göra några tricks och förstår i alla fall
inte varför och när man i så fall skulle utföra dem”, berättade Jim för mig en
gång.
I glaset
hade vi hans röda instegsvin, 2014
Dundee Hills Pinot Noir, som är
gott nog och verkligen visar riktningen på vinerna, även om det är de
vingårdsbetecknade och mer sällsynta vinerna som är det mest exceptionella. Det
här vinet görs av druvor från ett par vingårdar uppe i appellationen Dundee
Hills, vars röda vulkaniska jord på ett fantastiskt sätt lyfter pinotvinernas
röda fruktparfym och blommighet. Det finns en ljuvlig lätthet i det här vinet,
ändå ett seriöst djup, därtill en stor fräschör och finstilta tanniner som
håller ihop vinet. Det enda som skiljer det från en klassisk röd bourgogne är
att det vinet inte har någon kalkig mineralitet, för övrigt är det påtagligt
burgundiskt.
I glaset intill kom det vin av Cabernet Sauvignon, uteslutande faktiskt, som görs i samarbete mellan Long Shadows Vintners och den i Napa Valley smått legendariska men numera pensionerade vinmakaren Randy Dunn. Vinet hette 2015 Feather och druvorna kommer framför allt från Stone Tree Vineyard och Weinbau Vineyard i Wahluke Slope (dessa vingårdar ger struktur och en mörk och tät frukt) och The Benches i Horse Heaven Hills (fruktighet och elegans). Musten jäses i ståltankar och vinet dras sedan över till franska ekfat, cirka 90 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring. Det här är det bästa och mest komplexa av de röda vinerna hos Long Shadows Vintners. Precis som merlotvinet, var det här vinet stängt precis när det slogs upp i glaset, men med 15 minuters luft hände det saker. Det fick då en djup, tät och något koncentrerad men samtidigt stilfull och komplex doft med inslag av ceder, blyerts och bläck, jämfört med merlotvinet hade de en mycket tätare struktur med fasta tanniner, men med en överlag mycket fin balans.
Det var kul att
prova (och dricka) de tre vinerna från Long Shadows Vintners. De
har också samarbete med Philippe Melka (välkänd vinmakarkonsult i Kalifornien),
John Duval (före detta vinmakare på Penfolds, bland annat för Grange) och
Ambrogio (i Toscana). Också dessa viner är bra, men dem lämnade därhän den här
gången.
Den karismatiska rockstjärnan och vinmakaren Charles Smith har förmågan att både producera viner som är så publika att alla gillar dem, och viner som imponerar på högre och ibland också högsta nivå. Ambitionen är alltid att göra goda viner, goda att dricka som unga och om det finns potential att lagra dem också goda som mogna. En av gästerna hade med sig en flaska till restaurangen (”bring your own” mot en korkavgift är vanligt i USA, en lysande idé!) som vi med ett glatt och nyfiket ”Självklart, vad kul, vilket fantastiskt vin ni har tagit med!” från vår sommelier fick serverat för en korkavgift på 25 dollar. Vinet kom just från Charles Smith och hans K Vintners och var en 2012 The Hidden Syrah Northridge Vineyard, ett druvrent vin av Syrah från bara ett par rader i den här vingården i appellationen Wahluke Slope. Charles brukar vinifiera merparten av sina toppviner av Syrah med en del hela druvklasar och det har också skett här, i små öppna jäsningstankar med regelbunden nerpressning av skalkrosset. Vinet har en mörk och något kryddig doft, aningen köttig också, men den var till en början lite knuten och nästan stum. Först med luft i glaset, en kvart till att börja med men än mer efter ytterligare en kvart, började vinets doft att veckla ut sig och det blev allt kryddigare och djupare mörkfruktigt med tiden. Och såklart godare också. Min varmrätt hade jag dessvärre hunnit få i mig när vinet uppförde sig allra mest och bäst, men det var också gott att dricka på egen hand.
Min meny avslutades med en dessert, en god maräng med krispig yta men ett gott segt innanmäte och en liten doftnyans av rom. Till den hörde lite bakad rabarber och färska jordgubbar, lite melass av granatäpple och till det vispad grädde med vanilj.
Sammantaget blev det en underbar kväll med god mat, väldigt goda viner, en härlig miljö och en service och välvilja i absoluta toppklass. Ska du till Walla Walla är en kväll på Whitehouse-Crawford att rekommendera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar