Jag är väldigt förtjust i Göteborg och har egentligen
alltid varit det. Hit åker jag gärna och ofta och är det inte konserter,
hårdrocksfestivaler, möten, provningar eller vinmässor, är det restaurangerna
som lockar. Och restauranger av rang finns det gott om i Göteborg.
Jag minns
faktiskt inte när vi möttes ordentligt första gången, Rolf Olofsson och jag,
men det var helt klart i vinsammanhang och helt klart en bit över tio år sedan.
Hans vinbar Barrique, som först låg på Hamngatan och senare intill Rockbaren på
Lorentzbergsgatan ett halvt stenkast bortom Avenyn, blev snabbt ett vattenhål
där jag gärna och ofta slank in på för att ta ett gott glas vin eller två.
Eller bara säga hej till den alltid lika goda och glada Rolf och senare också hans
parhäst Lasse. Hade jag tid och det inte var för trångt i den lilla baren, tog
jag gärna en liten bit mat. Den var ambitiös och väldigt god och såklart väl
anpassad till de goda vinerna.
För ungefär tre
år sedan hade Barrique vuxit ur den lilla källaren på Lorentzbergsgatan. Allt
fler gäster ville äta och plats för alla hungrande fanns helt enkelt inte.
Därför flyttade Barrique till en före detta pastarestaurang på Berzeliigatan
18, ungefär mellan Avenyn och Svenska Mässan, och där blev den lilla vinbaren
helt plötsligt en fullskalig restaurang. Hit styrde vi nu kosan på
fredagskvällen för att trakteras av den fantastiska och karismatiska krögaren
Rolf. Vilken underbar kväll det blev!
Vi tog in en flaska vitt för att svalka oss medan vi
tittade igenom menyn och den ganska stora och fint sammansatta vinlistan.
Blicken hade ganska direkt fastnat på en vit 2014 Bourgogne Cuvée des Forgets som kommer från omkring 25 år
gamla stockar de två vingårdarna (totalt 2.25 hektar) Les Herbeaux och Les Vaux
i den norra delen av Meursault. Det här är en av två olika vita generiska
bourgogner som Patrick Javillier producerar och att han har valt av göra två
olika cuvéer beror på att han tycker att hans vingårdar ger så olika viner. Vingårdarna
som har gett just det här vinet har huvudsakligen jordar av brun märgel och
lera med alluvialt inslag och de ger, enligt Patrick, ett lite lättare och mer
mineraliskt vin än de vingårdar som ligger bakom hans andra generiska vita
bourgogne. Det kritiga, jordiga och komplexa inslaget är tydligt, men vinet
bjuder på en stor finess och fräschör är ett alldeles förträffligt exempel på
vit bourgogne – det kan till och med mäta sig med många viner med
ursprungsstatus Meursault från andra domäner. Jag har för mig att vi betalade
695 kronor på listan – verkligen mycket vin för satsad krona.
Som en liten aptitretare serverades vi en skummande
jordärtskockssoppa i en liten kopp och till det lite timjanemulsion och krispig
grönkål. Den här delikata lilla rätten anger verkligen känslan och
kvalitetsnivån på maten här på Barrique. Och den är hög.
Medan vi beställde lite rött vin serverades vi
ytterligare tre små rätter, egentligen ett litet axplock i miniformat av tre
rätter som är förrätter på menyn. Den första av dem var lite nykokt och
fortfarande lätt krispig tysk vit sparris som serverades med en krämig
sparrisvelouté som hade smaksatts med lite sauternesvin. Det hela toppades med
löjrom och lite friterade nässlor. Supergott och vårligt.
Den andra rätten
bestod av fint skuren bläckfisk som hade vänts ner i en sås av gröna ärter (typ
Crème Ninon) och ramslök. Den goda rätten kompletterades av lite krispigt bakat
kycklingskinn som tillförde både en mild sötma och en fin sälta. Också det här
en trevlig lite rätt som fungerade väldigt bra till det vita vinet jag hade
kvar.
Under två dagar
hade biffen marinerats i sojasås med vitlök och ingefära, sedan hastigt stekta
runt om så att kärnan fortfarande var rå (tekniken kallas tataki på japanska). Köttet var mört och väldigt gott. Till det
hörde en äggkräm och lite brynt smör, denna gudabenådade doft- och smakgivare.
Rolf är en fantastisk krögare och sommelier, kunnig och
personlig, lyssnande och även bra på att styra och ge rekommendationer som kan
ta gästen en bit bort från det spår gästen kanske vanligen brukar följa. Visst
kom han med ett par goda råd, men vi kunde ändå inte slita oss från suget efter
ett riktigt gott vin av Cabernet Franc från Loire, vi hade nämligen till ett
vettigt pris hittat en 2006 Chinon Clos
de l’Echo från firman Couly Dutheil, grundad 1921 och idag
driven i fjärde generation. Det är alldeles för sällan jag dricker vinerna från
Chinon och den här riktigt bra firman, därför kunde jag inte låta bli att
beställa in en flaska. Rolf valde att dekantera den, klokt med tanke på att
vinet fortfarande är förhållandevis ungt. Frukten var mörk och hade inslag av
svarta vinbär med en lätt jordig ton, en superb nyans av ceder och även en svag
gräsighet. Smaken kunde beskrivas som medelfyllig, fortfarande med en viss
tanninstruktur men inte direkt sträv, jag upplevde den spänstig men till en
början en aning knuten. Det var faktiskt först med en halvtimmas luftning som
smaken hade utvecklats. Jag tyckte om vinet som det var, men än mer till lammet
som skulle dyka upp lite senare.
Pinot Noir från Tyskland, det hade både jag och Tom
Nicola spanat lite på i vinlistan. Weingut Knipser i Laumersheim i
Pfalz grundades 1910 och är idag en av de högst rankade producenten i regionen.
Såklart är man huvudsakligen fokuserad på eleganta vita viner, men man tar
verkligen de röda vinerna på största allvar. För att vinerna ska vinna djup och
längd beskärs rankorna hårt och skörden sker alltid för hand och oftast i
början av oktober eller till och med lite senare än så för att duvorna ska nå
full fenolisk mognad. Den 2012
Spätburgunder Kalkmergel vi hade i våra glas var dock oväntat elegant,
knappast sent skördad och framför allt rödbärig, blommig och lite mineralisk än
djup och kraftig, fint syrligt fruktig och med lena tanniner och riktigt fin
längd. Den för tyska pinotviner så typiska jordiga tonen hittade jag i doften,
men den var lite tillbakadragen till förmån för finess. Det här tyckte jag
verkligen om och också det skulle passa utsökt till lammrätten vi hade beställt.
Men innan lammet serverades ville Rolf sticka in en
extrarätt – han var verkligen mån om att vi skulle få prova så mycket som
möjligt ur menyn. Således kom den perfekt bakade ryggfilén av skrei som
serverades med en len smörsås, lite lätt rostad mandel som både gav en fint
nötig ton och en lätt krispig textur, nog så viktigt när man har en så len
fiskrätt. Såsen var försiktigt smaksatt med lätt syrad ramslök. Tack vare den
feta texturen och fina syran i såsen kom det tyska pinotvinet att passa riktigt
fint.
Ytterligare en tysk pinot dök in, nu helt fritt vald av
Rolf som verkade ha gått igång på vårt intresse för tyskt rött. Denna 2011 Spätburgunder Trocken Redling
Schweigener Sonnenberg från firman Weingut Bernhart, också den i Pfalz,
upplevde jag som lite fylligare och djupare, dessutom något mörkare i frukten. Tack
vare den rikare frukten upplevde jag också strukturen lite mer avrundad och
len, jag noterade också att syran var lite mjukare och dessutom en lite rostad
ekfatsnyans i framför allt doften. Jag själv föredrog pinotvinet från Knipser,
de flesta av mina bordsvänner kände dock motsatt att det här vinet var lite
godare och mer elegant.
Lammköttet var ljust, fint rosastekt och saftigt,
välsmakande med en tydlig karaktär. Här hade man kompletterad den fina
lammytterfilén med en långkokt lammbringa, det är alltid trevligt att få två
eller fler styckningsdetaljer av ett kött för att uppleva nyanserna i texturer
och karaktären. En god och smakrik lammbuljong hörde till, liksom en konfiterad
potatis och lite rostad morot. Det här var precis den typen av maträtt som
harmonierar eleganta men fortfarande smakrika röda viner som de tre viner vi
hade i våra glas.
En 30 månaders cheddarost i små bitar fick blir en sista
liten servering till vår röda viner. Till den feta men smakrika osten hörde
lite fänkålsfrö, bipollen och torkade lingon, en riktigt trevlig kombination
som just tack vare lingonen och faktiskt också den blommiga och lätt kryddiga
bipollen kom att matcha den röda fruktigheten i vinerna på ett riktigt trevligt
sätt. Gott, gott-i-gott-gott.
Så kom en liten uppfriskande fördessert, ett isat
snapsglas med något som såg ut som en röd granité. Det var en kombucha, ett slags jäst te, som hade
gjorts med smaksättning av hallon, därav den klarröda färgen och fina
hallonaromen. Något söt, men framför allt syrlig och uppfriskande kall. Till
det en liten jordgubbe och en bit grillad rabarber. Det här var fräscht, och
gott.
Den riktiga desserten var en semifreddo, en kall och krämig glassliknande dessert i en kopp med
lite italiensk maräng över. En fint sötsyrlig och lätt bitter nyans av
grapefrukt satte sin prägel på den goda desserten, liksom lite rostade nötter.
Vi fick också
ett glas sött vitt vin till, tydligt doftande av botrytis (bittermandel,
rostade mandlar och saffran). Det var knappt medelfylligt, så jag trodde det
kunde vara ett sött vin från en satellitappellation eller möjligen från Barsac
snarare än Sauternes. Tyvärr missade jag vilket vinet var, så kan det lätt bli
när man serveras så mycket olika godsaker och kvällen är sen och man är lite
trött.
Tur var därför att den sena kvällen avrundades med ett
gott glas starkt. Trots att jag är en auktoritet på området, missade jag
faktiskt den exakta drycken, som var en söt likör med tydlig örtkryddighet
(timjan, rosmarin, enbär, salvia, torkade citrusskal) och jag missade den eftersom
den inte var riktigt lika söt som jag brukar uppleva att den är och att den
inte hade den tydliga nyansen av saffran den brukar ha. Det är alltså Chartreuse Jaune jag talar om, den 40
procent starka gula örtlikören från Les Pères Chartreuse. Visst hade jag
den i tankarna, det var nämligen min första tanke, men då den var blekare än
väntat och heller inte hade just saffranstonen, lade jag min gissning på Bénédictine
D.O.M. istället. Gudagod också den, men såklart fel som svar på frågan.
Straffet fick bli att skämmas lite, belöningen att dricka ett glas eller två av
den superba likören.
Det var en helt
fantastisk kväll på Barrique, riktigt god och vällagad mat, väldigt goda viner,
en härlig och lika varm som avskalat skön miljö att vistas i och ett absolut
fantastiskt värdskap från Rolf och hans sommelier. Hit går jag såklart igen –
det borde även du och faktiskt alla andra också göra. För att ha en riktigt
härlig helkväll, för att äta något litet, eller bara för att ta ett glas gott
vin eller två.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar