Dirty Harry och moget rött vin, det var temat för årets
första filmfestival på Café Rotsunda. Den första filmen kom 1971 och blev
snabbt en klassiker. Rollen som den hårdföre polisen Harry Callahan var först
tänkt för Frank Sinatra, men under planeringen ändrade man sig, anlitade Clint
Eastwood (som tidigare mest var känd för spaghettivästernfilmer som Den Onde,
Den Gode, Den Fule) och skrev om manuset att bättre passa honom. Det var nog
ett klokt drag, Clint Eastwood blev Dirty Harry för en hel värld av filmälskare
och det finns nog inte en pojke i världen som inte har pekat med fingret mot
sina kompisar och sagt "Make my day, punk".
Grabbarna var samlade, chefs table dukat och
stobildsteven på laddad med filmgodiset. Först i glaset en 2010 Chassagne-Montrachet Premier Cru La Boudriotte från Domaine
Fontaine-Gagnard, ett vin som var oväntat generöst och fruktmättat.
Rent spontant kunde vinet lika gärna vara en modern, elegant men fortfarande
solmogen chardonnay från Kalifornien, eller kanske snarare från det lite
varmare området Mâconnais än från Côte de Beaune. Någon direkt mineralitet stod
faktiskt inte att finna och fruktkroppen var fet och nästan citrusoljig. Vinet
var gott, men det kändes faktiskt lite slappare än väntat och var snarare likt
2009 än 2010 rent årgångsmässigt. Med luften började vinets komplexitet
långsamt att växa fram, men något stort vin är det inte.
Långlagrad jamón
iberico bellota hade skurits lövtunt och stått framme i ett par timmar att
tempereras och därmed lyfta fram ess nötiga aromer mer. Kylskåpskall skinka
(och andra fina charkuterier också för den delen) bjuder aldrig på samma
smakrikedom som tempererade. Jag gjorde också rostad brioche med grovhyvlad
gåsleverterrin och flingsalt. Dessa delikatesser var tack vare det feta och
salt perfekta tilltugg till vinet.
Den tyska sparrisen kokades al dente och serverades med lite halvbrynt smör (denna magiskt goda
krydda!) med krossade saltrostade hasselnötter och persilja. Här byggde jag
smakmötet på smöret för att matcha vinets rikare kropp och de rostade
hasselnötterna för att spegla den ibland lite nötiga fatkaraktär som vinerna
från den här domänen ofta har.
Jag tog nu fram ett mer elegant vin, svalt serverat vid
cirka tolv grader. Vinet kom från Domaine William Fèvre, i min värld
en av de allra bästa producenterna i Chablis, och var deras 2012 Chablis Grand Cru Bougros. Vinet
är fortfarande ungt, kristallklart rent fruktigt med en uttalad kritmineral,
som är så läcker att matcha med eleganta rätter av fisk och skaldjur, och med
en stor fräschör och finess. Jag är oerhört förtjust i vinerna från den här
firman, mycket just för deras precision. Vi drack hälften av vinet och sparade
resten till ostserveringen.
En liten tartar
av finskuren pilgrimsmussla, smaksatt med rivet citronskal, en hel del
limesaft, salt, vitpeppar och fint skuren rosmarin stod näst på tur. En mild
smaksättning av finplockad dill och en relativt smakrik räkmajonnäs hörde också
till.
Så var det dags att kliva på de mogna röda vinerna. Jag
hade börjat med att slå upp ett glas av gårdagens 1985 Châteauneuf-du-Pape från Château de Beaucastel för att
kalibrera gommen på moget. Vinet hade stått öppet sedan kvällen innan, men
flaskan hade stått kallt eftersom det gör att vinet håller bättre. Det hade
hållit sig rätt bra i den öppna flaskan och bjöd på en lätt jordig och
soltorkat fruktig arom, men ganska snabbt började vinet anta mer murkna
fruktaromer med inslag av skogsgolv och torkad svamp, för att en kvart senare
förlora det sista vitala det hade kvar.
Diamond Lager
hade dekanterat ett vin som kändes betydligt äldre, det hade en brunare
färgnyans, ett större inslag av torkad frukt och tuggtobak, det hade en hel del
rustika toner av torkad svamp och jordighet och hade dessutom en nyans av te.
Smakmässigt var vinet påtagligt moget och till och med lite trött. Under en
halvtimmas tid blommade vinet först upp och kändes lite piggare med en
tilltagande frukt, sedan gick det ner sig och förlorade mer och mer av sin
frukt och de vi tyckte var ganska gott. Därefter dog det helt. I glaset en 1961 Château Lafite-Rothschild från
Pauillac. Kul, men inte särskilt gott.
Två viner, båda från 1985, blint serverade sida vid sida.
Den här leken gör vi ofta, Bordeaux mot Kalifornien. I unga viner är det alltid
superlätt att avgöra ursprunget på vinerna, även om man väljer det mest
eleganta och "bordeauxliknande" vinet från Kalifornien och det
fylligaste och mest fruktdrivna moderna "kaliforniska" vinet från
Bordeaux. Med mognad minskar denna skillnad drastiskt och vinerna drar åt samma
håll. Nu hade vi två trettioåringar framför oss. Det var väldigt lätt att
pricka in vinerna, det första av dem hade nämligen en lite yppigare frukt och
något rikare kropp, precis som väntat av det ändå klassiska vinet 1985 Cabernet Sauvignon SLV (det står
för Stags Leap Vineyard) från Stag's Leap Wine Cellars i Napa
Valley. Tanninerna fanns fortfarande kvar, men de var fint polerade av ålder
och bäddades in fint av frukten. Det här vinet var direkt det läckraste, det
som kändes yngst och mest spänstigt, och det kom långsamt att utveckla mer
mogna och komplexa nyanser ju längre det stod i glaset. Det var väldigt gott.
Fullt moget var det fortfarande inte, tio år till är inget problem för det här
vinet.
Vinet i glaset intill var inte lika intensivt i doften,
men allt som fanns där var otroligt finstämt och läckert. Frukten var inte alls
lika yppig, men den fanns fortfarande där. Däremot hittade jag både grafit och
lite ceder och en slags grusig komplexitet i doften. Smakmässigt var vinet lite
slankare, men mer precist fokuserat och dess struktur och längd var avsevärt
mycket mer påtagliga. Det här vinet hade precis som de andra vinerna
dekanterats ungefär två timmar tidigare, men det fortsatte att utvecklas ju
längre det stod i glaset. Det var ett fantastiskt läckert och gott vin och när
kvällen summerades var det också det bästa vinet. Det vin Fantomen hade tagit
med var inget mindre än 1985 Château La
Mission Haut Brion från Graves. Ett verkligt grand vin!
Jag hade lite kanin kvar från gårdagen och bakade dem på
precis samma sätt sous vide i 66
grader under 90 minuter. Därefter slängdes de hastigt på glödhet grill för att
få lite stekyta. De serverades med en tryfferad lökkräm, schalottenlökar bakade
sous vide med salt, peppar, ankfett och madeiravin som också grillades på
hastigt. Lite krispigt friterad svartkål hörde också till, liksom den sky som
kom från kaninerna och läkarna. Magnifikt gott till vinerna, om jag själv får
säga det.
Ytterligare två viner och återigen samma årgång och ett
från Kalifornien och ett från Bordeaux. Men yngre. Även om båda vinerna var
klassiska, var skillnaden dem emellan mindre. Den här gången stod bordeauxvinet
först, det hade en ganska rik frukt, men utan att uppfattas som solmogen och
sötaktig, istället var det en stramhet och elegans och även en diskret
fatrostad ton som mötte näsan. Det var inte alls lika djupt och nyanserad som
vinet från Château La Mission Haut Brion, men det var klassiskt elegant och
till känslan mer dominerat av Cabernet Sauvignon. Det Fantomen hade dekanterat
och serverad var 1994 Château
Mouton-Rothschild från Pauillac, ett vin jag vid många tillfällen tidigare
har druckit och funnit vara riktigt gott med tanke på årgången. Det är inte
imponerande, men det har en viss komplexitet och är i allra högsta grad
njutbart. Om det lever upp till sin klassificering är en helt annan sak.
Utmanaren var riktigt god, även denna med en mer solmogen
och djup frukt med tydliga inslag av mörka körsbär och svarta vinbär, rätt
befriad från ekfat (trots att vinet har mognat i till hälften nya amerikanska
ekfat) och med en något stenig mineralton i doften. Smakmässigt var också det
här vinet både yngre och yppigare och dess tanniner var förvånansvärt silkiga.
Årgången är magnifik, bättre än samma årgång i Bordeaux, och det har såklart
bidragit till att denna 1994 Alexander
Valley Cabernet Sauvignon från Silver Oak Cellars och deras vingård
i nordöstra Sonoma County är ett så underbart gott vin. Det här vinet tyckte
jag vann påtagligt på luftningen, det var också till känslan ett betydligt
yngre vin än det från Château Mouton-Rothschild.
Kalventrecôte stod på menyn, rejäla bitar grillades (ute)
och de serverades till smörslungade haricots verts med doft av kryddkrasse,
champinjoner som hade stekts i ankfett och sedan kokats in med lite Dijonsenap,
vitt vin och grädde och över det hela lite grovriven sommartryffel från
Périgord. En supergod och lättlagad rätt som tack vare elegansen låg på samma
nivå av smakrikedom som vinerna och tack vare den något krämiga texturen i
champinjonerna fångade upp och polerade vinernas tanniner. De mogna aromerna i
vinerna speglades med både grillytan, svampen och tryffeln.
Kanske är det ett ålderstecken, men jag har noterat att
jag senaste året har druckit betydligt med mogna kaliforniska viner än unga.
Jag har alltid vetat om att mina älskade kaliforniska cabernetvinet har en
fantastisk lagringspotential, den är minst lika bra som den för klassiska
bordeauxviner, ändå har jag druckit vinerna unga. De senaste åren har jag i
allt större utsträckning köpt viner från privata samlare i USA och har blivit
närmast besatt av dessa viner med låt säga ungefär 15 till 30 års ålder, ibland
också äldre än så.
Samtidigt kan
jag inte låta bli att älska vinerna när de är unga och fullpackade av solmogen
och rik frukt, som det ljuvliga vin som Diamond Lager nu skänkte upp. Det var
yppigt, samtidigt mycket elegant och trots sin ungdom också komplext. Min
första tanke var att vinet kom från Bond, och det var rätt, däremot tyckte jag
att vinet hade en så fin mineralisk struktur att jag trodde det kom från en
bergsvingård. I själva verket var det 2005
St Eden, en närmast ren cabernet från en svagt böljande vingård mitt i den
östra delen Oakville, där jorden har ett unikt inslag av järnoxid som verkar
lyfta fram fint blommiga och rödbäriga nyanser i den annars djupa frukten. Det
här är gudagott, redan nu som ungt. Det ligger tack och lov en del Bond i
vinkällaren på Café Rotsunda och det är med spänning jag ser fram emot att
njuta av dem när de har fyllt 20 år, eller mer.
Summering: 4 gäster, 8 viner, 12 Riedelglas och ett par
Margaritas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar