Ungefär 5 000 kronor, alltså fem tusen kronor! Det
var inte så mycket som middagen för två kostade. Femtusen kronor var däremot kostnaden
för de två viner vi fick hälla ut i vasken till följd av C7H5Cl3O,
eller 2,3,4-Trichloranisole som man
uttyder den kemiska formeln, eller som vi på ren vinsvenska säger; korkdefekt.
Få saker är så irriterande som just korkdefekt när man förväntansfull plockar
fram en fin flaska man har sparat för en framtida middag, planerar en passande
maträtt till, tempererar det rätt och sedan varsamt drar korken ur flaskan …
bara för att upptäcka en dämpad fruktighet och den orena lukten av klor och
dålig kork.
Det här
problemet har varit betydligt större tidigare om åren, jag skulle tro att
närmare sju till tio flaskor av hundra var korkdefekta under 1990-talet. Tack
vare forskning, noggrannare och mer effektiva metoder att kontrollera korkar
och såklart en mycket bättre grundkvalitet på korkarna, har den siffran sjunkit
till en eller kanske två orena flaskor av hundra. Men vad gör det när två av
våra exklusiva viner den här kvällen visade sig vara drabbade av just dålig
kork.
Vinerna ifråga var först en 2008 Château l’Evangile from Pomerol, ett förstklassigt slott som
sedan 1990 ägs av Domaines Barons de Rothschild som också äger Château
Lafite-Rothschild. Egendomens 22 hektar stora vingårdar är till 80 procent
planterade med Merlot och 20 procent med Cabernet Franc och det är också i det
häradet som cuvéen i vinet brukar ligga på. Hade det inte varit för korkdefekten,
hade vinet uppvisat en djup och mörk frukt som nu vid nio års ålder hade börjat
att utvecklas åt en första komplex nyans av jordighet och tryffel. Smaken var
medelfyllig och sammetslen med fina tanniner, en liten mineralitet, en fin
fräschör och en sett till totalen utsökt balans. Men, korkdefekt.
Det andra vinet
som var orent till följd av korken var 2002
Vecina från Bond i Napa Valley, ett druvrent vin av Cabernet Sauvignon från
en sluttningsvingård strax nordväst om Yountville. Det här är i grunden ett
mycket yppigare och djupare vin än det från Pomerol, men med några extra års
lagring har vinet såklart tappat lite hull och vunnit en större finess. Vecina
var tillsammans med Melbury vinerna som grundade Bond i årgång 1999 och det är
ett vin som tack vare sin struktur behöver minst sju åtta års lagring från
skörden för att börja öppna upp sig. Såklart hade jag sett fram emot denna
nolltvåa – men den här gången fick den åka i vasken snarare än i gommen.
Tyvärr!
Vi började kalaset på den solvarma uteplatsen med ett
rejält glas svalkande Gin Tonic, gjord med lika delar av Thomson Gin och
vanligt Tonic Water med zest av lime och en stjärnanis som krydda. Det här är
en unik fransk small batch gin,
tillverkad av druvor och smaksatt med 15 macererade och destillerade botanicals, däribland kaviar från
Aquitaine (Bordeaux) och fina vingårdspersikor.
Nästa Gin Tonic gick också lite grand utanför den
klassiska normen. Jag hade gjort den med den spanska Gin Mare, en
medelhavsinfluerad gin smaksatt med oliver, rosmarin, timjan och basilika,
också den här med lika delar tonic men nu med Mediterranean Tonic Water från
Fever-Tree. Jag spann vidare på medelhavskänslan genom att smaksätta min Gin
Tonic med ett par blad av färsk rosmarin, lite zest av citron och en grön
spansk oliv.
Själva middagen skulle bestå av tre rätter med varsin
grillad forell till förrätt. Jag hade bara rensat forellerna och sköljt dem
noga, sedan snittat skinnet på ett par ställen och saltat och pepprat dem
ordentligt. I buken lade jag in kvistar av persilja, timjan och rosmarin, sedan
band jag ihop forellerna. De vändes i grädde – en mycket bättre teknik än att
vända dem i olja – för att de inte skulle fastna på grillgallret när de sedan grillades
under kanske åtta nio minuter. Salt och peppar, lite citronsaft, sedan klart
att serveras. Jag hade gjort en dillmajonnäs till, för övrigt inga andra
tillbehör.
Fantomen hade tagit med sig en vit bourgogne, 2009 Criots-Bâtard-Montrachet från Domaine
Fontaine-Gagnard, en totalt 12.00 hektar stor familjefirma i
Chassagne-Montrachet som gör ett stort antal fina, djupa och mineraliska viner.
Just det här vinet kommer från en 0.33 hektar liten lott planterad mellan 1930
och 1979 i denna totalt sett 1.56 hektar lilla grand cru som ligger i direkt anslutning till Bâtard-Montrachet.
Det här vinet är jäst i lika delar nya och äldre 228 liter stora ekfat och
visst finns det en liten fatkryddig nyans i doften och tack vare den något
solvarmare årgången ett stort djup, men såklart också en klassisk
kalkstensnyans som fundament i doften och smaken. Med luft blev det här vinet
än mer komplext och den lilla skvätt som fanns kvar i flaskan dagen efter var
verkligen läckert nyanserad och stram. Sjukt gott och inte minsta molekyl av premox heller för den delen!
Tre timmar innan
servering jag dekanterat en 2014
Hermitage Les Rocoules från den lilla förstklassiga hantverksfirman Marc
Sorrel, som har sitt säte mitt i staden Tain l’Hermitage. Firman
grundades 1928, men först 1978 buteljerade man sina viner under egen etikett och
Marc Sorrel tog sedan över ansvaret 1982 från sin far Henri, som gick bort två
år senare. Då hade man bara 2.00 hektar stora vingårdarsägor i Hermitage, vilka
han senare kunde komplettera med ytterligare 2.00 hektar, och även små lotter i
Crozes-Hermitage. Man gör två vita viner från Hermitage och den vi nu hade i
våra glas görs till cirka 90 procent av Marsanne och resten Roussanne från i
genomsnitt 50 år gamla stockar. Liksom det andra vita vinet är de här jäst i
stora franska ekfat, inte ett enda av faten är nya (sådana finns inte i den
lilla vinkällaren hos Marc Sorrel) och vinet får sedan en 18 månader lång
uppfostran i faten.
Det är ett
underbart vin, fortfarande ungt och lite knutet, fint blommigt med en nyans av
honung, citrusskal, en liten mandelnyans som med åren kommer att utvecklas till
hasselnötter. Som väntat noterar man också en läckert stenig nyans. Klassiskt
så det förslår och liksom den vita bourgognen hade det här vinet också blommat
ut än mer i flaskan till dagen därpå.
Lamm skulle det bli till varmrätt. Jag hade köpt två fina
bogar som jag kryddade på med salt och peppar, sedan stekte runt om i olivolja
med vitlök i pannan, innan de bakades i 150 graders ugn under drygt två timmar
med lite vitt vin, vatten, rosmarinkvistar och timjan. Stekskyn kokades hastigt
ihop till en god sås och till lammet serverades sedan bakade tomater (vitlök,
timjan, salt, peppar och olivolja), lite stekt sticklök och haricots verts. Vid
sidan om serverades en kräm av getost med persilja, salt, peppar och citron.
Ja, så hade vi problem med våra valda röda viner, därför
fick det bli plan B, dock en mycket bra sådan som lika väl hade kunnat vara en
första plan. Jag dekanterade därför en veritabel hundrapoängare, 2002 Cabernet Sauvignon Hillside Select
från familjefirman Shafer Vineyards i Stags Leap District. Vinet görs uteslutande
av Cabernet Sauvignon från en vingård med vulkanisk jord på den lägre
sluttningen av Vaca Mountains alldeles bakom vineriet. Det här är ett seriöst
vin, liksom firmans andra viner en praktpjäs med generös och koncentrerad frukt
som nu vid en ålder på 15 år har börjat anta en lite mer elegant skepnad,
fortfarande med en generösare frukt än vad mer klassiska viner skulle ha och
med en väldigt fin tanninstruktur som nu har polerats av. Ett riktigt gott vin,
fortfarande ungt (15 år på det här vinet är absolut rimligt) och massivt, men
med elegans.
Mer finess och klassisk struktur hittade vi dock i nästa
vin. Jag hängde på temat 2002 och Cabernet Sauvignon men tog mig allra längst
upp i dalgången Napa Valley till enastående Chateau Montelena, vars
viner är långlivade och klassiskt strukturerade. Såklart valde jag toppnumret 2002 Estate Cabernet Sauvignon som
kommer från de bästa lotterna (planterade 1972 och 1974) av de 33.80 hektar som
är planterat med Cabernet Sauvignon i de magra vulkaniska stenjordarna i de
42.55 hektar stora vingårdarna som ligger intill vineriet i Calistoga längst
uppe i norra Napa Valley. Ett par procent av Cabernet Franc ingår alltid vinet,
som efter jäsning har lagrats under cirka 20 månader i 225 liter små franska
ekfat, men till skillnad från Hillside Select som är lagrat i helt nya fat, är
bara omkring en fjärdedel av faten nya här. Stilmässigt är det här vinet
stramare, mer elegant, det har förvisso en mörk och tät fruktighet men helt
utan den solsötma man finner i vinet från Shafer Vineyards, det är dessutom påtagligt
mer mineraliskt och mindre ekfatskryddigt. Och det är helt sagolikt gott. Tack
vare finessen var det godare till den eleganta lammrätten.
Det blev en nätt liten ostservering också. En skiva
brioche rostades i torr stekpanna och på den revs rikligt med 30-månaders Comté
och över det australisk vintertryffel. Enkelt och gott. Jag själv tycker bättre
om att dricka vitt vin till ost än rött, det röda har en tendens att ta över
ostens elegans, dessutom vill jag ha svalka och fräschör i vinet till den feta
ostan. Således åkte de kylda flaskorna från första serveringen fram igen.
Fullträff!
Dags för ännu en kall Gin Tonic, nu gjord på klassiskt
möjliga sätt med den utmärkta ginsorten Tanqueray No 10, som jag håller som en
av de allra bästa, med lite citronzest och helt vanlig Indian Tonic från
Schweppes. Och massor av is såklart.
Dessert och dessertvin glömdes faktiskt bort, men jag
kunde inte låta bli att äta upp min beskärda del av det söta medan jag städade
undan. En god chokladmousse med hallon.
Summering: 2
gäster, 4 korrekta viner, massor av Gin Tonic och 12 Riedelglas
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar