Tillbaka i Rhône, tillbaka
i Avignon, den här gången tillsammans med Fantomen – och en bunt andra goda
vänner. Efter några timmars vinprovning kände jag och Fantomen att det var dags
för lunch så tog oss till det lilla exklusiva, fantastiskt trevliga och vackra
Hotel La Mirande som ligger precis bakom Palais de Papes mitt i Avignon.
Eftersom solen sken, det var säkert 20 grader och försommarkänsla, valde vi att
sitt ute på den mysiga och grönskande innergården, som ramas in av de yttre
befästningsmurarna till palatset på den ena sidan, och det vackra hotellets
kalkstensfasad på den andra. Det doftar försiktigt av klorofyll och blommor i
trädgården, lika försiktigt av salvia och rosmarin som växer här och det var
helt enkelt en underbar känsla att sitta i trädgården och njuta av solen,
miljön – och det goda som serveras i glas och på tallrikar.
När matlandet Frankrike är
som bäst är det verkligen som bäst – och så skulle den här lunchen komma att
bli. Vi satt ett tag och funderade på om vi skulle ta den trerätters Petit Menu
för 39 euros, eller slå på lite större med Menu Mirande, fem rätter för 65
euros eller sju rätter för 85 euros. Menu Vegan för 60 euros gav vi blanka fan
i, såklart!
Det kändes som väldigt bra priser på
respektive meny – vi kände efter lite och funderade på hur många viner vi ville
ha och kom fram till att fem rätter och fem viner kändes rimligt … det var ju
trots allt lunch.
Vanligen dricker vi bara lokalt när vi är
ute och reser, men i försommarvärmen kändes det mer efterlängtat med ett glas
sval champagne, NV Cuvée 740 Extra Brut
från Jacquesson.
Den här ganska smakrika och goda men inte extraordinära champagnen har sin bas
i årgång 2012 och har dégorgerats i
juli 2016 och då fått en dosage på
bara 1.5 gram per liter. Det är således frisk och helt torr törstsläckande
champagne med en viss brödighet och ett uns av citrusfrukt.
Vår meny inleddes med tre
aptitretare; en luftig tempurafriterad vit fisk, en focaccia med basilikakräm
samt en krokett av det lena långkokta köttet från kalvhuvud. Alla tre superba i
smak och textur.
Vi serverades också gott bröd, bland annat
ett lite mörkare bröd mad oliver och till det en riktigt väldoftande olivolja
samt ett smör som var uppvispad med finrivet apelsinskal.
Tanken var först att vi skulle ta något slags vinpaket, men vi kände nog snarare för att ett gott glas vin och en riktigt god flaska rött. Vinlistan här är väldigt bra, det finns hundratals titlar av både vita och röda viner, såklart mycket från Rhône men också en hel del från Bourgogne och Bordeaux. Vi satt och velade och velade och ville till slut beställa in flera flaskor. Men istället valde vi ett riktigt bra rött till varmrätten och lät sommelieren ta hand om resten. Vilket han såklart med glädje och stor entusiasm gjorde.
Allra först att vitt vin, serverat vid cirka 10 grader i glas med rund kupa. Doften var fint blommig, jag tänkte för en kort sekund på Condrieu som ursprung, men tyckte att vinet hade lite andra fetare och stramare nyanser än så och att blommigheten var lite annan. Syran var som vanligt ganska låg, men vinerna från Rhône har i alla fall en god fräschör. Det vi hade fått av sommelier Didier var en 2015 Vacqueyras Les Prémis från Eric Bouletin och hans Roucas Toumba. I vinet en cuvée dominerad av Grenache Blanc med inslag av Clairette och Viognier. En riktigt trevlig start på det som skulle bli en fantastisk långlunch.
Den första rätten
formligen sjöng av vår och klorofyll. En len puré av gröna ärter, små späda och
mjukt söta gröna ärter, lite grön krasse, agnolotti fyllda med örter med en
doft av mynta, därtill fina bitar av lättrökt ål och en skummande velouté som
också hade fått en liten ton av rökt ål. Vilken härligt rätt!
Jag hade kvar lite grand
av mitt goda vita vin till nästa servering, och det lirade väldigt fint i
fyllighet, fruktighet och elegans även till den. Rätten utgjordes av hastigt
kokt grön sparris med en kräm av basilika, lite rostad och torkad och sedan
smulad brioche som gav rätten en fint krispig textur, dessutom lite sötaktigt
karamelliserad kalvbräss.
Vinet vi fick till sparrisrätten var lurigt.
Det hade både en blommighet och fruktighet som drog mina tankar till sent
skördade druvor. En hastig tanke (igen) tog mig till Condrieu, men till någon
av de ganska få sent skördade varianter som finns, men lika hastigt den tanken
slog mig kom två nya idéer upp; det kunde kanske var ett sent skördat vin av
Chenin Blanc från Loire, eller kanske (och mer troligt) ett sent skördat vin av
Chardonnay från södra Bourgogne, vilket i sig är ett sällsynt vin. Och det var
precis det senare det var, 2010
Quintaine från distriktet Viré-Clessé och producenten Pierrette et Marc
Guillemot-Michel. En liten sötma, visst, men fin fruktighet och en viss
syra. Helt klart ett säreget vin, men faktiskt rätt gott.
Den flaska vi hade
beställt in dekanterades för att öppna upp sig och det blev en underbar
upplevelse. Vinet serverades också en glas med vid kupa, något jag själv alltid
gör med de mer eleganta vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Vi hade valt en 2006 Châteauneuf-du-Pape från den
tyvärr bortgångne legendaren Henri Bonneau, gjort så gott som
uteslutande av Grenache i hela klasar, lagrat på äldre ekfat för att inte
krydda sönder den finstämda röda och lite kryddiga grenachefrukten. Tanninerna
var lena, frukten mjuk och nästan lite sötaktig, doften diskret kryddig med
lite jordiga nyanser som drog mot tryffel och även om syran var ganska låg
upplevde jag ändå vinet som fräscht. Och vansinnigt gott, särskilt med luft när
nyanserna blommade ut. Alkoholhalten då? Jo, 13.5 procent – mer än så brukar
det inte vara i vinerna från den här lilla rustika domänen.
Till vinet från Henri
Bonneau serverades perfekt stekt lamm med en sky av jamón iberico och en
variation av lök. Ingen komplicerad mat, men lika god som vacker. Det här är
fransk mat när den är som bäst – då längtar man inte efter något annat. Och
helt perfekt till vinet.
Sommelier Didier var på
hugget och skickade på oss ett varsitt blint glas till lammet. Det var helt
klart fylligare och mer sötaktigt fruktigt än vinet från Henri Bonneau, det
hade också en både söt och lite kryddig ton från ekfat, säkert en hel den nya,
men samtidigt en len och mjuk textur som gav vinet finess. Vinet kom från en
firma jag inte kände till, Domaine Julien Masquin och var deras
2012 Châteauneuf-du-Pape Mont Plaisir,
gjort till största del av Grenache från en vingård intill Château Rayas med
främst sandig jord och 90 år gamla stockar, med ett mindre tillskott av Syrah
och Mourvèdre. Här låg alkoholhalten på mer vanliga 15 procent, minst.
En bra restaurang har
alltid en liten fördessert för att reta det söta smaksinnet och öppna upp för
ännu mer sötma i nästa servering. Den kom nu i form av jordgubbar med en
färskostkräm, en sorbet av bakade jordgubbar, lite mynta och smörstekt
brödkrisp.
Huvuddesserten var vacker
och smakmässigt sett helt underbar. Olika texturer av choklad och nougat med
vispad vaniljgrädde och rostade nötter.
Sött vi stod vi över,
istället bad vi sommelier Didier om något litet starkare i glasen. Han tog
uppgiften på blodigaste allvar och kom efter en stund ut med en bricka med tre
olika sorters sprit för oss att blindprova. Vilken härlig och helt säregen
uppställning av sprit det blev. Den första, vattenklara, satte oss på prov
trots att vi verkligen kände igen den lite oljiga, svagt ”gröna” och blommiga
doften så väl. Nu är det så med sprit (med dofter i största allmänhet) att man
inte har så mycket att ta på om man inte ser det som ger doften. Således
hittade vi inte de gröna oliver vi så tydligt kände igen i doften, innan Didier
talade om för oss att vi hade Elayos
l’Olive Destillée i våra glas. En otroligt god och spännande alcool blanc som kom från det lokala
destilleriet Manguin här i Avignon.
Mittenglaset var lite lättare att känna
igen, den bruna och av precis allt att döma fatlagrade spriten borde vara en fine eller kanske till och med en marc och med största sannolikhet från en
firma här i Rhônedalen. Då den var ganska rustik tänkte jag själv att det borde
vara en marc och direkt ur mitt
spritminne fick jag en känsla av att det kunde vara Château Mont-Redon, vilket
var fel, och därför tänkte jag att det måste vara Château La Nerthe som låg
bakom. Och det var det. Det vi hade fått var deras Fine de Châteauneuef-du-Pape. God, lite rustik, en aning knäckig och
söt, vanilj och den gräsighet som jag mer finner i marc. Med 43 procents alkoholstyrka fanns det såklart ett eldigt
avslut, men det är också en del av charmen med rustik sprit.
Slutligen en knallgul sprit med en helt
enastående stor och intensiv doft som formligen skrek ut budskapet att det
rörde sig om en citruslikör i apelsinfamiljen med tydligt söta och blommiga
toner som drog åt mandarin med inslag av yuzu. Fabulöst gott, sött och elegant
på samma gång det var vansinnigt intensivt. Citruslikör? Så säkert som amen i
kyrkan. I glaset en Liqueur de Mandarine
från Manquin,
samma destilleri som hade gjort det läckra olivdestillatet.
Jag vill nu, så här efter
lunchen, verkligen betona hur fantastiskt trevligt det är att sitta och äta
lunch här på La Mirande, särskilt om man får sitta ute på bakgården en vacker
solig dag. Atmosfären är klassisk, servicen är stilfull och fulländad, värdig
och varm, maten är vällagad och innerligt god och vill man dricka gott finns
det en hel del att välja mellan. Kort sagt, kom hit och ät och njut och lev väl
– som så vi gjorde. Nästa gång vill jag också bo här, i något av de 30-talet
vackra rum som hotellet har.
Efter långlunchen gick vi
vidare ner på stan till en liten vinbutik och vinbar där vi mötte upp några
goda vänner och körde en så där lagom skönt stökig och totalt opretentiös eftersittning på deras lilla uteplats. Och eftersom vi bara hade fått i oss lunch hade vi plats kvar för
lite mer vin och vinet kom i form av den vita 2016 Châteauneuf-du-Pape från Paul Avril och hans 35 hektar lilla
familjefirma Clos de Papes. Som nästan alla vita Rhôneviner hade det här
ganska feta och rika men ändå eleganta vinet en rätt måttlig syra, typiskt för
Grenache Blanc som här dominerar blenden, och vinet förlorade lite på att
serveras en aning för varmt. Omkring 10 grader hade varit perfekt, just för att
lyfta fräschören lite till. Nu blev det inte riktigt så.
Därför tog vi in en flaska
av den röda 2014 Châteauneuf-du-Pape
från samma Clos de Papes, gjord till 65 procent av Grenache, 20 procent av
Mourvèdre och resten Syrah samt flera av de övriga druvsorterna. Den här röda
versionen är alltid väldigt elegant, tydligt rödfruktig med en nästan lite
burgundisk parfym och finess, det har alltid en fin textur och finstämt mjuk tanninstruktur
och en läckert mineralisk energi. Därför tog den här flaskan slut – ganska fort.
Jo, jag vet, vi hade ju
ätit och druckit gott så gott som hela lunchen och eftermiddagen, men när
klockan nu var omkring 18.00 och det var två timmar kvar till middagen (med min
gode vän Henri-Claude Amadieu på den utmärkta firman Pierre Amadieu i
Gigondas), kände vi ändå att det skulle vara gott med något lite ätbart. Så vi
tog oss helt enkelt förbi en lokal pizzeria på vägen till hotellet, slog oss
ner i mitt rum med musik i högtalarna, pizzaslice i handen och lite god japansk
whisky i våra glas. Japansk whisky kan vara hur god som helst, mjuk och fyllig,
delikat sötaktig, vaniljaromatisk från faten och med en fint nyanserad ton av
gräsighet och ljung, precis så som finaste maltwhisky från Skottland kan vara.
Och det var precis så vi upplevde Yoichi
Single Malt Whisky från Nikka. Som fick sätta punkt för en
helt fantastisk dag i Avignon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar