Familjen Fèvre kan spåra sina rötter inom vinodling i
trakten kring Chablis tillbaka till 1700-talet, men det var egentligen först
1930 som Maurice Fèvre lade grunden till det som idag är Domaine William Fèvre.
Då hade han omkring sex hektar vingård, framför allt i det som är grand cru och även lite premier cru, samtidigt var Chablis på
den tiden ett så litet distrikt att dess totala planterade areal kunde
sammanfattas i omkring 500 hektar. Maurice skulle också i mitten av 1950-talet
tillsammans med ett par andra odlare, bland dem Henri Laroche, utveckla
tekniker för att skydda sina vingårdar mot frost och med det skulle odlarna
lyckas säkerställa sina skördar i allt större grad.
Hans son William
Fèvre tog över domänen vid den här tiden och skulle successivt utveckla den
genom mer vinmark, större produktion och även nya tekniker, bland annat
introducerade han jäsning och lagring i nya ekfat. I min egen gom tyckte jag
att hans viner var helt fantastiska – ofta låg eken som en slags sordin över
uttrycket för terroir, vinerna var
helt enkelt ofta för ekfatsdominerade.
William Fèvre är
med 78 hektar vingård idag en av de större privatägda firmorna i Chablis och
man har en särställning i de högre kvaliteterna med 15.20 hektar grand cru och 15.90 hektar premier cru. Utöver sin storlek är man
också en av de allra bästa firmorna i Chablis. Det var således helt omöjligt
att lägga in något annat i kalendern än att träffa Didier Seguier för en
omfattande provning när han besökte Stockholm – att platsen var enastående Operakällaren
med tillhörande lunch gjorde det oemotståndliga än mer oemotståndligt.
Vi började med stående aperitif i form av ett tankprov av
2016 Petit Chablis, ett vin man gör
nästan uteslutande av köpta druvor och must. Jäst i ståltankar är vinet pur
rent och med tanke på den minst sagt kaotiska årgången (den värsta frosten i
mannaminne, de värsta hagelstormarna i mannaminne, därtill regn och mjöldagg
innan sommaren sedan blev torr och solig) var vinet oväntat bra och djupt. För
en petit chablis var vinet djupare än väntat, på grund av ett ovanligt lågt
skördeuttag, med det upplevde man också syran lite måttligare. Däremot tyckte
jag att det här vinet hade en riktigt fin och livlig mineralitet.
Vi njöt av vinet
till små salta och feta tilltugg som jamón iberico, torkat ankbröst med en
diskret chilekryddning samt pate a choux
med tryffel.
Lunchen inleddes med två villages, den första 2016
Chablis av köpta druvor och därför med William Fèvre (négociantdelen av
firman) som avsändare. Det här vinet hade en lika elegant doft och smak som
föregående vin, en tydlig frisk fruktighet med drag åt citron och gröna äpplen,
ren och stram på ett fint ståligt sätt och med en torr, nyanserad och ganska
typisk smak.
Intressant nog
skiljde sig vinet en hel del från 2016
Chablis som kom från firmans egna vingårdar och därför etiketterades från Domaine
William Fèvre. Här var det inte bara ursprunget på druvorna som skiljde
sig åt (här kom druvorna främst från vingårdar med en hel del ålder kring byn
Chablis, de köpte druvorna kommer från något yngre vingårdar över hela
Chablis), dessutom har Didier låtit jäsa och lagra ungefär fem procent av
musten i äldre ekfat.
”Bara för
texturens skull, inte för doftens eller smakens”, berättar Didier när jag kommenterar
att vinet har en lite djupare och längre smak.
Vi serverades en liten aptitretare av lättbakat ägg från
Sanda Gård med svensk kaviar och krispigt friterad potatis. Gott, just för
sältans och krämighetens skull, särskilt till de faktiskt något mer
koncentrerade vinerna från 2016 än vad man normalt sett finner i stramare
årgångar.
Från den här punkten skulle alla viner komma från Domaine
William Fèvre och vi började med två premier crus och båda från den
bättre men också den något mer texturerade årgången 2015. Det första vinet var 2015 Chablis Premier Cru Montmains som
kommer från tio lotter om totalt 3.50 hektar i samtliga tre vingårdslotter i
denna premier cru (Montmains, Fôrets
och Butteaux). Här var doften större och mer mineraliskt elegant och smaken
lite fetare samtidigt som både stringens och mineralitet mar med uttalad. Helt
klart en tydligt lyft från de tidigare vinerna.
Finessen var som
väntat lite större i 2015 Chablis
Premier Cru Vaillons (ungefär 500 meter nordväst om Montmains) som är en
cuvée från elva lotter i flera av vingårdarna i Vaillons, allra mest i
vingården Vaillons men också i Châtains och Mélinots. Lite större djup, en
tydligare kritighet men samtidigt en rundare och lite fetare textur noterades i
smaken – och trots omkring 30 procent ekfat (såklart inga nya) fanns det inte
spår av ek i doften eller smaken, bara en diskret och klädsam krämighet. Båda
vinerna var riktigt fina och båda vinerna upplevdes fortfarande unga och lite
knutna.
”Det tar alltid
omkring tre till fem år för vinerna att visa sin rätta terroir, innan dofterna
och smakerna från kimmeridgejorden kommer fram ordentligt”, förklarade Didier.
Maten på Operakällaren hör till den allra bästa i hela
Sverige. Vi fick nu smakprov på vårens nya meny och det var verkligen vår- och
försommarkänsla i rätterna. Första rätten var en perfekt halstrad
pilgrimsmussla med fet textur och diskret umamisötma, perfekt smaksatt med
salt. Den låg på en bädd av tunt råskuren blomkål som gav rätten en fint
krispig textur, därtill en skummande kräm av blomkål som motsatt tillförde en
len och fet känsla. Därtill tunt skuren svart tryffel från Périgord som inte
alls tog över men ändå hade en tydlig plats i rätten. Slutligen färsk körvel
och en vårlig körvelolja. Snyggt presenterat, vansinnigt gott smakande.
Vi fortsatte på temat premier
cru, men lyfte oss till två vingårdar på den nordöstra stranden, där
vinerna är mer besläktade med dem på nivån grand
cru. Det intressanta med 2015
Chablis Premier Cru Fourchaume är att druvorna uteslutande kommer från
vingården Valourent som har ett unikt läge. Läget Fourchaume består som bekant
av flera vingårdar, med l’Homme Mort i nordväst och den stora Fourchaume som de
två mest kända. Just vingården Valourent är åtskild övriga vingårdar, den
ligger faktiskt intill grand cru Les
Preuses och har ett läge som lite mer västligt. Åtta lotter om 3.60 hektar har
gett det här vinet, som har en fetare och rikare kropp än den i två nyss
provade vinerna, jag upplevde en nästan smörig känsla, därtill citrusfrukt och
en lång, kritig och väldigt läcker eftersmak.
Men så kom ett
vin som ställde det mesta i skuggan, ett helt monumentalt vin med en enastående
blommig, kritig, mineralisk, komplex och lika djup som elegant doft – därtill
en smak som mer eller mindre blåste oss alla av våra stolar. Jösses vilket
imponerande vin denna 2015 Chablis
Premier Cru Montée de Tonnerre är – helt klart ett av de bästa vinerna från
denna kungen av premier crus jag har
provat i årgångar från 2012 till dags dato. Köp, bara köp när den lanseras i
Sverige den 3 november, men inte innan jag har köpt det jag vill ha.
Jag har inte gjort mycket annat än att äta mig genom
Sverige de senaste månaderna och har därför väldigt bra koll på den svenska
toppgastronomin just nu. Därför blev jag återigen mäkta imponerad av den
smakmässiga fullträff som Stefano Catenacci bjöd på med den hastigt sotade
havskräfta från västkusten som serverades med lite karamelliserat äpple
(fantastiskt gott, men en aning för sött för de torra och strama
chablisvinerna) med en doft av ingefära och därtill en kallrökt majonnäs för
att tillföra en fet textur. En väldigt god rätt, och likaväl en väldigt elegant
rätt.
Domaine William Fèvre är en stor aktör på den omkring 105
hektar stora sluttningen med grand crus
ovanför staden. Härifrån fick vi nu två viner serverade. Från ett par lotter om
4.12 hektar kommer det ganska intensiva och redan nu öppna vinet 2015 Bougros Grand Cru som upplevs litet
dämpat och nästan försiktigt, åtminstone i doften. Smaken är dock spänstig och
mineraliskt livlig, fet och frisk med god längd … men faktiskt med ett litet
tight slut. Det är ett riktigt gott vin, men inte alls lika imponerande som det
från premier cru Montée de Tonnerre.
Ett vin som
däremot imponerar enormt och i min egen gom var dagens bästa vin (med liten
marginal) var 2015 Chablis Grand Cru Les
Clos. Det har en avgjort fetare och kritigare doft och smak, en kraft som
är påtagligt utan att vinet på något sätt förlorar sin absoluta finess. En fin
citrusfrukt, toner av ostronskal, lite blommor, en jordig nyans … här är det
lager på lager av dofter som sköljer genom vinet från första till sista
smakning. Vi var nog alla eniga om det här vinets storslagna egenhet.
Skrei, smörstekt, elegant, serverad med råstekt
palsternacka, friterad palsternacka, en god smörsås kokt med färska ostron och
en gräslöksolja. Missade jag något? Ja, såklart, Ocietrakaviar. Återigen en
fullkomligt fantastisk rätt och den passade våra grand crus alldeles förträffligt … mycket tack vare att vinerna
hade en lite större kraft än instegsvinerna.
Från en 2.11 hektar liten lott i den lägre men mycket
brantare delen av Bougros ligger läget Côte de Bouguerots som nästintill
uteslutande ägs av William Fèvre. Det var faktiskt så att den här delen av
Bougros övergavs efter andra världskriget och planterades om av William Fèvre
först på 1970-talet. Tack vare ett nästan helt sydligt läge får rankorna mycket
sol och vinerna en god kropp, men till följd av den magrare och stenigare
jorden blir vinet påtagligt mineraliskt och behöver verkligen det där extra
årens flaskmognad för att visa upp den komplexitet som Didier talar om kommer
med åren.
Vi började med 2015
Chablis Grand Cru Côte de Bouguerots som kanske inte var riktigt lika stram
och mineralisk som vinet från Les Clos, men ändå … och precis så fruktigt
generös men helt torr som Didier hade förklarat att vinet skulle vara. Jag
noterade en hel del citrus i smaken, ett uns av gul stenfrukt, men absolut ingen sötma. Spontant ett vin att dricka redan nu, men
också att spara i upp mot tio år från nu.
Det hade varit
kul att prova 2014, en årgång jag beskriver som klassisk och stram och passar
en vingård som Côte de Bouguerots, istället gav vi oss direkt på 2013 Chablis Premier Cru Côte de Bouguerots.
Årgången var minst sagt besvärlig till följd av en ganska sval och fuktig
sommar. Många viner från 2013 har fått en nästan tropisk frukt, men här blev jg
positivt överraskad – för att vara 2013 fann jag det här vinet vara ovanligt
komplext, nästan lite jord- och kritrökigt snarare än sötaktigt fruktigt. Det
visar att både vingårdens terroir och handlaget hos Didier är starkare än en
något svagare årgång.
I nästa glas stod en alldeles förtjusande 2012 Chablis Grand Cru Côte de Bouguerots
som trots en ganska varm sommar och tidig skörd har fått en stor, mineralisk
och fortfarande inte helt öppen doft med en fin gulfruktig nyans, en
medelfyllig och superbt balanserad smak med livlig syra och tydlig karaktär av
kimmeridgejorden (krita, viss fetma, ostronskal) och en kvardröjande eftersmak
som är helt fantastisk. Ett av provningens allra bästa viner.
Växtsäsongen
2011 i Bourgogne var lite säregen, de flest odlare brukar sammanfatta den med
att sommaren kom på våren (som var ovanligt varm och torr och gav tidig
knoppning och tidig blomning) medan våren kom på sommaren (som var ovanligt
sval). Den tidiga våren gjorde att hela säsongen blev tidig och här hos Domaine
William Fèvre började man skörda redan 29 augusti. Vinet 2011 Chablis Grand Cru Bouguerots känns en aning tyngre och lite
mer dämpad än de andra årgångarna vi provade, den bjuder inte alls på samma
fina och mineralnyanserade parfym och har dessutom en lite mer måttlig syra och
stringens i smaken. Trots det är det fortfarande ett riktigt gott vin, men mer
ämnat för tidig konsumtion (nu och ett par år framöver), medan de stramare
årgångarna mycket väl kan utvecklas väl upp till 20 år från födelsen.
Sist med
verkligen inte minst, vinet som i min bok slutade på första plats den här
provningen, 2010 Chablis Grand Cru Côte
de Bouguerots. Precis som Didier tidigare hade sagt, brukar det ta ett par
år innan den verkliga känslan för terroir
tar för sig, och det är exakt vad som har hänt här. Tack vare en förhållandevis
liten skördevolym har vinet fått en god kropp och densitet, men det är
stiltypiskt stramt och mineraliskt strukturerat och bjuder på en lång, intensiv
och komplex eftersmak där frukt, syra, mineral och känslan av kimmeridge kommer
i lager på lager. Vilket makalöst vin att avsluta lunchen med och vi gjorde det
till det underbara och till vinerna mycket väl matchande ostar; en mild
Brillat-Savarin från Bourgogne, en färsk och läckert nästan kritig getost som
heter Pavé Mazerine och en bit hederlig Comté. De söta tillbehören hoppade jag
över, strama chablisviner mår nämligen inte särskilt bra i sällskap med söta
smaker i maten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar