När mitt vinintresse väcktes för drygt 35 år sedan, var
Beaujolais ett av de områden jag av någon anledning fastnade för (Rhône och
Bordeaux var de två andra). Helt ärligt minns jag inte varför eller ens vilka
vinerna var, men jag antar att Beaujolais var lite i ropet då i den begynnande
kulturen kring vin som hade börjat spridas i Sverige. Dessutom föll jag nog för
att vinerna var lättdruckna, och i största allmänhet populära. Det sammanföll
också med att Beaujolais slog igenom stort på den internationella marknaden.
Genom åren har mitt intresse för vinerna farit upp och ner som
Socialdemokraternas opinionssiffror och när Beaujolais såg något av en
renässans bland framför allt sommelierer i Sverige (mycket tack vare de
naturliga vinerna), kände jag att jag helt hade tappat den viktiga kunskapen om
området och dess viner, något jag tycker krävs för att hänga med som
folkbildare inom vin i Sverige. Med mitt djupa engagemang i distriktet
Bourgogne har jag också känt det nödvändigt att uppdatera mig om det som historiskt
sett faktiskt är det sydligaste distriktet i Bourgogne, även om det oftast inte
räknas dit nuförtiden. Därför planerade jag en omfattande rundresa i Beaujolais
och dess tio klassificerade byar. Sista veckan i juli avsattes för detta
studieändamål.
Allt blir dock inte som man har tänkt sig. Redan på
Arlanda började det spåra ur då vårt flygplan fastnade mitt i en åskstorm och
blev ståendes på plattan i nästan två timmar. Väl på plats i Genève, som är
klokaste flygplatsen att ta sig till om man vill undvika anslutningsflyg
(annars är det Lyon), visade det sig att ett av mitt bagage var bortkommet.
Ytterst irriterande. Än mer försenad tog jag mig till hyrbilsfirman, tyvärr
blev det Avis som jag har väldigt dåliga erfarenheter av trots att jag har hög
stamkundsranking hos dem, och där gjorde de sitt yttersta för att visa att
fransk ”service” hör till den allra sämsta i Europa. Ytterligare 30 minuter
försenad på grund av urusel och klantig ”service” blev det så dags att köra de
två timmarna till Beaujolais, men i Lyon (som ligger i direkt närhet till
Beaujolais) satte ett omfattande vägarbete käppar i hjulet för min framfart.
Efter mycket om och men utan att lyckas tyda de under all kritik urusla franska
omskyltningarna ”Déviation” som bara berättar en del av den rätta vägledningen,
kom jag så fram till den lilla byn Châtillon d’Azergues, där mitt äventyr
skulle börja. I beckmörkret tog det ytterligare tjugo minuter att hitta den
inte skyltade egendomen jag skulle bo över på, och den lilla grussnutten till
gata fanns såklart inte med på min GPS. Och fyra timmar försenad hade jag
såklart missat middagen. Rätt irriterad, sen och trött och hungrig som en
gastronomisk atlet på svältläger var jag rätt förtvivlad.
Men så kom hon,
fantastiska Claire Chasselay från domänen där jag skulle bo, körandes i bara
nattlinnet i sin lilla franska småbil på jakt efter mig i den mörka byn, hon
lotsade mig rätt bland smågatorna mot hennes egendom Claire et Fabien Chasselay,
visade mig till mitt rum och kom sedan snabbt upp med en bricka blandade ostar,
charkuterier, sallad och bröd och såklart en liten dessert. Och en flaska
underbart sval, lättdrucken och flirtigt bärfruktig 2015 Fleurie från hennes ekologiska vingårdar (som producerar
riktigt goda viner). Det kom som en skänk från ovan och aldrig tidigare har det
smakat så ljuvligt med ett lätt beaujolaisvin. Man får aldrig glömma att rätt
vin vid rätt tillfälle är viktigare är bästa vin vid inte bästa tillfälle.
