söndag 30 juli 2017

Ett dygn i Napa Valley den 29-30 juli


Christopher Kostow är en fantastisk kock. Jag mötte honom första gången för kanske åtta år sedan, då han var en nybliven köksmästare på The Restaurant at Meadowood i St Helena och precis hade tilldelats en stjärna i Guide Michelin. Sedan gick det undan, året därpå hade han fått sin andra stjärna och 2011 kom den tredje. Hans moderna kaliforniska kök är rent, elegant och smakrikt, men inte komplicerat och det är just det jag har gillat med hans mat. Vid ett par tillfällen kom han till Sverige, bland annat alldeles innan det tredje stjärnan vanns, då han tillsammans med ett par kolleger hade ett riktigt fint gästspel på Sofiero Slottsrestaurang i samband med den California Wine Festival som min gode vän K-I Napa arrangerade i Helsingborg.
   Vid mitt helgbesök i Napa Valley blev den en middag på hans nya restaurang The Charter Oak, som ligger i St Helena i de lokaler som en gång hyste den anrika restaurangen Tra Vigne. Den idag drygt 100 sittplatser stora restaurangen är ombyggd och har sedan den öppnade i början av juni varit fullsatt lunch som middag. Till skillnad från sin trestjärniga restaurang, är Charter Oak betydligt mer avskalad och folklig. Lokalen är stor, högt till tak är det, känslan av upphottad gammal industribyggnad infinner sig, på ena sidan en bar, matsalen fylld av både små bord och större community tables och på kortsidan längst in det öppna köket – ja, man står faktiskt och grillar över öppen eld i matsalen, vilket såklart bidrar till det redan härliga liv som pulserar här. Chef Christopher tar emot vid köksbänken med sin kökschef Katianna Hong som under många år har arbetat med honom på The Restaurant at Meadowood.
 
Menyn är kort, fem förrätter för 6 dollar stycket, fem grönsaksrätter för 5 dollar och fem huvudrätter för 26 dollar, alla rätter ser goda ut och jag vill faktiskt ha en av varje. Många av rätterna har någon komponent som är tillagad över eld, vilket ger en skönt rökig nyans. Kul!

Vi valde kvällens Family Dinner, en lättsam smårättersmeny om serverades just family style. Den första lilla rätten var späda grönsaker från den egna trädgården, lite fingersparris, zucchini, morötter, diverse sallatssorter och blommor, och till det en god dippsås av med örtolja gjord med olivolja. En fin och somrig start.

På The Charter Oak får man per sällskap ta med sig två flaskor vin utan korkavgift, en fantastisk och gästlockande idé som många tar till sig (dock springer serveringspersonalen med beställda vinflaskor hela tiden, så vinförsäljning har man ändå så det räcker). Glas tillhandahålles med glädje och personalen är nyfiken på vinerna och frågar om det är något som behövs dekanteras. Snygg service!
   Vi hade tagit med oss två flaskor, den första 2014 Peak Sauvignon Blanc från Acumen Wines uppe i vid Stagecoach Vineyard i en vacker högt belägen dalgång alldeles nedanför appellationen Atlas Peak (där familjen Antinori är stora). Det här är en druvren Sauvignon Blanc från ett 0.80 hektar litet block, vinifierat av den tragiskt bortgångne Denis Malbec, i en kombination av 80 procent franska ekfat och 20 procent ståltankar. Denis tillämpade här samma teknik man ser hos en del toppegendomar i Bordeaux, med avstjälkning av druvorna och sedan ett par timmars skalkontakt med musten innan jäsningen satte igång. Under lagringen gjordes ett par bâtonnage per vecka. Vinet är minst sagt bordeauxlikt, läckert druvblommigt med nyanser av vita liljor, citronskal, grapefrukt och passionsfrukt, medelfylligt och fint fruktigt med en frisk syra och snarare en känsla av ekfatshanteringen än en doft eller smak av den. Superbt, ett av de mest eleganta sauvignonvinerna i Napa.
 
Hjärtmusslorna var lite större än jag är van vid, de hade tillagats tidigare och serverades kalla. Det fanns en försiktigt rökig nyans i dem och jag misstänkte att de vara bakade över eld eller åtminstone hastigt (sekunder) hade rökts. De serverades med tomatvatten och gräslöksolja.

Hemgjord salami, pinfärsk färsk snarare än lufttorkad och därför lite lenare och fetare i texturen än man är van vid, stod som nästa rätt. Bara skivad som den var och serverad med lite hemgjord senap mellan skivorna. Hur god som helst. Vem har sagt att en servering behöver vara komplicerad? Det är ju i slutändan smaken och njutningen vi vill ha.

Nästa rätt var inte heller komplicerad, likväl väldigt god, små tomater (som är i högsäsong här i Kalifornien) som serverades på en hemgjord yoghurt med fet textur och mild syra och ett krisp av rostad quinoa och en dressing av olivolja med plommonvinäger och späd basilika.
 
Vårt röda vin kom från min gode vän K-I Napa och hans egen etikett Schutter Wines. Jag har druckit denna 2013 Cabernet Sauvignon Barrel Selection vid ett par tillfällen tidigare, men ingen flaska har varit så god som denna – och det beror på att vinet har fått ett års extra ålder sedan sist jag drack den. Cuvéen är 88 procent Cabernet Sauvignon och resten Merlot och alla druvor kommer från högt belägna Howell Mountain och vinet har uppfostrats under 20 månader i 80 procent nya franska ekfat. Karaktären då? Jo, djup och mörk bärfrukt med inslag av nästan svarta körsbär och mörka vinbär, en liten hint av oliver och också den läckert dammiga stenighet som är så typisk för Howell Mountain. Tidigare var vinet lite rikare i frukten, nu hade dess mineraliska aspekter och struktur tagit över en del och det har nu gjort vinet en aning knutet i eftersmaken … därför hade och ett till två år till för att öppna upp den sistan nyckeln i eftersmaken är bara av godo. Men åh, vad roligt att den var så god att dricka nu.

Majsen vi nu fick serverad var den godaste jag har ätit på år och dag. Stora, perfekt mogna kolvar hade bakats med jäst och sellerisalt och sedan grillats till perfektion. Ljuvlig sötma, len textur och en fin kombination av sötma, sälta och den rökiga tonen av grillningen.

Huvudrätten i menyn var den grillade skuldran av gris, fint grillad på ytan och saftig och välsmakande i mitten. Den serverades med sauterade grönkål och cikoriasallad samt en ljummen potatissallad med tomat, gröna oliver, gräslök och olivolja samt något slag nordafrikansk kryddning som mest låg i bakgrunden – självklart med en liten rökighet, för något i salladen måste ha tillagats över eld.

Desserten var enkel och inte alltför söt. En mild hemgjord ricotta med grillade fikon som hade smaksatts med en fruktig olivolja och bergsalt.
   Så vad tycker jag om The Charter Oak? Jo, en superhärlig restaurang med fantastisk miljö, rejäl och rustik samtidigt som det finns något modernt över det, trevlig personal och hög stämning, lite anspråkslös men väldigt god och modern mat baserad av riktigt fina råvaror, lägg därtill trevlig service. Men det finns en baksida som vi upplevde den här kvällen (som förvisso var väldigt fullbokad, över 300 gäster enligt Christopher Kostow), det tog vansinnigt lång tid att bli placerade vid bordet trots att vi hade beställt bord, det tog också en väldigt lång tid innan vi kom igång med vinglas och beställde maten – faktiskt totalt 40 minuter – men när allt väl satte igång, blev det superbra. Skönt ställe som jag helt klart kommer tillbaka till på framtida resor i dalen.

En lunchöl är ju alltid behövlig i sommarvärmen i Napa Valley och räddningen fanns redan på hemmaplan hos K-I Napa, där jag oftast bor. Han har med åren gått och blivit en hejare på att brygga öl och nu drack vi 2017 Midsummer Swedish IPA från hans Château Eklund, en god och ganska maltig mellanmörk ale med en fin fruktighet och blommig nyans av humlesorterna Columbus och Centennial. Matig och lättdrucken på samma gång och med en fint balanserad beska i eftersmaken.

Den här dagen skulle vi äta lunch tillsammans med vingårdsarbetarna på Acumen Vineyards uppe i appellationen Atlas Peak, en firma som har omkring 47 hektar vingård. Nu i slutet av juli är det sommarbeskärning av lövverket som gäller, även det ett hårt arbete när temperaturen kliver upp mot 30 grader och däröver. Arbete börjar tidigt på morgonen när det är svalt och avslutas i regel kring tre eller fyra på eftermiddagen, med avbrott för en enkel medhavd lunch i skuggan någonstans i vingården. Nu var det lördag och då är man färdig till tolv och den här dagen bjöds alla arbetarna på gemensam lunch i en förrådsbyggnad i vingården. Ett 20-tal mexikaner under ledning av vineyard manager Jesus samlades kring borden.

Det var K-I Napa som stod som värd för lunchen. Han hade kokat en cassoulet av hela fläskkotlettrader och rökt sidfläsk med lök och morötter och till det bara kokt potatis. Rejäl mat för rejäla kroppsarbetare. Det var härlig att se alla amigos ta sig an maten, de slukade den med stor aptit även om en och annan av dem lite sarkastiskt men smått skämtsamt sa att det var gott men saknades lite chile.
   Mexikansk öl såklart, ett par lådor hade köpts in, det var ju trots allt lördag och efter lunchen var alla lediga. Då tilltog lite pokerspel och efterhäng. Till maten tog jag en mexikansk klassiker, den ljusa och lättdruckna lagerölen Modelo Especial från Modelo Brewery som idag ägs av belgiska InBev. Inte mycket att skriva om, men en lättdrucken törstsläckare var det i alla fall.
 
När man rör sig inne i staden Napa och är sugen på något litet men inte mättande, då tycker jag att man ska ta sig till Oxbow Market och slinka in på Hog Island Oyster Company för en ostronplatå vid bardisken. Hog Island har sin egen stora ostronodling ute i Marshall vid Tamales Bay vid kusten av Sonoma och hit kan man gärna åka och köpa ostron att ta med sig eller njuta av på plats, men det är en populär utflykt och man bör räkna med att det är fullt med folk här. Vill man inte köra den långa vägen dit, tar man sig alltså till Napa, eller till San Francisco där man har en ostronbar i Ferry Building. 

Vi körde en snabb platå med ett halvdussin ostron vardera av två sorter. Kumamoto, som kom från Humbolt Bay i Kalifornien, är små och krämiga med en fet textur och ljuvlig balans mellan umamisötma och havsälta. Den andra sorten var deras egna ostron, Hog Island Sweetwater, lite större och lite saltare och mer mineraliska. Utsökta båda två. Jag drack ett glas portugisiskt vitt vin till, men det var faktiskt inget vidare, så det lämnar jag därhän.

Nästa middag, exakt 24 timmar sedan jag kom till Napa Valley, fick bli hemmavid. Från den biodynamiska trädgården plockade vi fantastiska tomater av olika slag – fjärran från den typ av ”tomater” man hittar i Sverige. Salt och peppar, lite basilika från samma trädgård, en god olivolja och lite rödvinsvinäger av fylligt och mjukt slag så att syran inte slog igenom,

Bouchaine Vineyards grundades 1981, egentligen helt spontant sedan paret Garret och Tatiana Copeland hade blivit förälskade i Napa Valley och den tolv hektar stora egendom i Carneros de av den anledningen köpte av Beringer Vineyards. Det hade dock ett omfattande arbete framför sig och först 1993 var vingårdarna fullt ut renoverade och i fullgott skick och paret Copelands var nu dessutom ensamägare till egendomen. Tre år senare hade man dessutom byggt sitt nya vineri färdigt. I våra glas landade det nu en 2015 Chardonnay Hyde Vineyard, till vilken de köper druvor från den berömda Hyde Vineyard som ligger centralt i det svala distriktet Carneros. Det är en ganska typiska kalifornisk chardonnay, rätt rik och generös i frukten men ändå inte kraftfull, dock men en medelfyllig och något texturerad kropp som dock lättas upp av en god och distriktstypisk syra. Den gjorde sitt jobb utmärkt till de solmoget söta tomaterna.

Kött av absolut världsklass finns det flera återförsäljare av här i Napa Valley. Vi hade fått tag på en helt magisk porterhouse (T-ben), som jag lät salta och peppra ordentligt på båda sidor och sedan lät ligga ute i rumstemperatur i tre timmar innan grillen tändes. Det finns en förutfattad mening att man inte ska salta köttet innan, men den är fel – köttet tar åt sig smaken mycket bättre rakt igenom om man gör så här och några köttsafter dras absolut inte ut av saltet. Vi grillade köttet perfekt rosa och det formligen smälte i munnen, hade en fin umamisötma och en delikat lagringskaraktär av hasselnötter. Till köttet vara lite king oyster mushroom som vi hade skivat och stekt i smör tillsammans med krossad vitlök, finhackad gul lök och lite rosmarin. Salt och peppar samt lite persilja fick ge den sista touchen. Otroligt enkel mat, ingenting saknades i rätten och den passade perfekt till det valda röda vinet.

Jag hade tidigare på dagen provat ett par av toppvinerna ($150 dollar flaskan) från den unga firman Acumen Wines och blivit riktigt imponerad av deras totala finess. Bakom årgångarna 2013 (den första) till 2015 stod Denis Malbec som vinmakare och hans sinne för druvmognad, jäsning och maceration, hantering av ekfat och slutligen blandning var enastående. Toppserien heter Peak och utgörs idag av två vingårdsspecifika cabernetviner och en toppcuvée och premiärvinerna i årgången 2013 tyckte jag riktigt mycket om. Men det tar ju alltid tid att förstå en vingård och lära sig hur varje vingårdslott bör vinifieras och hur blandningen ska göras och därför upplevde jag ett lyft i djup, karaktär och finess i den efterföljande årgången. Därför lät vi dekantera en 2014 Peak Edcora Vineyard, en cuvée totaldominerad av Cabernet Sauvignon med ett par procent Cabernet Franc och Petit Verdot, lagrat i omkring 85 procent nya ekfat under 22 månader. Frukten var djup och intensiv, mörk och mogen men inte söt, nyanser av riktigt mörka körsbär och svarta oliver möttes upp av en fin stenig ton och bara en touch av ekfaten. Smakmässigt var vinet lika djupt och koncentrerat, men återigen med en mycket mer klassisk elegans än vad genomsnittet i Napa Valley bjuder på. Fina tanniner, en del mineralitet, en viss ungdomlig knutenhet och en god syra. Det här vinet var superbt och en riktigt fin och värdig avslutning på mitt gastronomiska dygn i Napa Valley.

 

Inga kommentarer: