Med omkring 100 resdagar om året är en inbjudan till en
privat middag ”hemma hos” mycket mer personlig och trevlig än att sitta ensam
på någon restaurang någonstans. Den här kvällen bjöds jag hem till den
legendariska vinmakaren David Adelsheim i hans hus som ligger mitt i den egna
Quarter Mile Lane Vineyard uppe i Chehalem Mountains. Det här var den första
vingården som David planterade 1972 och han gjorde det framför allt med Pinot
Noir med kloner han då inte riktigt visste vilka de var, men också med en liten
lott med Sauvignon Blanc och Merlot och ett dussin andra sorter. Idag är denna
lott omplanterad och det är numera enbart Pinot Noir som odlas här.
David var en av
de första vinodlarna i Oregon, bara tio år tidigare hade Richard Summers varit
den första odlaren då han drog igång sin Hillcrest Vineyard med Vitis vinifiera och snart anslöt sig
även David Lett med sin Eyrie Vineyard och Dick och Nancy Ponzi med sin Ponzi
Vineyards till skaran av pionjärer.
”Vi var inte
flera vinproducenter i Oregon vid mitten av 1970-talet än att vi kunde samlas
kring ett lite större köksbord”, berättar David Adelsheim när vi står i hans
kök och småpratar medan han iklädd förkläde lägger sista handen vid råvarorna
till kvällens middag.
Bordet var dukat
för tre, utöver mig själv och David också hans hustru Eugenia Keegan som är
ansvarig för alla de vingårdar (totalt 284 hektar) och vinfirmor (däribland
Gran Moraine, Penner Ash Vineyards och stora Willakenzie) som ägs av imperiet
Jackson Family Estates. Utsikten kunde man verkligen inte klaga på, solnedgång
över Quarter Mile Lane Vineyard och dalgången nedanför appellationen Chehalem
Mountains.
Även om dagen inte hade varit påtagligt varm, kändes det
ändå uppfriskande med ett glas kyld rosé som aperitif. Den kom i form av en 2016 Willamette Valley Pinot Noir Rosé
från Adelsheim
Vineyards (såklart), jäst i ståltankar efter att musten har fått upp
mot 18-20 timmars skalkontakt till en vackert rosa färg. Det är en charmerande
rosé med fin smultron- och hallonfruktig doft och lika charmig smak som dock är
torr och bjuder på en trevlig syra. Inte stort, men gott och funktionsenligt.
Willamette Valley är en av de viktigaste och även bästa
producenterna av hasselnötter i världen. Innan vinet tog över här var i stort
sett all odlingsbar mark på flacklandet planterad med hasselnötsträd. Än idag
är det så och odlingen av nötter växer faktiskt, de små och ofta knotiga träden
täcker stora arealer. Så här års ser de övergivna ut, blomningen sker först i
slutet av sommaren och början av hösten, sedan växer nötterna fram under
vintern och skörden sker i början av våren. Självklart fick vi lite fina färska
hasselnötter som David bara hade rostat i ugnen, de var gudomligt goda, fjärran
de ofta oxiderade och något bittra nötterna vi köper i matbutikerna i Sverige.
Lite saltrostade mandlar, stora saftiga oliver och lite lokala charkuterier
bjöds också som fingerplockmat till det goda rosévinet. En perfekt start medan
vi småpratade.
Eugenia serverade middagens första vin, 2014 Chardonnay från distriktet
Yamhill-Carlton och firman Gran Moraine. Vingården, 89.10
hektar stor, planterades klart 2005 och hyser huvudsakligen Pinot Noir av ett
antal olika kloner, men också lite Chardonnay av klonerna Dijon 76 och Dijon
95. Det är intressant att se hur kvaliteten på chardonnayvinerna här i Oregon
har höjts sedan jag besökte regionen första gången för 15 år sedan. Då var de
bleka, ändå smöriga och fatmärkta, idag är de eleganta med en stor fräschör och
en mycket klokare vald ekfatshantering. Det här vinet hade en ren och ganska
sval frukt som någonstans kunde placeras mitt emellan den burgundiska och den
lite rikare amerikanska, men det som gjorde vinet så elegant var fräschören,
syran och den utsökta balansen.
David hade lagat en god första rätt med halstrade stora
räkor, agnolotti och smörstekt king
oyster svamp, lite finskuren sticklök och en svampbuljong. Riktigt gott och
trevligt. Att äta hemlagat är alltid trevligt och här i centrala delen av
Willamette Valley är det dessutom oftast bättre, här finns det fortfarande inte
särskilt många bra restauranger. De två bästa jag känner till är The Painted
Lady, en högsatsande ambitiös fine dining som jag tidigare har beskrivit i
känsla som ett litet French Laundry, och Jory som är en förstklassig amerikansk
restaurang i det exklusiva spahotellet Allison Inn. Sedan finns det såklart ett
par helt okej restauranger och en och annan bra men inte imponerande mexikan.
”Om vi bara
skulle ta tio år tillbaka i tiden, tvingades vi åka in till Portland för att
hitta något bra ställe att äta på, det har blivit bättre nu men vi har en bra
bit kvar för att restaurangerna ska leva upp till nivån på vinkulturen här i
Willamette Valley”, berättar David för mig.
Till varmrätt blev det lax, vilket kanske kan tyckas vara
lite tråkigt för en svensk som är uppvuxen på norsk lax. Skillnaden är dock
avsevärt! Laxen här i Oregon är vildfångad ute i det iskalla havet utanför
Portland och den har en fetare textur och större smakrikedom än den lax vi är
vana vid. David hade bara halstrat laxen och serverade den med en klassisk
smörsås, lite lättkokt broccoli och små bakade potatisar. I Sverige hade vi
troligen serverat ett smakrikt vitt vin till en rätt som denna, här i Oregon
väljer man nästan alltid rött vin till laxen och då självklart av Pinot Noir.
Pinotvinet kom såklart från husbonden själv, Adelsheim
Vineyards, men det var inte direkt något dussinvin som David hade
ställt fram. Etiketten var gammal, det såg jag, och äldre såg jag också att
vinet var eftersom man hade angivit Polk County som ursprung – det här var
nämligen innan appellationen Eola-Amity Hills hade skapats (det skedde 2004,
ungefär vid den tiden då de övriga underappellationerna i Willamette Valley
etablerades). Sedan såg jag årgången och vingårdens namn och blev med ens
väldigt nyfiken och upprymd, vingården är en av de allra bästa och mest kända i
hela Oregon, och årgången var bra utan att vara imponerande. Det vin David
precis hade dekanterat var en 1993 Pinot
Noir Seven Springs Vineyard. Färgen vittnade inte alls om någon större
mognad, tvärtom hade den fortfarande kvar mycket av sin mörka körsbärsröda ton
och inte ens kanten på vinet var ljusnat eller orangefärgat. Doften visade dock
en liten mognad, men mer den typ av jordighet som träder fram efter låt säga 10
år än den mognad man känner när frukten har torkat in och doften domineras av
multna löv, torkad svamp och tryffel. Nej, här var det minsann mer liv i luckan
och jag noterade fortfarande en fin bärighet. Smakmässigt medelfyllig mot det
lite lättare hållet till, kanske en aning kort i eftersmaken, men det som fanns
här var riktigt trevligt och gott. En positiv detalj var att vinet fortsatte
att utvecklas med luft, det här vinet tänkte inte vika ner sig. Det var
verkligen superintressant och gott att få njuta av en del av Oregons korta men
fina historia.
Till vinerna, både det vita och det röda, serverades
också lite lokala ostar. Alla var av komjölk och sånär som en var det också att
hårdare slag. Tyvärr hade jag inte namnet på dem. Jag åt dem istället för att
memorera dem, det brukar också fungera.
Att Pinot Noir täcker 73 procent av den planterade
arealen i Willamette Valley är inte konstigt. Den här soliga men inte varma
regionen är utmärkt för Pinot Noir, som stilmässigt ligger mer åt det klassiska
Bourgogne till än Kalifornien just eftersom det sällan blir varmare än 28-30
grader här. Jordarna varierar en hel del och därmed finns det också ett tydligt
ursprung för terroir i vinerna i
Oregon. Det märker man inte minst när man provar viner från exempelvis
Bergström Wines och Ken Wright Cellars som producerar viner från många olika
vingårdslägen i många underappellationer. Helt klart noterar man skillnader
mellan vinerna.
Skillnaderna kan
också upplevas i helt närliggande viner, som den 2014 Pinot Noir White Rose Vineyard och den 2014 Pinot Noir Guillen Vineyard som kommer från intilliggande
vingårdar uppe i Dundee Hills och båda vinifieras med försiktighet av den
utmärkta producenten White Rose Estate, som hör till de
allra vackraste egendomarna och vinerierna jag har sett.
White Rose
Vineyard är 4.05 hektar stor, den ligger på en svag östexponerad sluttning på
250 till 270 meters höjd med röd vulkanisk jord av typen Jory och den
planterades mellan 1978 och 1981 med Pinot Noir på egna rötter av klonen
Pommard. Det här vinet är liksom alla pinotviner från White Rose Vineyard ljust
och påfallande elegant och lätt i sin kropp (de hör till de ljusaste och mest
finstilta i Oregon), men det har en fin och nästan lite saftig rödfrukt med en
fin blommighet och nyanser av te och de stjälkar man låter följa med i
jästankarna. Någon ek noteras inte, det gör man inte i vinerna härifrån.
Den bara 1.60
hektar lilla Guillen Vineyard ligger alldeles intill, bara en liten aning högre
upp på sluttningen. Här planterade man 2001 i identisk jord och på amerikanska
rotstockar Pinot Noir av klonen Dijon 115, så det finns skillnader i läge,
ympning och klon mellan vingårdarna. Det här vinet har också en fin rödfrukt och
blommighet, därtill samma aromatiska nyans av stjälkarna, men vinet är lite
jordigare och kryddigare och har inte riktigt samma yppighet som det från White
Rose Vineyard. Vilket som är bäst av de två är svårt säga – de är egentligen
lika bra, bara nyansskillnader olika.
Att Chardonnay har börjat hitta rätt här i Oregon märks
allt tydligare under mina resor hit. Numera hittar man faktiskt en hel del
enastående viner av världsklass och den här resan har visat mig ett par av dem.
Från att tidigare har gjort fylligare och ekfatsmärkta viner, har Josh
Bergström på den drygt 24 hektar stora familjeägda firman Bergström Wines de
senaste fem sex åren gjort allt mer eleganta viner med större klassiskt
uttryck. Josh, som har gjort vinerna sedan första årgången 1999, har börjat
skörda tidigare för fräschörens och elegansens skull och han har dragit ner
andelen nya ekfat från 40-70 procent till idag som mest 15 procent. Stilen är
avgjort mycket bättre och mer ärlig den som Josh skolades till i Bourgogne.
Sedan 2008 gör
man två chardonnayviner och även dessa har gått igenom en förändring till det
mer eleganta. Med 2015 Old Stones Chardonnay positionerar han sig som en
av de allra vassaste vinmakarna i disciplinen Chardonnay här i Oregon (Walter
Scott är ett annat toppnamn). En stor del av druvorna kommer från den svala på
300 meters höjd i Eola-Amity Hills (som i sig redan är en förhållandevis sval
appellation i södra Willamette Valley) belägna Temperance Hill Vineyard, skäl
nog att förklara den svala frukten, friska syran och strama smakupplevelsen.
Att vinet dessutom är jäst i neutrala franska ekfat har ytterligare befäst
transparensen och finessen i vinet. Blint hade jag troligen kunnat ta vinet för
en bra villages från Meursault …
Ken Wright gjorde sitt första vin i Oregon redan 1986, då
på Panther Creek som han var med att grunda. Det var dock sedan han startade
den egna Ken Wright Cellars i mitten av 1990-talet som allt verkligen tog fart.
Ken har inte bara varit en skicklig och medveten odlare, han har också i allra
högsta grad varit delaktig i utvecklingen och skapandet av de olika
underappellationerna i Willamette Valley, inte minst den AVA han själv har som
bas, Yamhill-Carlton AVA. Dessutom är han en av de mest hängivna ambassadörerna
för sin region.
En provning med
Ken, och än hellre en vingårdstur med honom, är bland det mest givande man kan
göra i Oregon. Det blev såklart en faslig massa provande av både hans vanliga
”line-up” och ett antal högintressanta experimentviner han gör. Morgonbesöket
drog ut så mycket på tiden att jag bjöds in till en enkel lunch tillsammans med
hela personalen – varje dag i två decenniers tid har Kens fru lagat lunch till
alla medarbetarna. Den här dagen blev det goda kycklingspett med grönsaker och
till det bara en god sallad och lite sötkryddig barbecuesås. Superenkelt, vi åt
med händerna, men också supertrevligt och supergott!
I glaset då? Självklart ett vin från Ken Wright Cellars, en
fint svaltempererad 2015 Pinot Noir
Savoya Vineyard av klonerna Dijon 115 och Dijon 777 som är planterade i en
sedimentär jordtyp man kallar Willakenzie på 106 till 138 meters höjd i
appellationen Yamhill-Carlton. Vinet är fortfarande ungt, men det har en god
fruktighet med viss intensitet, mest röda bär som hallon, och smakmässigt
medelfylligt och lent till frukten men klassiskt och något ungdomligt stramt
och syrafriskt. Visst var det gott nu, och extra gott i all sin enkelhet
sittandes på en plaststol utanför vineriet med ett grillspett i handen, men
allra bäst kommer vinet att uppföra sig om tre till fyra år och då serverat vid
perfekta 16 grader i en stor bourgognekupa vid ett seriöst måltidsbord.
På tal om Bourgogne – jag blev också inviterad till
30-årskalaset hos Domaine Drouhin, som sedan David Adelsheim hade övertygat familjen
Drouhin om potentialen i Oregon och visat dem en egendom i Dundee Hills, kom
att etablera sig här. För vinodlarna i Oregon var det såklart en stor händelse
att en anrik vinodlarfamilj från Bourgogne kom till dalen, men familjen Drouhin
var mycket försiktiga och hade inte för avsikt att tala om för amerikanarna hur
man gör vin. Och helt ärligt är det inte deras viner per se som har gjort dem omtalade, vinerna är egentligen rätt
medelmåttiga, istället är det deras bidrag med erfarenhet och nya idéer som har
kommit väl till pass, liksom den uppmärksamhet Oregon har fått genom dem. När
man möter familjen här tillsammans med traktens vinodlare och vinmakare ser man
med en gång hur älskade de är.
Vi serverades
såklart en hel del bra viner här, men det jag tyckte bäst om var deras 2005 Pinot Noir Laurène ur dubbelmagnum
som man serverade rikligt av. Man skulle kunna tänka sig att vinerna från en
klassisk producent i Bourgogne skulle bli mer bourgogneliknande, men jag är
övertygad om att vinmakaren Véronique Drouhin håller mig när jag säger att
vinet mycket mer ligger i linje med den mörkare och lite jordigare fruktighet
som kännetecknar Dundee Hills. Det har inte den lite yppigare och mer saftigt
röda fruktighet jag finner i många andra viner härifrån, det är snarare lite
rustikt och klassiskt återhållsamt – precis så som familjens viner i Bourgogne
är.
Det var ett stort party ute på egendomen och såklart
kunde man inte förvänta sig några större lukulliska orgier matmässigt. Det blev
lite grillad kyckling (som hade en fin smak av ”riktig” välmående kyckling), en
sallad av majs och lök med basilika och mynta, en annan sallad med krispig
gurka och yoghurt med lite fänkål i, samt en sallad med rostade brödkrutonger
och tomater. Dessutom en god modell större slider
med pulled pork. Trevlig picknickmat
helt enkelt, ackompanjerat av massor av trevliga människor, goda viner och
levande musik – utomhus, i vingården!
Maggie Harrison är en av de finaste människorna i
Willamette Valley, en underbart mjuk och filosofisk person med värme och
passion, vilket också genomsyrar de viner hon sedan 2005 gör under den egna
etiketten Antica Terra. Stilen har alltid varit rik och yppig, ett arv
från sin läromästare Manfred Krankl på Sine-Qua-Non som är det enda vineri som
Maggie har arbetat på innan hon kom till Oregon (Manfred Krankl var i allra
högsta grad inblandad i att hon flyttade till Oregon). Det jag nu upplevde var
en något stramare och mer mineralisk stil i vinerna, de kändes på många sätt
mer naturliga och äkta, och mer transparenta än tidigare.
Här i Oregon var
det Pinot Noir som Maggie satsade på, men 2009 gjorde hon för första gången
också ett chardonnayvin. Mitt möte med Maggie i vineriet i Dundee började just
med vitt, hennes 2014 Aurata, till
vilken druvorna (100 procent Chardonnay) kommer från Shea Vineyard i
Yamhill-Carlton. Här var det minsann inte frukt, kropp, fetma och ekfat som
gällde – nej, stilen är betydligt mer återhållsam och stram och kan bäst
beskrivas som sval (trots att årgången var varm), absolut torr, frisk och
stenigt mineraliskt, transparent helt enkelt. Frukten drog åt citronskal och
gula äpplen och av någon anledning hittade jag till och med små vegetala stick
i doften. Läckert, stramt och väldigt personligt.
Maggie lagar gärna mat, hon föreslog själv att hon skulle
komma göra ett gästspel på Café Rotsunda, men den här gången blev det betydligt
enklare än så. Hon skar helt upp en tallrik med jamón iberico som vi njöt av
som salt, fett och lätt nötigt tilltugg till chardonnayvinet. Och det passade
såklart helt fantastisk väl ihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar