”Frukost.”
Det
är intressant med språk, hur ett ord kan betyda olika saker. I och för sig vet
jag skillnaden i just det här ordet, att ”frukost” på danska betyder ”lunch”.
Vi helgarderade oss och gjorde den danska frukosten (lunchen) till vår frukost.
Natten i Köpenhamn var nämligen så kort att det inte fanns tid för svensk
frukost på morgonkröken. Strax före tolv steg vi således hungriga innanför
dörren på Noma och blev kungligt bemötta av hela personalstaben, en
frälsningsarmé av ödmjuk, vänlig och förväntansfull personal – det var säkert mer
än två dussin kockar, servis, sommelierer och hovmästare som tog emot och
önskade oss välkomna. Fullkomligt överväldigande, en klass för sig själv måste
jag säga.
På
Noma har man bara en meny, omkring 20 serveringar stor. Den justeras efter
behov för den som är allergisk mot något eller önskar en vegetarisk rätt.
Råvarorna är så lokala det går och man arbetar bara med det som säsongen har
att erbjuda, såvida det inte är en råvara man har fermenterat eller på annat
sätt bearbetat i någon av de speciellt inredda kammare som står på gården bakom
restaurangen.
Först
ut en champagne, 2008 Pur Meunier Brut
Nature från Christophe Mignon, en champagne gjord uteslutande av Pinot
Meunier. Den var god och förhållandevis aromatiskt snarare än fyllig, här
möttes både citrusfrukt med ett intressant inslag som av röda bär och den fanns
också en liten brödighet i doften.
Den
första aptitretaren var en tunt och aningen krispigt flarn som jag trodde var
gjort av rödbeta, men som enligt menyn bestod av fermenterade vildplommon. Hur
som helst var det ett underbart gott flarn, mjukt sötfruktigt och påfallande
syrafriskt (vilket matchade vår champagne perfekt) och med en ljuvligt somrig
arom av fläderblom. Vilken smakstart!
Direkt
därpå kom brödserveringen, ett nybakat och ganska rustikt vetebröd med saftigt
och lagom segt innanmäte och knarpig skorpa och till det ett mjukt syrligt och
mycket gott smör gjort av förstamjölken. Turligt nog fick vi påbackning av
detta goda bröd.
Näst servering bestod av fint skuren späd grön sparris i en sval buljong av
aroniabär (de har nästan samma arom som vinbär, men är lite mer blommiga) och
till det ett nästan lakritskryddigt inslag av kelp, en smakrik brunalg som
hittas i näringsrika vatten. Återigen en fantastiskt fin och elegant rätt som
är sinnrikt uppbyggd kring harmonin mellan finstilta smaker och tydliga men
eleganta aromer.
Eftersom
det var en vårmeny med mestadels grönt och för övrigt väldigt eleganta rätter,
skulle vi enligt sommelieren sikta mot finstämda viner och framför allt vita.
Jag valde det första och riktade inte helt oväntat blicken mot Chablis och där
den lilla personliga firman Pattes Loup och deras 2012 Chablis Premier Cru Butteaux.
Doften var medelstor och ganska djup, tydligt kritfet med den av kimmeridgejorden
typiskt jordkomplexa tonen av musselskal. Syran var frisk snarare än stram tack
vare att vinets kropp var så fet.
Sedan
kom en rätt som gav mig en kulinarisk orgasm. I allt sitt enkla utförande var det
en av de godaste rätter jag har ätit på år och dag. Ett potpurri av färska, ångade och grillade blad och örter, däribland
svartvinbärsblad, hade omsorgsfullt lagts upp på tallriken. Kocken som
presenterade maten (här på Noma går kockarna ut och serverar mycket av maten,
ett mycket trevligt och uppskattat upplevelseinslag) sade tydligen något om
pilgrimsmusslor också. Jag kände doften av dem men hittade inga på min tallrik
och tyckte det var lite märkligt att de hade glömt dem. Men så insåg jag att
musslorna var halstrade och karamelliserade och sedan penslade ut direkt på
tallriken. Och jag som trodde det var mönstret på tallriken! Min skam över
denna missuppfattning byttes snabbt ut ett grottmänniskoliknande stön av
välbehag. Årets rätt, utan tvekan!
Nästa
rätt var mildare och mer sublim. En len och luftig kalvdans av första mjölken
serverades med en mild och ytterst god kräm av vårens första vitlök. Till det
en mild kall buljong av korn och ett par späda blad ängssyra som gav rätten
energi och fräschör. Snygg och god och passande till chablisvinet.
Hjärtat
av löken var försiktigt grillad och den serverades med frön av vildlök i en
buljong som hade en fint placerad doft av valnötsolja.
Valnötterna
kom igen i nästa rätt, en liten tårta med spröd botten av palsternacka.
Nötterna var bara tunt hyvlade och hade en förunderligt len och söt smak med
den finaste valnötsarom man kan tänka sig. Man åt den med händerna, i en lite
god och välsmakande tugga.
Nästa
rätt hängde jag först inte riktigt med på. Jag förstod inte vad det var jag
skulle äta på tallriken och hur, bestick fanns nämligen inte. Det var väl tur
att jag först noggrant skrev ner vad det var på tallriken, så jag under tiden
kunde titta på hur mina bordskamrater gjorde. Det jag skulle sikta mot var
knytet med blad av libbsticka som var fyllda med små späda nypotatisar som var
bakade i smör inuti paketet. Till det hörde en luftig kräm med pepparrot. Vi åt
potatisarna direkt med den vässade kvisten. Förvisso en god rätt, men inte på
nivå med de andra mer arbetade och finstämda rätterna. Dessutom hade jag gärna
sett lite mer salt på potatisen.
Elegans
och en formidabel umamisötma möttes vi av i nästa servering. I en liten skål
med en svagt kryddig buljong av jäst rabarberrot med en god olja som aromgivare,
låg fyra små knyten av mild ramslök som var fyllda med fina, sötaktiga och feta
råa räkor från Skagen som bara hade marinerats en timma innan servering.
Jag
har ätit Islandsmussla vid ett par tillfällen tidigare, senast på Magasinet
Fäviken för ett år sedan. Då serverade Magnus Nilsson den rå och jag var helt
ärligt inte överväldigad av konsistensen på den feta sega mollusken.
Islandsmussla är en sällsynt typ av mussla som kan bli många hundra år gammal,
de vi nu fick här på Noma var uppskattningsvis 150 år gamla. Noma köper dem av
en skotsk dykare som plockar dem för hand.
Musslan var tillagad och hade därför en lite
lenare textur och också en mycket godare smak eftersom den var just tillagad.
Den låg i sitt skal med sin egen buljong och fina korngryn och som en extra
smakmässig spets av den saltört som hade pudrats på skalets ytterkant.
Vi
fick nu in ett extra vin, serverat blint av sommelieren som ville höra vår
uppriktiga åsikt om vinet. Det var ett vin med oklart och svagt orangefärgat utseende
och den spontana gissningen gick därför till ett ofiltrerat så kallat naturvin.
Det är alltid oerhört svårt att gissa druvsort i viner av den här typen, som
alltid har mindre karaktär av druvsort och ursprung än av framställningen (en
skalblommig ton, en rustik jordighet samt en ganska tydlig ton av brettanomyces). Om doften var lite
jordig och kryddig, hade åtminstone smaken en viss fräschör, men i min värld
var det här vinet aningen för mycket natur och för lite renhet och fräschör för
att få en ”like” av mig. Vinet 2012 Non
Tradition kom från Christian Tschida i Illmitz i
Neusiedlersee i Österrike.
Fisklever
kan lätt ge en bitter smak och känsla av tran. Det viktiga är att den är
pinfärsk, att man gör något klokt av den och att den helst serveras riktigt
kall om det är tänkt att den ska vara rå. Allt detta uppfylldes här. På en tunn
och krispig toast hade levern hyvlats tunt över och anrättningen hade fått en
liten diskret arom av havsalgen kelp. Hade jag sett rätten på en à la carte
hade jag högst troligt aldrig beställt den, så förtjust är jag inte i
fisklever, men även om det här var menyns svagaste kort måste jag ändå medge
att det var en godare rätt än förväntat.
Nästa
rätt tog sig ett par steg upp på favoritstegen. Späd vit sparris, krispigt
tillagad, skivad utlagd som en carpaccio på tallriken, omgiven av en krans av
lättångade men fortfarande spröda och doftrika blad av svarta vinbär och sedan
toppat med en krämig sås av mältat korn som var rikligt smaksatt med finsk
kaviar. Visst finns det något vegetalt och vinbärsaktigt i sparrisen (doftämnet
heter metoxypyrazin), men jag har faktiskt aldrig tänkt på att sparris och
vinbärsbladen kunde gifta sig så perfekt och till och med att lyfta varandra.
Den
här vårmenyn var verkligen sprängfylld av klorofyll och de första späda
växterna och grönsaker man kan tänka sig. En hel del av det vi fick serverat
oss plockas i skog och mark av tio kockar varje dag, men grönsaker och frukter
köper man från främst två odlare.
Varje råvara väljs ut med största omsorg och
innan de ens kommer in i produktion på riktigt har René Redzepi nagelfarit
under lupp i sitt experimentkök en våning upp, där han tillsammans med en eller
ett par kockar provlagar råvaror och rätter tills de sitter i minsta detalj.
Inget lämnas åt slumpen. Totalt sett arbetar omkring 55 kockar här varje dag,
25 av dem jobbar i service och lagar den mat gästerna äter, de andra arbetar
med mise en place och gör allt
grundarbete. Många kockar är anställda av Noma, men de allra flesta är här för
att under minst tre månaders tid praktisera och lära sig den filosofi och de
idéer och tekniker man följer på Noma. Man har också ett eget matlaboratorium
och en livsmedelsforskare anställd som inget annat gör än att studera råvaror
och mat på vetenskapligt vis. En rundtur bakom kulisserna är faktiskt väldigt
spännande och sett till den här helheten är det inte konstigt att Noma är en av
världens bästa restauranger. Det är heller inte konstigt att kalaset kostar en
skön slant. Men dyrt är det inte, verkligen inte.
Jag
har bara vid enstaka tillfällen druckit vin från Domaine Derain, nu hade
vi deras 2012 Saint-Aubin Premier Cru En
Remilly i glaset framför oss. Det här är en ekologisk odlare som gör viner
på ett avskalat vis från sina vingårdar i Côte de Beaune. Det fanns små stråk
av det vildjästa i doften, men dessa lite jordiga toner vädrades bort med
luftningen. Dock fanns jag doften vara lite mer dämpad och neutral och inte
alls lika imponerande som den i motsvarande vin (vingårdsläge och årgång) från Domaine
Hubert Lamy och Pierre-Yves Colin-Morey. Med luften vädrades inte bara vinet,
den mer vingårdstypiska stenigheten och kritfetman fick också lite mer utrymme.
Vinet var gott, friskt och mineraliskt och förhållandevis slankt, och även om
det inte direkt imponerande på mig var det gott. Och, vilket är viktigt att
poängtera, det passade väldigt bra till maten.
Jag
vet inte riktigt om det kan räknas som en egen rätt, men det blev åtminstone en
egen servering, en liten kopp med en oväntat mild buljong hummer som var
garnerad med oxalis, en variant av ängssyra. Den gav mig inte särskilt mycket,
men den var heller inte dålig.Däremot var hummern i sig god, en halv liten hummerstjärt med en kräm av huvudets inkråm och med lätt syltad krasseblad. Gott på egen hand, gott till vinet från Saint-Aubin.
Nästa rätt var också utsökt, faktiskt en av de godaste tacos jag har ätit. Föreställ dig den finaste spröda pannkaka du kan tänka på, gjord av första mjölken, den var fylld med små perfekt tillagade bitar av köttet och rommen från stenbit, därtill kål och en milt rökt ost. Det hela veks ihop och åts med fingrarna som en tacos. Herre min skapare, är det så här kul att äta tacos gör jag det gärna mest hela tiden.
”Grönsaksblomma” var namnet på nästa rätt och jag vet helt ärligt inte riktigt vad det var jag åt. Det var hur som helst en påtagligt syrafrisk men också milt söt och till texturen seg svart blomma som enligt uppgift skulle innehålla både slånbär och myror. På något sätt. Fullkomligt fel till alla tänkbara viner, men både spännande och god.
Det blev dags att byta vin, nu till det enda röda vi skulle njuta av. Lätt och elegant skulle de behöva vara, därför sökte Sir Ausonius bland bourgognerna och valde 2010 Morey-Saint-Denis Très Girard, en villages som ligger nedanför byn. Producenten var Domaine Cecile Tremblay, en framåt vinmakare som gör bra och emellanåt väldigt bra viner men som sammantaget inte har imponerat på mig. Vinet hade till en början en ganska lågmäld fruktighet, här fanns både vinbär och körsbär och doften bjöd också på en nyans av ekfat och även stråk av kalkstensjorden. Visst var det elegant och även gott, men det lyfte aldrig riktigt.
Till det röda vinet serverades den enda rätt som kunde liknas kött, ett märgben som hade marinerats med fläder i tre dygn och sedan rostats hårt vid cirka 500 grader i en ugn av typen Josper. Märgbenet toppades med papperstunt hyvlad späd vitlök och lite färskt örtgrönt (det såg ut som små knoppar av ramslök) och till detta hörde blad av sommarkål samt en sås av vinäger och blommor som jag tyckte var alldeles för syrlig för vinet till (även om vinägersyran som sådan fungerade väl ihop med det feta märgbenet).
Dock måste jag säga att såsen inte var i närheten så syrlig som de syrade grönsakerna och bären som sedan serverades på en bräda efteråt. Det var nästan olidligt surt. Inte så konstigt egentligen, de stackars ingredienserna hade legat och dragit i vinägern i ett år!
Sedan stod desserterna på tur och först ut en mild och luftigt len yoghurt av fårmjölk till vilken en kompott av vårens första rabarber hörde.
Därnäst fick en luftig dessertkaka av mjölk med en doft av rosmarin som hade fått en oväntad men god kombination av sötma och den bitterhet man uppnår när man kokar samman Gammeldansk.
Det serverades också en fin skapelse av olika typer av choklad, däribland en läckert spröd chokladdoppad mossa och ett par chokladpraliner, till vilken en syrlig ägglikör med doft av fläder hörde.
Sist men inte minst ett litet spritigt päron, inkokt och skivat och tänkt att äta med spetsigt kvistar. Gott, men lite starkt.
Det är elva år sedan jag för första gången åt på Noma. På den tiden var restaurangen helt ny och det hade bara precis börjat viskas om den. Så vitt jag minns det idag gick tongångarna då att det var en ambitiös restaurang som hade potential att bli den bästa i Köpenhamn. De kommande tio åren skulle inte bara bekräfta det, utan också positionera Noma bland de allra bästa restaurangerna i världen. Maten var ny, innovativ och stundtals helt egen, hyllad och älskad eller provocerande och märklig beroende på vem man frågade.
Vinfilosofin var till en början högst normal, men genom åren kom den att utvecklas mot mer eller mindre extrema så kallade naturviner och till slut var måttet rågat för de gäster som liksom jag och mina vänner inte alls begriper oss på den typen av viner. Det var till slut, till allra största del, det märkliga sommelierhantverket, som fick mig och många andra att tröttna.
Sedan de mest militanta naturvinsfasonerna
lämnat huset och René Redzepi och hans team tillbringat en tid i Japan för att
bland annat inspireras, kände vi att det var dags att göra ett återbesök för
att skaffa oss en uppdaterad bild av var Noma står 2015. Och det fick vi, minst
sagt. Det blev ett oförglömligt besök med ett av det bästa och varmaste
värdskap jag har sett på åratal, bland den bästa och mest fantastiska mat jag
har ätit på väldigt länge och med en redan i mitten av måltiden så stark
längtan tillbaka hit igen att jag inte kunde låta bli att hålla mig för skratt.
Hur kan man längta till något man precis upplever?
Jag tycker om att ha fel, det är bara ur
våra fel som vi verkligen lär oss något nytt. Att ha fel är inget större fel,
felet ligger i att inte erkänna det. Således, jag hade fel om Noma, i alla fall
det Noma jag just nu åt på. Noma är en magisk upplevelse. Noma är utan
diskussion värda tre stjärnor i Guide Michelin, om det nu ska värderas. Noma är
tveklöst en av världens bästa restauranger. Och, som sagt … jag längtar redan
tillbaka till Noma innan eftersmaken ens har lagt sig.
1 kommentar:
Klart avundsjuk :-), var där för 8 år sedan typ, lite när det låg i sin linda- man märkte redan då att det var ngt i hästväg..
Skicka en kommentar