I byn Romanèche Thorins intill Moulin-à-Vent i den norra delen
av Beaujolais hittar man många viktiga producenter, bland dem Georges Duboeuf
(den största, deras glans har falnat en del och vinerna är mer lättdruckna än
riktigt goda) och Château des Jacques (ägt av Maison Louis Jadot, bra viner,
men inte klassiska). Här ligger också Hôtel Les Maritonnes där jag bodde två
nätter (kan rekommenderas) och deras restaurang Le Rouge et Blanc som drivs i samarbete med stjärnkrögaren Georges
Blanc. Här hade jag middag med den utmärkta négociantfirman Trenel
som har en många decennier lång historia med fick nytt kvalitetsliv för två år
sedan då den köptes av Michel Chapoutier. Efter en lång provning av deras viner
valde jag ut ett antal som skulle njutas till middagen. Av alla de goda viner
som stack ut höll jag bland andra den elegant fruktiga, lätt lakritskryddiga,
något jordiga och för nuvarande något återhållna 2014 Juliénas l’Esprit de Marius Sangouard från två vingårdslotter
med kalksten (ovanligt här) och den intensivt blåbärs- och körsbärsfruktiga men
också spänstigt mineraliska och strukturerade och kanske än mer knutna 2014 Morgon Côte du Py som de mest
komplexa. Vinerna köps färdiga av Trenel av odlare man har haft ett samarbete
med under 70 respektive 50 år (imponerande affärskontakter), men slutlagras,
blandas och buteljeras av Trenel.
Bara två procent av allt vin i Beaujolais är vitt, därför
var det extra roligt att jag fick dricka en 2015 Beaujolais Blanc från Trenel. Hundra procent Chardonnay,
delvis från en lott med lerjord i den södra delen av Beaujolais som gav vinet
en fet kropp och god struktur, delvis från en lott med mager granitjord i den
nordvästra delen som bidrar med stringens, mineralitet och en friskare syra.
Det är ett gott men inte stort vin som mycket väl matchar majoriteten av goda
generiska vita bourgogner.
Jag hade valt
det vinet eftersom jag trodde att förrätten skulle vara lite mer vitvinsvänlig,
men det skulle snabbt visa sig att det röda 2014 Saint-Amour från Trenel med sin charmerande
körsbärsliknande frukt, lätta kryddighet som av lakritsrot och violpastill och
finstilta struktur av tanniner och mineral var det bästa till min förrätt.
Oeufs de la Ferme
Pagneaux en Meurette var pocherade ägg som serverades med en smakrik rödvinssås
som hade garnerats med sauterad rödlök och smörstekta champinjoner. Äggen var
pocherade i en saltad lag med ättika, klassiskt måste jag medge, men problemet
var att ättikan följde med äggen och gjorde rätten en aning för skarp till
syran. Det är ingen hemlighet att jag tycker att ättika i samtliga fall vin ska
serveras till maten är en styggelse. Men bortsett syran var det röda vinet till
sina aromer helt rätt till.
”Beaujolais ska drickas ungt, ju yngre desto bättre, det
håller inte för lagring”, och ”Beaujolais är ett lätt rött vin till sallader,
charkuterier och fiskrätter man vill ha rött vin till, men det passar inte till
smakrika kötträtter”. Där har vi två av de dummaste och mest felaktiga
fördomarna om vinerna från Beaujolais. I själva verket kan klassiskt
vinifierade viner från bra årgångar och de bättre av områdets crus och bättre climats utvecklas väldigt fint med lagring upp mot tio år, till och
med tjugo, det har jag väldigt många personliga referenser på. Nu satt jag här
men ännu en, om än inte särskilt gammal, 2009
Morgon Côte du Py från samma firma Trenel jag åt middag med. Den var
inte påtagligt mycket äldre och mer mogen än samma vin från 2014 jag nyss hade
druckit, det som främst skiljde var att de jordiga och lite strama dofterna hade
mjukat och släppt fram en något mer yppig och mjuk fruktighet samtidigt som
tanninerna hade polerats en lite aning och nu uppfattades sammetslena. Men
gammalt, och framför allt för gammalt? Nej, inte alls. Och moget? Nej, inte
särskilt. Och det passade utmärkt till min varmrätt trots att jag inte siktade
en enda sallad, något charkuteri eller ens en stackars fisk på min tallrik.
Min varmrätt utgjordes nämligen av en stor kalvkotlett,
som enligt servitrisen skulle komma ”rosa” men snarade hade tillagats medium.
Nåväl, nu var köttet saftigt ändå och smaken var tillräckligt god för att jag
slog undan tanken på kommentar till henne. Till kalven en smakrik rödvinssås
med schalottenlök och persilja och till det smörsvängda linguine. Utöver det inte en tillstymmelse till garnityr eller
grönsak – så typiskt franskt.
Inte för att jag hittade något drickbart som skulle
matcha, men när man ändå är i ett distrikt där vinerna har karaktärer som drar
åt röda och blåa bär, tänkte jag att jag skulle beställa in en dessert som
matchade detta bär- och doftmässigt. Således fastnade jag för en pavlova av spröd maräng ed vispad
grädde, en smakrik sorbet av hallon, en spröd maräng på toppen och supergoda
smakrika hallon runt om.
På tal om att ”beaujolaisviner ska drickas unga, det
håller inte för lagring” fick jag otaliga exempel på motsatsen under dagarna i
Beaujolais, flera av dem omkring 15 år gamla. Det mest målande exemplet kom
dock från Château des Jacques som i år firar 20 år som del av Maison
Louis Jadot. Det sägs ofta att Maison Louis Jadot introducerade burgundiska
framställningsmetoder som har gjort vinerna kraftigare och mer lagringsdugliga,
men det ligger bara lite sanning i det påståendet. Och just den 1976 Moulin-à-Vent Clos de Rochegrès ur
magnum som jag provade var dessutom gjort 20 år innan Maison Louis Jadot ens
kom med i bilden, av familjen Mommessin från Bourgogne som ägde egendomen på
den tiden. Således gjord på ett traditionellt sätt. Att året var varmt kunde
jag inte direkt känna i vinet, som var underbart komplext och fortfarande
fruktigt, men med jordiga nyanser som drog åt torkad svamp och tryffel
samtidigt som det fortfarande fanns kvar tillräckligt mycket fruktighet och
även tanniner och fräschör för att vinet inte alls skulle kunna klassas som
fullt ut moget. Vilket härligt vin!
Jag är dock inte alls lika begeistrad i den utbredda
naturvinskulturen här i Beaujolais. Det finns idag ett knappt 20-tal odlare som
mer eller mindre bekänner sig till den här kulturen, som jag ofta får en känsla
av sektrörelse kring. Det är som att alla naturvinsproducenter och dess
anhängare har decimerat hela vinvärlden till just den egna, men någon slags
avståndstagande till resten av vinvärlden (som utgör minst 99.999999 procent av
världens viner), vilket jag tycker är ytterst märkligt. Jag mötte att par av
dem under veckan i Beaujolais och det var bara en av dem, Jean-Claude Lapalu,
som fick fullt godkänt av mig. Den långa provningen och lunchen hos Jean
Folliard var förvisso trevlig och spännande, men de hyllade vinerna tog
mig inte alls så hårt som de borde ha gjort – just för att de har en på gränsen
till besvärande ton av brettanomyces
som ett genomgående drag.
Det blev ett
antal årgångar av deras mest uppskrivna vin, med 2014 Morgon Côte du Py som det yngsta. Côte de Py är ett av de mest
omtalade vingårdslägena i Beaujolais, helt klart en premier cru om sådant skulle finnas här, och jag tycker att man
borde kunna förvänta sig mer av vinet. Men den naturliga hållningen med en lite
för återhållsam inställning till svavel samtidigt som man helt säkert inte har
hundra procent koll på hygienen och bakteriefloran i vineriet, gör att den
förvisso djup och läckra mörka bärfrukten och den fina kryddigheten från
stjälkarna har fått sällskap av lite för mycket orenhet av vild karaktär. En
del av detta vädras bort med luft, men en del stannar kvar i vinet.
Den svagare
årgången 2006 Morgon Côte du Py har
lite mindre av det orena och om det beror på att den har tonats ner med åldern
eller om den inte fanns där från början vet jag inte. Det här vinet tyckte jag
faktiskt lite bättre om, det hade en ljusare frukt och finstilt tanninstruktur
och bjuder dessutom på en för området typiska fräschören.
Ur magnum
skänktes också 2010 Morgon Côte du Py,
ett vin som med tanke på årgången (som rankas högt här) borde vara det bästa av
de tre. Visst fanns här en god struktur och en intensiv frukt som fortfarande
kändes vital, men återigen fanns den där störande tonen av brettanomyces som jag (men inte alla vindrickare, ska tilläggas)
blir så störd av.
Men som alla naturvinsälskare så ihärdigt hävdar passar
den här typen av viner till maten, och det kan jag emellanåt hålla med om (men
precis lika väl men oftast bättre passar också alla andra typer av viner till
maten). Så jag bänkade mig och njöt i stora drag av den underbara salladen av
lättkokta haricots verts med schalottenlök, små späda tomater och en liten
släng av färsk koriander, och till den stekta zucchinin som hörde till de stora
kalvkotletterna som fru Folliard med största beröm grillade rosa och
trancherade på en stor bräda som på familjärt trevligt sätt skickades runt
bordet. Och visst passade vinerna hyggligt till, just för att stekyta och
kryddning flyttar fokus från det lite orena i vinerna. Men i slutändan hade jag
gärna sett renare viner …
På kvällen blev det middag på det vackra Château de
Pierreux som byggdes som en befästning från 1200-talet och två århundraden
framåt för att under 1600-talet byggas ut till en vingård och mot slutet av
1800-talet till ett vackert slott med flyglar och torn. Idag är det ett stor
vineri som processar Gamay från 95 hektar egna vingårdar. Slottet ägs sedan
2002 av familjen Boisset, därför kopplingen till en lång rad viner och
varumärken i Beaujolais, Bourgogne och Rhône … med mera.
Efter en
omfattande vinprovning av deras viner blev det en god och närmast dekadent
drink i slottsträdgården, ett glas sval NV
Prestige Brut Rosé från De Vergy, ett av familjens alla
varumärken. Vinet är av den här i Beaujolais traditionella typen méthode ancestral, ett mousserande rosa
eller rött vin av Gamay med avbruten jäsning vid cirka sju procents alkohol,
sedan kraftig filtrering och buteljering för en andra jäsning i flaskan. Det
här vinet har precis som vintypen Moscato d’Asti en påtaglig och helt naturlig
druvsötma – i det här fallet cirka 35 gram per liter. Det är helt klart ett
sötaktigt vin, men det är rent bärigt och somrigt fruktigt vin med hygglig syra
och uppiggande kolsyra. Vi drack det till nyskördade och solmoget söta
körsbärstomater från slottsträdgården och lite supergoda nygräddade gouchères.
Första rätten var en mousselin av pilgrimsmusslor som
serverades på en krämig bädd av purjolök, till det lite lufttorkad skinka.
Kanske inte stjärnklass, men rätt gott.
Vinet till kom från den stora négociantfirman Mommessin,
men från deras prestigeserie här i Beaujolais, Grandes Mises, särbuteljeringar
av de bästa vinerna från de bästa odlarna man arbetar med. Flera av dem har man
haft ett samarbete med i otaliga decennier så det är verkligen ett gediget
samarbete. Till musselrätten fick jag deras 2014 Beaujolais Blanc (11 800 flaskor gjorda) av Chardonnay
från vingårdar med granit- och lerjord i norra Beaujolais. Medelfyllig, något
smörigt och runt av jorden fatjäsning och kontakt med jästfällningen, något
mineraliskt av jorden och på sitt sätt rätt burgundiskt. Tänk om fler människor
visste att man för en struntsumma kan köpa bourgogneliknande vita viner från
Beaujolais.
Kött och rött, det skulle avsluta kvällen och min
vistelse i Beaujolais den här gången. Rosa och saftigt, serverat med
smörslungade haricots verts med en skön touch av vitlök och lite stekt potatis,
eller pommes château om man ska vara riktigt petnoga när man nu äter middag på
ett riktigt slott.
Och till det 2013
Brouilly La Réserve du Château som är en selektering av de djupaste och
bästa vinerna man gör på Château de Pierreux, uteslutande av
Gamay (såklart) som på ett mer burgundiskt än klassiskt lokalt sätt har
avstjälkats fullt och sedan jästs i cementtankar varefter vinet drogs över till
5 000 liter stora äldre foudres
för fyra månaders élévage innan
lagringen avslutande med fyra månader i 228 liter stora äldre ekfat. Fint
rödfruktigt och elegant, en aning stenigt med nyanser av grafit, knappt
medelfylligt till kroppen, förhållandevis mjukt till tanninerna men absolut
inte slappt och saftigt och med en fin mineralitet som gav smaken en fin
spänst. Det passade underbart bra till köttet. Och med det sagt vill jag här
och nu säga att vinerna från Beaujolais passar till långt mycket mer än
sallader, charkuterier och fiskrätter man vill ha rött vin till, det passar
nämligen precis lika bra om inte bättre till smakrika kötträtter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar