Tanken var att inviga caféets uteservering denna dag, men
regn och rusk och kyla fick mig att ändra planerna. Istället för grillat kött i
all enkelhet planerades middagen inne på chefs
table. Iväg till leverantörerna för att plocka ihop råvaror till en helt
annan meny. Bland annat fick jag tag på en rejäl tryffel från Périgord, fin
tysk sparris, kaninlår och fina grönsaker. Väl i köket på Café Rotsunda kunde
alla råvaror läggas upp för beskådan och planering av kvällens meny.
Jag var inte sugen på champagne utan inledde vinpaketet
till menyn men en frisk men också djup och nästan fet 2012 Chablis Premier Cru Fourchaume Héritage från stockar
planterade 1937 i lotten l'Homme Mort. Producenten bakom detta kristallklara,
eleganta och imponerande vin är Domaine d'Henri, grundad av Michel Laroche
sedan han lämnat firman Michel Laroche som han och hans far drev i många år
innan den växte och blev så stor att Michel själv inte längre villa vara kvar i
verksamheten och därför sålde den. Domaine d'Henri är hans nya firma och den
kommer att vara liten och familjär. Och fokuserad på högsta kvalitet!
Första rätten var krispig baby gem med fantastiskt fin, nästan sötsalt och smakrik ansjovis från
Spanien och den smakrika olivolja som de låg i. För att göra sallaten riktigt
krispig fick den ligga i isvatten ett par timmar innan servering. Enkelt och
gott.
Nästa rätt var en tartar av pilgrimsmusslor, fint hackade
och smaksatta med salt, finrivet citronskal och lite fint skuren rosmarin från
örtagården på Café Rotsunda. Till det lite av en smakrik räkmajonnäs och
finplockad dill. Det här är en snabb och enkel rätt att göra, det tar inte mer
än ett par minuter att hacka ihop och smaksätta tartaren och den passar väldigt
bra till de flesta typer av lätta och eleganta vita viner.
Vi körde ännu en rätt till chablisvinet, nykokt tysk
sparris med dill- och löjromshollandaise. Superenkelt, gott och passande på en
uteservering på senvåren. Just ja, uteserveringen hade ju inte öppnat än…
Tack vare den feta såsen ville jag servera nästa vin i
vinpaketet redan nu och dekanterade därför vinkällarens sista flaska 2005 Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes,
ett druvrent vin av Roussanne från en liten lott med gamla stockar hos Château
de Beaucastel. Vinet hade en djupt halmgul färg med en antydan av
mognad, en stor och rätt honungslik doft och fet, rik och ganska fyllig kropp …
men här fanns också en antydan av kork som bara växte och växte ju mer luft
vinet fick. Så fruktansvärt irriterande!
Istället serverades ett annat vin med än tydligare
mognad, 1998 Puligny-Montrachet från
Etienne
Sauzet. Visst fanns här oxidationstoner, men jag skulle snarare
beskriva dem som rimliga med tanke på vinets snart 17 år än något som kan
tillskrivas förtida oxidation. Vinet hade en läckert nötig doft och en nästan
jordrökig komplexitet och även om smaken hade tappat en del av sitt ungdomliga
sting, fanns det fortfarande en viss fräschör kvar.
Jag föredrog
dock nästa vin i serveringen, ungdomligt och fet, blommig och tydligt stenfruktig
med nyanser av gula plommon, vanilj och med ett uns av passionsfrukt. Min
första tanke var riktigt bra vit bordeaux eller kanske mer troligt en riktigt
bra fatjäst Sauvignon Blanc från Kalifornien. Jag siktade på Kalifornien och
där Napa Valley och Robert Mondavi Winery, vilket var rätt. I glaset en fortfarande
ung 2007 To Kalon Vineyard Fumé Blanc
Reserve. Det passade fantastiskt bra till sparrisen.
Sauvignonvinet från Robert Mondavi Winery satt också som
hand i handske till nästa rätt, grillad bläckfisk med citron, olivolja,
salttorkad kapris och persilja. Kombinationen byggde väldigt mycket på vinets
feta kropp och texturen på bläckfisken, citrustonerna i rätten och vinets
fräschör och sältan i maten som balanserades vinets syra. Också det här en rätten
är superenkel att göra. Pysslet ligger i att rensa bläckfisken, men det går
faktiskt utmärkt att göra den med fryst bläckfisk också.
Vi bytte färg på vinet, nu ett elegant och tydligt moget
men fortfarande fruktigt rött vin som tack vare mognaden var lite klurigare att
ursprungsbestämma. Rätt ofta börjar gissningarna i Bordeaux eftersom de flesta
av oss har en större referens på mogna viner därifrån än från annat håll. Jag
lämnade dock Bordeaux rätt snabbt, vinet hade en lite för sötmogen frukt för
det (visst, det kunde ha varit ett vin från en varm årgång, eller från
Pomerol), så jag funderade istället på Kalifornien, men jag tyckte nog att
tanninerna var lite för mjuka för det. Slutledningen blev Rhônedalen, den södra
delen. Och mycket riktigt var det så, det mjukt fruktiga, lätt mognadsrostade
och komplexa vinet, varas fruktighet drog åt hallon och plommon, kom från Château
de Beaucastel och var deras 1985
Châteauneuf-du-Pape, vilket också förklarade nyanserna av lakritsrot
(Grenache har nästan alltid en sådan kryddighet) och brettanomyces (som den här
egendomens viner ofta har).
Vi njöt av de här vinet till nästa rätt, kokt och sedan
smörbrynt svensk färskpotatis med champinjoner och över det rikligt med
färskriven sommartryffel från Périgord. Det var en god rätt, jag älskar
potatis, men jag var nog lite besviken på tryffeln, som inte alls var så
parfymerad som väntat. Snart kommer den australiska vintertryffeln och den
brukar vara helt formidabel.
Sjysta lökar blir man glad av. Jag hade tagit små
schalottenlökar och bakat dem sous vide
med madeiravin, salt, peppar och timjan i 60 grader under 30 minuter. Lökarna
grillades sedan hastigt under gaslåga och de serverades med en tryfferad
lökkräm, en fond av lök och rotsaker samt friterade lökringar.
Det är helt okej att hoppa mellan vinstilarna så länge
vinerna matchar rätterna och nästkommande vin inte lider av föregående vins
fyllighet och smakbalans. Dock är jag lite tveksam till att kasta in söta viner
mitt i ett vinpaket. Nu gjorde jag ändå det, men det blev bara ett litet glas 1988 Vin Santo från Badia
a Coltibuono och appellationen Val d'Arbia. Trots att vinet var 26 år
gammalt var det livfullt och hade den läckra karamelliga och fatoxiderade
nötighet som den här typen av vin ska ha. Jag är svag för söta viner, men
använder dem tyvärr alldeles för sällan.
Till det söta vinet serverades en rostad brioche toppad
med hyvlad anklever och över det fint riven sommartryffel och ett litet uns
brynt smör. Just det brynta smöret och rostade brödaromen var tänkta av spegla
vinets nötiga oxidationstoner.
En liten paus är alltid välkommen i större menyer och
därför gick jag ner i vinkällaren och hämtade upp en frisk, fräsch och fruktig
röd bourgogne av dignitet, 2009
Charmes-Chambertin Grand Cru från Domaine Arlaud. Det här är en av mina
favoritfirmor för röda viner i Bourgogne, de gör alltid mycket eleganta viner
med intensiv rödfruktighet, stor fräschör och tydlig mineralitet. Det blev ett
uppskattat mellanspel.
Väl tillbaka till chefs
table serverades nästa röda vin i vinpaketet, mörkt till utseendet men med
en mogen nyans i kanten, medelstor och djupt fruktig till doften, men också här
med en fin mognadston som drog lite åt torkad frukt, söt tobak och även lite
tryffel. Smakmässigt var vinet drygt medelfyllig, mycket fint balanserat och
nästan yppigt till frukten, lent och riktigt gott. Vinet kom från Sonoma County
och firman Silver Oak Cellars och var deras 1997 Alexander Valley Cabernet Sauvignon. Jag hade valt att servera
vinet direkt ur flaskan, men det blommade upp så fantastiskt i glaset att det
hade varit klokt att luftat det i karaff. Det här vinet är förvisso 17 år
gammalt, men det känns fortfarande ungt och kommer att hålla sig i fin form i
minst tio år till.
Kaninlåren hade gnidits in med salt och vitpeppar, lags i
vakuumpåsar med lite timjan och rosmarin från örtagården, lite citron samt
ankfett. Jag körde dem sedan sous vide
vid 66 grader i 90 minuter och grillade sedan låren på utomhusgrillen. De
serverades med en velouté av kålbuljong, spetskål, vitt vin och grädde och hade
späd blomkål och spetskål som garnityr i såsen. Det hela toppades med friterad
svartkål.
Peter Michael Winery är en gammal
trotjänare i vinkällaren på Café Rotsunda. Jag började dricka vinerna för över
20 år sedan och har köpt dem regelbundet sedan 15 år. Vinerna har alltid varit
underbara, rikt fruktiga och läckert fatkryddiga, men också med en elegans och
i vissa vingårdslägen också en mineralitet i smaken. Att jag inte längre
dricker dem lika ofta handlar snarare om min själv, jag har nämligen successivt
förändrat min preferens för viner och går idag alltmer mot lättare viner med
större uttryck av mineralitet och fräschör. Den 2008 Ma Belle Fille jag öppnade den här kvällen kom till osten
(Brillat Savarin med ett nöt- och fruktbröd), den var dock trots sju års ålder
fortfarande ungdomligt fruktmättad, citrusfet och rik med inslag av kryddiga
ekfat, och det var tyvärr ett lite för kraftigt vin. Jag hade gärna sett det
till en smakrikare maträtt där både rostade stektoner och tillbehör med fet
textur finns med och möter upp vinets motsvarande egenskaper. Det här vinet
skulle jag gärna ge ytterligare tre till fem års mognad för att komplexiteten
ska utvecklas.
En liten rödvinare till går ju alltid ner tänkte jag och
hämtade upp ett källarsvalt syrahvin från favoriten Cayuse Vineyards i
sydöstra Washington State. Christophe Baron gör fantastiska viner från de
steniga jordarna här i Walla Walla Valley och den 2007 Syrah Cailloux Vineyard jag öppnade var fortfarande ung och
tät med djup mörk bärfrukt och den kryddighet som alltid är så framträdande i
hans viner. Jag förstår att man ofta misstar hans viner för att komma från Côte-Rôtie,
de är mäktiga och parfymerade, lakrits- och örtkryddiga och även lite violblommiga. Sjukt gott, men ungt.
Café Rotsunda har en imponerande lista av exklusiv sprit
och den stod nu på tur att inspekteras. Det blev först ett litet glas 1993 Marc de Bourgogne från Domaine
de la Romanée-Conti, den finaste sorten av marc i Bourgogne. Basen är
druvkrosset från firmans fina grand crus
i Vosne-Romanée och spriten mognar sedan i 20 år i fat som tidigare har hyst
vinerna. Det här är rikt, fint druvaromatiskt, rustikt och elegant på samma
gång, här finns milda nyanser av vanilj från faten och den komplexa nyans av rancio (fatoxidation) som bara tålmodig
väntan på fatlagringens mystiska effekter kan skapa. Himlagott om man frågar
mig.
Men jag kan ju inte låta gästerna gå från
Café Rotsunda utan att bekanta sig med min absoluta favoritdryck, den kryddiga
och söta likören från Les Pères Chartreuse. Jag valde en Chartreuse Verte V.E.P., den tioåriga
fatlagrade versionen.
Summering: 2
gäster, 6 Riedelglas, 9 viner och lite sprit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar