Walla Walla ligger långt
bort. Fem timmars bilresa från Willamette Valley (eller drygt fyra från
Portland) och mestadels utefter Columbia River. Motorväg och öken varvas med
märkliga bensin- och matstopp och ett par små orter, två dammbyggen och
egentligen mest tråkigt landskap – utöver stundtals väldigt vackra och
dramatiska naturscener med den livliga floden, de dramatiska geologiska
formationerna och bergen som floden har ätit sig ner i och en och annan vacker
vykortsvy av annat slag. Men timme efter timme efter timme innan man kan ta av
mot den lilla gömda och glömda orten Milton-Freewater som av någon outgrundlig
anledning etablerades här mitt i ökenlandskapet 1868 och 1873 fick sitt namn
Milton (tilläggsnamnet Freewater kom först 1951, då man som nybyggare i trakten
utlovades fri tillgång på vatten att bevattna sina odlingar med – ett smart
sätt att få folk att vilja bosätta sig här mitt i öknen).
Hit åker jag emellanåt för att prova vin,
just här i Walla Walla och än mer i The Rocks District of Milton-Freewater i
södra Walla Walla (i delstaten Oregon) odlar och gör man nämligen helt
fantastiska viner av främst Syrah, men också en den gröna Rhônedruvor och i
mindre utsträckning Cabernet Sauvignon, som dock kan vara bländande bra.
Efter en lång dag i bil
och en varm (40 grader) eftermiddag i vingårdarna i The Rocks District of
Milton-Freewater, kom jag till staden Walla Walla för att bo och äta. Middag
blev det på den italienska restaurangen Passatempo
Taverna på 215 West Main Street. Det är en rätt trevlig restaurang som
rekommenderas av lokalbefolkningen, men även om personalen var vänlig och
välkomnande och maten vällagad och god (utan att rocka världen), fanns det en
del egenheter som jag inte begriper mig på. Lite stökigt och slarvigt med meny
och vinlista som finns på nätet som inte överensstämmer med verkligheten, sedan
osäkerhet och okunnighet om vinerna när man frågar, att man glömmer att lämna
fram meny när man sätter sig, dessutom en märklig luftfuktare ovanför huvudet om
man sitter utefter den ena väggen på innergården. Till slut blev det så fuktigt
att det blev lite regnskog över det hela. Men som sagt, trevligt och god mat …
och väldigt vänligt.
Är man tokig i god burrata, då väljer man
burrata om man ser den på meny. Och det gjorde jag här. Den kom i en djup skål,
mild i smaken och len som vispad grädde i texturen, och serverades med goda
solmogna tomater (det är verkligen säsong för den här), massor av persilja och
basilika, lite nymalen svartpeppar och en ganska fruktig olivolja. Det här var
precis det jag var sugen på efter en lång dag i 40 graders stekande solhetta.
Visst hade det varit gott
med rött vin, den här delen av Oregon och Washington State är ju allra bäst på
Syrah, men just med tanke på värmen och att jag var sugen på något lite lättare
till middag, valde jag vitt. Lokalt såklart, det gör jag alltid, franska viner
dricker i Frankrike och italienska viner i Italien … eller hemma. Vinet kom
från en av de små men högklassiga firmorna här, en då av Matt Reynvaan nygrundad
firma (2007) jag upptäckte på en av mina första resor i trakten för kanske fem
år sedan eller så, Reynvaan Family Vineyards. Jag blev redan då väldigt imponerad
och vid återbesök senare har denna känsla förstärkts. Matt Reynvaan är en
fantastisk vinodlare och vinmakare.
De är framför allt kända
för sina syrahviner, som är enastående, men nu hittade jag deras 2014 Queens Road White ($99 på listan) som
kommer från deras In The Rocks Vineyard i The Rocks District of
Milton-Freewater i det allra nordöstra hörnet av Oregon, bara 25 minuter bilväg
söder om staden Walla Walla. Det här vinet görs till cirka 70 procent av
Marsanne och 30 procent Viognier som vinifieras separat i neutrala 228 liter
stora franska ekfat och trots värmen i vingården har man låtit vinet genomgå
full malolaktisk jäsning. För att lyfta fräschören och minska uttrycket av fat,
har man låtit lagra vinet i små steel
drums, ett begåvat grepp som verkligen har belönats i ett vin med stor
elegans. Jag noterade den lilla honungsnyansen och fetman från Marsanne, men
också blommigheten och tonen av aprikoser från Viognier och samspelet är minst
sagt lyckat!
Jag velade ett tag vid
valet av varmrätt, hittar jag bläckfisk på menyn brukar jag ta in det, men att
beställa in bläckfisk från Medelhavet när man sitter mitt i öknen i nordvästra
USA känns inte vidare begåvat. Eller? Nej, det fick bli popettine de maiale, köttbullar av lokalt uppvuxen gris med ricotta
och en kräm av polenta med inslag av brynt smör och timjan. En rustik och enkel
rätt, lokal dessutom, och till vinet passade den precis lika bra som
bläckfisken hade gjort. Således ett klokare val.
Whitehouse-Crawford på 55 W Cherry Street är en av de mest omtalade restaurangerna i
staden Walla Walla. Här har jag ätit ett antal gånger och alltid känt mig nöjd
men kanske inte exalterad. Det är en snygg restaurang, inhyst i ett gammalt
industrihus med tegelväggar och högt till tak, ett vineri bakom glas i ena
delen av matsalen och ett öppet kök i den andra. Det är här, vid bardisken
framför det öppna köket, jag brukar äta middag när jag är i Walla Walla.
Här tänkte jag mig en
tidig första middag innan huvudmiddagen skulle avnjutas senare på kvällen (det
finns en anledning till att orden förmiddag, middag och eftermiddag existerar)
och därför siktade jag på ett par smårätter. Den första som kom in var en
rykande varm och ganska matig krämig soppa av majs och sommarsquash med en
liten touch av poblano chile som hade
strimlats ner i soppan och gav ett skönt sting av hetta.
Två vita viner valdes, båda
på glas och det första av dem krispigt ungt och stramt, 2016 Sauvignon Blanc från Walla Walla Valley och den i det ”anrika”
producenten Pepper Bridge Winery som grundades av Norm McKibben år 1998
(ja, det är tidigt i historien om vinet i Washington State). Vinet är en cuvée
av 92 procent Sauvignon Blanc och åtta procent Sémillon som till två
tredjedelar kommer från den stora men omtalade Les Collines Vineyard och en
tredjedel från Seven Hills Vineyard alldeles intill The Rocks District of
Milton-Freewater. Neutral ek till 70 procent, resten i cementägg, en klok
vinifiering som lyfter fram det man vill ha och inte döljer något alls. Det
hade precis de attribut jag hade förväntat mig, en fint blommig och lite citrusfruktig
doft, en knappt medelfyllig och fint fruktig men helt torr och något syrastram
smak som kanske var lite för lätt för soppan, men ändå fungerade hyggligt och
framför allt lättade upp den kryddheta en liten aning.
Nästa rätt visade sig vara
lite mäktigare än vad jag hade väntat mig av en förrätt, men det berodde mest
på riset som låg som en sockel i botten av anrättningen. Det var en god poké av
vildfångad lax, fet och rik i smaken, som hade en fin smaksättning av sojasås, sesamolja,
rostade sesamfrön, alger, lite söt lök och limebasilika.
Det andra vita vinet, som
var min favorit till både soppan och laxrätten, kom från den kallaste
appellationen i Washington State, Columbia Gorge, som ligger alldeles intill
den vindpinade och kalla Columbia River i den södra delen av delstaten (floden
utgör gräns mellan Washington State och Oregon). Det är verkligen inte ofta jag
beställer in ett vin av Gewürztraminer, men nu hade jag en 2014 Gewürztraminer Celilo Vineyard från den 6 000 flaskor om
året lilla familjefirma Dowsett Family i mitt glas. Utöver
det här vinet, som kommer från en kall vingård planterad 1982, gör Chris
Dowsett lite vitt av Riesling samt lite Pinot Noir från Oregon och rött av
Rhônedruvor från Washington State. Den första årgången var 2007 och man gör
sina viner hos Buty Winery i Walla Walla.
Vinet var blommigt och somrigt så det
förslog, massor av rosor och en fin solmoget söt persikafrukt, charmigt och
inställsamt snarare än komplext, fruktigt till smaken med en antydan till sötma
men ändå nästan helt torr smak. Det är väl inget vin som kvalar in på Café
Rotsunda, men jag måste nog säga att jag tyckte var rätt okej till mina två
första rätter.
Den tredje rätten var
ganska standard, helt vanliga friterade bläckfiskringar. Förvisso gott, men när
det står ”vietnamese” på menyn så tänker jag mig mer än att det är en lätt
kryddhet sås och lite sallad av alger som gör rätten vietnamesisk.
Ox and Cart
är en ny restaurang som ligger på 7 First Avenue mitt i staden. Här arbetar man
med närproducerat (råvarorna och det mesta av vinet) och gärna ekologiskt. Den
långsmala lokalen är trevlig, ett femtiotal platser vid små bord, en rå
tegelvägg med vinflaskor och en bar med ytterligare ett par sittplatser, skön
belysning och väldigt trevlig personal. Det här skulle helt klart bli bra.
Happy Hour var det också,
hela kvällen faktiskt, bara en sådan sak, så förrätt och varmrätt landade på 21
dollar. Utan att vara alltför vidlyftig satsade jag därför på en riktigt bra
flaska vin, 2014 Syrah The Douce
från toppfirman Gramercy Cellars som gör riktigt fina klassiskt strukturerade
viner som mer drar åt Rhônedalen till än det mesta andra här i Washington
State. Bakom firman står Greg Harrington, master
sommelier med förflutet i New York som 2005 bytte sin lägenhet på Manhattan
mot en vingård här i Walla Walla, kastade sitt sommelierförkläde och blev
vinmakare. Hans skolning och kunskap om världens viner förklarar en hel del
finessen och den mer europeiska känslan i vinerna – här är det fräschör, syra,
mineral och struktur som står i första rummet. Fin mörk frukt, en hel del av
den typiska köttighet man noterar i vinerna från norra Rhône, därtill en
stenighet och en lätt krydda av inslaget av stjälkar under jäsningen. Ek
noterades det inget alls av, ny ek används knappt här (annat väldigt småskaligt
för att introducera nya 500 liters fat emellanåt). Istället är det foudres (2 000 liter stora fat),
cementtankar och två till ett par år äldre fat som gäller. Återigen en detalj
som gör vinerna mer eleganta och ”franska” i stilen. Bravo!
Lite fakta om vinet: 100 procent Syrah från Les
Collines Vineyard och Forgotten Hills Vineyard vid foten av Blue Mountains i
Walla Walla Valley, där man får en lite högre syra i vinet och även en fin
mineralitet av jordarna, vinifierad med 70 procent hela druvklasar och sedan
lagrad i neutrala ekfat och cement.
Jag blir ofta överraskad
på restaurang, ibland åt det positiva hållet till men oftare till följd av
märklig service eller misstag. Det tog nog inte mer än fyra minuter från jag beställde
min mat och nätt och jämnt hade hunnit prova av vinet, innan förrätten stod på
bordet. Snabbt är inget fel, men jag undrar lite hur det gick till – om kocken
stod i startblocket och bara väntade på att få skjuta från höften. Det gick
dock så snabbt att kocken inte hann salta på maten. Stora bitar av svampen hen of the wood hade vänts i frityrsmet
och friterats – en gigantisk portion som kändes överväldigande som förrätt.
Lite god och fräsch men syrlig och därmed inte särskilt vinvänlig sallad till
och enligt menyn en aïoli med rostad vitlök, som istället visade sig vara en
aïoli med citron och utan vitlök, dessutom utan salt. Nåväl, nio dollar kostade
rätten, prismässigt som hittat, men smakmässigt en del kvar att önska.
Det eleganta syrahvinet
fungerade dock väldigt bra till svampen och också till min steak frites som jag
fick till det glada timpriset 12 dollar. En fint stekt biff, medium rare som utlovat och serverad med
en fräsch sallad, crispy frites (som inte var krispiga) och ett smör uppvispat
med blue cheese.
Men återigen en intressant överraskning som
inte fungerar särskilt bra på mig, i den mån jag ens uppskattar överraskningar
alls. Varmrätten kom nämligen in redan två minuter efter att förrätten hade
serverats, återigen stod Speedy Gonzalez i startblocken i köket och formligen
sköt ut maten. När jag påtalade för den väldigt gulliga och vänliga men helt
orutinerade servitrisen att jag inte ville ha varmrätten precis exakt just då,
sa hon bara att ”kocken lagade visst båda rätterna direkt” och ställde ned
tallriken bredvid mig. Och där fick den stå i två minuter innan hennes manager
sa åt henne att just det där inte var så bra. Då tog hon tillbaka tallriken och
sa att hon skulle be kocken laga en ny portion, till senare. Ja, typ på så sätt
fungerade servicen vid mitt bord, och vid ett par andra bord. Helt klart är
restaurangbranschen väldigt ung och outvecklad här och med det kan man inte
begära att det finns personal med kunskap och känsla. Det finns det för övrigt
inte i miljonstaden Stockholm heller …
Som plåster på såren ville
Speedy Gonzales bjuda på dessert. Jag förklarade att jag var proppmätt, men
kände också att man inte ska göra en besviken kock som ville bjuda på en
dessert för att be om ursäkt än mer besviken för att man tackar nej till den
lilla söta kompensationen. Således en aprikoskaka med vaniljglass …
3 kommentarer:
Du är ute och reser och provar som vanligt :-) Blir alltid extremt sugen på både vin och mat när man läser dina stories. Var inte så långt från Walla Walla när vi en gång åkte från Okanagan till Willamette Valley och Walla Walla finns på listan. Var bor man bäst?
Hej,
Walla Walla är inte direkt någon världsmetropol, men det finns ett par hotell som är helt ok och till och med bra.
Courtyard by Marriott är ganska nytt och fräscht och ligger i topp.
Marcus Whitman är annars det klassiska, ett bra och trevlig typiskt amerikanska hotell, men en de rum är en aning bedagade.
Best Western Plus är ett annat absolut bra hotell.
Alla ligger på cirka 1000-1200 kronor per natt, ibland högre beroende på säsong och dag.
Det finns dock många mindre hotell, typ motell, som är lite ruffigare men helt ok, som ligger på cirka 600-800 kronor natten.
Kanon, stort tack för det!
Skicka en kommentar