Äntligen tillbaka till Chablis, den årliga resan då
senaste årgången ska utvärderas, den här gången den sett till odlingen
komplicerade men till vinkvaliteten superba årgången 2016. Det är alltid lika
intressant att lyssna runt bland folk, både i branschen och utanför, hur de
talar om årgångar. Med risk för att verka präktig och vara en fånig
besserwisser, vill bestämt säga att det mesta som sägs om årgångar hit och dit
saknar relevans. Man verkar nämligen vilja såga en årgång för dess väder
enbart, som 2016 i Chablis och 2004 i Bourgogne, eller höja den skyarna för att
en vintidning hyllar den, som 1997 i Napa Valley (medan den mycket mer
balanserade 1998 sågades vid fotknölarna). Man vill också såga en årgång för
att den gav för liten skörd, eller för att den gav för stor skörd, att den var
för kall eller för varm. Och så vidare. Men väldigt få bedömare lägger manken
till att verkligen prova det som landade i flaskorna. Skickligt hantverk,
tekniskt kunnande, känsla för detaljer och en vansinnigt noggrann selektering
av druvor leder även i den svåraste av årgångar till riktigt bra viner. Således
har jag druckit helt magiskt bra viner de flesta ”dåliga” årgångar, likväl som
undermåliga viner i de allra ”bästa” årgångarna. Jag berättar gärna om årgången
som sådan rent generellt, men jag vet att varje del av ett distrikt och till
och med varje vingård i ett distrikt har haft sina fördelar och nackdelar nästan
varje år. Lägg därtill varje odlares skicklighet, och alla former av
bedömningar av en årgång som helhet faller hårt som ett korthus i blåst.
Men visst, 2016
i Chablis är generellt sett ett väldigt bra år, sett till alla de viner jag har
provat, men lyssnar man på odlarnas berättelser om hur säsongen var och hur
lite vin som gjordes, är årgången minst sagt katastrofal och den allra värsta
som Chablis har skådat … någonsin!
Lunch på en vingård kan vara det trevligaste som finns.
När jag reser runt vill jag hålla luncherna så enkla och korta som möjligt. Att
slösa bort dyrbar provningsmöjlig tid under lunchtid för att äta känner jag
inte för. Äta kan jag göra snabbt, och då gärna tillsammans med vin. Annars
vill jag från morgon till sen eftermiddag vika tiden till att prova vin – det
är ju därför jag reser till vinland.
Men lunchen på
Château de Maligny med Jean-Paul Durup på den anrika 208 hektar stora firman Domaine
Jean Durup som i mångt och mycket på 1970-talet bidrog till att Chablis
faktiskt kunde utvecklas till det fantastiska vindistrikt det är idag.
Lite ost, helt enkel, som Emmental och
Brillat-Savarin och en annan mild komjölksost i stil med Brie. Tre perfekta
ostar till chablisviner.
Och så lite charkuterier; en underbar kokt skinka, en fin
saltad och lufttorkad skinka, lite salami, en stor skiva gåsleverterrin, en
underbar lantterrin och en len rilette av griskött. Därtill stora, nygräddade
och saftiga gougères.
Domaine Jean-Durup gör en stor mängd
viner under olika serienamn, vi fokuserade på vinerna från en av deras bra
egendomar, l’Églantière. Det blev väldigt många viner, men tre av dem vi hade
till lunchen var tre olika tappningar av kvalitetsnivån chablis. Alla tre är liksom firmans andra viner jästa i ståltankar,
ek anser man döljer vinernas mineraliska kvaliteter och därmed reducerar känslan
av unik terroir. Unik terroir var det dock frågan om i följande tre viner.
Det första av
dem var 2015 Chablis Vigne de la Reine,
som kommer från en vingård i Vau Mignotte strax utanför hembyn Maligny i
nordvästra Chablis. Doften var återhållen och knuten, tydligt mineraliskt och
nästan lite örtig på det sätt som vinerna från 2004 var i sin ungdom och smaken
var absolut knastertorr och mineraliskt stringent med en för årgången oväntat
frisk syra. Livligt och med god energi, och helt klart i överkant av den
kvalitet jag vanligen väntar mig på nivån chablis.
Vinet intill kom
bokstavligen från en vingård intill, bara 200 meter ifrån i den lilla dalgången
Vau Martin. Gjord på samma sätt, denna 2015
Chablis Carré de César, ändå väldigt olika. Visst fanns här samma
mineraliska och örtiga spänst, men djupet var större och kroppen lite fetare,
trots det måste jag säga att det var ett mer stramt strukturerat vin, kanske
också ett litet steg mer imponerande.
Det vin jag
tyckte allra bäst om var dock 2015
Chablis Marche de Roi, som kommer från en ganska brant och faktiskt
sydostligt exponerad sluttning (ovanligt för chablis, så gott som alla sådana sluttningar är klassade som premier cru) i en smal dalgång mellan
två förstklassiga premier crus,
Montée de Tonnerre i väster och Mont de Milieu i öster. Mer eller mindre hela
dalgången ägs av Jean Durup och han gör ett par viner härifrån. Det här vinet
är det bästa, det har samma härligt mineraliska struktur och spänst som de två
tidigare vinerna, men en fetare och djupare kropp, lite högre syra och längre
smak. I stort sett ett litet hopp upp i alla discipliner.
Visst provade vi ett flertal trevliga och bra viner på
nivån premier cru också, men jag blev
faktiskt än mer imponerad av instegen. Så det blev såklart ytterligare ett vin
på nivån chablis, ett helt underbart sådant, 2015 Chablis Vieilles Vignes. Det är i sig inget unikt med gamla
vinstockar, men man måste bestänka att Chablis höll på att försvinna från
jordens yta efter först vinlusen, sedan de två världskrigen. Gamla stockar här
i Chablis är de från 1970-talet!
Det här vinet
kommer från tre vingårdslotter, den ena planterad 1942, den andra planterad så
tidigt som 1926. Den tredje lotten planterades 1906 och är idag den äldsta
vingårdslotten i Chablis. De gamla stockarna förklarar en hel del av vinets
djup och densitet, men alltjämt är vinet format av sin strama syra och tydliga
mineralitet.
Väl tillbaka på vårt härliga hotell, Le Moulin des Roches
(3 rum, underbart!), blev det eftermiddagsdrink på den soliga altanen. Vi hade
nämligen varit smarta nog att köpa med oss en kall flaska 2015 Chablis Premier Cru Vaillons från Domaine William Fèvre, en
firma som aldrig gör en besviken. Årgången är lite större än de klassiska 2010,
2012 och 2014, men tack vare att vinet är ung är det ordentligt stramt hållet.
Frukten är dock fin, and aning blommig och ljust fruktig i både sval (citrus)
och lite solig stil (vit persika), men allra mest njöt av den påfallande
fräschören i vinet nu på den solvarma terrassen. En utmärkt upptakt på den
stundande middagen.
Det blev lite återbesök till provade flaskorna och jag
kunde inte låta bli att slå upp ett glas av den alldeles utomordentliga 2015 Chablis Les Vénérables, som görs
från de äldsta vingårdslotterna som medlemmarna i La Chablisienne har. En
del stockar är mellan 80 och 100 år gamla. För att vara en ”vanlig” chablis, har det här vinet en ovanligt
djup och fet doft och smak, dess doft är tydligt märkt av den jordiga
mineralitet och komplexitet som oftare är mer typisk för viner på nivån premier cru. Och såklart har vinet en
stramhet och en frisk syra. Det är utan tvekan det bästa av de sex viner på
nivån chablis som görs på La Chablisienne och det härliga med den här
specialtappningen är att det är en så pass stor cuvée att man lätt kan få tag
på den. Ett bra år gör man nämligen 260 000 flaskor av det!
Kooperativets medlemmar har ägor i nästintill varje
förstklassig grand cru och premier cru, och ett av mina
favoritviner från kooperativet är det från Valourent, en premier cru som tyvärr inte är särskilt omtalad – märkligt med
tanke på dess utomordentliga kvalitet, och dess unika läge direkt i anslutning
till sluttningen med grand crus, på
den nordöstra sidan. Vi hade provat 2015
Chablis Premier Cru Valourent och hade inte behövts någon förklaring till
vinets personlighet, ”som en blandning av finessen i premier crus och tyngden i
grand crus”, eftersom det var precis exakt så som vinet både doftade och
smakade. En god tyngd, ett djup, en fetma med inslag färska matiga ostron och
en ljuvlig frisk fruktighet med nyanser av vit persika, därtill den typiska
jordighet och kritighet som den för Chablis så karaktäristiska jorden ger i
sina finaste viner. Ungt, helt klart, men tack vare den yppiga och djupa
kroppen riktigt gott att dricka redan idag.
Ett annat av
favoritvinerna är det från Montée de Tonnerre, som ligger öster om sluttningen
med alla grand crus. Här är jorden
mager och stenig med ett ordentligt inslag av den fossilrika typen kimmeridge
och den markerar tydlig plats i vinet genom en påtaglig mineralisk karaktär och
stramhet. Den 2015 Chablis Premier Cru
Montée de Tonnerre vi drack var fullkomligt magnifik, såklart ung och
stramt hållen, men breddad och balanserad med den årgångstypiska rikedomen tack
vare sommarvärmen just det här året. Trots denna rikedom är vinet till bredden
maxat av syra och fräschör och det är ett sagolikt gott vin. Att njuta av redan
idag, men också över de kommande 20 åren.
Och på tal om 20 år, nästa vin vi fick från La
Chablisienne var faktiskt (helt otippat) en 1998 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre. Det hade en vackert
gyllenskimrande halmgul färg, en doft med tydlig mognad som gav uttryck i
mandelnyanser, kanderade citronskal, gula äpplen och nygräddad brioche, men
också med ett förstärkt intryck av den steniga kimmeridgejorden genom sina feta
toner av musslor och köttiga ostron. Smakmässigt var vinet fortfarande torrts
och stramt, syran var god och uppfriskande snarare än friskt stram, vilket
troligen också berodde på att kroppen hade breddat sig och tagit större plats
än strukturen under de nästan två decennier som hade passerat sedan födelsen.
Intressant är att vinet absolut inte visade på oxidation och trötthet, bara på
helt rimligt förväntat första mognad. Gott!
En firma jag har hållit av sedan mitt första möte med den
i mitten av 1990-talet är Domaine des Malandes, som grundades
av Lyne Marchive för 32 år sedan. Nu gör hon sitt sista år i ledningen, från
och med 2018 är det sonen Richard Rottiers (som gör utmärkta viner i
Beaujolais) och dottern Amandine som tar över. Självklart var en lunch med Lyne
ett måste för att prata om allt som hade varit, tacka för en rolig och lärorik
vänskap som har varat i två årtionden och även blicka framåt och undra vad hon
ska ta sig för framöver. Det blev en hel del provande, men till lunchen
plockade vi upp en 2009 Chablis Premier Cru
Vau de Vey ur hennes privata vinkällare. Vinet var förslutet med
skruvkapsyl, enligt Lyne den allra bästa förslutningen för de eleganta och
transparenta chablisvinerna (jag håller självklart med, något annat går ju inte
att göra), vilket också har bidragit till att bevara vinet väl. Det hade dock
en mognadston i doften, en ton som egentligen vittnar om ett äldre vin än bara
åtta år, men smakmässigt var vinet stramt och komplext och hade precis den
friska syra och kritiga mineralitet som är väldigt typisk för den svala
vingården Vau de Vey, även i så varma år som 2009.
Jag bör lägga till att det var över 40 grader varmt i
Chablis de här dagarna och därför såg vi fram emot något svalt och fräscht till
lunch. Det fick vi till förrätt, mogen men friskt smakande och framför allt
kall melon (därmed dämpas upplevelsen av sötma) med krispig gurka och en
ljuvligt krämig mozarella. Kanske inte bästa maten till chablis sett till
melonens sötma, men just nu kändes det trevligt som tusan.
Vi fortsatte på temat Domaine des Malandes, men
tog nu in en 2007 Chablis Grand Cru Les
Clos, ett vin som också hade börjat visa en viss mognad. Min erfarenhet av
vinerna från den här domänen är att de mognar en aning fortare än de från
exempelvis La Chablisienne och toppfirmor som Raveneau, Dauvissat, Tribut och William
Fèvre, men att de också (såklart) utvecklar en underbar komplexitet tidigt. Som
väntat var den mineraliska strukturen fortfarande tydlig, kroppen nästan fet
(lite grand samma känsla som när man äter ett riktigt matigt ostron) och
frukten mer intorkad med nyanser av kanderade citronskal, torkat gult äpplen
och kvitten. Fet, men absolut helt torr och till och med stram smak. Under en
halvtimmas tid i glaset utvecklade vinet allt större komplexitet och även
kraft, och det kom därför att fungera utmärkt till varmrätten.
Det blev en kalvschnitzel, först grillad och sedan
bräserad i chablisvin och grädde tillsammans med smörstekta champinjoner.
Därtill bara smörslungade haricots verts. En precis så rustik och enkel
huvudrätt man kan förvänta sig som lunch i Frankrike.
”Enkel, vinanpassad
mat, lika passande till vitt vin som till rött”, tänkte jag och precis så var
det, vårt mogna vin från Les Clos fungerade precis lika bra som det röda som
Lyne serverade.
Det röda kom från henne son Richard Rottiers, som
sedan 2007 gör lite vin från ett par hektar arrenderade i Moulin-à-Vent i
Beaujolais. Han sköter vingårdarna helt ekologiskt och göra verkligen bra viner
som ligger i framkant och hör till det övre kvalitetsskiktet i trakten. Årgång
2016 blev dessvärre svår för honom på grund av en hagelstorm i början av juli,
vid mitt besök hos honom strax därefter såg vingårdarna ganska medtagna ut.
Därför blev jag väldigt glad över hans 2016
Moulin-à-Vent var så fin som den var, medelstor och mörkt bärfruktig med en
lätt vegetal kryddighet från de stjälkar som medföljer i jäskaret, fint
mineralisk med en liten nyans av grafit och med en medelfyllig, fint
strukturerad och elegant fruktig kropp. Super till kötträtten, och faktiskt
också till den senare serverade osten.
Vi avslutade måltiden med en lokal komjölksost som jag
faktiskt aldrig tidigare hade provat, men direkt satte upp på listan av ”måste
ha” nästa gång det beger sig, nämligen Abbaye de Pierre-Qui-Vire. Den har
ungefär samma fina kryddighet som en bra Pont l’Evèque, men samma milda smak och
feta lena textur som Brillat-Savarin. Vilken briljant kombination!
Tillbaka till hotellet blev det återigen en svalkande
eftermiddagsdrink på terrassen, nu från Pattes Loup som är den bästa mer
naturvinsorienterade producenten i Chablis. Utöver att Thomas Pico arbetar just
med naturliga metoder, såklart helt ekologiskt i vingårdarna, med naturlig
jäsning i bland annat cementägg och därefter ytterst liten svaveltillsats, är
det intressant att han har ett par särbuteljeringar från väldigt okända premier crus. En av dem är den 2014 Chablis Premier Cru Beauregard vi
hade köpt och kylt ordentligt innan vi njöt av den på vår solvarma terrass en
eftermiddag. Just det här vinet kommer från en 1.20 hektar stor lott i den här
vingården och det är jäst i neutrala 600 liter stora ekfat. Thomas, född 1984,
gjorde sina första viner 2006 och med tio års erfarenhet i ryggen gör han
betydligt bättre och elegantare viner än tidigare. Det här var precis det vi
önskade, elegant och stramt med en sval och stram frukt och en underbar
mineralitet. Det här vinet, och andra viner från Pattes Loup, blir det helt köp
av till Café Rotsunda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar